Шистовият газ – "минимални щети" или "отрова за Добруджа"

Министрите на икономиката Трайчо Трайков и на околната среда Нона Караджова разглеждат парче от шистова скала по време на конференция през юли<br />

© Анелия Николова

Министрите на икономиката Трайчо Трайков и на околната среда Нона Караджова разглеждат парче от шистова скала по време на конференция през юлиХидроразрив, хидроудар, хидравлично разбиване, разпукване или... фракинг. Зад тези звучащи странно, но еднакви по значение понятия стои технология за добив на природен газ от шистови скали чрез впръскване на вода, пясък и химикали.


Шистите са разположени на голяма дълбочина и вероятно съдържат значителни количества газ – достатъчни, за да сринат международните му цени.


Извличането обаче крие неизвестни и рискове, които предизвикват остра полемика между защитниците и противниците на фракинга (от англ. fracking). В петък тезите им се сблъскаха за пореден път на дискусия, проведена по инициатива на Българската стопанска камара, информационния сайт www.3e-news.net и Института за енергиен мениджмънт.
В България напрежението около добива чрез фракинг започна да се усеща през юни. Тогава правителството обяви, че след конкурс е избрало американската петролна компания "Шеврон" (Chevron) да проучва за шистов газ блок с площ близо 4400 квадратни километра край Нови пазар.


"Минимални, поправими и управляеми"


Министрите на икономиката Трайчо Трайков и на околната среда Нона Караджова в петък отново настояха проучвания за шистов газ да има, но при спазване на най-високите екологични изисквания.


Плановете на "Шеврон" трябва да бъдат разгледани по няколко процедури на българското екологично законодателство, а Караджова е поискала отговор от Европейската комисия дали може да се приложи оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), която на практика не се изисква за тези проучвателни дейности.


Ангел Славчев, активист срещу фракинга във "Фейсбук", обвини властите, че си затварят очите за съществуващ добив на шистов газ край с. Рогозина, Генерал Тошево. Екоминистърът обаче твърди, че досега във ведомството й не са внасяни документи за търсене на шистов газ и ако действително се извършват такива проучвания, те са незаконни.


"Когато те ("Шеврон" – бел. авт.) подпишат договора, това ще е основание да представят своята работна програма в министерството на екологията и там да бъдат извършени всички оценки, за които говори министърката", обясни Трайчо Трайков. Той увери участниците в дискусията, че фракингът не е по-различен от методите за конвенционален добив на газ и че се прилага от 50-те години. По думите на икономическия министър властите ще направят всичко възможно рисковете и щетите да са "минимални, поправими и управляеми".


"Ние трябва да знаем дали нашите деца ще бъдат осигурени с допълнителен енергиен ресурс като резерва", подчерта Караджова. "И за най-конвенционалния сондаж ще приложим всички процедури".


Думите на Караджова и Трайков бяха подкрепени от експертното становище на консултанта Христо Казанджиев, бивш шеф по подземните богатства в икономическото министерство. "Хидроразривът не може да предизвика замърсяване. Това е импулсно въздействие на смес от вода, пясък и малко количество химикали, което създава пукнатини в съответния пласт. Ролята на пясъка и химикалите е да не позволят на пукнатините да се затворят, преди да е извлечен газът", разказа експертът


Шистовият газ – "минимални щети" или "отрова за Добруджа"

© Associated Press


Лобиране, отравяне, радиация


Атмосферата в залата стана напрегната, след като бившият евродепутат Душана Здравкова, която се представи като защитник на гражданите на Нови пазар, заяви, че по темата не може да се води нормален диалог, тъй като Трайков нарекъл противниците на шистовия добив "лъжци". (Здравкова бе кандидат за вицепрезидент на България заедно с кандидатиралия се за държавен глава Алексей Петров - бел.ред.).


Всъщност икономическият министър изрази надежда, че форумът ще изчисти спекулациите и лъжите, които витаят в публичното пространство. Дюдюканията по адрес на министрите обаче не спряха, чуха се обвинения в лобиране в полза на чужда компания.


Екоактивистите изразиха сериозни съмнения около съдържанието на сместа, използвана за фракинга, и сеизмичното въздействие на метода. Мариана Христова, която през последните месеци беше сред организаторите на гражданските протести срещу намеренията на правителството, се усъмни, че при хидроразрива се използват отровни и радиоактивни вещества. По думите й, ако възникне пробив в бетонните пръстени на само една сонда, това ще доведе до "отравяне на цяла Добруджа", тъй като под Североизточна България е разположен голям водоносен пласт.


Христо Казанджиев обясни, че ако има следи от радиоактивност, то те се дължат на естествената радиация в отломките от скали, които попадат на земната повърхност с отпадъчните води от фракинга.


Сонда за шистов газ в Полша<br />

© Associated Press

Сонда за шистов газ в Полша


Опитът на Полша


За да помирят лагерите "за" и "против" шистовия добив, организаторите на дискусията бяха поканили полски експерти, които да споделят реалния си опит в проучванията. "По закон, който действа от януари, всеки отделен сондаж подлежи на екооценка. Всяка компания прави собствени проучвания, за да е подготвена в случай на искове срещу нея", обясни регулациите Павел Поправа, шеф на лаборатория в Полския геоложки институт.


По думите му 99.5% от нагнетяваната в земята смес е от вода и пясък, а останалите 0.5% съдържат основно вещества за смазване и превръщане на течността в гел. "Няма никакви радиоактивни добавки", подчерта експертът. Поправа призна, че по-рано са се използвали и бензени, тъй като се оказало, че са канцерогенни, компаниите вече не ги влагат в сместа.


През последните три–четири години Варшава е разрешила на 15 компании да търсят шистов газ в около 70 участъка. "Полша иска да оцени с какви количества разполага и каква част от тях са рентабилни за добив", каза полският посланик в София Лешек Хенсел. Досега в страната са направени около десетина сондажа, но до три години броят им ще достигне 200.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (443)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Шистовия газ е независимост за България от руския диктат.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 2. 2 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ian Smith":
  Именно поради тази причина бяха организирани поръчковите псевдодемонстрации срещу (забележете) проучванията за наличие на шистов газ. За свързаните с руския енергиен бизнес дори опитите да се избегне енергийната ни зависимост от Русия са неприемливи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 3. 3 Профил на prim
  prim
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ian Smith":Абсолютно те подкрепям.Независимост да.Само да успеем да използваме този природен ресурс правилно.

 4. 4 Профил на conserva
  conserva
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Всяка съпротива срещу новите технологии е обречена защото хората, включително и самите съпротивляващи се, искат да живеят все по-лесно, охолно и луксозно. Никой няма да се откаже от постигнатия стандарта и ще драпа за по-висок, а какво ще стане със Земята е последна грижа.

 5. 5 Профил на ducksmiile
  ducksmiile
  Рейтинг: 524 Неутрално
 6. 6 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Вода и пясък в земната кора си има и без друго. Не виждам малко повече какво променя. Ако се дупчи земята за обикновени рудници може, а за шистовв газ който ни прави енергийно независими от Русия не може !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 7. 7 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 770 Неутрално

  "Мариана Христова, която през последните месеци беше сред организаторите на гражданските протести срещу намеренията на правителството, се усъмни, че при хидроразрива се използват отровни и радиоактивни вещества...."
  За петролопровода няма никакви съмнения, че ще осере морето и екосистемата на Странджа, но там маститите еколози мълчат.

 8. 8 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#2] от "Храбър":

  Да, виж моля ти се кой "протестира" и организира протестите :

  "Здравкова бе кандидат за вицепрезидент на България заедно с кандидатиралият се за държавен глава АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ ! "

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 9. 9 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#5] от "ducksmiile":
  защо не покажеш пристанището на Росенец и руските гардове там?

 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Основни спонсори на кампаниите против шистовия газ са руските служби. Волно или неволно екоактивистите се превръщат ва най-обикновени руски подметки. Отказът от шистов газ означава вечно енергийно робство под ботуша на варварите от североизток. Националните предатели на кол!

 11. 11 Профил на kapitana
  kapitana
  Рейтинг: 466 Неутрално

  И община Каварна си имат собствено газохранилище ама цената му е като на Руския газ..... е де Илия на кирия

 12. 12 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Една година от посещението на другаря Вл. Путин в България.
  http://www.dnevnik.bg/photos/2010/11/13/992990_fotogaleriia_vladimir_putin_v_bulgariia/?pic=1#picture
  Споразумението по проекта "Южен поток" беше подписано от изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг Мая Христова и от председателя на Управителния съвет на ОАО "Газпром" Алексей Милер.
  http://www.dnevnik.bg/photos/2010/11/13/992990_fotogaleriia_vladimir_putin_v_bulgariia/?pic=5#picture

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 13. 13 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  До коментар [#4] от "conserva":

  Аха. Те и римляните са мислели така, в резултат на което масово са страдали от оловно отравяне поради оловните тръби, които са използвали за водопроводите си.
  Иначе Рим е бил първият град в света с изградена водопроводна мрежа.
  Примери в това отношение колкото искаш.
  ДДТ, азотните торове, талидомида, ТЕЦ-овете и всички предприятия на твърдо гориво, ГМО, списъкът може да се продължи до безкрайност.
  Всяка нова технология трябва първо да се проучи много внимателно, като се мисли първо не каква печалба може да донесе, а какви вреди може да причини.
  Иначе вместо да изпише вежди..

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 14. 14 Профил на Kir4oKirov
  Kir4oKirov
  Рейтинг: 481 Неутрално


  [quote#7:"shumkar"]За петролопровода няма никакви съмнения, че ще осере морето и екосистемата на Странджа, но там маститите еколози мълчат. [/quote]Мълчат я, с денежная тряпка са им затворили устата. А на тази патка, вицето на мутрата Петров, и дума не вярвам.

  trol
 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Не само да се проучва,а и да се добива шистов газ!А националните предатели от БСП,да ходят на майната си,или в Сибир!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  "Шистите са разположени на голяма дълбочина.." Този цитат показва колко безпочвени са страховете за замърсяване на повърхностия слой (почвата в която се садят и отглеждат всички растения) на земята.
  "Дюдюканията по адрес на министрите обаче не спряха, чуха се обвинения в лобиране в полза на чужда компания.."
  "Крадецът вика дръжте крадеца." И наистина е точно така. Именно тези, които лобират срещу "щистовия газ", са тези които лобират за руските енергийни интереси. Нима "Газпром" не са.....чужда компания!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#4] от "conserva":

  Смея да се съмнявам в твоето твърдение, защото матряла дълго муча против ГМО без изобщо да разбира за какво иде реч, а накрая невежеството и мракът победиха.

 18. 18 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#5] от "ducksmiile":

  Говорим за газ , а ти ни прожектираш за петролни замърсявания. Доста неадекватно. Трябва да го прожектираш не тук, а на тези дето искат да ни тропосат онова недоразумение петролопровода Бургас-Алаксандруполис.
  Така ще изглежда Южното Черноморие ( а може би и цялото ) след като се построи руския петролопровод. Но не заради Шеврон, а за руските интереси.
  Мазните византийци също ще се облажат на наш гръб - ще си въртят търговийката с петрол, но Александруполис е забутан в края на държавата им. Не както при нас Бургас е в средата на крайбрежието.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 19. 19 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2944 Весело

  Да се проучи ,да се докаже ,че имаме огромни запаси (дори да не се добиват за момента,докато не се открие абсолютно безопасен начин за добив) ! Руснаците да разберат ,че ги имаме (тези запаси от газ) пък да видим тогава няма ли да намалят цените!!!

 20. 20 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  До коментар [#9] от "shumkar":

  А в Америка бият негрите.
  Наличието на една свинщина не оправдава желанието за сътворяване на друга.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  Гледайте ТВ7 сега!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 23 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ian Smith":
  Показва ти се методът на процедиране на тази фирма
  Аз лично съм еднакво против и двата проекта. Не виждам с какво фракингът е по-чист от идеята суров петрол да се претака насред морето.
  Гърчолята да си го правят на техните плажове.
  Сравнението на Полша и Добруджа е крайно некоректно, поради огромните различия в геологията.
  И нека в крайна сметка Шеврон да публикува списъка на инжектираните в земята химикали, пък после да говорим.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 23. 25 Профил на ducksmiile
  ducksmiile
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#9] от "shumkar":


  До коментар [#18] от "Ian Smith":

  Има инфо в нета за опита в Америка. Франция забрани, Англия спря, сигурно са много глупави? Има достатъчно информация за начина по който се извърша, който иска може да потърси и да се информира. Не ме интересуват нито руските, нито американските интереси, а тези на България. Нали ние ще останем да живеем с децата си тук или не?

  Лудите, лудите, те да са живи...
 24. 26 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Аман от тъпи продажници,за жълти стотинки и майка си ще продадете.Та нали и американците ни продават нашия газ на цената на Руския и какво остава за България...еми да плаща а някой да печели.Цяла Европа ползва руски газ и какво-не се оплакват а у нас са се наредили един куп посредници и...бил скъп

 25. 27 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Те рашките не са против тази технология, те просто се чудят как да я изчоплят и са му намерили чалъма: яхват екологията и искат пълните подробности и състави. Като сглобят технологията и държавен кредит ще ни отпуснат да им предоставим находищата.

 26. 28 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Лично бих могъл да се окажа засегнат, понеже имам доста земи в Добруджа, но съм твърдо ЗА проучванията. Който е ходил в онези райони, а не само е чел за тях в букварчетата, знае, че там и без друго през годините са правени вече стотици, може би хиляди сондажи. Потърсих мнението на хора, които са се занимавали със сондирания. И те ми казаха, че опасенията относно проучванията са най-малкото пресилени и - най-вероятно - умишлено подклаждани, ясно от кого.
  Имаме право да знаем с какви богатства разполага или не разполага страната ни. А ако наистина има залежи - тогава да се поръчат ако трябва и 10 независими експертизи, пък да се вземе решение на базата на техните заключения.

  Свобода за Надежда Савченко!
 27. 29 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Не бива да приемаме и "минимални щети".

 28. 30 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ian Smith":

  В скобите бе редно да се добави, че същата госпожа е от основателите и идеолозите на герб, но публично се отрече от след скандала свладимира янева и подаде оставка.

 29. 31 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#26] от "makendji":

  Да ама,тези посредници са все руски!А СПОРЕД ТЕБЕ, ЗАЩИТАТА НА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ,НЕ Е ЛИ ПРЕДАТЕЛСТВО???

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 30. 32 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  До коментар [#21] от "Храбър":
  Газпром, Лукойл и Атомстрой открадват по $4 млрд. от населението на България всяка година. Досега по $20 млрд. за 5 години.
  БВП на България е $35.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 31. 33 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Никакъв шистов газ!
  И да нямерят газ цените няма да паднат нито за промишлени нито за битови нужди.Не се заблуждавайте.Ще се облажат само ТИМ и разни мафиоти от техният ранг.
  А Добруджа е плодороден край.
  Ясно е ,че на правителството не му пука за "Житницата" . (Преди време Б.Б заплаши да подпише на ианат)
  АЗ СЪМ ПРОТИВ.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 32. 34 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 925 Весело

  Следващият протест на лумпенпролетариата да е на Васил Левски!

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 33. 35 Профил на buddy
  buddy
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Когато през през 50-те, 60-те и 70-те години се провеждаха интензивни проучвания за нефт и газ из цяла Северна България, нямаше пртестиращи - сондажните проучвания в началото се ръководеха от съветски геолози. Когато през 70-те и 80-те години се провеждаха интензивни проучвания на Добруджанския въглищен басейн (непосредствено северно от Балчик), пак никой не протестираше. И в двата случая стотици проучвателни сондажи преминаха през горноюрско-долнокредния карстов водоносен хоризонт. Нищо не им стана на подземните води. Сега, обаче, понеже американци ще проучват (по същия начин, но с по-съвременно и безопасно сондажно обурудване) нещата взеха да стават опасни. За кого обаче? За онези, които се опитват да шантажират цяла Европа и техните слагачи в България - българските червенотиквеновчета. Молете се да бъде приложен фракинг (само ако има икономически изгодни за добив залежи). Гарантирам на всички, че тогава хидро-фракинга няма да се прилага вече, защото дори днес той много успешно се измества от пропан-фракинга, при който вместо големи количества вода и пясък се използва гелообразен или втечнен пропан с пясък. Нагнетеният пропан впоследствие се изкарва на 100% на повърхността заедно с добития от шистите газ. Няма пречистване на вода, а цената на добития газ пада значително. Ето затова страх ги тресе червенотиквеновчетата.

 34. 36 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#32] от "Gouverneur général":
  Уорлик заедно с "АЕS", която иска да строи и соларен парк край Силистра, притискаше правителството мин. година, като поставяше условие БГ да си променени Закона за ВЕИ, който в момента позволява всяка година намаляване с до 5% цената на тока, по която инвеститорът ще продава...

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 35. 37 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  добре, аз не съм особено компетентен, не мога да схвана ако и промишления добив да носи рискове, какъв е проблема с проучването

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 36. 38 Профил на ducksmiile
  ducksmiile
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#35] от "buddy":

  Погледни годините, които сам споменаваш и сам ще дадеш и отговорът защо не е имало протести? И си спомни и един месец април 1986 .

  Лудите, лудите, те да са живи...
 37. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#26] от "makendji":
  Твоите разсъждения са една от причините да ви препратя към ТВ7 в онзи момент.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 40 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  [quote#26:"makendji"]Цяла Европа ползва руски газ и какво-не се оплакват [/quote]

  не се сещам за страна от ЕС , която да е на 100 процента руски газ , би ли ме сетил

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 39. 41 Профил на Илде
  Илде
  Рейтинг: 638 Разстроено

  Мамицата им , ще унищожат малкото което имаме в България. За да изменниците да забогатяват повече и повече."Ние трябва да знаем дали нашите деца ще бъдат осигурени...".Дам техните деца ще бъдат осигурени и за бъдеще , че България няма да има чист воден ресурс , ще бъде умряла житницата на родината и бедния народ различен от министерските деца ще мрат от глад , мръсна вода и скъпа храна !!! Ето гледайте в ютуба филма за шистовия ад ! Хората не напразно са го направили и пуснали да го гледаме . Те ни предупреждават какво ни чака ! http://www.youtube.com/watch?v=78hWVxti0Wo

 40. 42 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ian Smith":
  шистовия газ си е газ и нищо повече! Зависимост от Газпром Русия и от Шеврон май че от САЩ си е зависимост и пак нищо повече!
  Важна е реалната обективна оценка за рисковете от добива му и анализа на последствията от такъв добив там, където се практикува.
  Всички други приказки за независимости вреди и прочие "за" и "против" само ще замъгляват картината, ако не и изкривяват.

  mak1951
 41. 43 Профил на ducksmiile
  ducksmiile
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#37] от "stg":

  според експертите няма разлика в технологията при проучване и добив, тя е една и съща. И проблемът е заради коктейл от вещества, които се вакрват заедно с водата и пясъка и според специалистите са силно карцерогенни.

  Лудите, лудите, те да са живи...
 42. 44 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#33] от "Бай тоз":

  ПРИЗНАЙ СИ ЧЕСТНО!
  Не си ли платено агентче?
  В предаването на Иво Инджов за шистова газ, ясно се подчертава, "ШИСТОВАТА ГАЗ Е СЪЩА КАТО РУСКАТА ГАЗ". Само че е пръсната и се иска повече сондиране.
  РУСИЯ ВСЕ ОЩЕ СПИРА и се БЪРКА в българската енергийна независимост. Черно море е по-богато на газ и от Каспийско море, на сондажи и там няма.
  В Америка преди няколко години откриха дори под Раки Монтан, най-голямото петролно находище.
  "ТРИ ПЪТИ ПО-ГОЛЯМО ОТ ВСИЧКИ ПЕТРОЛНИ НАХОДИЩА НА СВЕТА ВЗЕТИ ЗАЕДНО".
  Търсене и сондиране се иска а не РУСИЯ ТА РУСИЯ
  .

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 43. 45 Профил на vladimirsx1
  vladimirsx1
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Друга песен ще запеят всички "защитници" на шистовия газ когато им потече черна вода от водопровода.Вижте филма за последствията в Еквадор от дейноста на тексако.А относно енергийната независимост на България-продължавайте да мечтаете!Който и да добива печалбата си е за него,унищожената природа ще е нашия подарък за бъдещите поколения.Примери в тази насока има страшно много.

 44. 46 Профил на vladimirsx1
  vladimirsx1
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#41] от "Илде":напълно съм съгласен с Вас.

 45. 47 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 620 Неутрално

  В тази статия е отделено приблизително четири пъти повече място на мнението на тези, които са за шистовия газ. Това ли е обективна журналистика? Не очаквах това от дневник.

  Г-н Жечев, защо не споменахте повече за риска от изтичане на химикали в подпочвените води, или мораториума върху добив на ШГ във Франция и щата Ню Йорк? Много е вероятно да са били споменати на срещата. Защо не споменахте, че това, което Трайков казва (фракингът не е по-различен от методите за конвенционален добив на газ) не е верно? Или не знаете? (Добре ще направите да се усведомите, това ви е работата!)

  И тази снимка от Полша, с цветенцата, като реклама на нефтена компания. Отвратен съм от такава журналистика.

  www.zaednovchas.bg
 46. 48 Профил на vladimirsx1
  vladimirsx1
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#35] от "buddy":Нова и безопасна технология"Филма"газленд"показва колко е безопасна тази технология!

 47. 50 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Рано или късно и до шистовия газ ще стигнем - просто природните ресурси са изчерпаеми.
  И няма да мирясаме, докато не съсипем планетата!
  Е тя разбира се ще си ни го върне, като ни заличи от лицето си.

  ура и да живей!!!
 48. 51 Профил на prim
  prim
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#45] от "vladimirsx1":

  Прав си има много примери.Но пример е и ,че в момента от чешмите тече мръсна вода.А природният ресурс е даденост на всяка една държава,и тя трябва по наи рационалният начин да използва това.А какво ще произлезе е въпрос на изследвания и начин на употреба.

 49. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  [quote#42:"mak1951"]Важна е реалната обективна оценка за рисковете от добива му и анализа на последствията от такъв добив там, където се практикува. [/quote]
  А възможно ли е в България, при наличието на такива руски подлоги, да има РЕАЛНА и ОБЕКТИВНА оценка!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 53 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#37] от "stg":

  Че ако проучването мине ОВОС , то няма причина и добивът да не мине ОВОС. Това е основното. Освен това ще се разбере ,че става дума за милиарди левове , хиляди работни места и минимум 15% намаление на цената на природния газ. Никоя политическа партия няма да може да откаже на това

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 51. 54 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1137 Весело

  ... Геоложко откритие на шистов газ се нарича “Етрополска аргелитна формация” и е на територията на областите Ловеч и Плевен. Прогнозните ресурси в него се оценяват на 300 млрд. куб. метра.
  Потреблението на газ у нас годишно е около 2,5 млрд. куб. м.
  (т.е. за 120 години!!!).
  Разкритието е недалеч е от първото откритие на шистов газ край с. Девенци от американската компания “Дайрект петролеум”. Шистовият газ край с. Девенци, се оценява на 6 млрд. куб. метра. Геоложкото откритие “Койнаре” е с прогнозни ресурси от 8 млрд. куб. м.
  Разработването и експлоатацията на природен газ промени и ще продължи да променя, и то коренно, североамериканския енергиен пазар. Оказва се, че американците имат такива количества газ, които ще им стигнат за следващите 100 години. Заради експлоатацията на шистовите находища САЩ са излезли на първо място по производство на природен газ в света през 2009 г., измествайки Русия по този показател. Канадските власти само за шест месеца промениха оценките си за бъдещото производството на природен газ в страната – преди тревогите бяха, че страната скоро ще се превърне в нетен вносител на газ, но сега те вече смятат, че само залежите на газ в шистите ще са достатъчни да задоволят търсенето през 21 век или по-голямата му част...

  Машини прости, народ неук.
 52. 55 Профил на messiah
  messiah
  Рейтинг: 466 Весело

  Познайте от един път,щеше ли същите другарки и другари да протестират,ако проучванията и добивът бяха дело на Газпром.
  Нещата са толкова прозрачни.
  Другарите даже не се крият,по чия свирка играят и за чий интерес правят този театър.
  Впрочем,шистовият газ,в световен мащаб е на път да срине не само Газпром като хранилка на постСЪВЕТСКА Русия,но и самата конструкция на Русия като нефто-газов рекетьор.
  Красотата на това,което ще последва едва от факта,че освен нефт и газ постСЪВЕТСКА Русия не произвежда и не изнася нищо друго.
  Едно време поне телевизори,ВЕФове и леки коли продаваха.
  Сега и това нямат.

 53. 56 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#41] от "Илде":

  Всъщност изменниците няма да забогатеят. Държавата прибира ВСИЧКИ ПАРИ без 2 до 5%(вероятно 5 , все пак е високо технологичен добив).

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 54. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 58 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  http://www.facebook.com/?ref=tn_tinyman#!/groups/149596528464288/

  Присъединете се към групата : "ДА" на шистовия газ, "НЕ" на монопола на Газпром!

 56. 59 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 925 Любопитно

  До коментар [#45] от "vladimirsx1":

  Защо да гледаме филм за петролния добив ? Поне доколкото имам спомени от тези времена в Еквадор добиваха само петрол ? Тук не говорим ли за газ ? При това 30-40 години по-късно

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 57. 60 Профил на cheta
  cheta
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Вгледайте се в позицията на полските експерти. Французите имат мощна ядрена енергийна система и шистов газ изобщо не им трябва - един излишен конкурент. Против този източник са и еко-защитници, обслужващи интересите на "Газпром" и на ядреното лоби у нас.

 58. 61 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 543 Неутрално

  В щатите се оказа че не е по евтино, но тук всички имат явно тайна информация ...
  Интересна икономическа логика - лесно достъпният газ в русия се вадел по скъпо от супер недостъпния шистов газ... Мечти мечти... Още повече че над половината българи не зависят от газ за отопление, още по малко за ток.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 59. 62 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#57] от "Zizu":

  Както и навсякъде по света

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 60. 63 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  И накрая шистов газ за няколко групировки и липса на зърно и хляб за цяла БГ.

 61. 64 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 757 Весело

  ДА на сондажите!!!

  rock n' roll is king!
 62. 65 Профил на ducksmiile
  ducksmiile
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Преподавателят ни по Банки и финанси в университета, казваше, най-важното в този свят е информацията. Ние, гражданите на света в този момент не можем да се оплачем от липсата и. Всеки може да намери начин да се информира и създаде мнение. Лозунги от типа "Кой не скача е червен", са вече история, защото обществото вече порасна и не вярва на думи и вервайте ми...

  Лудите, лудите, те да са живи...
 63. 66 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Някой люде никога няма да проумеят очевидното, а именно, че бъдещето ще е доминирано от наличието на чиста питейна вода и производството на храни! И вместо да се правят стъпки в тази посока, отново измислени спорове, сега "шистов газ". Чрез добив на шистов газ, Ганчо щял да получи независимост от руския газ. Кажете го това на добруджанци, които и сега пият най-скъпата вода в страната. На всичко отгоре има поне няколко други, неизползвани начини да се постигне независимост от чийто и да е газ, но умното балканско комплексарче се е втренчило отново в разделителните линии, а не в реалностите, отново в миналото, а не в бъдещето. Те, затова, единствения газ, който Ганчо произвежда и сега, е собствената му пръдня!

 64. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 68 Профил на todolino
  todolino
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Аз съм абсолютно ЗА търсенето на начини които биха довели България до по-голяма енергийна независимост най-вече от Русия , но , и съм абсолютно ПРОТИВ добивът на шистов газ! Има твърде много информация за замърсявания произлизащи от използваната технология на добиване ...

 66. 69 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 874 Неутрално

  НЕ на отравянето на Добруджа! И НЕ на руския газов монопол.

  Защо да*ба постоянно поставяте горните от двете страни на везната? Коне с капаци!

  Има много начини да си диверсифицираме енергийните източници БЕЗ да е необходимо да инжектираме милиони тонове отрови в земята!

 67. 70 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Газът в Щатите на спот-пазара в момента е $150 за 1000 куб.м. Уродите, чрез своя васал Сашо Дончев продават на България по $350. На дебилите такива разлики не правят впечатление. Дереджето е неспасяемо.

 68. 71 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ian Smith":

  [quote#18:"Ian Smith"]Мазните византийци също ще се облажат на наш гръб - ще си въртят търговийката с петрол, но Александруполис е забутан в края на държавата им. Не както при нас Бургас е в средата на крайбрежието.[/quote]

  Та значи,според тебе,танкерите натоварени с петрол от Александруполи няма да минават през цялото Егейско море !
  Ще прелитат ли ?!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 69. 72 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Шистовият газ е отрова преди всичко за руските геополитически мераци.

  ДА на проучванията. Ако се докаже, че добивът с фракинг е вреден, може да се дебатира дали да се добива или не -- вече зависи какви са пасивите и какви са активите. Но да се предпоставя като аксиома, че добивът с фракинг е недопустим, е или екоидиотия, или позицията на руските еничари, за които съществуват само и единствено интересите на Масква.

  Аргументът с филма Гасленд е кух. Очевидно филмът е пропаганден, а не обективно изследване. Пропагандните филми се отличават с това, че игнорират всички аргументи против дадено твърдение и изтъкват (често манипулативно) само аргументи в полза на твърдението. Примерно, пропагандно-манипулативни са филмите, които "доказват" вредата от ваксините. Патиците от бегемамата се надъхват една друга с такива. Пропагандно-манипулативни са филмите на Майкъл Муур, от които човек може да остане с впечатление, че (примерно) американската здравна система е по-лоша от канадската; всъщност, както всички ДОБРЕ РЕАЛИЗИРАЛИ СЕ наши сънародници зад океана знаят, истината е точно обратната. Пропагандно-манипулативни са филмите, "доказващи", че НАСА не е пратила човек на Луната, или че терактовете на 09/11 са "дело на ЦРУ и Мосад".

  Филми и книги има много, някои от които "доказват" контакти с извънземни, астрология, нумерология, и какви ли не глупости. Самият факт, че има филм за нещо, не означава непременно, че нещото е вярно. Има филм-отговор на Гасленд. Вероятно той също е пропаганден, ама човек е добре да види и двата, за да прецени аргументи и от двете страни. Не съм видял някой, рекламиращ Гасленд в ютюба, да посочи и филма-отговор, че да се видят и аргументите на другата страна.

  --------------

  Другият аргумент, "Франция е забранила фракинга", също е кух. Франция има огромна ядрена индустрия, и то собствена. Ядрената индустрия на Франция прави Франция независима (точно обратното на проекта АЕЦ Белене, който ще направи България ЗАВИСИМА). Франция може ДА СИ ПОЗВОЛИ да игнорира шистовия газ. Естествено, че добивът на шистов газ е свързан с някакви вреди. Добивът на КАКВОТО И ДА Е подземно богатство е свързан с вреди. Фрий лънч няма, сори. Въпросът е, като се поставят на кантар вредите и ползите, кое надделява.

  Позволявам си да посоча, че мепесетата (коли и камиони) са много вредни и в най-бруталния смисъл, смъртоносни -- над 1000 смъртни случая годишно в БГ. Но никой не би разгледал сериозно възможността да се забранят. Защото обществото ще колабира без мепесета. Така че всичко е въпрос на анализ вреди срещу ползи.

 70. 73 Профил на гт
  гт
  Рейтинг: 1441 Весело
 71. 74 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  "Той увери участниците в дискусията, че фракингът не е по-различен от методите за конвенционален добив на газ и че се прилага от 50-те години."

  Всъщност през 40-те и 50-те години е имало прилагане на подобна технология само в конвенционални вертикални сондажи.

  Новото, което се прави в последните години, е че след вертикалния сондаж се пробива и хоризонтален сондаж в шистовия слой, където под високо налягане се подава технологичната вода с добавка на химикали и пясък, която служи за разпукване на шистите. В старите конвенционални сондажи пак се е случвало да се използва такава вода при достигане на шистов слой, но само във вертикални сондажи. Оттам идва и цялата аргументация за отдавнашна практика за прилагане на подобна технология, което всъщност не е точно така - защото когато има и хоризонтални сондажи потенциалните рискове са по-големи.

  Наличието на хоризонтален сондаж значително увеличава рисковете за замърсяване на питейна вода. Това твърдение на проф. Anthony Ingraffea от Корнелския университет е цитирано в статията на Chris Mooney "The Truth about Fracking" в неомврийския брой на Scientific American.

  Всъщност рисковете за замърсяване на питейна вода при прилагането на метода на хидравличното разпукване са 3 вида:

  1) Да се получи изтичане или да прелее подземният басейн с отпадъчна вода (както се е случило в Пенсилвания в септември след наводнението при преминаването на тропическия циклон Лий).

  2) Да се явят пукнатини в бетонната обвивка на вертикалната шахта.

  3) Да се свържат новосъздадени пукнатини в шистовия слой със стари съществуващи пукнатини в по-горните пластове, водещи до водоносния слой, използван за питейна вода.

  Истината е, че дори и един проучвателен сондаж по тази технология поражда някакви рискове. А при реален добив сондажите стават много повече и рисковете съответно нарастват.

 72. 75 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До коментар [#68] от "todolino":

  Аз съм също За,една страна да е на ясно с ресурсите с които разполага.
  За шистовия газ обаче,поне за сега,начините на добив могат да си ги позволят страни с големи територии и такива без гражданско съзнание.
  Ако технологията напредне нямам нищо против.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 73. 76 Профил на radioham
  radioham
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Института за енергиен мениджмънт." -сега научавам за още едно гнездо на " бели якички" ,които охотно лапат месечни заплати над 2000 лева!
  Честито данакоплатци!

 74. 77 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#55] от "messiah"

  Познавам от раз - и тогава протестираме! Пише го в статията - срещу сондажа край Рогозина. Ама герберите явно не четат нищо друто освен Винету.
  Та този сондаж го прави "Овергаз" - разбирай "Газпром".
  Така, че тези, кото поставят въпроса: Шистов газ или Газпром" въобще не са прави. Защото ще е и и Шистовн газ И Газпром!!
  И колко хитро го казва "експерта". Не замърсявало - вкарва се само вода и ХИМИКАЛИ. Ами кажете ги! Не можело - търговска тайна. Като експертът изпие чаша от този химически "коктейл" пред мен, мога и да му повявам.

 75. 78 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1137 Гневно

  До коментар [#74] от "ijj":

  В старите сондажи се подаваше сярна киселина!
  Това са така наречените нови геотехнологии!
  Та чрез "новите" геотехнологии се добиваше уран вБългария!
  Нека "зелените" проучат къде в България се добиваше уран и какви са последствията за природата!

  Машини прости, народ неук.
 76. 79 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 925 Любопитно

  До коментар [#69] от "Sioux":

  Защото живеем в глобален свят. Или - или. Няма среден вариант. Спираме ядрените мощности , спираме ТЕЦ , спираме руския газ , спираме шистовия газ. И какво правим ? Втъщаме се в пещерите ли ? Ок - ток ще добараме някакси. Ще е на 6-рна цена , но ще е от ВЕИ. А парно ? А химическа промишленост ? А бензин , транспорт ?

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 77. 80 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 524 Гневно

  До коментар [#15] от "lz2":
  По-добре ти бегай в Аляска! Защо искате да изтровите цяла Добруджа, която няма друга вода освен подземната? Това не е от неграмотност или незнание- всички привърженици на добива на шистов газ сте на хранилка на Шеврон! Срам сте за всеки българин!

 78. 81 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 856 Неутрално


  Не на добива на шистов газ в житницата на България !!!

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 79. 82 Профил на confucius2
  confucius2
  Рейтинг: 466 Разстроено

  U.S. Government Confirms Link Between Earthquakes and Hydraulic Fracturing

 80. 83 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Гневно

  НЕ на шистовия газ. НЕ ! НЕ! НЕ!!!!!!!!!!!!!
  Който подкрепя шистовия газ, или е луд или неграмотен......като всички гласували за рапона ......... той пък щял да подписва на инат..... Добруджа да не е на баба му и дядо му, та да се разпорежда с нея като своя собственост???? Боклук мръсен .....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 81. 84 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#79] от "Augusto Pinochet":

  "Ок - ток ще добараме някакси. Ще е на 6-рна цена , но ще е от ВЕИ."

  Тя шесторната цена е при фотоволтаиците. Иначе при вятърните генератори цената е "само" двойна, а при новите водноелектрически централи е съпоставима с тази от новите въглищни ТЕЦ или дори от нов АЕЦ. А други видове ВЕИ - например използването на дърва за отопление, са си направо най-евтиният вариант в съответната област.

  От гледна точка на българския интерес е най-добре да се използват български ресурси. В енергетиката такива са например въглищата в Марица-Изток, които ще стигнат още поне за стотина години.

  Оттам нататък, след като има електроенергия, от нея може да се произвежда дори и газ с характеристики близки до тези на природния газ. Има например една такава все още експериментална технология "power-to-gas", разработена във Фраунхофер Интитут. При нея с неизползваемата електроенергия от вятърни генератори се разлага вода на кислород и водород. После с реакция на водорода и СО2 се достига до богат на метан газ, съпоставим с природния газ. Така би могло да се произвежда газ само с местни български суровини - електроенергия, вода и СО2 (идващ например от въглищните ТЕЦ-ове).

  Други видове производство на газ (който, обаче, вече е по-различен от природния) са улавянето на сметищен газ от депата за отпадъци, добива на газ от пречиствателните станции за отпадъчни води, производството на биогаз в животновъдни ферми. Някой ще каже - това биха били малки количества. Но някак е логично всичко това да е направено преди да се стигне до рисковия добив на шистов газ по метода на хидравличното разпукване. Още повече, че например производството на генераторен газ от биомаса или дори от въглища би могло да е и в по-големи количества.

 82. 85 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 817 Неутрално

  НЕ на добива на шистов газ ! Сегашните технологии са твърде опасни. България е малка и трябва да пазим всяка педя. В редица държави добива на шистов газ е забранен или замразен. Трябва да изчакаме докато се появят безопасни, екологични технологии. Правителството трябва сериозно да мисли за икономика, която не използва въглерод за енергия. За съжаление, мутрата е тъпо същество, което се хвърля някъде без да се интересува от последсвията. Като се има в предвид липсата на правосъдна система(съда пази мафията) управляващите ще си правят каквото си наумят.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 83. 86 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Когато на един прием в Двореца, румънският посланик почерпил с едри сладки череши и казал, че са от Добруджа, тогава разбрахме какво сме загубили, докато погледите ни бяха насочени единствено и само към Македония, даже Беломорието бяхме оставили на заден план. /по Ат. Буров/
  Връщането поне на част от Добруджа е най-доброто постижение на българската дипломация.

 84. 87 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  Във всичко това има нещо много хубаво. В България има сума ти еко-организации. Тези протести показаха каква част от тях са на хранилка на БКП.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 85. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 86. 89 Профил на Tuco
  Tuco
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Първо гледайте тези документални филми и тогава да дискутираме. Става ли?
  http://kolibka.com/download.php?mid=9701
  http://kolibka.com/download.php?sid=9701

  Аз съм против извличането на този вид Шистов газ с такава технология...

  Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez A.K.A: The Rat
 87. 90 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#87] от "Свинчуга":
  По същата мярка, всички, които сте за шистов газ сте на хранилка на американското посолство?! Или просто сте безмозъчни, защото ви мързи да попрочетете нещо в Интернет. При това американски опит!

 88. 91 Профил на Tuco
  Tuco
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#86] от "tsonkooo":

  Връщането на Добруджа е дело на чичкото с мустачките, да не забравяме все пак...

  Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez A.K.A: The Rat
 89. 92 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Преди слушкахме руснаците, сега американците.
  За съжаление нищо в манаталитета на българина (управляващите) не се е променило.
  Важното е да си напълниш джоба, пък народа и природата ... кучета го яли.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 90. 93 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#78] от "Zizu":

  Е да, но това е отдавна спряно - от 1990 г. насам, ако не греша нещо.

  Фактът, че някога са се правили несъмнено по-вредни неща не е аргумент, че трябва да се предприема рисково производство.

  На човек все му се иска да приличаме на по-скоро на Франция, където вече са забранени дори и проучванията по метода на хидравличното разпукване. А подобни забрани има и в Швейцария (кантона Фрибург), Германия (областта Северен Рейн - Вестфалия), дори и в Англия вече проучванията бяха спрени.

  Тук с право може да се възрази, че икономическото ни положение е по-скоро като това в Полша. Затова на мен лично ми е много интересно там какво ще стане - защото при тях вече са започнали проучвания. Ако и там бъдат спрени, значи технологията е наистина опасна.

  А има и друго - кое е по-справедливо. У нас природен газ по домовете имат много малко хора (не знам точно колко са сега, но при всички положения са под 10%). Автомобилите на природен газ са главно таксита. В индустрията също малко се използва. Например действащи торови заводи останаха вече само 2 - в Димитровград и Девня. Голяма електроцентрала на природен газ има засега само в Пещера, доколкото знам. А топлофикациите ако преминат на по-евтино гориво (въглища) могат дори да постигнат по-ниски цени. В крайна сметка в центъра на Стокхолм има електроцентрала с комбиниран цикъл на въглища и ниски емисии - знмачи това технически е възможно да се направи.

  Вносът ни на природен газ е силно спаднал - преди около 25 години достигаше 8-10 милиарда нормални кубични метра годишно, сега е между 2 и 3 милиарда някъде - а сумите които плащаме май са горе-долу същите, толкова много се е увеличила цената. И още ще се увеличава - така пише в една наскоро публикувана дългосрочна прогноза на Международната енергийна агенция.

  А от друга страна - питейната вода за хората в Добруджа е жизненоважна насъщна необходимост.

 91. 94 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Я тези горещи защитници на шистовия газ да отделят малко време за инфо: http://mazeto.net/index.php?PHPSESSID=3nok05idloiaurduj4hr67hjo5&action=dlattach;topic=6003.0;attach=24317

 92. 95 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 2598 Весело

  До коментар [#91] от "Tuco":

  Българската дипломация, не само се е възползвала от благоприятните за нас обстоятелства, но е успяла да го наложи с договор, който не може да бъде оспорен...
  Перфектно свършена работа!

 93. 96 Профил на handzhi
  handzhi
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#23] от "rapidfire":

  "Сравнението на Полша и Добруджа е крайно некоректно, поради огромните различия в геологията."
  Ако това за огромните различия в геологията е вярно то излишно се тревожиш.Значи в недрата на Добруджа е невъзможно да се се натрупа шистов газ,и тези които ще сондират и ще похарчат милиони са лаици......Не пишете глупости. Моля Ви ...

  "Не ни трябват умни. Нужни са ни верни." Борис Стругацки
 94. 97 Профил на Tuco
  Tuco
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Същите тези защитници, дали са съгласни в техния двор да се копа, а?

  Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez A.K.A: The Rat
 95. 98 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ian Smith":

  Чугунена тикво, където е стъпил ШЕВРОН трева не никне. Стига чети официалните доклади, виж хората какви клипове слагат в Ютюб, никъде другаде няма да ги видиш сети се сам защо.

 96. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 100 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#44] от "Polusa":

  Платен шофьор на микробус съм
  А Иво Инджов ,на който се опираш като специалист (защот в неговото предаване казал нещо си) си е досоник от ДС и неговите думи нямат тежест пред мен.
  И Занзибарски газ да докарат проумейте го ,че няма да има положителен ефект върху обикновенният човек!
  А прочети с какви химикали се вади този газ и какво остава в почвата от тези химикали.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK