WWF: България е заплаха за есетрата в Дунав

Хайверът от есетра е скъп продукт<br />

© FABRIZIO BENSCH, Reuters

Хайверът от есетра е скъп продуктБългария и Румъния създават риск за есетрата в басейна на р. Дунав, тъй като продължават да участват в незаконната търговия с хайвера от тези силно застрашени видове риба. Това се казва в доклад на международната мрежа за наблюдение на търговията със животински видове "Трафик". Документът е изработен по поръчка на екоорганизацията WWF.


В целия Европейски съюз единствените жизнеспособни популации от диви есетрови риби са във водите на тези две страни, казват природозащитниците. Пет от шестте местни вида есетра в Дунав са критично застрашени и уловът им е забранен. Шестият вид вече се смята за изчезнал.


Според новия доклад между 2000 и 2009 г. в държавите - членки на общността, са регистрирани общо 14 конфискации на незаконен хайвер с произход от България (27,5 кг в пет пратки) и Румъния (25 кг в девет пратки). Нито България, нито Румъния са заловили незаконен хайвер, отбелязват екоактивистите.

Печеливш бизнес


Mоруната (наричана също и белуга) e сред естровите видове в Дунав и е известна със скъпия си хайвер. Търговията с хайвер вероятно е изключително печеливш бизнес, смятат във WWF. Цената на дребно достига 6000 евро за килограм.

"Откритите количества не са високи, но трябва да имаме предвид, че реалният обем на незаконната търговия е вероятно значително по-голям и това води до неприемлив риск за тези силно застрашени видове", каза авторът на доклада Каталин Кече-Нади.


Според нея след 2007 г. незаконната търговия в рамките на ЕС става по-трудна за откриване и предотвратяване. Поради географското си положение България и Румъния са потенциални портали за нелегално уловен хайвер от Каспийско море, най-важния естествен развъдник на есетри в света.


През 2009 г. германските власти са заловили контрабанден хайвер в ЕС, етикетиран от българска ферма. На България и Румъния е позволено да търгуват само с хайвер, отглеждан във ферми, но изотопен анализ е показал, че хайверът произхожда от Каспийско море. "Този случай доказва как разрешен хайвер от ферма се използва за "изпиране" на незаконен хайвер", обяснява Каталин Кече-Наги. Анализ на официалните данни за търговията показва голям ръст в производството на аквакултури в България за износ, включително в рамките на ЕС.


Природозащитниците препоръчват на Румъния и България да повишат осведомеността по проблема сред правоохранителните органи и да подобрят контрола върху търговията. Според WWF европейските потребители също не знаят за заплахата от незаконната търговия. Дори законните търговци знаят малко за изискванията за етикетиране на легалния хайвер.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Унищожихме Черноморието, унищожаваме си планините, че една есетра ли няма да унищожим. Булгар, булгааар!

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 2. 2 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Те и българите са на изчезване...колко емигрираха, колко се споминаха, остана само матриал, овце, плява.

  Скоро ще трябва да ни пишат в червената книга.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 3. 3 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  ...В целия Европейски съюз единствените жизнеспособни популации от диви есетрови риби са във водите на тези две страни, казват природозащитниците....

  Дам, европейците излапахе техние есетри преди около 100 г., за това сега ни се присмиват, че сме се забавали толкова много

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 4. 4 Профил на kumbeto
  kumbeto
  Рейтинг: 506 Разстроено

  За съжаление не само Дунав, но и всички водоеми са повсеместно обезрибени...

  Няма невъзможни неща, така че ...пишете на кирилица! Римембъ ит!
 5. 5 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Когато се родиш еколог, не чакай да ти дойде акъла:

  WWF: България е заплаха за есетрата в Дунав

  и

  но изотопен анализ е показал, че хайверът произхожда от Каспийско море.

  Абе еколози празноглави, дайте 5 лв. за една карта и вижте къде е Дунав и къде Кайспийски море!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 6. 6 Профил на kumbeto
  kumbeto
  Рейтинг: 506 Любопитно

  И точно следващото изречение ["Този случай доказва как разрешен хайвер от ферма се използва за "изпиране" на незаконен хайвер"] уточнява какво се има предвид. Четете, четете...

  Няма невъзможни неща, така че ...пишете на кирилица! Римембъ ит!
 7. 7 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  К'ва есетра бе? То в тая гняс риба може ли да се завъди?
  Че и кой би я ял - то в тая река са се изхождали и изхвърляли боклуците си 8-9 страни нагоре по течението, а тука - есетра.
  Тия рибета в книгата на гинес трябва да ги пишат.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 8. 8 Профил на burkera
  burkera
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Европейските прасета да кажат къде са техните есетри???

  И после може да обсъждаме нашите

 9. 9 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1998 Любопитно

  Вчера бяхме заплаха с природния прах. Тогава питах дали остана още някой аргумент, за да ни натикат твърдо във европоидната втора класа за скубане. Хоп, те ти булка нов "екологичен" аргумент. Я да видим еколозите какво още могат да ни измислят? Случайно да вземем да им затворим въобще бизнеса на тея българи с аквакултури? Бе, как тъй ще произвеждате въобще нещо бе!? Само ще купувате!
  "Диш хак данък" дали не може да се сложи на тези българи ...?
  Ама ...
  Обърнете вниманието на рубриката - "ЕкоБИЗНЕС"!!!

 10. 10 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Заглавието е неточно. В сатията се говори не за есетра (руска есетра), а за есетрови, като семество риби. Те никога не са били 6 вида, а само 5. Един от видовете "шип" е хванат само веднъж някъде през 30-те години и се пази в Природо-научния музей. Още един от останалите 5 вида, немската есетра, никога не е влизал в Дунав и дори главният й жпец не знае къде е Дунав. От останалите 4 вида един - чигата е само речен и не се използва за хайвер. Остават три вида, а не 6, моруната, руската есетра и пъстругата, които в никакъв случай не намаляват, а държат стабилна, не голяма популация.

  То еколозите тези неща не ги знаят, но могат да питат.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 11. 11 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Българските (червените) еколози предпиреха поход срещу американските кинематографи в името на прилепите.
  За есетрите мълчат. Като задници залепени със силикон.

 12. 12 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 921 Гневно

  [quote#5:"др. Иванов"]но изотопен анализ е показал, че хайверът произхожда от Каспийско море. [/quote]
  Що се правиш на глупав? Някой си има уж ферма за развъждане на есетра, но всъщност това е параван, с който легализира незаконно уловен хайвер от Каспийско море / или избягва митнически сборове. Логично е да се предположи, че същата схема се ползва от същите хора и за износ на хайвер от уловена в Дунав есетра...

 13. 13
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 14. 14 Профил на prim
  prim
  Рейтинг: 395 Неутрално

  То маи България е заплаха за всичко.

 15. 15 Профил на v3n0m
  v3n0m
  Рейтинг: 561 Неутрално

  България е заплаха за българите.

  Без революция сме загубени во веки веков.
 16. 16 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Абе тия дни не можаха да разберат радиоктивния йод откъде идвал в Чехия и Унгария ,а сега на хайвера му намерили произхода.Айде холан.

 17. 17 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Тя България, е заплаха и за самите българи, а вие ми говорите за есетрови риби! Говорете за изчезващите българи! Ама май не ви е позволено!???

 18. 18 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Правилна констатация за вината на България и Румъния.Преядохме есетрови риби през последните години.А хайвера го ядем с големи лъжици.А и изнасяме цели влакови композиции.Заляли сме Европа с хайвер от есетрите в Дунав.

 19. 19 Профил на valkiry
  valkiry
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ЧЕР ХАЙВЕР - ЛЮБИМОТО МИ ОТ БЕЛУГАТА !!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK