Евродепутатите искат проучвания как ГМО влияят върху пчелите

Евродепутатите искат проучвания как ГМО влияят върху пчелите

© ReutersПровеждане на обективни научни изследвания на възможното отрицателно въздействие на генетично модифицирани култури и монокултурите върху здравето на пчелите. С такъв призив към Европейската комисия днес евродепутатите приеха резолюция за ограничаване на високата смъртност сред пчелите, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.


Високата смъртност при тези насекоми би могла да има сериозно отражение върху производството на храни в Европа и върху стабилността на околната среда, тъй като повечето растения се опрашват от пчелите, предупредиха депутатите във вторник.


Според резолюцията ЕС трябва да увеличи инвестициите в научни изследвания за нови лекарства и да координира усилията си да защити това, което бързо се превръща в застрашен вид. Пестиците, използвани в селското стопанство, се отразяват негативно върху здравето на пчелите. Прекомерната употреба на антибиотици обаче трябва да се избягва, поради тяхното въздействие върху качеството на пчелните продукти и заради растящата устойчивост към тези препарати.
Европарламентът предлага да се създадат национални системи за наблюдение и хармонизирани европейски стандарти за събиране на данни.


84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването чрез пчели. Пчеларският сектор осигурява основен или допълнителен доход за повече от 600 000 граждани на ЕС.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Убива ги!

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 2. 2 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  """ 84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването чрез пчели. """
  ==========================

  Нима има място за умуване ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 3. 3 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 770 Разстроено


  Нямате си представа какво ще се случи, ако измрат пчелите...

  Има едно много интересно филмче в Горичка.бг по темата

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 4. 4 Профил на firefall
  firefall
  Рейтинг: 418 Любопитно

  И от кого ще искат проучвания? От Монсанто или Дюпон? И те поради добрата си душа само ще подарят едни пари?

 5. 5 Профил на Джон Доу
  Джон Доу
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Давай да изследваме пчелите ,па хората кучета ги яли.

  All I'm gonna do is just go on and do what I feel. Jimi Hendrix
 6. 6 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Корпорации като "Монсанто" сигурно възприемат всяко растение, което се размножава по естествен път (а оттам - и пчелите) като смъртен враг...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на firefall
  firefall
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#5:"Джон Доу"]Давай да изследваме пчелите ,па хората кучета ги яли.[/quote]

  Преди това са нужни изследвания дали на кучетата ще им понесе "храната" ...

 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#1] от "dalilan":

  Май няма съмнение за това колега.++
  Дано Европа издържи на натиск наречен ГМО.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Ако можеше пчелите да отделят няколко минути на хората от Монсанто и другите като тях!С жилата си!Защото ,ние ,хората май не можем да им /да си/помогнем ефективно!

 10. 10 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Пестиците, използвани в селското стопанство са виновни са виновни ,че пчелите умират ,,84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването чрез пчели'' това не е на добре

 11. 11 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#3] от "conas_62":
  те вече измират в част от Бг

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 12. 12 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#8] от "EREBUS":
  Дано но като виждам хаоса - няма да разберем откъде е дошло. Разграден двор.

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 13. 13 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#8:"EREBUS"]Май няма съмнение за това колега.++
  Дано Европа издържи на натиск наречен ГМО.[/quote]

  100+

 14. 14 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 513 Неутрално

  ГМО убива пчелите

  Пчелите опрашват повече от една трета от земеделските култури в Северна Америка (това важи за навсякъде), като се започне от плодове като праскови, ябълки, череши, ягоди да бадемите Калифорния. От опрашването на пчелите зависят около деветдесет процента от тези растения. Така че, без тези насекоми с прибиране на реколта от тези култури, можем да се простим. Да не говорим за мед и цветя.

  В тази статия ние ще обсъдим това, което заплашва масовото измиране и намаляване на пчелните семейства в Северна Америка на други места по света. Ние ще се опитаме да хвърлим светлина върху икономическите и политическите последици от настъпването на смъртта им, и как изчезването на пчелните семейства са свързани с проблема за глада в света.

  Може да име много причини, които могат да причинят намаляване на популацията на пчелите. Но така или иначе, най-важната от тях е използването на генетично модифицирани организми (ГМО) семената отглеждани по технологията Терминатор (особеност на тази технология е създадаването на семена от които растат стерилни, не даващи семена растения), които с одобрението на правителството, са широко използвани в селското ни стопанство. Ние се опитваме да обясним как генетично модифицираните семена предизвикват разпадане и унищожаване на пчелните семейства.

  Генетично модифицирани семена са произведени и разпространявани от мощни биотехнологични корпорации. Те имат големи амбиции, те постигат надмощие в бранша в селското стопанство и манипулирани умело от правителството политика по отношение на селското стопанство, за да постигнат целите си. Американски корпорации като Monsanto и Pioneer хибридни семена създаден, които растат само в определени обстоятелства, често свързани с употребата на торове и / или инсектициди от същия производител.

  Генетично модифицирани растения, обикновено се придружават от генетична модификация на цветния прашец. Той се превръща в "стерилен" и, следователно, за пчелите в него няма достатъчно хранителни вещества. Те започват да умират от болести, глад или заболявания на храносмилателния тракт, който включва събиране на нектар и цветен прашец през лятото и хранене с мед по време на зимните месеци, когато пчелите не напускат кошерите.
  Ние отчитаме четири основни причини, които, според различни мнения, са отговорни за смъртта на пчелите. Това са Varroa акарите, паразити, мобилни телефони, и семената, които са били отглеждани по технологията Терминатор.  Причина 1: Вароа акарите

  Много експерти смятат, акарите Varroa наистина са основната причина за масовата смърт на пчелите през зимата на 2005 година. Въпреки това, когато учените от лабораторията за изследване на пчелите при Министерството на земеделието, пътували до Oakdale (CAL) за изследване на ситуацията на място, те не могли да намерят корелация между нивото на заразяване от акари и състоянието на колониите.

  "Не можахме да намерим нито една единствена причина, която да е предизвикала масовата смърт на пчелите" - признава Джеф Петтис, ентомолог, учен от изследователската лаборатория в Beltsville (Мериленд).

  В допълнение, лечението срещу акари може да доведе до факта, че кошера ще бъде беззащитен срещу настъплението на патогенни бактерии. Точно както злоупотребата с антибиотици води до затруднения днес за лечение на инфекциозни заболявания и повишен риск от смърт при хората.

  Причина 2: Паразитите

  Днес не само културите, но дори и живи плетове и горски полянки се пръскат с пестициди или хербициди. Тези химикали са като символ на онвошението ни към природата като към враг. Но това, което обрабоваме с отрова, в крайна сметка ще бъдат на масата ни - това е един много опростен начин за решаване на проблеми. Да не говорим за факта, че по този начин можем да игнорираме истинската причина.

  Създаването на нови генетично модифицирани култури, устойчиви на някои пестициди и хербициди е довело до това, че химикалите започнаха да се използват още по-активно.

  Връзката между смъртта на пчелите и използването на пестициди на основата на никотин - това е научно доказан факт. А фактът, че другите пчели и насекоми летят около празни кошери и меда не ги привлича, само потвърждава теорията на изхвърлените токсични вещества.

  Излишъкът на токсини, сам по себе си определено не е нищо добро. Но ние все още трябва да установим връзката му с нарушенията на храносмилането, като например невъзможността човек да поглъща консерванти и да усвоява необходимите му ензими, за усвояване на протеинит, мазнини, въглехидрати и други хранителни съставки.

  Причина 3: Мобилните телефони

  Понякога, заедно с мобилните телефони, обявени за виновни са и други навигационни смущения: ултравиолетовите лъчи, променящите се магнитни полета и т.н.

  Има и нещо вярно в тази теория. Доказано е, например, че електромагнитните вълни наистина имат известно влияние върху навигацията на пчелите. Но това влияние не може да бъде сериозно, поне не толкова, че да доведе до заболяване и смърт на насекомите. За да се убедите в това, е достатъчно да се вземат предвид внезапните изблици на слънчева активност. Това се случва почти непрекъснато, но въпреки това не пречи на пчелите да се ориентират в пространството.

  Причина 4: Семената «Terminator»

  От тези документи, които успяха да изтекат в медиите, можем да заключим, че мощните корпорации в Канада правят тестове и организират масово производство на култури, разработени в рамките на програмата «Терминатор". Отличителна черта на тези растения е, че през следващата година семената им не покълват. И фермерите отново са при производителите на генетично модифицирани организми за нови семена.

  И пчелите, които се опитват да събират цветен прашец от тези растения, имат прекъсване на храносмилателния тракт. Проучванията показват, че цветът на по-ниското отделяне от червата на насекомите, събирали прашец от генетично модифицирани растения, става черен. Тези промени са сравними с тези, които настъпват в организма на пациентите с рак на дебелото черво.

  Рисунка 1: Изменение цвета на червото у пчелите
  http://www.globalresearch.ca/articlePictures/bee1.gif

  Гръдните разрези на болните пчели са много по-широки и тъмни (A) в сравнение с здравите пчели (B).

  Промяната на цвета означава, че пчелите са били убити след събиране на цветен прашец. Пчеларите са потвърдили, че по време на прибиране на реколтата пчелите все още са били живи.

  Нарушенията в храносмилателната система се дължат на попадане на твърди вещества, от които имунната система е застрашена. Не е изключена, перспективата да преминавайки през същите процеси на развитие на рак на дебелото черво и при човека.

  Очевидно е, че пчелите, които абсорбират прашец от ГМО, развиват сериозно заболяване на храносмилателната система, което в крайна сметка, става причина за смъртта им.

  Рисунка 2: Разрушаване на храносмилателната система на медоносните пчели
  http://www.globalresearch.ca/articlePictures/bee2.gif
  http://www.globalresearch.ca/articlePictures/beeB.gif
  http://www.globalresearch.ca/articlePictures/beeC.gif

  Съдържанието на ректума в пчели от Джорджия (A), се различава значително от съдържанието на пчелите от Пасадена, Калифорния (B). Ректалната стена на първия епрозрачен и през него може да се види съдържанието му, което прилича на маса от малки камъни (C). В пробите от Пасадена са намерени спори от ноземи(!?!), каквито в екземплярите от Джорджия няма..

  В Северна Америка, пчелите опрашват поне 30-40 процента от всички земеделски култури. Можем ли да кажем, че ГМО оказва пряко влияние върху храносмилателния процес на пчелите? Възможно ли е, да има прилики в храносмилателния процес между човека и пчелата? Трябва да се отбележи, че броят на епидемиите при пчелните семейства се е увеличил значително, след като ние започнахме да употребяваме храни от ГМО.

  Бързото разпространение на такива човешки заболявания като рак на дебелото черво, затлъстяване, сърдечни заболявания и т.н., според някои изследователи, могат да бъдат свързани с консумацията на продукти, съдържащи ГМО. Неспособността на пчелите да пропуснат тези вещества през храносмилателната система, учените смятат, че подобен процес, протича и в храносмилателната система на човека.

  Таблица: Зависимостта ни от пчелите

  Някои от най-ценные видове плодове, овощки, орехи и зърнени култури, които зависят от опрашването от насекоми, в частност медоносните пчели.

  http://www.globalresearch.ca/articlePictures/beestable.gif

  Съвкупната стойност на културите в милиард за 2006 год

  Процент та опрашване от медоносни пчели

  Процент на култури, опрашвани от медоносни пчели и други насекоми и други опрашиватели

  Към другите се отнасят птици, вятър и дъждовна вода

  Заключение

  Очевидно е, че използването на ГМО е една от основните причини за намаляване броя на пчелите. Това е сериозен проблем, и показва също нашата уязвимост. Случайте на рак на дебелото черво са се увеличили през последните години, както сред хората, така и сред пчелите. Това, разбира се, е само на теория, но тя ни ​​кара да се чудим за това, какво ядем всъщност.

  Въздействието на генетични промени в околната среда още не са добре изучени. А ако за тях се знае, това, което се пази в тайна е в ръцете мощни корпорации.

  По отношение на икономическите щети - загубата на пчелните семейства ще доведе до инфлация, липса на земеделски продукти и, по всяка вероятност, криза на селскостопанския отрасъл.

  Може би само децата ни ще бъдат в състояние напълно да осъзнаят, че алчността е унищожила предците им на нашата синя планета.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 15. 15 Профил на firefall
  firefall
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#10:"Повелителя"]Песиците, използвани в селското стопанство са виновни са виновни ,че пчелите умират[/quote]

  Ама ти си готов за министър-председател поне ...
  Изследвания щели да правят... Глупости! Само теб е нужно да питат. Тикван II ! Ave Caesare!

 16. 16 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дива селянка":
  +1

 17. 17 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#15:"firefall"]Изследваня щели да правят... Глупости! Само теб е нужно да питат. Тикван II ! Ave Caesare! [/quote]
  да правят каквито си искат изследвания моят пост е верен преди време гледах филм за пчелите и как умират даваха го по national geographic твоят е пост е глупост моят е истината

 18. 18 Профил на balada
  balada
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Най -накрая нещо да се направи по въпроса....докато не е станало късно.

  Пенчо Минчев беше обикновен човек. Работеше като поддръжка на електрически машини и инсталации и определено си разбираше от работата. Страстта му обаче бяха пчелите. Беше започнал от малък да се занимава с това си любимо занимание, започвайки от два подарени му от починал роднина кошера. Сега вече имаше трийсетина и с удоволствие и внимание се грижеше за тях. Беше известен в цялата околност, като един от най-добрите пчелари. И тай като кошерите му бяха хоби, той беше станал известен като производител на най-добрия екологично чист мед в района. Разбира се, тъй като основно не с кошерите си изкарваше хляба, а като електромонтьор, произвеждаше ограничени количества мед, които продаваше на ценители, които идваха в дома му от цялата страна или подаряваше за лекарство на знайни и не толкова знайни съседи и познати.

  от svode.com/TheBee.htm

 19. 19 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 472 Любопитно

  Мисля си че проблема не е конкретно в ГМО-тата, а в специфичните им качества да носят на отрови. Повече пръскане = по-отровени почви=по-голяма смъртност сред пчелите.

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 20. 20 Профил на firefall
  firefall
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#17:"Повелителя"]твот е пост е глупост моят е истината[/quote]

  Защото бил гледал филм ... Уау! АХАХАХАХАХАХАХАХА

  Поправям се... Кратун I

 21. 21 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 470 Неутрално

  сетиха се, ама дано не е късно... повечето хора се отнасят с пренебрежение към проблема с пчелите и си мислят, че за едни пчели да се вдига шум е снобарщина на група еколози без работа. Но без тях опрашването на повечето растения става много трудна задача, което ще доведе до много други проблеми. В крайна сметка ощетени ще сме ние. Тъй че точно заради хората се прави всичко отново.. А дали го заслужаваме?

 22. 22 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1005 Весело

  То утре ЕС може да няма, а тези седнали да поръчват изследвания за пчелите. Да не се окаже накрая, че самите европдепутати са ГМО.

  "Да, България"
 23. 23 Профил на Ивелина
  Ивелина
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Наистина пчелите са много важна част от нашето същестуване, ако изчезнат, ние хората ще пострадаме най- много...

 24. 24 Профил на prim
  prim
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ивелина":

  Правилно.Както казват вече изчезват цели пчелни семеиства и това донякъде показва истината.

 25. 25 Профил на DoPe
  DoPe
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "обективни научни изследвания" това е ключово. Всички твърдения за или против сега са само предположения, непотвърдени с никакви факти!

 26. 26 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  България, Франция, Германия, Гърция, Унгария и Румъния са най-големите производители на пчелен мед в ЕС.
  През пролетта на тази година от Националния браншови пчеларски съюз се оплакаха, че през 2010 г. са загинали 20% от пчелните семейства в България.

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 27. 27 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 822 Разстроено

  До коментар [#3] от "conas_62":
  [quote#3:"conas_62"]Нямате си представа какво ще се случи, ако измрат пчелите... [/quote]

  В 19:23 има 3 минуса на мнението ви.
  Да напишеш минус на такова мнение е тъпотия.

  Изчислено е ( който го интересува да потърси в мрежата), че ако изчезнат пчелите, то човечеството ще има 6-8 месеца за да измисли друг начин за производство на храна. След това започва измиране поради глад.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 28. 28 Профил на om
  om
  Рейтинг: 370 Неутрално

  ''ЕС трябва да увеличи инвестициите в научни изследвания ''
  Научни изследвания създадоха бразилската пчела убиец, която няма популационни проблеми.

 29. 29 Профил на DoPe
  DoPe
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#26] от "dalilan":

  В изброените страни май няма ГМО земеделие?

 30. 30 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#29] от "DoPe":
  Нямам представа, но 20% смъртност за 1 година е много.

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 31. 31 Профил на DoPe
  DoPe
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#30] от "dalilan":

  Това е ясно, но къде е връзката с ГМО?

 32. 32 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#2] от "Чардо":

  Глупака винаги намира място за умуване!
  Особено когато решението е очевидно.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 33. 33 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#31] от "DoPe":
  Статията тук може да бъде допълнена: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4308071.
  Търсят евентуална връзка с ГМО / или друга причина.

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 34. 34 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#27] от "Demokrat":

  Ами сигурно тия с минусите са навити да опрашват на ръка...

  Както е показано на филмчето в една китайска провинция как опрашват на ръка крушови насаждения...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 35. 35 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Знаех си,че човеците сме глупави същества,но понякога прекаляваме.Колко трябва да сме безхаберни,та да режем клона на който седим.
  ГМО са пълна глупост,при това опасна за здравето.Пчелите са само началото на бедата,която сами си причиняваме.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 36. 36 Профил на sinnerinc
  sinnerinc
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Преди може би година гледах филм по въпроса по Нашънъл Географик и останах "втрещен". Без пчели ще ни останат за храна само ГМО технически култури.

  Част от въпросния филм беше снимана в Китай, в провинция известна с производството на круши - там от няколко години пчелите бяха изчезнали напълно - хората опрашваха на ръка. Само че китайците гонят 2 милиарда ... представете си същата сируация в Кюстендил и черешите или Силистра и кайсиевите градини.

  Баба ми и дядо ми преди няколко години ми освободиха апартамента и се пренесоха на вилата - взеха си и 3 кошера - тази зима всички пчели измряха. В същото село имаше и 2ма - 3ма по сериозни пчелари с по над 50 кошера - при тях също измряха ВСИЧКИ пчели.

  Това е може би по страшен и по-наболял проблем от финансова криза, глобално затопляне и т.н. в световен мащаб.

 37. 37 Профил на sinnerinc
  sinnerinc
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А по-интересно е, че изчезването на пчелите и превръщането им в застрашен вид е известен факт. Известни са и последствията от това, но по-въпроса излиза сравнително малко информация ... защо ли ...

 38. 38 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#28] от "om":

  Пчелите убийци не са бразилски, а африкански. Било е установено, че те дават по-малко мед и са много агресивни и с по-силна отрова, но са по-устойчиви на заболявания.
  В резултат на което, в Бразилия се внасят известно количество африкански пчелни семейства и се започват опити за кръстосване с местни и европейски видове пчели.
  В резултат на което се появяват тъй наречените "африканизирани" пчели.
  Естествено след някое време при повреда на мрежите на загражденията в които се отглеждат пчелите, изпускат няколко рояка, с което се започва шестването им из американския континент.
  Така че те не са "създадени при проучвания". Тях просто си ги има в джунглите на Африка. Друг е въпросът, че са били внесени и изпуснати в Америка, а до колкото ми е известно и из Европа.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 39. 39 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#20] от "firefall":
  еми да за разлика от теб аз гледам полезни работи по телевизията ти сигорно гледаш чалга или порно за това си клоун

 40. 40 Профил на om
  om
  Рейтинг: 370 Неутрално

  До коментар [#38] от "rapidfire":

  ''in 1957 near Rio Claro, São Paulo, in the southeast of Brazil, from hives operated by biologist Warwick E. Kerr, who had interbred honey bees from Europe and southern Africa. ''
  http://en.wikipedia.org/wiki/Africanized_bee

 41. 41 Профил на om
  om
  Рейтинг: 370 Неутрално

  До коментар [#38] от "rapidfire":

  Tanzanian queen bees + European males

 42. 42 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Така де.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 43. 43 Профил на balada
  balada
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дива селянка":

  Браво. Толкова обстоен и детаилен коментар рядко се севща.
  + + + +

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK