Климатгейт 2.0 разкри нова стара кореспонденция между учени

Нова партида имейли между водещи климатични учени беше публикувана в различни интернет сайтове и блогове вчера. Акцията напомня за нашумелия "Климатгейт" от 2009 г., когато пощенските кутии на авторитетни климатолози в Университета на Източна Англия бяха превзети от хакери и голямо количество кореспонденция изтече в интернет.


Атаката от 2009 г. беше организирана непосредствено преди климатичната конференция на ООН в Копенхаген. Целта й беше да хвърли съмнение върху неоспоримостта на научните данни за глобалното затопляне, като извади на показ несъгласията между климатолозите.


Неоторизираното публикуване на частни имейли от вчера очевидно цели да повтори ефекта от скандала Климатгейт в навечерието на Конференцията за климата в Дърбан, която започва следващия понеделник, коментира "Гардиън".
Новопубликуваните имейли съдържат пасажи, в които учени изразяват колебания относно методологията или интерпретацията на определени данни или правят коментари от типа "Трябва да обясним тази несигурност и да бъдем честни".


Съобщенията изглеждат автентични, въпреки че Университетът на Източна Англия все още не е потвърдил това категорично заради огромния обем на информацията, която трябва да бъде прегледана. Един от атакуваните учени, професор Майкъл Ман, вече е потвърдил пред "Гардиън", че изтеклите съобщения са негови.


Интересното при новия скандал е, че липсват имейли, изпратени след 2009 г. Това навежда на мисълта, че новопубликуваните съобщения са били откраднати още тогава заедно с изтеклите преди две години, но са били съхранявани досега.


Според Боб Уорд от Института за климатичните промени към London School of Economics става дума за селективно публикуване на стари имейли. Целта по думите му е обществото и политиците да бъдат подведени относно силата на доказателствата в полза на причинените от човека климатични промени.


"Доказателствата обаче си остават силни, твърди той пред Асошиейтед прес. Затоплянето на земята през последния половин век е неоспоримо и по-голямата част от него се дължи на изгарянето на изкопаеми горива и други човешки дейности."


Източникът, който публикува съобщенията, остава неясен. Британските власти все още разследват хакерската атака от 2009 г., но не са открили извършителя. Според полицията в Норфолк новопубликуваните съобщения може да се окажат полезни за разследването. Откраднатите имейли се хостват от руски сървър и са публикувани в някои от най-популярните блогове, отричащи климатичните промени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK