И се сипе фин прах над страната

И се сипе фин прах над страната

© Цветелина Николаева, КапиталУсещате, че въздухът има странен мирис. Често навън има лепкава мъгла, понякога - смог. Задушавате се или кашляте. Вероятно това ви се случва всяка зима. Така е и в началото на студения сезон сега.


Сред основните причини е по-високото ниво на фини прахови частици във въздуха над страната. Те са микроскопични и невидими за окото, но достатъчно вредни за здравето. Данните на Изпълнителната агенция по околна среда показват, че в София, Пловдив, Благоевград и Кърджали те са от 2 до 5 пъти над нормата за последните десет дни.


В пъти над нормата, но пък без рекорди
Нивото на замърсяване през последните дни не е рекордно, коментираха от агенцията пред "Дневник". Те обясниха още, че през зимата редовно измерват по-високи концентрации на фините частици.


Въпреки това числата показват, че над Перник концентрацията е 5,86 пъти по-висока от нормалното, а в София – от 4 пъти около Павлово и Красно село до около 5 пъти на "Орлов мост" и жк Надежда (към 22 ноември - повече виж в графиката).


През зимата отоплението покачва нивата на замърсяване, напомнят от ведомството. В местата с голям автомобилен трафик явлението е постоянно и прахът се увеличава в пиковите часове. Такъв е случаят с "Орлов мост" в столицата, както и навсякъде в големите градове, където движението е натоварено.


Сред основните причини за повишението на праха във въздуха са изгарянето на твърди и течни горива за битово отопление, транспортът и индустрията в районите, където я има. Неблагоприятните метеорологични условия - липса на вятър, температурни инверсии и мъгла, също сред оказват влияние, обясняват от ведомстовото.


На цял екран ще видите и данните за столицата

© Вихра Петрова

На цял екран ще видите и данните за столицата


Въздухът на съд


България отдавна е критикувана от европейските институции за замърсяването на въздуха си. Има и започнала наказателна процедура от края на 2010 г. и страната вече е пред съдебно дело в Люксембург.


Преди месец онлайн изданието EurActiv определи замърсяването в страната като хронично. "България едно от най-смъртоносните места за живеене в света заради лошото качество на въздуха". Данните дойдоха на фона на отбелязания, но недостатъчен напредък в подобряването на екологичния контрол и приемането на правила за опазване качеството на въздуха след присъединяването на страната към Европейския съюз.


В над 30 населени места са разработени общински програми за подобряване качеството на атмосферния въздух, както и намаляване нивото на фините прахови частици, посочиха от Изпълнителната агенция по околна среда.


Целта е преминаването към използване на по-екологосъобразни горива (природен газ) за отопление в бита, редовно почистване на уличните настилки, регулиране на автомобилния трафик и намаляване запрашването от строителни обекти.


Като основна мярка за справяне с проблема от агенцията посочват издаването на разрешителни от Министерството на околната среда и водите за работа на база на комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването. През тази процедура преминават всички дейности, източници на емисии на вредни вещества във въздуха, включително Топлоенергийните централи, металургията и химическата индустрия.


Децата са сред най-застрашените от увеличената концентрация на фини прахови частици във въздуха

© Анелия Николова

Децата са сред най-застрашените от увеличената концентрация на фини прахови частици във въздуха


Опасни ли са фините частици за здравето?


"Прахът е един от основните замърсители, а фините прахови частици са съвременното измерение на замърсяването на въздуха", коментира пред "Дневник" директорът на Регионална здравна инспекция - Кърджали доц. Жени Стайкова, която от години изследва влиянието на фините частици над човешкия организъм.


Прахът като цяло увеличава рисковете за редица заболявания на дихателната система, възпаления на горните дихателни пътища и алергии, а често срещани са и бронхити, пневмонии, особено при децата, възрастните хора и хронично болните, които са рисков контингент. Специалистът посочи още, че прахът достига до окончанията на белите дробове - алвеолите.


"Затова всички източници на замърсяване на средата в районите, както и съответните институции, които осъществяват контрол, трябва да поемат отговорност и да вземат спешни мерки, заради високия здравен риск за хората", коментира още Стайкова.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1194 Разстроено

  Студът не пита какво ще гориш! На организма трябва да му е топло!
  Здравето и Природата въобще не са приоритет на бедния.
  Толкоз!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 2. 2 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 648 Разстроено
 3. 3 Профил на I.R.BABOON
  I.R.BABOON
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#1:"skara"]Здравето и Природата въобще не са приоритет на бедния. [/quote] +++

 4. 4 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  И все пак в София се диша малко по-леко, откакто спряха оная смрад "Кремиковци".

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 5. 5 Профил на mike_s
  mike_s
  Рейтинг: 489 Разстроено

  Доста хора горят дори пластмасови бутилки и какви ли не отпадъци, само за да стоплят дома си. Не че топлината ще да е кой знае каква. Кой може да осъди простото усилие да се оживее?

 6. 6 Профил на aloiziii_moro6ek
  aloiziii_moro6ek
  Рейтинг: 388 Весело

  А рафинерията на "Лукойл-Нефтохим" край Бургас доказано НЕ замърсява въздуха! Блажени са верующите!

 7. 7 Профил на jiffylube
  jiffylube
  Рейтинг: 442 Неутрално
 8. 8 Профил на mrakogor
  mrakogor
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Сега от другата година като дигнат още тока заради т.нар . зелена енергия въздухът ще стане още по-уханен в големите градове, като гледам и в нашия панелен блок как все повече преминава народа на дърве и въглища.Въобще така ще позеленеем.........................

 9. 9 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#8] от "mrakogor":

  Хем зелени, хем с противогаз ......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 10. 10 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 442 Весело

  Ха, нищо ново под слънцето... Няма управляващи, които да не тръбят навсякъде, че "са загрижени за благото на човечеството и особено - в частност - на опазването на околната среда"... както няма и такива, които наистина са направили нещо по въпроса (освен когато личните им икономически интереси го налагат)... Какво да се прави... Естествен подбор!

 11. 11 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1040 Весело

  Няма начин Кремиковци да не е виновно,
  или пък Станишев.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 12. 12 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#6] от "aloiziii_moro6ek": Всяка сутрин окло 4 часа си изпускат излишните газове. Бургазлии би трябвало да живеят най-малко. От друга страна пък, може и да се "закаляваме" на мръсния въздух. Дробовете ни стават като "бетон". При една химическа атака, само ние ще имаме шанс да оцелеем, хаха

 13. 13 Профил на ticha
  ticha
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#6] от "aloiziii_moro6ek":

  Е коя рафинерия в света не замърсява ай сега. Ако толкова ти се ходи пеша или с каруца тогава добре ама Бургас - София в този случай ще ти излезе няколко седмици път та...

 14. 14 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#1] от "skara":

  Вярваш ли,че това е от печки?
  Колко печки трябва да изгорят колко тона...гуми да речем, за да се усети това във въдуха?
  Аз обаче съм с надежда
  "Великият" Бойко Борисов ще ни оправи... пак ще дишаме въдух, нормален и чист

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 15. 15 Профил на doncorleone
  doncorleone
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Забрана за отопление с дърва и кюмур в градовете, премахване на ддс и акцизи за метан и пропан бутан, и съответно увеличение на същите за бензина, преференции за собствениците на електромобили и коли с газова уредба - паркиране, данъци, такси...

 16. 16 Профил на ticha
  ticha
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#14] от "Бай тоз":

  Е печките че бълват сажди бълват обаче приноса им в замърсяване от този ранг сигурно е много малък. Има едни комини в Девня и Гълабово, и край Бъргас. и къде ли още не дето всеки от тях сигурно пуска толкова боклуци колкото всички печки в София взети заедно. Ей туй ТРЯБВА ДА СЕ ОПРАВИ не да се спре но да се вземат мерки. Колкото и да ни струва това все ще е на полза за всички и за Бойко също.

 17. 17 Профил на dari99
  dari99
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От няколко години съм установила това змърсяване на въздуха в София.Организма ми все още се бори с замърсяването.Често боледувам от бронхит,алергия, катар на горни дихателни пътища та дори се задъхвам,асма.По- интересното, е че нищо не се прави за по- чист въздух.тровят ни бавно но сигурно

 18. 18 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 497 Неутрално

  най-много страдат децата

 19. 19 Профил на doncorleone
  doncorleone
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#16] от "ticha":

  Печките са основния проблем в некои градове, в Благоевград например замърсяване има само през зимата, през останалите месеци въздухът е сред най-чистите у нас, автомобилния трафик влияе по-слабо, то половината коли са с газови уредби, особено такситата. За по-големите градове може и да не е така.

 20. 20 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1194 Любопитно

  До коментар [#14] от "Бай тоз":
  Една печка нищо не е.... Както и една бутилка не е боклук.
  Но 100 бутилки са си купчина, 100 печки - малък ТЕЦ (30-50 кВт).
  Ами 1 000? 1 000 печки са 500 къщи - 2 хиляди човека; т.е. едно село или един квартал от малък град.
  Та една печка нищо на било?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  [quote#20:"skara"]Ами 1 000? 1 000 печки са 500 къщи - 2 хиляди човека; т.е. едно село или един квартал от малък град.
  Та една печка нищо на било? [/quote]

  При положение ,че все още има печки на въглища и дърва ...това е направо предпоставка за тежки белодробни усложнения !
  Да не говорим ,че тези които на са успели да си откраднат от гората дърва горят дограми с боята , стаки обувки , гуми и каквото още там са намерили на бунището ...

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#21] от "comandante":
  Една част от проблема със раковите заболявания е свързана и със отоплителния сезон и печките.
  Когато София е била на дърва и въглища (преди ТЕЦ-овете) рак на белия дроб е било нещо редовно... Това са аерозоли и фини частици - не иде реч за саждите, дето ги виждаме.
  После, с преминаване към ТЕЦ и ТЕЦ към мазут нещата са пооправени. След преминаването на ТЕЦ към газ от София изчезнаха и тежките ежегодни мъгли.
  При слизане от Витиня София се усещаше преди да я висиш - по миризмата на Кремиковци - на сяра от от коксовите пещи. И това го дишахме.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 23. 23 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#1] от "skara":

  "Здравето и Природата въобще не са приоритет на бедния. "

  Като гледам и образованието не е приоритет.Ако имаше акъл в главата щеше да знаеш,че по-важно от здравето няма.Бъди си беден и прост,явно ти допада.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 24. 24 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 442 Неутрално

  никой не споменава лугата с която напоително заливат улиците на градовете, когато завали сняг. след това като изсъхне всичко става на прах. виждал съм в Германия, че вместо това насипват ситен чакъл, който след това складират и го ползват многократно - хем по-чисто, хем по-ефективно. ама изисква услия, а и няма кой да спечели проект за доставка в общината - разбирайте далавера, защото се използва многократно.

  почти никой строител не мие гумите на камионите когато излизат от обекта кални и разнасят всичко по улиците/пътищата.

  мръсотията е проблема, а не печките. в големите градове рядко вече се изполват печки на дърва. има газификация почти навсякъде, там където няма има ТЕЦ. въпросните ТЕЦ-ове също отдавна са на газ, така че няма какво да си "мием ръцете" с тях.

  тази статия трябва да бъде прочетена най-вече от новите кметове и да си помислят или по-скоро да не мислят, а да вземат да действат вече!

  чисти градове = здрави жители.

  само да не забравям, че и ние имаме ангажимент да почистваме около домовете си, да си изхвърляме боклука разделно и да не разхищаваме.

  keep calm and carry on
 25. 25 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Целта е преминаването към използване на по-екологосъобразни горива (природен газ) за отопление в бита"

  Е не мога просто... За 2 години цената на природния газ скочи със 70% и сега се очаква ново покачване в началото на 2012г. - убийте ме, няма да премина на природен газ докато не се либерализира цената му! А мръсния въздух се дължи на факта, че българите не знаем как и нямаме желание и вяра да си искаме от институциите това, което ни се полага. Седим и си чакаме някой "да дойде да ни оправи".

 26. 26 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#8] от "mrakogor":

  ми той тоя ток не се ли изкарва пак от дърва и въглища?

 27. 27 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 587 Неутрално

  тва си е хроничен, системен проблем, а ние както имаме практика да сесправяме точно с тези ...

  още по-лошото е, че не се вижда или усеща, тровим се бавно, а индивидуалните случаи на остра реакция не тргогват никого. единствено санкции от ЕС могат да допринесат и то бавно. щото при нас бързо и решително действие не съществува.

 28. 28 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 667 Неутрално

  [quote#12:"mik2"]Всяка сутрин окло 4 часа си изпускат излишните газове. [/quote]

  Демек, нощната смяна излиза да пърди

  Ако имаше малка представа от хим. процеси и апарати, нямаше да ръсиш глупости.

  За да те улесня, ще ти дам пример - имаш тенджера под налягане и трябва да вариш нещо непрекъснато (напр. цяла седмица). Обаче й блокираш вентила и изпускаш газовете само в 4 часа. Дали ще се получи? Или ще купуваш нова кухня?

  Път без препятствия не води до никъде.
 29. 29
  Eric Cartman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 30. 30 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  не може хем да искате"промишленост"и "производство" и да станем като Китай,хем чисти въздух и вода.

  или производство или природа-тоа е!

 31. 31 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Хайде да не видим само "бедните" за печките на дърва и въглища. В повечето нови кооперации във всеки апартамент има камина.
  София се намира в котловина и по принцип трудно се "проветрява". Преди имаше градоустройствено оформени коридори за проветряване - от тях е останал само Канала. Заради това и повечето нормални урбанисти са толкова против да се покрие и използва за паркинг. Много голяма роля за увеличаващото се прахово замърсяване играе намаляващата зеленина - за информация само един хектар букова гора филтрира 70 тона прах на година.
  В европейски мащаб 90% от праховото замърсяване идва от индустрията и само 10% от движението. В България такива разбивки или не са правени, или просто крият резултатите. Защото никак няма да се харесат.

 32. 32 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 667 Неутрално

  [quote#31:"arch_"]В повечето нови кооперации във всеки апартамент има камина.[/quote]

  и за монтажа на такова нещо няма никакви изисквания - всеки слага каквото иска и както иска, няма контрол, няма районен коминочистач, който да издава разрешения за ползване.

  А в Германия това се прави точно така - вкл. има максимална допустима мощност за дадено помещение. И камини с открит пламък вече са забранени, трябва да има вратичка и система за регулиране на въздуга (може и ръчна). И коминочистача идва всяка година на проверка - вкл. и на газовите котли.

  Път без препятствия не води до никъде.
 33. 33 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 806 Весело

  До коментар [#11] от "Forbidden Evil":

  О, да знаеш как ми липсва Кремиковци!
  Живея в Железница и от края на селото има пряка видимост към комбината. Всяка сутрин, докато той работеше,отивайки на работа се наслаждавах на разноцветните пушеци, които излизаха от комините му. Стараех се да отгатна какъв цвят ще бъдат днес - розов, жълт, виолетов... С една дума - красота!
  А сега какво? Като отправиш взор нататък и виждаш съвсем ясно как стърчат железните скелети на опустелите заводи и нещо се свива в гърдите ми. Мъка, мъка...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 34. 34 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#32] от "ecolog":

  И цената за кубик дърва (120 евро кубика в моя регион) също действа доста респектиращо.

 35. 35 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#34] от "arch_": абе 120 евро за няколко часа работа също си е работа

 36. 36 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 774 Неутрално
 37. 37 Профил на lady_flower
  lady_flower
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Усеща се този фин прах и миризма ,ако забравя пране на терасата едно денонощие се налага пак да го пера ,мирише странно .

 38. 38 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  До коментар [#16] от "ticha":
  Хайде да не пишем глупости за високите комини:
  1 Високите комини имат електрофилтри, а домашните печки...
  2 Преди високите комини има перфектен горивен процес, а домашните кюмбета...
  3 Доста от високите комини ползват природен газ, а домашните камини...
  3 Високите комини работят целогодишно, но само през зимата се усеща специфичната миризма в градовете...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 39. 39 Профил на Василена Доткова
  Василена Доткова
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  В доста големи градове в Европа е забранено да си оставиш колата неподвижна и със запален двигател по-дълго от една минута (не броим задръстванията). Тук кога ще има санкция към шофьори, които си оставят колата да пуши, за да не изстива, и отиват до магазина или на разходка?

 40. 40 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Битовите отоплителни уреди на твърдо гориво ужасно замърсяват..Живея в град, където няма индустриални комини. Лятото е добре, но зимата става страшно, случвало се е привечер, около 17-18ч., когато кюмбетата във всяка къща бумкат, за да сгреят за вечерта и през нощта, да не се вижда на 50 - 100 м. Хората чешат глави и си викат - я, каква мъгла падна пак, но не е мъгла!!!! И смърди! Горят се брикети, дърва с различни покрития, гума, пластмаса, парцали, изобщо - каквото има...А сутрин, дори и зиме, се диша, но кюмбетата са загаснали докъм полунощ...

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 41. 41 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#24:"tony d'amato"]мръсотията е проблема, а не печките. в големите градове рядко вече се изполват печки на дърва. има газификация почти навсякъде, там където няма има ТЕЦ. [/quote]

  а може ли да преведеш данни , колко домакинства имат газ и колко тец , че ми стана интересно как правиш изводи по собствени наблюдения предполагам

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 42. 42 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#15] от "doncorleone":

  по принцип съм съгласен и почти за 1 път ти сложих плюс, но забраната на отопление с твърдо гориво ми се струва изключително проблемна задача

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 43. 43 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Дъъъъъъъъъъъъъъъъъъжд!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 44. 44 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 497 Весело

  ДА! Точно заради въглищата и печките ще да е.
  Не е заради 1 500 000 коли от които повечето праисторически.По-вероятно да е от печките.

  Даже, май е от клечките за кибрит и запалките и цигарите.

 45. 45 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  [quote#41:"stg"]домакинства имат газ и колко тец , че ми стана интересно как правиш изводи по собствени наблюдения предполагам[/quote] по малко от 16% от домакинствата имат централно топлоснабдяване днес (щото скъпо и много се отказаха овреме), газификацията и тя бори 3-4 %, останалото на ток, на брикети, дърва, какаляшки и главно на студ...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 46. 46 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#14] от "Бай тоз":

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/11/25/1212956_pechkite_s_tvurdo_gorivo_se_okazaha_nai-golemiiat/

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 47. 47 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#45] от "boby1945":

  ами и аз това исках да кажа че има хора, които не знаят в кой свят живеят

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 48. 48 Профил на Todor Tanev
  Todor Tanev
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Преди седмица бях свидетел как на площад Македония, се вдигна такъв пушек, че веднага няколко човека се обадиха за пожар около мен, беше гъст и задушлив сивкав дим. Оказа се локалното парно на една от сградите, това в центъра на София, 21-ви век.

 49. 49 Профил на eXAF
  eXAF
  Рейтинг: 225 Неутрално

  също сред оказват влияние

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK