И се сипе фин прах над страната

И се сипе фин прах над страната

© Цветелина Николаева, КапиталУсещате, че въздухът има странен мирис. Често навън има лепкава мъгла, понякога - смог. Задушавате се или кашляте. Вероятно това ви се случва всяка зима. Така е и в началото на студения сезон сега.


Сред основните причини е по-високото ниво на фини прахови частици във въздуха над страната. Те са микроскопични и невидими за окото, но достатъчно вредни за здравето. Данните на Изпълнителната агенция по околна среда показват, че в София, Пловдив, Благоевград и Кърджали те са от 2 до 5 пъти над нормата за последните десет дни.


В пъти над нормата, но пък без рекорди
Нивото на замърсяване през последните дни не е рекордно, коментираха от агенцията пред "Дневник". Те обясниха още, че през зимата редовно измерват по-високи концентрации на фините частици.


Въпреки това числата показват, че над Перник концентрацията е 5,86 пъти по-висока от нормалното, а в София – от 4 пъти около Павлово и Красно село до около 5 пъти на "Орлов мост" и жк Надежда (към 22 ноември - повече виж в графиката).


През зимата отоплението покачва нивата на замърсяване, напомнят от ведомството. В местата с голям автомобилен трафик явлението е постоянно и прахът се увеличава в пиковите часове. Такъв е случаят с "Орлов мост" в столицата, както и навсякъде в големите градове, където движението е натоварено.


Сред основните причини за повишението на праха във въздуха са изгарянето на твърди и течни горива за битово отопление, транспортът и индустрията в районите, където я има. Неблагоприятните метеорологични условия - липса на вятър, температурни инверсии и мъгла, също сред оказват влияние, обясняват от ведомстовото.


На цял екран ще видите и данните за столицата

© Вихра Петрова

На цял екран ще видите и данните за столицата


Въздухът на съд


България отдавна е критикувана от европейските институции за замърсяването на въздуха си. Има и започнала наказателна процедура от края на 2010 г. и страната вече е пред съдебно дело в Люксембург.


Преди месец онлайн изданието EurActiv определи замърсяването в страната като хронично. "България едно от най-смъртоносните места за живеене в света заради лошото качество на въздуха". Данните дойдоха на фона на отбелязания, но недостатъчен напредък в подобряването на екологичния контрол и приемането на правила за опазване качеството на въздуха след присъединяването на страната към Европейския съюз.


В над 30 населени места са разработени общински програми за подобряване качеството на атмосферния въздух, както и намаляване нивото на фините прахови частици, посочиха от Изпълнителната агенция по околна среда.


Целта е преминаването към използване на по-екологосъобразни горива (природен газ) за отопление в бита, редовно почистване на уличните настилки, регулиране на автомобилния трафик и намаляване запрашването от строителни обекти.


Като основна мярка за справяне с проблема от агенцията посочват издаването на разрешителни от Министерството на околната среда и водите за работа на база на комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването. През тази процедура преминават всички дейности, източници на емисии на вредни вещества във въздуха, включително Топлоенергийните централи, металургията и химическата индустрия.


Децата са сред най-застрашените от увеличената концентрация на фини прахови частици във въздуха

© Анелия Николова

Децата са сред най-застрашените от увеличената концентрация на фини прахови частици във въздуха


Опасни ли са фините частици за здравето?


"Прахът е един от основните замърсители, а фините прахови частици са съвременното измерение на замърсяването на въздуха", коментира пред "Дневник" директорът на Регионална здравна инспекция - Кърджали доц. Жени Стайкова, която от години изследва влиянието на фините частици над човешкия организъм.


Прахът като цяло увеличава рисковете за редица заболявания на дихателната система, възпаления на горните дихателни пътища и алергии, а често срещани са и бронхити, пневмонии, особено при децата, възрастните хора и хронично болните, които са рисков контингент. Специалистът посочи още, че прахът достига до окончанията на белите дробове - алвеолите.


"Затова всички източници на замърсяване на средата в районите, както и съответните институции, които осъществяват контрол, трябва да поемат отговорност и да вземат спешни мерки, заради високия здравен риск за хората", коментира още Стайкова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK