Краят на Протокола от Киото като Шекспирова трагедия

"Смъртта на Юлий Цезар", картина на Джордж Клинт от колекцията на Кралския шекспиров театър

© Royal Shakespeare Theatre

"Смъртта на Юлий Цезар", картина на Джордж Клинт от колекцията на Кралския шекспиров театърДва дни след началото на световната конференция за климата в Дърбан вестник "Гардиън" оприличи развоя на преговорите на Шекспирова трагедия, в която се разиграва смъртта на Протокола от Киото.


Той е подписан през 1997 и е първият международен документ, въвеждащ мерки за ограничаване на парниковите емисии и противодействие на климатичните промени. Първият период по споразумението обаче изтича догодина и засега няма изгледи, че държавите ще успеят да постигнат консенсус за продължаването му.


Една от изненадите на преговорите в Дърбан е позицията на Канада, която някога беше един от привържениците на споразумението. На втория ден от конференцията канадският министър на околната среда заяви, че "Киото е вече в миналото", като по този начин даде да се разбере, че страната може официално да се оттегли от ангажиментите си.
Това нейно поведение "Гардиън" оприличава на постъпката на Брут, забил нож в сърцето на приятеля си Юлий Цезар по политически причини. Обяснението му пред народа на Рим е предадено в знаменитата втора сцена от трето действие на трагедията на Шекспир "Юлий Цезар". Ето как би изглеждало съобщението за смъртта на Протокола от Киото, ако беше го написал бардът:


Трагедията на Киото


Влизат САЩ, Канада, Япония, Великобритания и Русия, следвани от тълпа африкански и други бедни страни, сред които латиноамериканските и малки островни държави.


Страните: Отчет за всичко! Искаме отчет!
САЩ: Тогаз, приятели, елате с мен,
и чуйте ме!... Канада, отиди
в онази улица със част от тях!...
Които искат да изслушат мен
остават тука, а които – Африка,
да тръгнат с нея! Ясно и открито
ще кажем всекиму защо бе нужно
Киото да умре.


САЩ: Ще слушам аз Америка!


ЕС: Пък аз ще ида с Африка. След туй
ще съпоставим техните причини.


Африка излиза, следвана от няколко
държави.


Япония: Мълчете! Тихо! Доблестните САЩ
възлизат на трибуната!


САЩ: Ще моля
спокойно да ме чуете до край.
Нации, съграждани, чуйте ме заради моята кауза и за да ме чуете, пазете тишина! Ако има в това събрание някой, който истински е обичал Киото, нему казвам, че мойта обич към Киото не бе по-малка от неговата. И ако той ме запита защо тогаз Канада вдигна ръка на Киото, ето отговора ми: не защото малко обичаше Киото, а защото повече обичаше САЩ.


Влизат Великобритания, Нова Зеландия и други с тялото на Киото


САЩ: Ето тялото му, оплаквано от богатите страни, които, макар и неспомогнали за смъртта му, ще получат ползите от нея.


ЕС: Във думите му сякаш има смисъл!
Австралия: Като размислиш малко по-дълбоко,
Киото имаше и недостатъци.
Африка:         Нима?
Боя се, господа,
че нещо дваж по-лошо ще го следва.


Колко ли още от участниците в преговорите се преструват на приятели на международното споразумение, но всъщност крият под плаща си кинжал, пита се "Гардиън".


Реалностите на международната дипломация са, че също като сенаторите от времето на Цезар, държавите следват силните, крият оръжията си, гледат накъде духа вятърът, а след това подкрепят онзи, който се очаква да бъде следващият победител, коментира още вестникът.


В навечерието на конференцията от Дърбан редица международни организации предупредиха, че ако в следващите 5-6 години няма ново действащо климатично споразумение, шансовете глобалното затопляне да бъде задържано в рамките на 2 градуса по Целзий до края на века ще бъдат пропуснати.


В текста са използвани фрагменти от трагедията "Юлий Цезар" от Уилям Шекспир в превод на Валери Петров.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Оригинално и свежо.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 2. 2 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 531 Разстроено

  До коментар [#1] от "прашинка":

  ... и трагично

  Боян Р.
 3. 3 Профил на windbeast
  windbeast
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Америка иска да използва канадски петролни пясъци, а това ще избълва такава помия в атмосферата, че те не могат да си позволят да има основание за международен натиск върху тях. Обама отложи решението за изграждането на тръбопровода, само за да разчисти терена. Да ни е честито! Американците за пореден път ще пре**ът останалите.

 4. 4 Профил на pyovev
  pyovev
  Рейтинг: 217 Неутрално
 5. 5 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2000 Разстроено

  "Боя се, господа,
  че нещо дваж по-лошо ще го следва."

  Но идеята е страхотна!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 6. 6 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Мда, няма вече пари да се дават за глупости, затова държавите една по една изоставят глупостите... като протокола в Киото

  http://kaka-cuuka.com
 7. 7 Профил на christofor
  christofor
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Вчера мисловните напъни на еди-кой си Фъргюсън, днес първи стъпки във водевила... защо направо не започнете хумористична рубрика "Колко мъка, Боже...", или още по-хубаво "Препечатано от...", щом само началото и края на параграфите са ваши?

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Много изящна е картината с убийството на Цезар. С такава поетика ли се коментират мерките за борба с климатичните промени?

  Ако е така, нищо добро не ни чака.

 9. 9 Профил на DoPe
  DoPe
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Добре, добре, все повече осъзнават бутафорията 'Климатични промени'

 10. 10 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Търговията с емисии на парникови газове е поредната глобална измама и лъжа.Още през 1991 г. вулканът Пинатубо във Филипините изхвърли в атмосферата повече парникови газове, отколкото цялото човечество в историята на своето съществуване и разби напълно фалшивата теория за дейността на хората,като основен замърсител.
  Изригването на исландския вулкан изхвърли само за 4 дни толкова CO2, че анулира всички усилия за намаляване емисиите му, за повече от 5 години. А след изригването на Гримсвотна през май, 2011 цялата измамна схема вече бе ясна на всички,но промяна няма и търговията си върви.
  Въглеродният диоксид няма толкова голямо влияние върху климата, сочи ново проучване.
  http://yphalachev.blogspot.com/2011/11/blog-post_7426.html

 11. 11 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 640 Гневно

  "...шансовете глобалното затопляне да бъде задържано в рамките на 2 градуса по Целзий до края на века ще бъдат пропуснати".

  и какво от това?

  [quote#10:"uzur"]Изригването на исландския вулкан изхвърли само за 4 дни толкова CO2, че анулира всички усилия за намаляване емисиите му, за повече от 5 години.[/quote]

  Кратко и ясно. Лошото е, че никой не ме пита дали искам да давам парите си за нещо, дето не съществува, или не е предизвикано от нас - просто ми ги взимат!!!

  Път без препятствия не води до никъде.
 12. 12 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Само да кажа, че протоколът от киото е приет през 1992 г. От тогава има няколко международни срещи на ООН, в които обсъждат напредъка по ангажиментите на страните, подписали протокола. За най-голямо съжаление, още преди 10 години започна да става ясно, че никой не може да си изпълни ангажиментите, нито пък има желание. А в криза като настоящата на държавите им е по-важно гражданите им да не умират от глад, отколкото да произвеждат по-малко парникови емисии.
  Така че Проколът е мъртъв и евентуалното му съживяване /или възкресяване/ може да се служи чак след като световната икономика си стъпи на краката и започне да се развива.

 13. 13 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#12] от "$":

  Има решени,я които са и икономически обосновани, и добри за климата. Има смисъл те да се инвентаризират и насърчават, а не да се търсят или само икономически, или само климатични изгоди.

 14. 14 Профил на Clandestino
  Clandestino
  Рейтинг: 0 Любопитно

  [quote#10:"uzur"]Още през 1991 г. вулканът Пинатубо във Филипините изхвърли в атмосферата повече парникови газове, отколкото цялото човечество в историята на своето съществуване[/quote]

  Някакви данни в подкрепа на твърденията си имаш ли? Защото аз имам данни за обратното, не от другаде, а от геоложката служба на САЩ:

  Anthropogenic CO2 in 2010 (projected) 35.0 Gt
  Mount Pinatubo, 15 June 1991 0.05 Gt

  Do the Earth’s volcanoes emit more CO2 than human activities? Research findings indicate that the answer to this frequently asked question is a clear and unequivocal, “No.” Human activities, responsible for a projected 35 billion metric tons (gigatons) of CO2 emissions in 2010 (Friedlingstein et al., 2010), release an amount of CO2 that dwarfs the annual CO2 emissions of all the world’s degassing subaerial and submarine volcanoes (Gerlach, 2011).

  The published estimates of the global CO2 emission rate for all degassing subaerial (on land) and submarine volcanoes lie in a range from 0.13 gigaton to 0.44 gigaton per year (Gerlach, 1991; Varekamp et al., 1992; Allard, 1992; Sano and Williams, 1996; Marty and Tolstikhin, 1998). The preferred global estimates of the authors of these studies range from about 0.15 to 0.26 gigaton per year. The 35-gigaton projected anthropogenic CO2 emission for 2010 is about 80 to 270 times larger than the respective maximum and minimum annual global volcanic CO2 emission estimates. It is 135 times larger than the highest preferred global volcanic CO2 estimate of 0.26 gigaton per year (Marty and Tolstikhin, 1998).

  http://volcanoes.usgs.gov/hazards/gas/climate.php

  Techo, tierra, trabajo, pan, salud, educación, independencia, democracia y libertad.
 15. 15 Профил на tivoli
  tivoli
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#3:"windbeast"]Америка иска да използва канадски петролни пясъци, а това ще избълва такава помия в атмосферата...[/quote]
  Извличането на петрол от петролните пясъци не замърсява атмосферата. Основните критики към процеса на извличане са, че той използва много вода, но откакто започна масовото му използване 95% и повече от водата се рециклира.

  Канада, за разлика от много други държави, има и прилага много сериозно екологично законодателство. По въпроса за "помия в атмосферата" ще трябва да се обърнеш към Русия и Китай, особено към Китай.

 16. 16 Профил на windbeast
  windbeast
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#15] от "tivoli":

  Не става въпрос за извличането му, а за изгарянето му.
  Ще се реферирам към английския термин "tar sands", за да съм кратък.Тези пясъци съдържат основно тежки въглеводороди, т.е. съединенията съдържат повече молекули въглерод, отколкото водород. Отделеното количество въглероден диоксид ще се доближава до това, получено при изгарянето на въглища.
  А Русия, Китай и т.н. ,както беше казано в статията, мълчат, защото очакват да извлекат дивиденти. Но мисля, че всички са доста късогледи и всички заедно ще им сърбаме попарата.

 17. 17 Профил на windbeast
  windbeast
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Съединенията съдържат повече атоми . . . Мисля че си ме разбрал правилно .

 18. 18 Профил на tivoli
  tivoli
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#16] от "windbeast":
  До коментар [#17] от "windbeast":

  Не знам откъде черпиш тази информация, но парниковите газове отделени за целия "живот" на петрола (от добиването му до изгарянето му по един или друг начин) добит от петролни пясъци са около 9% повече от тези отеделени в най-добрия случай. От тук: http://www.oilsands.alberta.ca/ghg.html

 19. 19 Профил на windbeast
  windbeast
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Просто ще кажа, че всеки ден гледам реклами, в които усмихнати дами говорят за "маргарин, който сваля холестерола". Това е очевиден абсурд за всеки средно интелигентен човек. Обаче всеки може да се досети, че ако произвеждах маргарин, щях да напиша точно това на сайта си. Да не забравяме, че една лъжа повторена многократно става истина. За това има обективни причини, но смятам за излишно да ги обсъждаме тук.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK