Климатичните политики на България губят позиции в международна класация

Климатичните политики на България губят позиции в международна класация

© Надежда ЧипеваБългария е на 49-то място сред 56 страни в международна класация на националните политики за климата в периода 2010-2011 г. Това сочат резултатите от ежегодното изследване на Индекса за действие по климатичните промени (Climate Change Performance Index - CCPI), което се провежда от неправителствените организации Germanwatch и "Мрежа за действие по климата".


Това означава, че страната е слязла с три позиции по-надолу в класацията спрямо предходния период 2009-2010 г., когато е заемала 46-то място. Понижаването на позицията е знак, че провежданата у нас политика за реагиране на промените в климата не дава положителни резултати за намаляване на парниковите емисии и постигане на целите от Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, по която България е страна.


Индексът CCPI класира страните, които отделят най-много парникови емисии, като взема предвид адекватността и прозрачността на политиките им за реагиране на климатичните промени. Той съпоставя постигнатото за определен период от време с целите Рамковата конвенция на ООН.
България е включена в индекса заради относително голямото количество емисии на парникови газове, които продължава да отделя.


Първите три позиции в класацията са празни, тъй като според неправителствените класации, които я подготвят, нито една държава не прави достатъчно за намаляване на въглеродните си емисии. На четвърто място е Бразилия, следвана от Швеция, Норвегия, Германия и Великобритания. Най-слаби са климатичните политики на Саудитска Арабия, Казахстан и Австралия.


В индекса за предстоящия период 2011-2012 г. за първи път ще бъдат включени политики, свързани с решаване на проблемите за деградацията на горите и обезлесяването. Включването им е знак, че им се придава все по-важна роля за смекчаване на последствията от климатичните промени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK