МАЕ: Светът може да произвежда половината си енергия от слънцето до 2060 г.

МАЕ: Светът може да произвежда половината си енергия от слънцето до 2060 г.

© ReutersСоларните технологии като фолотоволтаични панели, колектори и централи за концентрирана слънчева енергия са в състояние да осигурят половината от необходимата енергия в глобален мащаб до 2060 г., ако политиците се ангажират да ограничат климатичните промени, заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от "Блумбърг".


Слънчевата енергия може да има ключова роля за декарбонизирането на глобалната икономика наред с подобряването на енергийната ефективност и обвързването на отделянето на парникови газове с определена цена, твърди МАЕ в доклад, който беше публикуван днес.


Силата на слънчевата енергия е в невероятното разнообразие и гъвкавост на приложенията й в малки и в големи мащаби, коментира за "Блумбърг" Паоло Франкл, който оглавява сектора за възобновяема енергия в МАЕ.
Докладът прогнозира, че до 2050 г. икономическата активност ще се измести към по-слънчевите зони около екватора и соларната енергия ще стане важен източник на енергия за по-голямата част от глобалната икономика. До средата на века в тези райони ще живее близо 80% от населението на света, което ще има по-високи енергийни нужди заради приближаването на жизнените стандарти в държави като Бразилия и Индия до тези на САЩ и Европа.


За да се реализира този потенциал на слънчевата енергия, политиците трябва да сменят стратегията, като спрат да субсидират отделни технологии и преминат към мерки като облагането на въглеродните емисии, които насърчават по-широка гледна точка към енергийния преход, смята Франкл.


В националните политики трябва да залегне интегриран подход, който да съчетава слънчевата енергия с мерки за енергийна ефективност. Основната цел на тези политики трябва да е повишаването на цялостната системна ефективност и намаляването на цялостните разходи, допълва още Паоло Франкл. По думите му всяка добра ВЕИ политика започва с енергийната ефективност.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Защо е геотермална? Това е по-лесния вариант за производство на енергия от слънчева...

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#1] от "Десен":

  Защото няма толкова потенциал в момента и технологията не е толкова лесна и в момента работи добре само при наличие на източник на топла подпочвена вода на неголяма дълбочина. В България при всичките топли извори изследванията показват, че имаме капацитет за около 420 мегавата геотермална енергия. А другите държави нямат и нашия капацитет.

 3. 3 Профил на valentin03
  valentin03
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Вятъра е производен на слънчевото греене, а не е споменат тука. Вятърната енергия е бъдещето.

 4. 4 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ами така е билор е и ще бъдер докато има непосветени наивницир които да купуват скъпи и прескъпи ноу хау без да е доказана ефективността и реалната полза от тяхл А ще остане ли земица за изхранване на народонаселениетор след като Земята ще бъде покрита с лъскавите инсталации за улавяне на слънчевата енергия. Нека не си мислим, че всички разполагаме с природните дадености на о-в Исландия или сме африканска държава с 366!!!!!!!!!! слънчеви дни в годината и дори ще правим износ на еленергия. Ще правим износ сигурно на краставици на търкалета и евтина работна неквалифицирана ръка.

 5. 5 Профил на windbeast
  windbeast
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ако гледаме глобално, има необятни пустини, които могат да се използват.

 6. 6 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Това е доста силен аргумент за отказ от строителството на АЕЦ Белене.Все пак 2060 год. не е чак толкова далече!До тогава може и на газени лампи да издържим.Важното е,че си осигуряване абсолютна независимост от лошата Русия.А това малко ли е?

 7. 7 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  няма лошо ама да махнат цената от 1 лев на киловат гарантирано изкупуване

 8. 8 Профил на che.gevara25
  che.gevara25
  Рейтинг: 442 Неутрално

  АКО СВЕТОВНАТА МИРОЛЮБИВА ОБЩЕСТВЕНОСТ СЕ ОБЕДЕНИ И ОТСТРАНИ ВОЕННОЛЮБЦИТЕ - ПРВЯЩИ ВОЙНИТЕ, ПАРИТЕ ЩЕ ОТИВАТ ЗА МИРНИ ЦЕЛИ /включително и за еленергия/ НО... ДНЕШНИТЕ УПРАВНИЦИ - АЛЧНИТЕ ЗА БОГАТСТВА И ВЛАСТ ОТКЛОНЯВАТ КАПИТАЛИТЕ И НАУЧНИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ НЕ ЗА МИРНИ А ЗА ВОЕНИ ЦЕЛИ... /затова сме все в кризи и постоянни "неразрешими" проблеми./ НЕ НА КАПИТАЛИЗМА, КАКЪВТО И ДА Е ТОИ, А НА СОЦИАЛИЗМА - ИЗЧИСТЕН ОТ ГРЕШКИТЕ МУ...

 9. 9 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#6] от "molesan2":

  Не само отърваме кожата от руската захапка, а ми спестяваме и милиарди после за съхраняване на отработено гориво....

 10. 10 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Всички тук пропускате най-най-най-най-важното.

  новината не е, че "Светът може да произвежда половината си енергия от слънцето до 2060 г." - това от 5-10 години не е въобще новина. Това е ясно и на най-малките деца.

  Новината е :

  ***МЕЖДУНАРОДНАТА ЕНЕРГИЙНА АГЕНЦИЯ СЪОБЩАВА***, че Светът може да произвежда половината си енергия от слънцето до 2060 г.

  Ако погледнем последните 5-10 доклада на МЕЖДУНАРОДНАТА ЕНЕРГИЙНА АГЕНЦИЯ ще видим, че те са супер консервативни и супер песимисти за бъдещето на ВЕИ и винаги са подценявали - и то съществено с над 20-30% - ръста на ВЕИ.

  Така, че щом МЕА са казлаи 50% до 2060та. Реалността сигурно ще е 120% ВЕИ през 2050та.

  Да не забравяме, че 2060та е толкова напред в бъдещето, колкото ние в момента сме напред в сравнение с 1960та.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 11. 11 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 501 Любопитно

  До коментар [#10] от "Distributed":

  До тогава не би ли трябвало ИТЕР да е дал плодове и да се преминава вече ВЕИ към синтез? ВЕИ много по-рано би трябвало да са достигнали този процент.

  Или аз нещо се бъркам?

 12. 12 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#11] от "dggm":

  Значи, ако съдим по сайта на ИТЕР, към 2040-та, най-рано, ако всичко върви по план, т.е. няма проблеми с финансирането и удължаване на сроковете, ще имаме една термоядрена централа.

  Една.

  Едва ли веднага след това ще запчнем да строим навсякъде по много термоядрени централи, защото най-малкото няма да има специалисти.

  А и на всичкото отгоре токът от тази термоядрена централа трябва да е по-конкурентен от този на ВЕИ. Нещо, което никой не може да гарантира.

  http://www.iter.org/proj/iterandbeyond

  Всичко е във надявам-се и благопожелателна форма:

  ITER is not an end in itself: it is the bridge toward a first plant that will demonstrate the large-scale production of electrical power and Tritium fuel self-sufficiency. This is the next step after ITER: the Demonstration Power Plant, or DEMO for short. A conceptual design for such a machine could be complete by 2017. If all goes well, DEMO will lead fusion into its industrial era, beginning operations in the early 2030s, and putting fusion power into the grid as early as 2040.

  While ITER is being constructed and DEMO is in its conceptual phase, several fusion installations, with different characteristics and objectives, will be operating around the world to conduct complementary research and development in support of ITER. In Japan, the International Fusion Materials Irradiation Facility (IFMIF) program has begun. This installation, part of the "Broader Approach" Agreement, will test and qualify the advanced materials needed for a full-scale fusion plant.

  By the last quarter of this century, if ITER and DEMO are successful, our world will enter the Age of Fusion - an age when mankind covers a significant part of its energy needs with an inexhaustible, environmentally benign, and universally available resource.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 13. 13 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#11] от "dggm":

  А и да не забравяме, че до 2020-2025та ВЕИ корпорациите така ще забогатеят и така ще почнат да корумпират политици, че този проект може и да бъде загробен.

  ВЕИ корпорации, но корпорации

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 14. 14 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#13] от "Distributed":

  Едва ли някой на този свят може да загроби ИТЕР, защото той е материалното отражение на мечтата ни за перпетуум мобиле.

  Въпросът ми беше, че към 2060 г. ако всичко е наред трябва вече да преминаваме от ВЕИ към нови реактори, а ВЕИ в този момент трябва да са доминиращи, защото няма начин обективно да издържим на изчерпаеми до тогава.

  В тази връзка въпросът ми беше защо са толкова рестриктивни предвижданията за делът на ВЕИ.

  Моята представа за времевата рамка е такава и се чудех къде бъркам. Затова и питам къде бъркам и дали има някой фактор, който пропускам.

 15. 15 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#14:"dggm"]В тази връзка въпросът ми беше защо са толкова рестриктивни предвижданията за делът на ВЕИ.[/quote]

  Защото МАЕ е спонсорирана единствено и само от въглеводородни и ядрени корпорации.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 16. 16 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#14] от "dggm":

  Ето защо това е толкова голяма ноина - даже и МАЕ предвижда светло бъдеще за ВЕИ.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 17. 17 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#14] от "dggm":

  Ето защо това е толкова голяма ноина - даже и МАЕ предвижда светло бъдеще за ВЕИ.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 18. 18 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  МАЕ се доминира от САЩ, които на този етап са 100% купени от петролните, въглищните и ядрените корпорации.

  [quote#14:"dggm"]Въпросът ми беше, че към 2060 г. ако всичко е наред трябва вече да преминаваме от ВЕИ към нови реактори, [/quote]

  Да де, но това няма да стане, ако няма икономически смисъл - термоядрената централа ще струва много пари да се построи и ще иска някаква поддръжка, а и ще е голяма, т.е. собственост на голяма компания, т.е. пак ще има посредник между потребителя и централата.

  ВЕИ ще са собственост на крайните потребители и за тях няма да има нужда от кабел и посредник между тях и потребителя - те ще са си собственост на потребителя, както е в Германия. Виж тук:
  http://www.renewableenergyworld.com/rea/blog/post/2011/12/america-and-germany-getting-their-clean-energy-just-desserts

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 19. 19 Профил на val4o
  val4o
  Рейтинг: Любопитно

  Докладът на МАЕ е толкова дългосрочен защото се базира на технологии - соларни , вятърни и т.н. . Тези технологии са неперспективни , тепърва се разработват , засега са много скъпи и нерентабилни . Предлагам технология , по която ако се построи съоръжение до 5 г. може да захрани цяла Европа и Азия с електроенергия . Технология за производство на неограничено количество електроенергия . Повече подробности в раздел " бизнес "

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK