Шаранът за Никулден е по-екологично отговорен избор от вносните риби

Шаранът за Никулден е по-екологично отговорен избор от вносните риби

© Красимир ЮскеселиевКласическият български шаран за Никулден е добър избор на риба от гледна точка на опазването на околната среда и биоразнообразието. Това обясниха за dnevnik.bg експерти от природозащитни организации.


Шараните, които се предлагат в момента на пазара, са отгледани в развъдници или уловени в изкуствено зарибени водоеми, каза Стоян Михов от WWF, така че консумацията им не оказва особено въздейстивие върху биоразнообразието. В същото време дивият шаран е на практика изчезнал - последните данни за улавянето на представители на този вид са от р. Дунав, но това е било преди години.


Рибите са най-застрашените гръбначни в България, обясни Стефан Аврамов от Българска фондация "Биоразнообразие". По думите му в страната се срещат 31 вида риби от световен природозащитен интерес, 21 вида са световно застрашени, а 7 вида са критично застрашени, което означава, че може напълно да изчезнат до няколко десетилетия. Сред тях са змиорката, три вида есетрови риби и някои ендемични видове, които не се срещат никъде другаде по света освен в малки местообитания в България.
"Хората не виждат толкова лесно какво се случва под водата и затова проблемите на рибите са много по-малко проучени от тези на птиците например", каза още Стефан Аврамов. По думите му често рибарите са първите, които започват да протестират срещу екологични проблеми като замърсяването на водоемите.


Преобладаващата част от предлаганите на пазара риби в момента са отгледани във ферми. Това се отнася както за шараните и пъстървите, така и за ципурите и лавраците, които се внасят от Гърция, обясни Стоян Михов. Във ферми са отгледани и другите най-купувани вносни видове като сьомга или пангасиус. Когато се избира между риби, които не са свободно уловени, е добра идея да се предпочитат отгледаните наблизо. Те не са пътували дълго и транспортът им не е свързан с отделянето на големи количества парникови емисии в атмосферата, смятат природозащитниците.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK