Китай е готов да участва в глобално климатично споразумение от 2020 г.

Си Жинхуа, един от ръководителите на китайската делегация, заяви, че до 2020 г. основната отговорност за климата трябва да поемат развитите икономики като САЩ и ЕС.

© Reuters

Си Жинхуа, един от ръководителите на китайската делегация, заяви, че до 2020 г. основната отговорност за климата трябва да поемат развитите икономики като САЩ и ЕС.Китай съживи преговорите за климата в Дърбан, като заяви, че ще приеме обвързващи цели за намаляване на емисиите от 2020 г., съобщи "Уолстрийт джърнъл". Условието за поемането на този ангажимент е САЩ и другите развити страни да свършат по-голямата част от работата дотогава.


"Приемаме юридически обвързващо споразумение от 2020 г. нататък, каза вчера Си Женхуа, който е един от ръководителите на китайската делегация в Дърбан. Време е да видим колко от нас се държат отговорно."


До 2020 г., обясни Женхуа, това отговорно поведение включва удължаването на така наречения Протокол от Киото, който е споразумение между развитите страни за намаляване на емисиите. Отговорното поведение включва също и участие в 100-милиардния Зелен фонд за облекчаване на последствията от климатичните промени, който засега съществува само на теория, каза представителят на Китай.
Преговарящи от САЩ и ЕС коментират пред "Уолстрийт джърнъл", че ще са им нужни индивидуални срещи със Си Женхуа, за да разберат какво точно има предвид. "Още не знам какво точно иска да каже," заявява Тод Стърн, главен преговарящ за САЩ в Дърбан.


През 2009 г. САЩ отидоха на преговорите в Копенхаген с готовност да подпишат обвързващо споразумение, но се отдръпнаха, когато Китай отказа да се присъедини. Сега Вашингтон подкрепя идеята за индивидуални ангажименти от страната на държавите за намаляване на емисиите, а не за всеобщо споразумение.


"За да се включат САЩ в обвързващ договор, Китай ще трябва да се присъедини към нас като развита държава и да се ангажира със същите строги мерки за намаляване на емисиите, коментира Тод Стърн. Всякакви възможни вратички за измъкване ще трябва да бъдат елиминирани."


Вероятността това да се случи до петък, когато е финалът на преговорите, не е голяма, коментира "Уолстрийт джърнъл". Но готовността за участие, заявена от Китай, може да стимулира делегатите да приемат пътна карта с по-амбициозни срокове за сключването на бъдещо климатично споразумение. А това може и да надхвърли очакванията за изхода от конференцията в Дърбан, които никак не бяха оптимистични.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK