Софийският завод за преработка на боклук отново се отдалечи в бъдещето

Софийският завод за преработка на боклук отново се отдалечи в бъдещето

© Анелия НиколоваИзграждането на прословутия завод за преработка на софийските отпадъци за пореден път се отложи във времето. За това пише вестник "Капитал Daily", цитирайки заместник-кмета по екологията Мария Бояджийска. Столичната община ще обяви нова процедура за избор на строител на завода, като обществената поръчка се очаква да бъде обявена през януари.


Това означава, че изпълнителят ще бъде избран най-рано през есента на 2012 г. Строителството на завода е планирано да продължи 2.5 години, тоест той ще бъде готов не по-рано от 2015 г. Това е точно 10 години след като бившият кмет Стефан Софиянски обяви, че до две години столицата ще има свой завод за боклук пред протестиращите жители на Суходол, които настояваха сметището край квартала им да бъде затворено. Това напомня "Капитал Daily", като представя подробна хронология на събитията около завода за преработка на боклука.


Актуалният проект е на стойност 183.7 млн. евро (358 000 лева), но цената за данъкоплатците всъщност ще бъде значително по-висока. Само до момента забавянето на проекта е коствало на общината 110 млн. лв. за балиране, складиране и транспортиране на отпадъци до други общини.
Според зам.-кмета Мария Бояджийска обявяването на нов търг се налага, защото проектът за завода вече има нови технически параметри. По думите й общината не е подписала договор с избрания по-рано изпълнител "Хут - Станилов" и затова анулирането на поръчката към него няма да доведе до санкции. Обединението между българската фирма "Станилов" ЕООД и германската "Хайлит Умвелтехник" ООД спечели с цена от 208.8 млн. лева. Поръчката беше обявена преди одобрението на проекта от Европейската комисия с идеята всичко да върви по-бързо.


Проектът обаче беше върнат от Брюксел за доработка и след това се оказа с нови технически параметри, което на практика обезсмисли вече проведения търг. В същото време през октомври наказателната процедура от страна на ЕК срещу България заради липсата на завод за боклук край София беше прекратена заради демонстрираните от Столичната община усилия за решаване на проблема.


Основната причина за новия търг е искането на ЕК Столичната община да преработи проекта си за завода за механично и биологично третиране на отпадъците. Целта е произведеното RDF гориво да се използва в "Топлофикация – София", а не да се извозва до циментовите заводи.


Това обаче не е била единствената промяна в проекта. ЕК е поискала също да се намали количеството на депонирания отпадък и на компоста за сметка на RDF горивото. "В новия проект сме намалили от 150 000 т на 113 000 т годишно депонирания отпадък, а от 5000 на 14 000 тона е увеличен рециклираният отпадък. Намалено е и количеството на компостирания боклук за сметка на увеличаването на RDF горивото от 128 000 на 154 000 т годишно", обяснява Мария Бояджийска.


Обществената поръчка за проектирането и строителство на завода не е единствената, която ще бъде повторена. Същото се случи с поръчката за изграждане на компостираща инсталация. Вчера бяха отворени офертите на участниците във втората обществена поръчка по този проект. При първата до финала остана само един участник, който предложи много висока цена.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1059 Весело

  Е, как така бе - нали Бойко го откри преди 5-6 години още като Кмет. Или май направи само първата копка край с.Яна.
  Първа копка, ама за сметка на това пък я направи няколко пъти.
  В типично свой стил.

  Иначе не са лъжци де ...

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 2. 2 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "110 млн. лв. за балиране, складиране и транспортиране на отпадъци до други общини."

  Добре е така... Още някоя и друга година и парите за бали ще станат колкото тия за завода.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 3. 3 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 562 Любопитно

  Само до момента забавянето на проекта е коствало на общината 110 млн. лв. ... - е ясно защо скоро няма да има завод ...

 4. 4 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  А защо г-да от ЕС ?? Такива професионалисти се занимаваха с проекта - Боко Рапона , Фандъкова , 45- апартаментния от герб , фуражки спецове ..)

  И не вярно , че са загубени над 100 млн. лева , досега ..
  Спечелени са - в джобовете н на фирмата-спец- "луксозен" превоз на боклук из България ... Нищо не се губи , на този свят :))

  BIG AL
 5. 5 Профил на A.K
  A.K
  Рейтинг: 739 Весело

  Какво тук значат 10 или 15 години за някакъв си завод за преработка на боклук. Хората строят за 15 години градове , тиквениците бойкови за толкова години се научиха само да го балират.

 6. 6 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 672 Неутрално

  110 милиона грешни пари от ноември 2005!
  Това е за 20-25 км магистрала или 3 болници като "Токуда"!
  Ще е интересно да публикуват и списък на фирмите, които са спечелили съответните "обществени" поръчки!

 7. 7 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Туй е икономиката българска - милиционерските глави умни създават работни места като организират условия за разнасяне на боклук нагоре-надолу из България.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 8. 8 Профил на Extraordinary Gentlemen
  Extraordinary Gentlemen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "ОБЕЩАНО ОТ ГЕРБ"
  "поредица от неизпълнени предизборни обещания. Сред тях са заявеното в навечерието на частичните местни избори 2005 година от тогавашния кандидат за кмет Бойко Борисов, че до края на мандата не един, а два завода за боклук ще направят. В 2007 година в предизборната програма на ГЕРБ за местните избори е обещано изграждането на завод за боклук до 2011 година, а в навечерието на парламентарните избори през 2009 година тогавашният столичен кмет и кандидат за премиер Бойко Борисов, заедно Меглена Плугчиева, правят първа копка на завода за боклук край Долни Богров.

  В предизборната програма на ГЕРБ за частичните избори в София 2009 година е обещано изграждане на завод за боклук до 2012 година, а в навечерието на местните избори тази година екоминистър Нона Караджова и столичният кмет Йорданка Фандъкова подписват договор за осигуряване и финансиране на първата фаза от проекта за завод за отпадъци по ОП „Околна среда","
  http://news.ibox.bg/news/id_1628641759

  "Функциониращата полицейска държава не се нуждае от полиция." "A functioning police state needs no police." Уилям Сюарт Бъроуз
 9. 9 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Обявяване на изисквания, проектиране, провеждане на търгове, избор на строител, съгласуване с ЕК и пак отново. Човек може да се пенсионира в тая въртележка и пак да не го види тоя завод.
  И не само Софиянски е обещавал, после и Боко обеща.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 10. 10 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Искам да благодаря на Столична община, за високата такса смет, която ми бацка всяка година, но за сметка на това мръсотията се увеличава. Сякаш плащам за да ми замърсяват околното пространство, а не да го чистят. Ама и то как да го чистят, като парите за чистота се използват за транспорт, при цена от 13 лв./км.?!

  PHILIP
 11. 11 Профил на Extraordinary Gentlemen
  Extraordinary Gentlemen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#10] от "Philip":

  Откакто смени "вълците" е нараснала сумата с 50 мил. лв.

  "Функциониращата полицейска държава не се нуждае от полиция." "A functioning police state needs no police." Уилям Сюарт Бъроуз
 12. 12 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  Този завод се оказа по-голям мираж, от тези в Сахара!!!

 13. 13 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "е коствало на общината 110 млн. лв. за балиране, складиране и транспортиране на отпадъци до други общини." Не само 110 млн ,а много повече. Тя не само столичната община е плащала ,а и държавата.
  А на данъкоплатците от цялата страна какво е коствало извозването,разбиването на пътищата и замърсяването на околното среда?

 14. 14 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#10] от "Philip":Филипе,благодари ли на общината преди и на изборите?

 15. 15 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Рапона обеща завод за боклук като във Виена.Вижте какво са направили във Виена и какво се е смятало да се прави в София преди време.http://www.economynews.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%BA--%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D0%B0-news1429.html

 16. 16 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 673 Неутрално

  За незнаещите да поясним:

  1. RDF е отпадък съгл. ЗУО и Наредба 3 за класификация на отпадъците с код 19 12 10. Това означава, че при изгарянето му трябва да се спазват всцички изисквания на ЗООС, ЗУО и Наредба 6/2004 за изгаряне на отпадъци.

  2. За да се изгаря това гориво в Топлофикация, трябва да се построи ново съоръжение - съществуващите не са в състояние да изгарят отпадъци или RDF. Това означава още х години, където х клони към безкрайност. Процедурата е с ОВОС и комплексно разрешително, т.е. време...

  3. Какво правим тогава с RDF? Циментовите заводи трябва да имат свободен капацитет за него и да са съгласни да го изгарят. А то е проблематично гориво, особено заради високото съдържание на хлор (от ПВХ-опаковки и отпадъци) и циментаджиите по принцип му се мръщят.

  Изводите са неприятни - решение няма да има дълги години, а когато го отима, ще си честитим новата такса смет - освен МБТ ще трябва да се изгради и съоръжение за изгаряне, което не е евтино. Усещате ли схемата за "едни пари"?

  Защо просто не решиха да изградят в Топлофикация съоръжение за директно изгаряне на битовите отпадъци?

  Между другото, избраната схема не е доказала категорично своята работоспособност (напр. в Германия).

  Път без препятствия не води до никъде.
 17. 17 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 450 Неутрално
 18. 18 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 919 Весело

  [quote#4:"BIG AL"]И не вярно , че са загубени над 100 млн. лева , досега ..
  Спечелени са - в джобовете н на фирмата-спец- "луксозен" превоз на боклук [/quote]

  -И тука,както казваше старшината на ротата:"В природата и в казармата нищо не се губи,само минава от едни ръце-в други".

 19. 19 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 919 Неутрално

  [quote#1:"Forbidden Evil"]Иначе не са лъжци де ... [/quote]

  -Някой,за да излъже-трябва друг да му повярва на лъжата.Такова е диалектическото "единство" между лъганият и лъжеца.

 20. 20 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Весело

  Ако този завод за боклук е по-голям мираж, от миражите в Сахара означава, че или че Сахара е по-малко пустиня от София, или че ние сме по-голям боклук от Софийския боклук!!!

 21. 21 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Няма такава сага като софийския завод за боклук! Това е еманация на абсурда, по който се управлява България и Столична община!

 22. 22 Профил на rnonik
  rnonik
  Рейтинг: 8 Весело

  От ГЕРБ затова и строят магистрали - за да развиват БАЛИРАНИЯ ТУРИЗЪМ ! С една дума кипи БЕЗМИСЛЕН ТРУД на гърба на безумно тъпия избирател ...

 23. 23 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1123 Весело

  .........Столичната община ще обяви нова процедура за избор на строител на завода, като обществената поръчка се очаква да бъде обявена през януари..........
  -----------------------------------

  Защо не е посочена годината?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK