Рекордно малко тропически гори са унищожени в Бразилия през последната година

Обезлесена зона близо Ново Прогресо в щата Пара в северна Бразилия. Тропическите гори в района на Амазонка се смятат за най-силната естествена защита срещу климатичните промени заради количествата въглероден диоксид, които поглъщат.

© Associated Press

Обезлесена зона близо Ново Прогресо в щата Пара в северна Бразилия. Тропическите гори в района на Амазонка се смятат за най-силната естествена защита срещу климатичните промени заради количествата въглероден диоксид, които поглъщат.Изсичането на гори в района на Амазонка тази година е най-малко, откакто изобщо се води статистика, съобщиха бразилските власти, цитирани от Асошиейтед прес (АП).


Между август 2010 и юли 2011 г. са били унищожени 6240 квадратни километра тропически гори по данни на Националния институт за космически изследвания на Бразилия, който следи състоянието на горите от 1988 г. насам по сателитни данни.


Съществуващата статистика сочи, че пикът на обезлесяването е бил през 1995 г., когато са били изсечени 29 060 кв. километра.
През последните години бразилското правителство подобри прилагането на екологичното законодателство, най-вече чрез изпращане на въоръжени части в критични зони в джунглата, където има рискове от незаконна сеч.


Изявлението на правителството за тези добри постижения идва в навечерието на парламентарен вот, който ще промени ключови за страната екологични закони. Промяната ще свали някои от ограниченията върху начините, по които собствениците на малки ферми използват земята си в района на Амазонка.


Природозащитници се опасяват, че законодателната промяна ще доведе до повече сеч, и предупреждават, че ниските нива на обезлесяване не се дължат толкова на ефективните мерки на властите, колкото на състоянието на световната икономика. Според тях кризата е понижила търсенето на продукти като соя, месо от животни, отглеждани в незаконно разчистени пасища, както и на дървен материал.


Собствениците на малки ферми пък защитават промяната в закона с аргумента, че тя ще им даде възможност да произвеждат с пълен капацитет и ще даде тласък на хранителната индустрия в страната.


Промяната в закона ще разреши на фермерите с малки стопанства да обработват земя по-близо до реките и върху хълмове, което в момента е забранено. Освен това тя ще премахне тежките глоби за фермите, които изсичат дървета над определен лимит.


Мярката вече е одобрена от долната камара на бразилския парламент и се очаква да бъде одобрена от Сената, както и от президента Дилма Русеф.


Около 20% от бразилските тропически гори вече са унищожени, а 75% от парниковите емисии на страната идват от разчистването на горски площи. Бразилия е шестата държава в света по производство на парникови емисии.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Слави
  Слави
  Рейтинг: 877 Весело

  Тъй, тъй, американските хамбургери ще ни изядат главата на всички! Сейте соя и гледайте още крави, бедни мизерници, пък ние ще пушим повече, за да дишаме по-малко и ще пием повече бира, за да не пием вода

 2. 2 Профил на mrakogor
  mrakogor
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Е, щом следят от 1088г. по сателит........................

 3. 3 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 660 Неутрално

  А кога ще достигне до рекордната нула?

 4. 4 Профил на vordhosbn
  vordhosbn
  Рейтинг: 783 Разстроено

  "Когато и последната река пресъхне, когато умре последната риба и когато се изсече последното дърво ще разберем, че не можем да ядем пари."

  "Each sunrise is a precious jewel…for it may never be followed by its sunset."
 5. 5 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Това 1088 г. преди или след Христа?

 6. 6 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Горите в Бразилия не се унищожават, а се облагородяват и влизат в гражданския оборот, където носят полза. На разчистените места се правят интензивни горски и овощни насаждения, пасища, строителни парцели, които водят до напредъка на целия район. Освен това, населението на щатите Амазония и Пара е малобройно и няма как да има каквито и да е щети, защото за последните 20-30 г. е променено предназначението на не повече от 5-6% от Бразилска Амазония.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 7. 7 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#4] от "vordhosbn":

  Някои вече са го разбрали и затова се борят да не се стигне дотам!

 8. 8 Профил на Василена Доткова
  Василена Доткова
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#5] от "yavooor":

  Грешката е поправена, благодаря, че обърнахте внимание.

 9. 9 Профил на vordhosbn
  vordhosbn
  Рейтинг: 783 Неутрално

  [quote#6:"др. Иванов"]Горите в Бразилия не се унищожават, а се облагородяват и влизат в гражданския оборот, където носят полза. [/quote]
  Биоразнообразието и отрицателния въглероден отпечатък на амазонската дъждовна гора са безценен ресурс със неизмерима полза - чак когато ги загубим, ще можем да оценим влиянието им върху планетата. Имайки предвид, че дъждовните гори са невъзобновим в краткосрочен план ресурс, не мислиш ли че "облагородяването" им е неразумно, най-меко казано.

  "Each sunrise is a precious jewel…for it may never be followed by its sunset."
 10. 10 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Белият дроб на земята си поема глътка въздух.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 11. 11 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#6] от "др. Иванов":

  Ти акъл имаш ли... Имаш ли представа за какви площи става въпрос - при 29000 кв. км изсечени за година, това е площ колкото една трета от България превърната от джунгла в пустиня. Като ти чета коментара няма какво да ти обяснявам какви са климатичните последствия от такова нещо най-малкото на локално ниво. Това, което човечеството прави в момента с индустрията и горите в като пушач да си маха малко по-малко белия дроб... Резултата от това предполагам е ясен на всички.

 12. 12 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#9] от "vordhosbn":

  Не може нещо, което носи полза да е неразумно. Аргументите на еко-мафията са обсолютно несериозни и по своята същност са хипотези изградени на предположения. Невъзможно е думата "джунгла" да има каквото и да е отношение към въглеродни емисии, както и думата енциклопедия или светофар. Като изключим звучното наименование и разгледаме същността на процеса виждаме обратното, рязко намаляване на т.нар. парникови емисии в облагородените територии. Аз съм много добре запознат с процеса и нямам информация някой да е изсекал селва(джунгла) за да я асфалтира. На мястото на изсечените нискостойностни дървесни видове се засаждат интензивни горски насаждения или други култури, които са с много по-голяма листна маса, без при тях да се допускат гнилостните процеси отделящи метан и при рязко намалена производителност на водни пари. Земята се тори което води до удебеляване на почвения слой и т.н. Няма никакъв сериозен аргумент срещу заменянето на селвата с интензивни насаждения. Единствената причина за роптането е, че големите еко-организации искаха да придобият собственост върху Амазония срещу символични суми.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 13. 13 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#6] от "др. Иванов":

  По глупав коментар не можа ли да напишеш.Ти какво си мислиш че е хубаво да се изсечат горите и да се построят индустриални зони,зада им дишаш изпаренията.

 14. 14 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#12] от "др. Иванов":

  Е, сигурно си прав. То навремето и за ДДТ-то са казвали, че е полезен научен метод.

 15. 15 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Някой, докато си е почивал от изследнанията на ДДТ, да си е задавал въпроса защо на Балканите и въобще на териториите на старите цивилизации почвения слой е 1,5-2.0 м., а в джунглите 15-20 см.?
  Както казват стари хора "Хабер от понятие си нямате" какво е джунгла. Защо 3.5 млн. км.2 хранят 3 млн. човека, а тука тези 3 млн. ги гранят Пловдивска и Бургаска област? Джунглата е изключително ниско продуктивна еко система.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 16. 16 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 738 Неутрално

  злокачественото образувание човек е забавило темповете на растеж

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 17. 17 Профил на vordhosbn
  vordhosbn
  Рейтинг: 783 Разстроено

  [quote#15:"др. Иванов"]Джунглата е изключително ниско продуктивна еко система.[/quote]
  0_о

  ...

  Един квадратен километър от Амазонската тропическата джунгла съдържа около 90 000 тона растителна биомаса.
  На същия квадратен километър могат да се открият повече от 1000 вида дървета (!!!!)
  В целия регион има около 2,5 милиона вида насекоми, десетки хиляди растителни видове и повече от 2000 вида птици и бозайници.

  Ето така изглежда "изключително ниско продуктивната екосистема":
  http://goo.gl/EK3aa
  http://goo.gl/1Y6hs
  http://goo.gl/ykrgc

  А така изглежда облагородената и версия:
  http://goo.gl/gWcHv
  http://goo.gl/2QxwB
  http://goo.gl/EVwNi

  "Each sunrise is a precious jewel…for it may never be followed by its sunset."
 18. 18 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 605 Гневно

  До коментар [#15] от "др. Иванов":

  1. Идиот си.
  2. Това че се опитваш с някакви сложни изрази да изразиш глупава теория не я прави вярна.
  3. ДОКАЗАНО е изключително големия ефект на тропическите гори/или дъждовни гори/ върху климата и изобщо върху биоразнобразието на земята.
  4. Изключително много и много редки видове живеят в тези тропически гори - накратко богата флора и фауна.

 19. 19 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#12] от "др. Иванов":

  Следващия път преди да ИЗЛЕЕШ каквато и да е било глупост, просто чети ПОВЕЧЕ, не - недей да ми четеш за почвения слои, това не е нивата на баба ти и на нея да сееш ябълки! Това е ТРОПИЧЕСКА ГОРА! Влез почети повече за тропическите гори и тяхното "предназначение" и тогава ела пак.

 20. 20 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Едното са общи приказки от научно-популярни филми, другото са факти.
  Ето с какво се замества селвата:

  http://www.quebarato.com.br/fazenda-de-eucalipto-e-cafe-em-mg__16205E.html

  На 6 кв. км. има 2 милиона евкалиптови дръвчета с цикъл на производство 7 години, отделно кафе и други култури. Та на 1 кв. км. за 100 години в джунглата ще има примерно 200 000 тона биомаса, но в плантацията за същия период ще има 14 цикъла и вероятно 4-5 пъти повече биомаса.
  Биоразнообразието е заради водата и топлото време, а култивирането на дивите райони го увеличава. Това се дължи на факта, че между обработваемите площи остават части от селвата, които обикновенно са 10-40% от земята. Те образуват отделни острови, наричани от местните "джобове", от няколко десетки до няколко десетки хиляди декара, където тече бързо видообразуване, заради инбридинга(по-точно получават се под видове). Пример: на една територия от 10000 км.2 е имало 1 вид от дадена маймуна, след разделянето на селвата на 50 отделни участъка сред обработваемите площи се получават сравнително различни природни условия в отделните участъци и вътрешно кръстосване. Обикновенно след 40-50 години вече има 5-8 подвида на единствения преди това вид. Всеки, който отиде в Рио, на Захарната глава, може да види два подвида маймуни, обитаващи двата хълма.

  Нищо в природата не е така, както го описват мошенниците-еколози.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 21. 21 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  [quote#3:"plumpschi"]А кога ще достигне до рекордната нула?[/quote]
  Като свършат горите естествено.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK