Държавите постигнаха сделка за климата в Дърбан, но с отложен старт

Държавите постигнаха сделка за климата в Дърбан, но с отложен старт


САЩ, Китай и Индия за първи път се ангажираха да участват в споразумение за ограничаване на парниковите им емисии, съобщава "Блумбърг". Преговорите за него трябва да започнат догодина, да завършат до 2015 г. и документът да влезе в сила през 2020 г.


Присъединяването на Китай, Индия и САЩ към бъдещото споразумение е най-големият успех на преговорите за климата в Дърбан, а според коментатори и най-големият напредък в борбата срещу климатичните промени за последните 14 години, откакто бе подписан Протоколът от Киото.


Въпреки този успех много от участниците в преговорите описват сключената в Дърбан сделка като неамбициозна. "Записваме в текста, че проблемът е от критична важност и спешност, а след това решаваме да направим нещо след 10 години, каза Пол Оквист Кели, министър на държавната политика от Никарагуа, цитиран от "Блумбърг". Това е ниска амбиция. Игнорираме случващото се пред очите ни."
На конференцията беше договорено и управлението на фонда за подпомагане на справянето на бедните държави с климатичните промени. Той трябва да разпределя средства в размер на 100 милиарда долара годишно, но от подписания вчера документ все още не става ясно как ще се набират средствата в него, коментира Би Би Си.


Преговорите продължиха 36 часа след предвиденото. Допълнителен смут през вчерашния ден внесе фалшивият текст на проектоспоразумение, който беше разпространен сред участниците. Той съдържаше различни от вече договорените текстове, а изясняването на грешката отне време и застраши подписването на документа на фона на изтичащия извънреден ден от конференцията. Източникът на фалшивия текст засега не е установен, но според домакините става дума за опит за саботаж на преговорите.


Предмет на спор бяха точните думи, с които да се формулира юридическата сила на подписания документ. Индия настояваше да не се записва, че той е "правно обвързващ", тъй като страната не желае да се ангажира с приемането на все още ненаписано споразумение. В крайна сметка държавите се споразумяха за формулировката, че то трябва "да има правна сила" за всички участващи държави, като отхвърлиха по-слабата формулировка "правен инструмент", предложена от САЩ.


Протоколът от Киото ще бъде продължен почти едностранно от ЕС, който от самото начало на преговорите обяви, че ще участва във втори период по споразумението от 1997, при условие че всички големи замърсители също поемат ангажимент. Държавите от ЕС са си поставили правно обвързващи цели за съкращаване на емисиите до 2020 г., но сега тези цели ще бъдат формално поставени в рамката на Протокола от Киото, за което изрично настояваха развиващите се страни. В почти символичното удължаване на действащия механизъм ще участват също Норвегия, Нова Зеландия и Швейцария.


"Постигнатото съгласие е пробив в преговорите за климата, каза в Дърбан Томаш Хрушчов, главен преговарящ от Полша, която държи ротационното председателство на ЕС. Всички държави ще правят усилия за борба с климатичните промени, а не само членките на Европейския съюз. Това няма да се случи веднага, но процесът е стартиран." 


Преговорите за ново споразумение за намаляване на емисиите през следващите 4 години се очертават като особено драматични, коментират световните агенции. В същото време глобалните парникови емисии отбелязаха рекордно покачване през миналата година. Според данни, изнесени от германски учени в Дърбан, светът в момента върви към покачване на средните температури с 3.5 градуса по Целзий. Това би довело до още по-тежки суши, наводнения, бури и покачване на морското равнище, които ще засегнат милиони хора.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK