Български юрист влиза в органа, който следи изпълнението на Протокола от Киото

Нона Караджова

© Анелия Николова

Нона КараджоваБългарски юрист - Александър Коджабашев, е избран в прилагащия орган на комитета по изпълнение към Протокола от Киото, съобщи министърът на околната среда Нона Караджова, цитирана от БТА. По думите й това е огромно признание за България, на която преди време беше отнета акредитацията за търговия с емисии от този орган.


Александър Коджабашев е юрист с опит в околната среда и прилагането на конвенции, отбеляза Караджова. В прилагащия орган участват само десетина страни от 193, подписали протокола.


Протоколът от Киото е международен документ в допълнение към Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата. Приет е през декември 1997 г. С него се прави международно споразумение за контрол над глобалното затопляне, ангажиращо подписалите го държави да намалят своите емисии от парникови газове.


Днес стана ясно, че Канада напуска протокола и се отказва от ангажиментите си за намаляване на парниковите емисии.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK