Климатични и екологични рекорди белязаха 2011 г.

Пламъци обгръщат път близо до щатския парк Бастроп в Тексас на 5 септември 2011 г. Рекордните жеги в щата причиниха пожари, които изпепелиха 4 милиона акра гори.

© Reuters

Пламъци обгръщат път близо до щатския парк Бастроп в Тексас на 5 септември 2011 г. Рекордните жеги в щата причиниха пожари, които изпепелиха 4 милиона акра гори.През 2011 г. въглеродните емисии се покачиха рекордно, топенето на ледовете в Арктика почти догони нивата от най-лошата 2007 г., а средната глобална температура е 11-тата най-висока откакто се води статистика. Това отчита екоредакцията на "Гардиън" в годишния си обзор.


Годината беше белязана и от безпрецедентни горещини и студове в САЩ, суша и горещини в Европа и Африка, както и рекорден брой бедствия, свързани с климата.


В допълнение към всичко това населението на света достигна 7 милиарда, случи се втората най-лоша ядрена катастрофа в историята и бяха направени рекордни инвестиции във възобновяема енергия.
Светът продължава да се затопля


Системата от 41 морски, сухоземни и въздушни индикатори, с която Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA) мери температурата на въздуха и водата, показва недвусмислено, че светът е продължил да се затопля и през 2011 г. През юли NOAA съобщи, че месечните температури за последните 300 месеца са неизменно над средните и че 13-те най-топли години в документираната история са били в интервала между 1997 и 2011 г. Забележителното при 2011 е, че през нея е бил активен феноменът "Ла Ниня", който обикновено води до понижаване на температурите, а сега това не се е случило.


Дете разчиства дома си от калта след голямото наводнение във Филипините през декември, предизвикано от тайфуна Уаши, който отне живота на близо 1000 души.

© Reuters

Дете разчиства дома си от калта след голямото наводнение във Филипините през декември, предизвикано от тайфуна Уаши, който отне живота на близо 1000 души.


Въпреки икономическата рецесия в много от развитите държави, концентрациите на СО2, които се измерват в Мауна Лоа на Хавайските острови, достигнаха нов връх през май и вече са с 39% по-високи в сравнение с началото на индустриалната епоха. Според някои учени това са концентрации, при които ще е почти невъзможно да се овладее глобалното затопляне.


През септември Бременският университет в Германия обяви, че площта на ледената покривка в Арктика е достигнала рекорден минимум. Информацията се базираше на данни от японски сендор, намиращ се на сателита на НАСА Aqua. Няколко дни по-късно Националният център на САЩ за исзледване на снега и леда, който използва различна спътникова информация, обяви, че ледената покривка през 2011 г. всъщност е била малко по-голяма от първоначално обявеното и 2011 г. остава на второ място по този показател.


Кристоф Кинар от Центъра за проучване на сухите зони "Ла Серена" в Чили обяви, че подобна продължителност и мащаб на топене на морските ледове е безпрецедентна за последните 1 450 години.


Екстремен климат в САЩ


Докато Европа, Русия, Пакистан и Близкия Изток преживяха най-екстремно време през 2010, през отиващата си година беше ред на Северна Америка. Континентът преживя огромни наводнения по поречието на реките Мисисипи и Мисури, рекордни горски пожари и изпепеляваща суша в южните щати.


Финансовите загуби в САЩ от бедствия свързани с климата се изчисляват на повече от 50 милиарда долара за цялата година. В страната е имало над 14 отделни бедствия с щети над 1 милиард.


Много коментатори описват 2011 като годината на торнадата. Между януари и юни в резултат на 43 големи бури в централните, южните и северните щати на САЩ са възникнали близо 1600 торнада. Половината от тях са се случили през април, а 226 само на 27 април.


Румънци товарят каруцата си с пясък от коритото на река Дунав близо до Кълъраш. В края на тази година реката достигна най-ниските си нива от 60 години насам.

© Associated Press

Румънци товарят каруцата си с пясък от коритото на река Дунав близо до Кълъраш. В края на тази година реката достигна най-ниските си нива от 60 години насам.


Суши и наводнения


2011 беше и година, в която водата на много места в света или недостигаше, или заливаше всичко. Тя започна с разрушителните наводнения в Австралия, които заляха територия с размерите на Франция и Германия взети заедно, и завърши с тропическата буря Уаши, която уби почти 1000 души във Филипините и остави 300 000 без дом.


Най-лошите наводнения в Тайланд от 50 години насам отнеха 730 човешки живота, а започналата в Китай през 2010 г. суша продължи и през 2011 г. и се оказа най-тежката в страната за последните 60 години.


Такава беше и сушата в Африка, която засегна 10 милиона души и доведе до смъртта на хиляди хора и милиони животни в Сомалия и Африканския рог.


В същото време и щата Тексас тежко пострада от горещина и суша. В Остин температурата не падна под 100 градуса по Фаренхайт (приблизително 38 по Целзий) в продължение на 27 последователни дни, а общият брой на дните през годината, в които е достигната тази стойност, е 90. По данни на Лесничейската служба на Тексас сушата е убила между 100 и 500 милиона дървета, като в това число не влизат унищожените от горските пожари, разпрострели се на 4 милиона акра от територията на щата.


Годината започна и завърши със суша и рекордни температури в Европа. Средната температура в северна Норвегия през ноември беше 5.3 градуса по Целзий над обичайната за месеца, река Дунав достигна най-ниските си нива от 60 години, а последните месеци на 2011 в Германия и Северна Европа бяха най-сухите от началото на статистиката през 1881 г.


Не всички новини са лоши


През юли Програмата на ООН за околната среда съобщи, че инвестициите във възобновяема енергия през 2010 г. са нараснали с 32%. За първи път бързо развиващите се икономики изпревариха развитите по този показател.


Пазарният анализатор в областта на зелената енергия Bloomberg New Energy Finance прогнозира, че инвестициите във ВЕИ ще се удвоят през следващите 8 години и през 2020 г. ще достигнат 395 милиарда долара годишно. Лошата новина е обаче, че според Международната агенция по енергетика дори това няма да е достатъчно за стабилизиране на емисиите и овладяване на климатичните промени.


Сателитни данни от Бразилия показаха, че обезлесяването в района на Амазонка е намаляло и през тази година са унищожени най-малко тропически гори от 23 години насам. През декември обаче в Бразилия бе гласуван нов закон, който дава повече свобода на фермерите да секат дървета по поречието на горите и в хълмисти райони. Законът засега е приет само от долната камара на парламента, но се очаква да бъде подкрепен и от сената.


Тигрите и други световно застрашени видове имаха нелоша година. В Камбоджа, Индия, Индонезия, Лаос, Мианма и Непал общо 2 милиона нови територии бяха обявени за защитени местообитания на тигри. В Индия, където живеят около половината тигри в света, популяцията им се е увеличила от 1411 през 2007 на 1706 през 2011 г. Сибирските тигри в Североизточен Китай обаче остават едва между 18 и 22.


Увеличила се е и популацията на горили в планините Вирунга между Руанда, Конго и Уганда. Техният брой е нараснал със 100 от последното преброяване през 2003 г.


И още една победа за опазването на околната среда - през декември Програмата на ООН за развитие съобщи, че 100 милиона долара, събрани предимно в латиноамериканските страни, ще бъдат платени, за да остане недокоснато петролното находище под националния парк Ясуни в еквадорската част на поречието на Амазонка. Смята се, че там се намират около 900 милиона барела петрол, които засега ще си останат под земята.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Айде стига сте толерирали "зотоплистите"!Климат на Земята винаги е бил в процес на промяна и на Антарктида са живеели динозаври,но днес тези естествени промени се използват за трупане на милиарди!ОТВРАТИТЕЛНО!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Весело

  Климатични и екологични рекорди...
  Но ние, че имаме Б. Б., сме горди!

  www.berbenkov.hit.bg
 3. 3 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  да, и динозаврите са измрели защото са били неспособни да реагират на случаващото се - също като хората - но при хората ще е не защото нямат мозък а от алчност

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  До коментар [#3] от "dun":

  Ако не си чел,да те светна:Динозаврите са измрели заедно с 95% от животните на Земята от астероид,паднал в Мексиканският залив преди около 65 млн. години.Демек при космическа катастрофа,която няма, ама нищичко нещо общо с климатичните промени!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Приосветете се:

  http://sun-climate.atspace.com/istoriq.html

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#4] от "lz2":

  Lz2 и dun,
  много сте маймун!

  www.berbenkov.hit.bg
 7. 7 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 733 Разстроено

  Ясно,след нас и потоп.

 8. 8 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  Тия дни видях за експеримент правен в Шотландия как шимпанзета нещо недолоюбвали някои от другарчетата си, щото не реагирали на сигналите за опасност. Слагали им гумени змии из тревата да ги плашат.
  И оттам правят разни изводи.
  Обаче изникнал въпроса дали другите маймуни, не биле по светнати и разбарли, че змиите са гумени и за тва си свиркали вместо да вдигат джабула?
  Бил отпуснат допълнителен грант на експериментаторите да проведат нов експеримент и си осигурили бюджет за идващата 2012-та.

 9. 9 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 883 Неутрално

  "През септември Бременският университет в Германия обяви, че площта на ледената покривка в Африка е достигнала рекорден минимум."

  Кофти наистина!

 10. 10 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2321 Весело

  Добре, де! Някой от "затоплистите" може ли да каже коя е нормалната средногодишна температура за определен район и как точно я е определил?

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Гневно

  "Системата от 41 морски, сухоземни и въздушни индикатори, с която Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA) мери температурата на въздуха и водата, показва недвусмислено, че светът е продължил да се затопля и през 2011 г. През юли NOAA съобщи, че месечните температури за последните 300 месеца са неизменно над средните и че 13-те най-топли години в документираната история са били в интервала между 1997 и 2011 г. Забележителното при 2011 е, че през нея е бил активен феноменът "Ла Ниня", който обикновено води до понижаване на температурите, а сега това не се е случило."

  Нека всички форумни идиоти, които отричат глобалното затопляне да прочетат внимателно горния цитат! И това също:

  "Въпреки икономическата рецесия в много от развитите държави, концентрациите на СО2, които се измерват в Мауна Лоа на Хавайските острови, достигнаха нов връх през май и вече са с 39% по-високи в сравнение с началото на индустриалната епоха. Според някои учени това са концентрации, при които ще е почти невъзможно да се овладее глобалното затопляне."

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Ех, милата ни родна планета как ни показва колко сме незначителни и малки в сравнение с нея. Като разтърси малко снагата си (земетресения, урагани, пожари...) убива хиляди с един замах.
  Трябва да живеем в мир и хармония с природата, да не я унищожаваме, защото иначе тя ще ни унищожи.

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 13. 13 Профил на alex_8712
  alex_8712
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Климатът на Земята е редуване на топли периоди (без лед на полюсите) и ледникови периоди. Отделно ледниковите периоди имат максимуми (когато ледовете се разширяват максимално) и минимуми (когато се отдръпват и е относително топло). В момента учените са на мнение, че живеем в ледников период, но в неговия минимум, започнал приблизително преди 11 000 год. Това естествено все някога ще се промени.
  Затоплянето е безспорен факт, но далеч не е толкова сигурно, че именно човекът с неговата дейност е основна причина за това...

  Поздрави

 14. 14 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Не се занимавайте с климата на земята, който е прекалено сложна материя, за да могат дебелогъзи "еколози" и неуспели президенти като Ал Гор да решат.... концентрирайте се на алчността, демагогията и двойните стандарти които движат ЕС в който живеем.... тъпата упоритост на двама късокрачковци Меркозето, нанесоха тази година повече щети на Европа от всичките климатични промени от Малкият ледников период насам...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 15. 15 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#13] от "alex_8712": прав си, но простакът, масовият жител на Земята, обикновено се мисли за Бог и понеже не знае точно за какво става дума мисли, че неговото пръдване на бъдни вечер е "раздвижило" Земята.... и резонно предлага да се забрани изпускането.... метан нали разбираш ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 16. 16 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#11:"Иво"]През юли NOAA съобщи, че месечните температури за последните 300 месеца са неизменно над средните и че 13-те най-топли години в документираната история са били в интервала между 1997 и 2011 г. [/quote]
  А защо NOAA не включи в "реда" изследвани години и 1000 та година, когато Гренландия (Зелена земя) е била наистина зелена?.... малко им компютрето или не знаят да смятат до 1100?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иво":

  Форумен идиот те пита:

  КОЙ ОТРИЧА ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ?

  Отричаме,че причината за това е човешката дейност!

  А доказателствата за това,че е имало много по-големи затопляния още преди появата на човека,са безспорни!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#17] от "lz2":

  Г Л У П О С Т И!

  Това, че и преди е имало затопляния не доказва, че сегашното не е причинено от човека.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  До коментар [#18] от "Distributed":

  Айде стига!По-ранните затопляния на планетата са били толкова големи,че сегашното е като мразовита сутрин!Пък сегашното затопляне е започнало ПРЕДИ ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯТА,И КОГАТО ХОРАТА СА БИЛИ НЕСРАВНИМО ПО-МАЛКО!Но това разбира се,се премълчава! И е срамно и нечовешко да се използва този естествен процес за ограбване на милиарди,докато хората из Африка измират с милиони от глад!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на alex_8712
  alex_8712
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#18] от "Distributed":

  Здравейте, всъщност това е доказано - измервайки съдържанието на въглероден диоксид /основен парников газ/ в пробите лед от ледените шапки в Гренландия и Антарктида се установява, че има ясна последователност на ледниковите максимуми и минимуми - един максимум е с продължителност около 100 000 год., един минимум /в какъвто живеем днес/ - около 10-15 000 год.
  Това, разбира се, не означава, че човекът със своята дейност не ускорява процеса на затопляне, последиците от което биха могли да бъдат наистина катастрофални...

  Поздрави

 21. 21 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#19] от "lz2":

  пак ти повтарям и се опитай да разбереш какво ти говоря:

  това, че преди е имало затопляния НЕ доказва, че сегашното не е причинено от човека.

  Трябва да докажеш, че сегашното е като някое от предишните.

  В случая имаме теза:

  Човечестовото причинява затоплянето

  и контратеза:

  Човечеството не причинява затоплянето.

  Широкоразпространена заблуда е, че когато обориш произволно доказателство за тезата доказваш контратеазата.

  Това не е математика, не работят така нещата.

  Помисли малко.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 22. 22 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#20] от "alex_8712":

  Говориш ми за циклите на миланкович и те НЕ обясняват текущото затопляне.

  Поздрави прочети повече.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 23. 23 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#20] от "alex_8712":
  Абе имам много инфо точно по този въпрос за Co2 и затоплянето и кое в каква последователност се появява, ама трябва да бягам.

  Пак не се доказва еднозначно, че текущото затопляне НЕ е причинено от човека.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  До коментар [#21] от "Distributed":

  Който изказва някаква теза,като например,че човекът е виновен за затоплянето,трябва да докаже,че това е така,а не да крие исторически факти,като например,че затоплянето е започнало преди човечеството да започне промишлено производство.Да не манипулира данните за температурите,да не лъже,както стана ясно от изтекли имейли на т.н."учени"!Да не публикува снимки на полярния лед,правени през зимата и да твърди,че са от преди 10 години,и после да снима леда през лятото,и да твърди,че са от сегашна зима.Просто,далаверите станаха общоизвестни и никой разумен,не им вярва!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  КОЙ ОТРИЧА ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ?

  [quote#17:"lz2"]КОЙ ОТРИЧА ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ?[/quote]

  Добре, радвам се, че признаваш този факт!

  [quote#17:"lz2"]Отричаме,че причината за това е човешката дейност! А доказателствата за това,че е имало много по-големи затопляния още преди появата на човека,са безспорни! [/quote]

  Разбира се, че е имало и предишни периоди когато климата е бил по-топъл от сега... това наистина е безспорно! Ноооо... разбери, че няма начин и хората да не влияят по някакъв начин на сегашното затопляне на климата.... доказателството за това е именно покачването на концентрациите на CO2 в атмосферата и то точно след започването на индустриалната революция когато масово започват да се използват въглищата! Няма начин милионите тонове CO2 които ние хората изхвърляме всяка година в атмосферата (чрез изгарянето на въглища, горива и природен газ, а в бедните държави като България и дървесина) да не влияе на климата! И в края на краищата аз не виждам причина за спор и дискусия.... лошо ли е човечеството като цяло да се стреми да намали емисиите на парникови газове в атмосферата (каквато цел има протоколи като този от Киото), лошо ли е да спрем да замърсяваме почви, води и въздух с всякакви боклуци, отрови и синтетични токсини? Човека бавно, но методично унищожава земята... и особено нейното биологично разнообразие! Трябва да се сложи край на това... иначе, някой ден ще трябва да си търсим нова планета където да живеем, защото ще унищожим нашета!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  [quote#24:"lz2"]Който изказва някаква теза,като например,че човекът е виновен за затоплянето,трябва да докаже,че това е така,а не да крие исторически факти,като например,че затоплянето е започнало преди човечеството да започне промишлено производство.[/quote]

  Това от теб го разбирам... били доказал по някакъв начин, че затоплянето на планетата ни е започнало преди индустриалната революция! Аз мога да ти покажа темпото на покачване на CO2 през последните десетилетия... пика на повишението е именно в най-бурните години на индустриализация по света! Дали това е случайно... как мислиш?

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Mauna_Loa_Carbon_Dioxide-en.svg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#24] от "lz2":

  Проблемът е, че вие - антизатоплистите - отричате човечеството да има каквато и да е вина за затоплянето.

  БЕЗ ДА ГО ДОКАЗВАТЕ.

  Защото не искате да се прави нищо по въпроса със затоплянето. Това е защото основните спонсори на антизатоплистката пропаганда са въглеводородната, въглищната, петролната и ядрената индустрия.

  Познай защо.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 28. 28 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#24] от "lz2":

  По принцип как докаваш, че човечествоо не е виновно за затоплянето?

  Без да оборваш каквото и да е на затоплистите.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 29. 29 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Ама,защо аз трябва да доказвам на всеки малоумник,каквото и да било!

  Който изказва нова теза,ТОЙ ТРЯБВА ДА ДОКАЗВА! Докажете например,че затопляне има само,след като човек е почнал да произвежда,и ще ви поварвам!Ама вие много добре знаете,ЧЕ ТОВА СЪВСЕМ НЕ Е ВЯРНО,А ИСКАТЕ МИЛИАРДИ,ЗА ДА ДОКАЗВАТЕ ЕДНО ГОЛЯЯЯМО НИЩО!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 30. 30 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#29] от "lz2":

  Виж сега, разбирам, че се палиш, обаче ти не проумяваш как те работят въглеводороднтие корпорации.

  Те не искат да се прави нищо по въпроса, защото крадат по над 1 милиард НА ДЕН от теб и останалите хора. Те НЕ искат да преминем на нисковъглеродна икономика, НЕ искат да спрем да отделяма СО2 емисии, т.е. НЕ искат да спрем да ползваме въглища, петрол, природен газ и уран, и затова НЕ искат да се прави нищо по-въпроса за глобалното затопляне.

  А ти си се хванал за един въшлиф милиард. Онея крадат по милиард НА ДЕН от теб и хората.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 31. 31 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  За това е цялата работа.

  ВЕИ и разпределен енергодобив, т.е. всеки сам да си прави енервгията.

  срещу

  монопол, изкопаеми горива и централизиран енергодобив.

  ти си избери страна.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Весело

  [quote#29:"lz2"]Ама,защо аз трябва да доказвам на всеки малоумник,каквото и да било! Който изказва нова теза,ТОЙ ТРЯБВА ДА ДОКАЗВА! [/quote]

  Хахаха.... Все едно говориш за себе си, айде сега да видим какво написа по рано в друг твой коментар:

  [quote#19:"lz2"]Пък сегашното затопляне е започнало ПРЕДИ ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯТА,И КОГАТО ХОРАТА СА БИЛИ НЕСРАВНИМО ПО-МАЛКО! Но това разбира се,се премълчава![/quote]

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Неутрално

  [quote#30:"Distributed"]Онея крадат по милиард НА ДЕН от теб и хората. [/quote]

  Абсолютно вярно!!! Енергийното лоби в САЩ което е най-големия противник на бъдещо намаляване на парниковите газове печелят много пари.... всъщност това са най-богати компании в САЩ!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  До коментар [#33] от "Иво":

  Типично по комунистицески! Богатия,враг на народа!Колко оригинално!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 35. 35 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 645 Неутрално

  [quote#1:"lz2"]Айде стига сте толерирали[/quote] Точно с такива като теб неможе да се говори, на черното бяло казвате ...

 36. 36 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "13-те най-топли години в документираната история са били в интервала между 1997 и 2011 г."

  Не бе не, това всичко еколозите са го измислили.
  Аре бучкай главата в пясъка.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 37. 37 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 645 Неутрално

  [quote#17:"lz2"]Отричаме,че причината за това е човешката дейност! [/quote] Дай доказателства защо затоплистите трябва да си доказваме теориите а вие анти-затоплистите не ?!
  Има строга зависимост между концентрация между CO2 и способността да се поглъщат инфрачервени лъчи (да се задържа топлина) на не говорим че има и други такива газове. В момента земята е само с 20% от горите си които е имала преди 10000 години основно изсечени през последните столетия. Това безопасно ли е ? А Замърсяването с химикали етс. Безобразията на хората Анти-затоплистите дайте аргументи ? Слънцето си е ОК не ни баламосвайте със Слънчевата активност ...

 38. 38 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 645 Весело

  И още нещо всеки вид следва да се бори с неприятностите за да оцелее.
  Който иска да си пее тая анти-затоплистка мантра:
  "Слънцето и луната и звездите са ни виновни, ние не "
  "както и лошите затоплисти - кръвопийци "
  "тя Земята сама си се скапва "
  "хората са прекалено малки има място още много за сранье"
  "и значително по топла е била, я вижте в Антарктида динозаври са живели" (нищо че са се местили континентите)
  "Само затоплистите-гадове кинтите крадат, не щем ги ний дайте ефтин ток"
  "А като се промени ще се наадаприраме към промените и готово
  "че иначе ще се мре ..."

 39. 39 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 645 Гневно

  "Според някои учени това са концентрации, при които ще е почти невъзможно да се овладее глобалното затопляне." Така е заради скапаната алчност вече е too late ...
  И това е така заради такива катили като .....

 40. 40 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 645 Неутрално

  [quote#5:"lz2"]http://sun-climate.atspace.com/istoriq.html[/quote] LZ2 Чудесен линк си постнал надявам се си прочел и заключението в краят му: "по-добре е да спазваме забраните за повишено изхвърляне на „парникови газове” в атмосферата."

  Ето и цялото заключение:
  " Климатът на Земята се определя от дългосрочните вариации на слънчевата светимост, която е в зависимост от промяната на размерите на слънчевия радиус и слънчевата активност.
  Глобалното затопляне, което наблюдаваме днес, съвпада с дългосрочвото повишение на нивото на слънчевата активност от началото на 18 век насам.
  Глобалната температура на Земята не следва вариациите на слънчевата константа и слънчевата активност на клона на спад на 23 слънчев цикъл вероятно поради:
  -необичайно високото ниво на слънчевата активност на клона на спад;
  -термичната инерция на Земята.
  Концентрацията на СО2 в приземния слой е много висока. И да не ни очаква бъдещо прегряване на Земята поради антропогенното действие, по-добре е да спазваме забраните за повишено изхвърляне на „парникови газове” в атмосферата. Все пак не разполагаме с достатъчно дълъг наблюдателен ред за поведението на Слънцето и неговите активни явления. Трябва да пазим Земята! Айнщайн добре го е казал: „ На човечеството му е нужна една пейка, да седне и се замисли… "

 41. 41 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Със зелени фанатици е невъзможно да се спори (най-вече заради пропуските в средното им образование), но ще отбележа за протокола:

  1. Наблюдаваното затопляне не излиза извън рамките на естествените температурни колебания, познати от минали епохи (близки и далечни). Следователно, ако някой твърди, че това затопляне е по-особено от предишните, ще трябва да го докаже с експериментални данни, установяващи не само причинно-следствена връзка между СО2 и температурите, но съдържащи и количествена оценка на тази връзка (ако я има). Това че Иво повтаря като папагал че "не може да няма последствия човешката дейност" не се приема за научен довод.
  2. Самият СО2 САМ ПО СЕБЕ СИ не притежава потенциал да промени климата на планетата и това въобще не се поставя под съмнение от затоплистите с научна поготовка. Идеята им е, че неговите колебания са способни да извадят от равновесие водните пари, които са основния "виновник" за парниковия ефект на нашата планета. Да, но уви досега НИКОЙ НИКЪДЕ не е успял да докаже тази ХИПОТЕЗА. Ако Иво и другите фанатици знаят нещо по въпроса да не си траят ами направо да припкат към комитета на Нобел.
  3. Съществуват инструментални данни, които категорично опровергават хипотезата, че наблюдаваното глобално затопляне е парниково такова. Първо, вертикалното разпределение на температурите няма необходимата структура на парниково затопляне, и второ, инфрачервеното излъчване на планетата ни към космоса, което се регистрира от съответните спътници, надвишава поне два пъти онези стойности, които биха били наблюдавани в случай на наличие на глобално затопляне от парников тип. Това не са модели (хипотези), а данни. А срещу данните и боговете мълчат. Уви, лудите не млъкват.

  Има и доста други аргументи срещу ролята на човека в глобалния климат, но се страхувам че са неразбираеми за хора с посредствено природо-научно образование.

 42. 42 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#41] от "Йордан Янков":

  [quote#41:"Йордан Янков"]Наблюдаваното затопляне не излиза извън рамките на естествените температурни колебания, познати от минали епохи (близки и далечни).[/quote]

  Това не трябва ли да се докаже?

  [quote#41:"Йордан Янков"]Самият СО2 САМ ПО СЕБЕ СИ не притежава потенциал да промени климата на планетата[/quote]

  Това не трябва ли да се докаже?

  [quote#41:"Йордан Янков"]Съществуват инструментални данни, които категорично опровергават хипотезата, че наблюдаваното глобално затопляне е парниково такова.[/quote]

  Къде са?

  [quote#41:"Йордан Янков"]Първо, вертикалното разпределение на температурите няма необходимата структура на парниково затопляне[/quote]

  Това не трябва ли да се докаже?

  [quote#41:"Йордан Янков"]инфрачервеното излъчване на планетата ни към космоса, което се регистрира от съответните спътници, надвишава поне два пъти онези стойности, [/quote]

  Това не трябва ли да се докаже?

  [quote#41:"Йордан Янков"]Това не са модели (хипотези), а данни. [/quote]

  Хипотези са. Това Е хипотеза
  [quote#41:"Йордан Янков"]които биха били наблюдавани в случай на наличие на глобално затопляне от парников тип.[/quote]
  , защото глобално затопляне от парников тип, според вас, не сме наблюдавали никога. А пък от космоса още по-малко, защото космически наблюдения на инфрачервеното излъчване на Земята човечеството прави от 50-60 години максимум.

  [quote#41:"Йордан Янков"]Има и доста други аргументи срещу ролята на човека в глобалния климат, но се страхувам че са неразбираеми за хора с посредствено природо-научно образование.[/quote]

  Естествено само избраните ги разбират.

  Вие, Янков, отново доказахте, че САМО затоплистите трябва да прилагат доказателства, докато антизатоплистите не са длъжни да приложат нито едно доказателство, нито един линко, нито една препратка към peer reviewed източник.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 43. 43 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#42] от "Distributed":

  Вместо да четеш рекламни материали за фотоволтайки, вземи се ограмоти по въпроса. Има научни публикации, има и популярни публикации, имаш Гугъл, търси и чети. Литературата по въпроса е огромна, доказателствата са налични и категорични. Намери си ги. Може и да ти влезне нещо в главата междувременно (макар че се съмнявам). Ако те мързи, това е твой проблем - не мой.

 44. 44 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#43] от "Йордан Янков":

  Абе то има много, ама когато трябва Вие, лично, да ги приложите - никакви ги няма.

  То всеки може да праща към Гугъл. Така е най-лесно.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 45. 45 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#44:"Distributed"]То всеки може да праща към Гугъл. Така е най-лесно.[/quote]

  Курс по климатология ли искаш да ти изнеса тук? Айде напъни си малко сивото вещество (ако го имаш).

 46. 46 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#45:"Йордан Янков"]Курс по климатология ли искаш да ти изнеса тук? Айде напъни си малко сивото вещество (ако го имаш).[/quote]

  Аз сивото вещество си го напъвам. Искам да видя вашия курс по климатология и с какво се различава от класическия (най-разпространения) и колко още простотии ще изговорите без да ги доказвате и без да посочвате каквито и да са доказателства.

  Още чакам за [#42] поне едно доказателство.

  Тук сега задачата е да разсеете съмненията, че говорите неща без покритие.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 47. 47 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#46:"Distributed"]Аз сивото вещество си го напъвам.[/quote]

  Не си личи. Ти искаш все едно да ти доказвам законите на Нютон. За тази цел има образователна система и учебници. Аз тук не мога да запълня дупките в твоето образование. Повечето от нещата за които искаш доказателства са азбучни факти и можеш да ги намериш дори в библията на талибаните като теб - докладите на IPCC. Аре бегай да четеш.

 48. 48 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 645 Неутрално

  [quote#41:"Йордан Янков"]Със зелени фанатици е невъзможно[/quote] +++ не напротив може и точно по начина по който го правиш давайки доводи 1, 2, 3, 4, 5 както и също така се надявам че си убеден в това което казваш както и че имаш доказателства, защото трябва да ти е ясно, че подобни твърдения макар и само като мнение БЕЗ доказателство само посяват съмнение което е оправдание нищо да не се прави т.е постига цел без да е вярно - това си е заблуда.

  1. Ако теорията на затоплистите е погрешна това няма да доведе до ядове, нещо повече дори можем да противодействаме на външни причини (ако има) в определени граници.

  2. Ако теорията на затоплистите е вярна тогава ни чака гладна гибел. (Не дай си Боже да се стигне до там) обаче ако такъв сценарий се осъществи тогава хора като теб ако са разпространявали погрешни доводи ще са отговорни за тази гибел, и ти ако хипотетично си в такава ситуация че си ядеш децата (както е предсказано в Апокалипсис) няма ли горко да се каеш затова което си правил .... помисли върху това.
  Аз приемам че си говорил истината ... затова ти написах и +

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK