Столична община проверява дали "Витоша ски" дължи неустойки за спрените лифтове

Столична община проверява дали "Витоша ски" дължи неустойки за спрените лифтове

© Анелия НиколоваПроверка на приватизационния договор за големия Симеоновски лифт към Витоша разпореди днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Общината ще провери дали фирма "Витоша ски" дължи неустойки за спирането на лифта, купен през 2007 г. от нея с общинското дружество "Въжени линии".


В регистъра на Столичната общинска агенция за приватизация е записано, че фирмата има задължение да запази предмета на дейност 25 години (до 2032 г.) и да осъществява "превоз на пътници с изградените кабинкови и седалкови лифтове". Според Петър Петров от ръководството на "Витоша ски", фирмата няма задължение лифтовете й да работят, а само да запази предмета на дейност, който може да се провери в търговския регистър.


От регистъра на столичната агенция за приватизация е видно, че сегашните собственици на лифтовете на Витоша са били глобени веднъж от следприватизационния контрол - през 2009 г. те са платили около 121 000 лв. неустойка заради по-малко наети работници от предвиденото по договора.


"Витоша ски" спря лифтовете в края на миналата година и заяви, че ще ги пусне, едва когато държавата направи няколко промени в Закона за горите. В отговор Изпълнителната агенция по горите подготви поправки в закона, една от които предвижда изграждането на нови ски писти и лифтове в горски територии да става с право на строеж и без изключване на терените от горския фонд.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1078 Весело

  Няма какво да се прави СО че ги проверява.
  Това са приятели на Бившия кмет

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  Ще ги замажат със ситната шкурка.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 3. 3 Профил на zarzawat
  zarzawat
  Рейтинг: 463 Неутрално

  На търга за продажба на кабинковия и драгалевския лифт участваха 2 фирми - Юлен и Витоша ски. И двете на Цеко Минев. Така че нищо чудно че бе продаден за жълти стотинки - наддаване практически не е имало. Това стана по времето на Бойко Борисов като кмет.

 4. 4 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 571 Гневно

  "Витоша ски" доказаха всички слухове що за птици са. Общината да прекрати концесията и да организира адекватен търг за ски зоната.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#4] от "kalin_m":

  Няма концесия. Съоръженията са собственост на Витоша ски. Единствено земята под тях е държавна.

  www.zaednovchas.bg
 7. 7 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Интересно ми е какво ще стане ако не мине лобистката поправка "Витоша ски", каквито изгледи вече явно има - ще трябва все с кола ли да се качвам на Витоша?
  Дано г-жа Фандъкова намери начин да изгони тези рекетьори от любимата ни планина и да се търси някой, който ще е по-заинтересован в обществения интерес, отколкото във вечната далавера да крадеш държавни пари.

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 8. 8
  ****

  Този коментар е изтрит, защото съдържа информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции, предвиждащ глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 9. 9 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Честно казано не виждам защо лицемерничат, след като бившият кмет продаде лифтовете на Миневата офшорка, а сега министерски съвет е гласувал поправката в закона абсолютно под негов натиск, до такава степен, че не знам кой е говорил на това заседание - Бойко Борисов или лицето Цеко Минев:
  Из стенограмата от заседанието на МС

  БОЙКО БОРИСОВ: Мисля, че това беше и крайно време да се направи, защото има маса спекулации по тази тема за това е най-добре да има закон, който да регламентира териториите, където са ски пистите, да не се получават такива проблеми като тази година и се надявам, че на Витоша ще продължат хората да карат и тази година ски и в същото време, вижте конкуренцията в Европа е огромна в зимния туризъм. Нашите курорти Боровец, Банско и Пампорово в момента са толкова атрактивни, в Стара планина започват да развиват по-малки, но достатъчно атрактивни ски писти с инфраструктура от хотелчета от семеен бизнес и вече тази конкуренция не им харесва на големите курорти в Европа. Виждате, втора, трета година правим финали на световни купи и на европейски купи за мъже и жени - две в Банско и една в Пампорово и нашите курорти дърпат много силно напред. Това е огромна реклама и във всички случаи това не им харесва на конкурентите. Между другото трябва да започнете да назовавате с истинските имена и някои, разбира се, еколозите са наши основни партньори, еко организациите, които са в подкрепа на това, че защитаваме природата и я развиваме и екологията толкова много през последните години, но там има такива сдружения, които биват финансирани именно от конкуренцията на българските курорти. Нека всеки да отиде в Австрия, да отиде в Швейцария и да види колко ски писти и лифтове има там и да ги съпостави с нашите. Значи там може, а в България не може. Така, че имайте го предвид, назовавайте ги тези неща, защото когато сме били в Разлог и Банско и сме казали, ето на 5 километра един от друг, единият град, който има възможност да развива туризма - Банско как изглежда, колко хора работят там и какви инвестиции са налети в строителство, колко бизнес е създал и от другата страна в Разлог. Можете да сравните и по никакъв начин природата не е увредена в Банско от инфраструктурата по планината. Тя е увредена от прекомерното строителство вътре в града, иначе е идеална. Така че понеже са кресливи някои от тях въобще няма да им се плашите и ще ги назовавате с истинските имена и най-вече когато говорят такива неща пратете да снимат как е в Европа. Колко километра лифтове има в Алпите, колко имат в Пирин, в Пампорово или колко имат в Боровец и ще видят разликата, защото ски спортът е скъп спорт. Туристите в тази дестинация са скъпи туристи. Те ползват скъпи хотели, СПА центрове и цял ден са на пистите, карти за лифтове и какво ли не. Екипировки, които се купуват там и това е много голям бизнес. Когато дойдат разхождат се, гледат старини, църкви, манастири и всичко това са допълнителни пари и България го развива много добре вече този туризъм и има много добри дестинации.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 10. 10 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Източник http://www.webcafe.bg/id_991741683

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 11. 11 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 853 Неутрално


  И тези проверки докато ги правят ще си приема со кротце со благо поправчицата, заради която Витоша ски спря лифтовете и не щя да ги пусне, въпреки че от институциите им казаха че няма никакъв проблем. Защото парламентарната група на ГЕРБ не са си намерили хляба на улицата, че да не се подчинят на шефа си. Така че само граждански натиск (и евентуално европейски) биха спрели съсипването на Витоша и другите паркове. Припомням, че те са само ПЕТ ЖАЛКИ ПРОЦЕНТА от територията на България!
  Нова подписка за Витоша и протест за Витоша! http://forthenature.org/petitions/18
  http://forthenature.org/actions/286 ПРОТЕСТ ЗА ВИТОША, ПЛАНИНИТЕ И ГОРИТЕ!!!!!!!!!!!!!!

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 12. 12 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#4] от "kalin_m": Тук не става дума за концесия, а за собственост. Общината не трябва да се отказва дори да се стигне до съд. Защото макар и да звучи логично, особено от юридическа гледна точка, твърдението на "Витоша ски" е практически безмислено. Ако съдът вземе решение в полза на общината, това би било едно полезно тълкувание. В противен случай (по-вероятния), трябва да се търси отговорност от подписалите договора от името на общината.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 13. 13 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1874 Гневно

  До коментар [#9] от "moreni": Ето това показва каква е вредата от премиер необразован, самовлюбен популист. Аргументите са му повече от скандални и безпочвени.
  Първо: За пореден път се прави амнистия. Променя се закон за да не се накаже направено нарушение. Поставят се бизнес интересите на определени фирми над законността.
  Второ: Аргумента "Щом там може, защо тук да не може" си има ясен отговор и той е в сбърканите приоритети. Ако пистите вредят на горите и природата в Австрия и Швейцария, защо и ние трябва да унищожаваме нашите, та да угодим на шепа алчни задници? Не е ли по-добре да си запазим горите?
  Трето: Твърдението, че съсипваме бизнеса на Европейски и световни курорти е пълна глупост. Тамошните мениджъри, ако имат пари едва ли ще ги дават на българските еколози, или да затварят курорти. Човек, който може да си позволи да ходи в Алпите никога няма да дойде България. Ако дойде, едва ли ще повтори защото тук го очаква ужасно обслужване и опит за легален обир от страна на "Хотелиери", "Ресторантьори", "Оператори" на лифтове и писти. Тези, които не могат да си го позволят - на онези им през .... къде ще карат ски.
  Четвърто: Абсолютна тъпотия е да се сравняват Алпите с Рила и Пирин, да не говорим за Родопите и Стара Планина. Там пистите са изградени основно над горите и баланса с Природата е много по лесен. Да не говорим, че там в много по голяма степен се пазват правилата, включително и в детайлите им. В България ако позицията на еколозите е по-крайна, то е защото само крайни мерки могат евентуално да спасят планината. Иначе не става. Пример са данъците и осигуровките. Единствения начин да се съберат някакви приходи от данъци и осигуровки е да се намалят. И въпреки това фирмите се надпреварват да не ги плащат.


  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK