Учени: Парниковите емисии от човешката дейност ни пазят от нов ледников период

Учени: Парниковите емисии от човешката дейност ни пазят от нов ледников период

© ReutersЕмисиите въглероден диоксид причинени от човешката дейност ще отложат настъпването на следващия ледников период, пише БиБиСи, цитирайки научно изследване, публикувано в списание Nature Geoscience.


Последният ледников период на Земята е приключил преди около 11 500 години. Учените са използвали данни от положението на земната орбита, както и друга информация, за да намерят топлия междуледников период, който най-много прилича на настоящия.


В публикацията си в научното списание те пишат, че следващата ледена епоха би трябвало да започне след около 1500 години, но съдържанието на парникови газове в атмосферата е толкова високо, че това няма да се случи.
При сегашните нива на СО2, дори ако спрем да отделяме емисии, вероятно ще има дълъг междуледников период, смята Люк Скинър от Университета в Кеймбридж.


Екипът на Скинър, в който участват и учени от Юнивърсити Колидж в Лондон, Университета в Берген, Норвегия, и Университета на щата Флорида, е изчислил, че концентрацията на СО2 в атмосферата трябва падне под 240 ррm (милионни части), за да започне ледников период. В момента стойността й е е около 390 ррm.


Други изследователски проекти са доказали, че дори ако веднага спрем да отделяме въглероден диоксид в атмосферата, концентрациите му ще останат завишени поне още 1000 години, а океаните ще се задържат достатъчно топли, за да причинят значително топене на полярните ледени шапки и  покачване на морското равнище.


Колебания в орбитата


В основата на преходите от ледников към топъл период и обратно са едва забележимите колебания в земната орбита, известни като цикли на Миланкович, по името на сръбския учен Милутин Миланкович, който пръв ги е описал преди около 100 години.


Тези колебания са свързани с особеностите на орбитата на Земята, с наклона на земната ос и бавното й въртене. Всички тези вариации имат период от десетки хиляди години. Как точно те променят климата на Земята и водят до редуването на топли и ледникови периоди на около всеки 100 000 години, все още не е ясно.


Сами по себе си тези колебания не са достатъчни да предизвикат глобални температурни разлики от около 10 градуса по Целзий между ледниковите епохи и междинните затопляния. Предизвиканите от тях малки промени се усилват от различни фактори, сред които освобождаването на въглероден диоксид във въздуха с напредването на затоплянето и абсорбирането на газа от океаните, когато отново започне образуването на лед.


Известно е също, че всеки преход е различен от останалите, защото точната комбинация от орбитални фактори никога не се повтаря напълно, въпреки че на всеки 400 000 години има много сходни условия.


Смята се, че разликите между отделните цикли са причината междуледниковите периоди да имат различна продължителност.


Чрез анализи на орбитални данни и проби от скални пластове под океанското дъно, екипът на професор Скинър е идентифицирал епизод преди около 780 000 години, който най-много напомня днешните условия.


Тогава първият признак на прехода към ледникова епоха е бил последователно охлаждане и затопляне на северното и южното полукълбо, причинено от прекъсвания в циркулацията на океанските течения.


Ако се следва аналогията с този период, такъв преход би трябвало да започне в рамките на следващите 1 500 години, твърдят изследователите. Това би се случило, ако концентрациите на СО2 в атмосферата са на естествените си нива.


В сегашните условия обаче те смятат, че това няма да се случи.


Добрият СО2


Организации, които са против ограничаването на парниковите емисии, вече цитират изследването като основание човечеството "да се помири" с въглеродния диоксид, който отделя.


"Трябва да търсим начини да поддържаме устойчив парников ефект, за да запазим сегашния благоприятен климат на Земята, твърди британската организация Global Warming Policy Foundation. Това може да означава изхвърляне на още повече парникови газове в атмосферата - тъкмо обратното на призивите на природозащитниците."


Авторът на изследването Люк Скинър твърди, че групата, която ръководи, е очаквала такъв тип реакции. По думите му обаче те не са правилни, защото в момента ние не просто поддържаме топлия климат на Земята, а я затопляме много повече. Добавянето на въглероден диоксид във вече топлата атмосфера е много различно от добавянето му при студен климатичен период, смята професорът. "Концентрациите на СО2 в атмосферата са безпрецедентни и ако не успеем да ги овладеем, последствията ще са огромни," казва Скинър за БиБиСи.

Коментари (176)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 817 Весело
 2. 2 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Ъхъ. Повече на бобеца наблягайте.

 3. 3 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#2] от "zg":

  Наистина. Газовете ще спасят света, независимо от произхода им.

 4. 4 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1612 Весело

  И ся к'во ? Путин се оказа прав като ни каза да се пазим от глобалното захлаждане с милиционерския си хумор. ТОЕСТ - давайте да горим мазут и да караме бензинови коли за да спасим земята

  15.02.1989 - 07.02.2018
 5. 5 Профил на 10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  Рейтинг: 526 Весело

  значи сега било полезно ( аз се чудех що Ал Гор ходи от лекция на лекция с частния си самолет) . Аре стига толкоз икономии и зелени технологии, че ми писна вече...

 6. 6 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Доктор Тони Филипов съобщава, че български физик, правил изследвания в тази област е заявил в интервю, че земята не само с върти, но се и клати.

  Екипът, взел интервюто специално подчертава, че физикът бил трезвен.

  Проклета да е Русия!
 7. 7 Профил на alterego222
  alterego222
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Убеждаваха ни, че ще изгорим. Сега пък, че е било полезно...

  А междувременно бяха похарчени едни стотици милиарди за проучвания, конференции, преоборудване на производства и какво ли още, покрай истерията с парниковия ефект.

  Мине се не мине и току излезе някоя сензация... Птичи грип, луда крава, ешерихия коли, парников ефект.... все начини някоя организация да си напълни гушката...

 8. 8 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 584 Неутрално

  от дьлготраен ледников период може да ни пазиат но от бьрзи цикли на топло и студено които са разрушителни не може ни опази
  в южното полукьлбо през зимниа период настават наводнениа през летниа период суши и жеги
  в северното полукьлбо стават наводнениа през летниа период а през зимниа снежни бури и заледиаваниа

 9. 9 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#8] от "dearblue":

  Ти немаш ли буква "Я" на клавиатурата?

  Проклета да е Русия!
 10. 10 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 584 Неутрално

  цикьл на карно
  се едно си включваш и изключваш хладилника много често

 11. 11 Профил на Hello Niki
  Hello Niki
  Рейтинг: 581 Гневно

  Как са се осмелили!!!
  Очакваме присъдата на цялото "прогресивно човечество".

  Грешка е да се даде власт на простите чобани и обирджии на мандри , всичко друго е леко объркване.
 12. 12 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#9] от "КДС":

  е оборотное
  я оборотное
  личи си троианскиа кон на русиа в европа

 13. 13 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Тези учени от производителите на петрол ли са финансирани?

 14. 14 Профил на t__
  t__
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#13] от "kaka_ginka":

  не

 15. 15 Профил на t__
  t__
  Рейтинг: 409 Весело

  Карайте си колите и да не ви пука.

 16. 16 Профил на Hello Niki
  Hello Niki
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#7] от "arhistefka":

  Ами в развитият свят е пълно с никому ненужни хора и същества , трябва да им се намира работа... Автоматизацията на труда не прощава , нито на човешките ресурси , нито на òколната среда
  Вземи произволен университет и виж какви са половината "специалности" веднага ще ти стане ясно защо има толкова НПО-та.

  Грешка е да се даде власт на простите чобани и обирджии на мандри , всичко друго е леко объркване.
 17. 17 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  т.е. това, което разбирам е, че ни очква да станем на нещо средно между русенско варено и саздърма, първо да се сварим, после да замръзнем... само дето изобщо не е смешно.

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 18. 18 Профил на t__
  t__
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#16] от "Hello Niki":

  Правилно.

  Аман от "администратори на процесите по интернационална интеграция и десегрегация на малцинствените общности" и "пингвинолози"

 19. 19 Профил на t__
  t__
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#17] от "Един Градинар":

  Кой се смее?

  Но не може и всички да плачем заради параноидната ЕКО-шизофрения на единици.

 20. 20 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Организации, които са против ограничаването на парниковите емисии, вече цитират изследването като основание човечеството "да се помири" с въглеродния диоксид, който отделя.

  От тия "организации" сме на това дередже я! Организациите са основно против всяка възможност да престанат да получават мръсни доларчета от въглища и петрол, туй им е главното и единствено против. Ако може да горим с пълна пара, нищо че застудяването е след 1000 години, а сега се сваряме, важното е като потъне Титаник те да са първа класа!...

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 21. 21 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  <------------------
  [quote#18:"t__"]Аман от "администратори на процесите по интернационална интеграция и десегрегация на малцинствените общности" и "пингвинолози" [/quote]
  ------------
  Какво имаш против пингвините, бе пингвинофоб, дами ядешпингвинадамиядеш?

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 22. 22 Профил на t__
  t__
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#21] от "wreck":

  Пингвините са пичове.

 23. 23 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#19] от "t__":

  "единиците" дето седяха месеци под вода в Тайланд ли имаш предвид или руснаците дето се пържиха в невиждана горещина миналата година, или пакистанците дето ги отнесе, или бразилците, кои единици? или може би ние, 7те милиона единици дето след 30 г може да не отглеждаме вече хубавите си вина и рози? кои единици?...!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 24. 24 Профил на Hello Niki
  Hello Niki
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#21] от "wreck":

  Срещу "пингвинолозите" му е изказването , доколкото разбирам

  Грешка е да се даде власт на простите чобани и обирджии на мандри , всичко друго е леко объркване.
 25. 25 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Доживях все пак тази статия. "Дневник", браво! Най-сетне малко истина по въпроса за "вредата" от парниковия ефект на СО2.

 26. 26 Профил на Hello Niki
  Hello Niki
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#23] от "Един Градинар":

  Верно бе , досега такива неща не са ставали , сега започнаха , с глобалното затопляне.
  Ох грешка , извинете ме , с глобалните климатични промени...

  Грешка е да се даде власт на простите чобани и обирджии на мандри , всичко друго е леко объркване.
 27. 27 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#25] от "johnniewalker":

  Май не сме прочели последните 9-10 реда от материала?

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 28. 28 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#22] от "t__":
  До коментар [#24] от "Hello Niki":
  ------------

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 29. 29 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#26] от "Hello Niki":

  Да, ставали са, но не толкова често и мащабно както в последните десетилетия. Ти какво очакваш, да стане нещо нвиждано и нечувано, за да признаем затоплянето?...

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 30. 30 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Зелени енергии, соларки, вятърни мелници, бла бла бла... В атомните електроценрали е истината по време на ледников период.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 31. 31 Профил на Hello Niki
  Hello Niki
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#29] от "Един Градинар":

  Първо : затоплянето никой не го отрича. Второ : доказателства , че е последица от човешката дейност няма. Трето : много трудно може да се вярва (освен ако наистина много искаш) на хора , които започнаха да плачат за киселинни дъждове , минаха през дупката в озоновият слой и глобалното затопляне и стигнаха до "глобалните климатични промени" , за да въртят търговия в въздух.

  Грешка е да се даде власт на простите чобани и обирджии на мандри , всичко друго е леко объркване.
 32. 32 Профил на Hello Niki
  Hello Niki
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#30] от "Мастър Йода":

  Ако може да са руски , нъл тъй товарищ?

  Грешка е да се даде власт на простите чобани и обирджии на мандри , всичко друго е леко объркване.
 33. 33 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#29] от "Един Градинар":

  Ами всъщност няма как със сигурност да знаем какво е ставало с климата преди 200 години, да не говорим за повече..

 34. 34 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  [quote#31:"Hello Niki"]Първо : затоплянето никой не го отрича. [/quote]

  Мммм, 2 целзиеви градуса??? При 20 целзиеви средна температура??? Та това е под статистическата грешка. Щот оценката се прави по Келвин. Я да видим: 20+273=293 Келвина. Та, какъв е процентът на 2-та градуса "затопляне"???

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 35. 35 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Тогава първият признак на прехода към ледникова епоха е бил последователно охлаждане и затопляне на северното и южното полукълбо, причинено от прекъсвания в циркулацията на океанските течения.

  Въпреки световната конспирация тук и там срамежливо излиза информация, че все пак Гълфстрийм е спрял!
  Браво на Дневник, макар и да не си дава сметка, че си слага примка на шията!

 36. 36 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  [quote#31:"Hello Niki"]за да въртят търговия в въздух. [/quote]

  Точно в това е номерът! То пък един въздух! Основното му съдържание е кислород, нЕма как да му се сложи "норма". После водни пари - пак не става... Та си намериха едни промили от инертния газ въглероден диоксид и го нарочиха. Да го плащаме.

  Не мога да разбера учените, които защитават абсурдните затоплистки теории, особено в частта им за човешкия фактор. Добре, разбирам че взимат едни грантове..., добри парички - от порядъка на 20 милиона, ама не на човек, де... А твърдят безумия, които струват на хората милиарди. А тези милиарди се наливат в джобчетата на разни палячовци като Ал Гор и компания...

  Лани четох статия, че нивото на световния океан се е вдигнало с 2.... микрона!!! Бърррр, в официално научно съобщение е написана подобна немислима глупост.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 37. 37 Профил на Hello Niki
  Hello Niki
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#34] от "Музар":

  Гледай сега , абсурдно е да се отрича известно затопляне , и на собственото дупе се усеща , друго обаче е да се хленчи постоянно как сме щели да затрием планетата и как ще измрем от препържване , само за да ни убедят , че трябва да плащаме по-високи данъци на бюрократите и да си купуваме соларки за по 3000$ квадратният метър.

  Грешка е да се даде власт на простите чобани и обирджии на мандри , всичко друго е леко объркване.
 38. 38 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 873 Весело

  Дано да стане по топла и климата в Сибир да стане същия като в България

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 39. 39 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#35] от "pierr":

  Хората говорят за нещо, което се очаква в период от 1500 години напред. Кой ти каза, че сега са спрели теченията? Чети поне.

 40. 40 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Що пак се изпокарахте? Статията представя друг възглед. Уви, изводът накрая не е утешителен. Работата е там, че в крайна сметка всичко се изкористи. Сведе се до търговия. А че промишлената дейност влияе е ясно. Как? А кой му пука? Да спечелим и от този проблем, пък после и потоп. Знаете ли вица за малкото детенце дето пита баща си: -Тате, има ли във вселената разумни същества? -Има детето ми, със сигурност има. -Тате, а те защо не се свързват с нас? -Ами как защо, нали са разумни.

 41. 41 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Ама бибиси си траят като иде реч за имигрантски визи за тия от тези държави които ще бъдат залети от покачващото се ниво на световния океан.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 42. 42 Профил на zahringia
  zahringia
  Рейтинг: 525 Неутрално

  [quote#7:"arhistefka"]А междувременно бяха похарчени едни стотици милиарди за проучвания, конференции, [/quote]
  За какво да се правят проучвания, като хора като във форума на Дневник знаем всичко предварително? Можеше просто да ни попитат… Можеше просто да погледнат как снега спря тока и водата из половин България, за да видят, че глобално затопляне няма...

  Без проучванията не знаем нищо. Това е единствения начин да научим повече за планетата си. Климата е сложен, дори с изследвания знаем малко за него, а без тях нямаше да си имаме идея, какво се случва. Не може и да очакваш, че резултатите ще са еднозначни и категорични, ама ако едно изследване противоречи на очакваното, това просто означава, че научаваме повече.

  Не твърдя, че няма манипулирани и политически мотивирани изследвания от темата, както и журналистическо и политическо изкривяване на наученото от тях, ама да критикуваш противоречивите резултати и смисъла от изследванията е леко наивно.

 43. 43
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1612 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 44. 44 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Винаги съм предпочитала да ми е топличко


  До коментар [#43] от "Karelson":

  Пърденето отделя метан.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 45. 45 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1612 Любопитно

  До коментар [#37] от "Hello Niki":

  Да не говорим ,че ако искат да помогнат на природата има далеч по-умни начини. Ако една десета от парите за програма от рода на ЕС20/20 бъдат дадени на индианците в амазония под формата на земеделски субсидии , така че да не секат дървета за да се спасят от гладна смърт , тогава ще има 10 пъти по-голям ефект. Тоест - с 10 пъти по-малко пари - 10 пъти по-голям ефект за околната среда. 100 ПЪТИ по-голяма ефективност ..

  15.02.1989 - 07.02.2018
 46. 46 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1612 Весело

  До коментар [#44] от "Хриси":

  Да бе , ясно защо - въпросът е ,че след като цялата човешка дейност не може да надмине пърденето и срането на кравите , то значи тя е изключително незначителен фактор. Ами слоновете ..... те каквото правят го правят както трябва - само си представете - слона се изсира и ............ БУУУУМММММ. Е*ава майката на околната среда

  15.02.1989 - 07.02.2018
 47. 47 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1612 Весело

  ЗА ТОВА ПРЕДЛАГАМ ПОД ВСЕКИ СЕРЯЩ СЛОН ДА ИМА ПОНЕ ПО 2 ЕКОЛОГА!!!!!!!!1

  15.02.1989 - 07.02.2018
 48. 48 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#37] от "Hello Niki":

  Виж, непрекъснато има промени в климата! Не живеем под похлупак, регулиран от климатолозите . Точно тези промени са средата (условията) при които е възникнал и се е развивал животът на Земята. Промените се дължат предимно на външни - космически фактори. Донякъде ефект оказва и всичкото живо на планетата ни, но по малко по-различен начин, напр. смята се, че съществуващият състав на атмосферата (при това близката) се дължи точно на жизнените процеси на флората и фауната. Няма доказателства за това.

  Усещането "на собственото дупе" не е много вярно . Всъщност напоследък (около 15-на години) има тенденция да намалява времето на междинните сезони пролет и есен и да има по-рязък преход към зима/ лято. Тази година минах директно от сандали на ботуши. Но пък имам детски спомен за точно обратния преход -от ботуши директно в сандали. Горе-долу това показват и малкото графики (таблици) на сайта на ХМС.

  Периодите, през които варира земния климат, са различни - някои са 11-годишни, други са 20-50-100-годишни, има и вековни или хилядни. Те не са точни, застъпват се така че ефектите им се тушират или се засилват... Абе, Земята е част от една Вселена в непрекъснато движение и промените са най-най-естественото нещо за нея. При това в мащаби, несъизмерими с човешката ни дейност. Дори в рамките на собствената ни планетка. Та само насекомите са с по-голяма био-маса от хората! Само тяхната естествена биологична дейност има повече ефект от всичкото ни машини, изгаряне на нефт, газ, ток... квото ти дойде наум.

  Проблемът идва от едни лентяи на държавна издръжка, които се чудят с какъв данък да обложат нормалните хора. Ето ти и една приятна според мен статия за тези хора:

  http://www.mediatimesreview.com/march04/Nozick.php


  И извинявай, предполагам че точно ти си наясно с всичко гореописано. Само използвам твоя пост, за да си напиша моя. И се надявам повече хора да се усетят как ги пързалят.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 49. 49 Профил на Hello Niki
  Hello Niki
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#43] от "Karelson":

  Зелената измет протестира винаги и само срещу USA , услужливо пропускайки да забележи , че най-големите замърсители са китайците и рашките. Но другарите от Грийн-писс не спорят с кремълските си господари , помнят миналото си , знаят кой ги създаде и защо.

  Грешка е да се даде власт на простите чобани и обирджии на мандри , всичко друго е леко объркване.
 50. 50 Профил на Hello Niki
  Hello Niki
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#48] от "Музар":

  Домързя ме да го обяснявам отново Благодаря ти , че ме отмени.
  А за "собственото дупе" го казах , защото вчера говорих с един дядо , който беше много изненадан от дъжда , който валешя онзи ден , каза че никога не се е случвало на ширините , които обитаваме да вали дъжд през януари - само сняг , винаги.

  Грешка е да се даде власт на простите чобани и обирджии на мандри , всичко друго е леко объркване.
 51. 51 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  [quote#42:"zahringia"]Без проучванията не знаем нищо. [/quote]

  Виж, има смисъл в проучванията, безспорно! Но когато са извършени коректно (първо) и когато са изтълкувани коректно (второ). Сигурно има трето... пето. Дадох пример с изследване, което коментира повишаване на нивото на световния океан с 2 МИКРОНА!!! Това е невъзможно за измерване. Не заради точността на уредите, а защото самата измервана величина не може да бъде отчетена с подобна точност. А че там пладнешкият учен е разполагал с Елка (компютър), който може да смята до найстия знак след десетичната точка няма никакво отношение към измерването!

  За сравнение - размерът на абразивните частици с които се полира повърхност до огледален блясък (метал, например) е точно няколко микрона. А сега си представи световния океан като твърда повърхност, полирана като огледало. Разбираш ли каква абсурдна дивотия е такова изследване и подобна научна публикация?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 52. 52 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Очевидно повечето коментиращи въобще не са чели по-далеч от заглавието, а то самото представя съдържанието на статията силно изкривено.

  "... ние не просто поддържаме топлия климат на Земята, а я затопляме много повече. Добавянето на въглероден диоксид във вече топлата атмосфера е много различно от добавянето му при студен климатичен период, смята професорът. "Концентрациите на СО2 в атмосферата са безпрецедентни и ако не успеем да ги овладеем, последствията ще са огромни"

  Четенето вече извън мода ли е??

 53. 53 Профил на zahringia
  zahringia
  Рейтинг: 525 Неутрално

  [quote#43:"Karelson"]Нека добавим - въглеродният диоксид , отделян от пърденето на кравите , е повече от този на цялата човешка дейност. [/quote]
  Газовете на кравата идват от атмосферата. Газовете на човека идват от земните недра. Първото не води до нови газове, които не са били в природата от милиони години.

 54. 54 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1505 Любопитно

  Ха сега де! Тези учени ни обърнаха представите с хастара наопъки - ся ко дъ праим - да отделяме ли въглероден диоксид или да не отделяме? Според мен има Соломоновско решение - китайците да отделят, а останалият свят - да не отделя. Ето затова, китайците не желаят да подписват договора от Киото!!!

 55. 55 Профил на Hello Niki
  Hello Niki
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#52] от "anona":

  Четохме я , но човека очевидно се опитва да си запази главата с това изказване. Апропо , четохме и оригинала и изречението , което цитираш е в самият карай и противоречи на цялата му публикация , страх лозе пази , затоплистите колят и бесят засега.

  Грешка е да се даде власт на простите чобани и обирджии на мандри , всичко друго е леко объркване.
 56. 56 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  [quote#53:"zahringia"]Газовете на кравата идват от атмосферата. Газовете на човека идват от земните недра. [/quote]

  Извинявай, имаш ли някаква представа как се е образувал нефтът, газът и въглищата в земните недра?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 57. 57 Профил на Hello Niki
  Hello Niki
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#56] от "Музар":

  Ами доколкото знам господ ги е създал от нищото и ги е заровил , за да се забавляваме докато ги търсим

  Грешка е да се даде власт на простите чобани и обирджии на мандри , всичко друго е леко объркване.
 58. 58 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  [quote#55:"Hello Niki"]страх лозе пази , затоплистите колят и бесят засега. [/quote]

  Точно така! Все пак авторът е намерил обиколния начин да представи идеите си...

  Със затоплистите явно трябва да се действа така, както беше навремето критиката към комунистическото правителство (или към Слънцето ). Казваш няколко истини, разбираеми за повечето хора, но ги омотаваш в няколко цитата от другаря Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин, Димитров...., абе който е актуалният комунистически идол.

  Не случайно зелените ги сравняват с дини - отвътре са кръв-червени! (нашата кръв, обаче!)

  Да ме извинят еколозите и нормалните защитници на природата. И те залитат, но за мен опазването на природата в естествено достъпния ни обхват е задължително. И смятам, че това трябва да се прави, особено когато рушителите са се самообявили за "зелени"!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 59. 59 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1455 Весело

  До коментар [#57] от "Hello Niki":

  Ахааа! Значи това си е истински "вечен двигател"! От нищо да правиш енергия! Че и световното пространство да подгряваме с нея! Хихихих!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 60. 60 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Като гледам колко хора разбират много малко или въобще не разбират научния процес, направо лошо ми става. Например:

  [quote#54:"Дедо Либен"] Тези учени ни обърнаха представите с хастара наопъки - ся ко дъ праим - да отделяме ли въглероден диоксид или да не отделяме?[/quote]

  и т.н. и т.н.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 61. 61 Профил на zahringia
  zahringia
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#56] от "Музар":

  Написах откъде са дошли – не е от настоящето.

 62. 62 Профил на Hello Niki
  Hello Niki
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#58] от "Музар":

  Това с дините е мой принос , но цитата е на Федерико Хименес ЛосСантос , идеята е , че са зелени само за зарибяване на непредпазливи младежи , които обичат зеленината , веднъж попаднали в клопката им обаче брейнуоша с нео-комунистически "идеи" е безмилостен.

  Грешка е да се даде власт на простите чобани и обирджии на мандри , всичко друго е леко объркване.
 63. 63 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Въглеродният диоксид, както всички знаем е основна храна на растенията - те го преработват и отделят кислород. Ние се храним с кислород и отделяме въглероден диоксид.
  Нека всички загрижени за бъдещето, вместо през свободното си време да изразходват енергия пред компютъра и създават допълнително емисии въглероден диоксид и метан да ходят да садят дървета или зеленчук.
  Така ще има по-голяма полза от тях.

 64. 64 Профил на zahringia
  zahringia
  Рейтинг: 525 Неутрално

  [quote#60:"Distributed"]Като гледам колко хора разбират много малко или въобще не разбират научния процес, направо лошо ми става. [/quote]
  Човек чака готови, непроменящи се, категорични и всеобхващащи отговори. Процеса на бавно и постепенно научаване на нови неща не му допада. А кажеш ли му „не знам“ или „може би“ директно те отсвирва.

 65. 65 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#4] от "Karelson":  Опасността не е за Земята, а само за нас хората.
  Дори и да изсечем всички гори и да избием 99% от видовете-горите ще се възстановят отново само за няколко хилядолетия, а магията на еволюцията ще замени изчезналите видове с нови.

  If you are going through hell... Keep going!
 66. 66 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 787 Неутрално

  имаше един учен Скинър в "Атлас изправи рамене" - голям гадняр!!

 67. 67 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  [quote#51:"Музар"]Дадох пример с изследване, което коментира повишаване на нивото на световния океан с 2 МИКРОНА!!! Това е невъзможно за измерване.[/quote]

  ве, не ще да е, баш тъй, гаче ли

  Доколкото разбира тъпата ми глава, иде реч за статистическа оценка със всичките ѝ системни, и не само, грешки, допуски итн

  и имено, като статистическа, една такава оценка, би била изключително важна... мнозина, например, най-меко казано, недооценяват, какво означава покачване на средната температура с мизерните 2 градуса, да речем...

  много грубо казано, ако при средна темп Х имаме 2-3 дни с екстремна температура У, то при средна Х + 2, вече ше имаме 20-30 дни с екстремна У

  мисля, никой не би желал в БГ да имаме месец, в който мах темп не пада под 45

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 68. 68 Профил на zahringia
  zahringia
  Рейтинг: 525 Неутрално

  [quote#65:"dante_18"]Опасностт не е за Земята, а само за нас хората. [/quote]
  По-скоро удобството на хората. Оцеляването ни не е застрашено. В най-лошия случай, света ще стане много по-негостоприемно и по-неприветливо място.

 69. 69 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 873 Весело

  До коментар [#49] от "Hello Niki":

  Много вярваш в конспирации

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 70. 70 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1612 Весело

  До коментар [#53] от "zahringia":

  Ъххххх....... Явно зеленията не прощава ? Първо не всичко от човека идва от земните недра. не знам дал изнаеш например в Сибир , заради метана и торфа колко безумно много диоксид се отделя. Освен това. Опитваме се да кажем ,че човешката дейност е пренебрежимо малка. След като тя е по-малка само от срането и пърденето на ЕДИН биологичен вид от общо два милиона ........ прави сметка колко незначителна е. Да не говорим ,че най-много въглероден диоксид отделят океаните

  15.02.1989 - 07.02.2018
 71. 71 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 934 Весело

  До коментар [#65] от "dante_18": Как да го обясним на 'всезнайковците'. Това е проблемът.

  и най-умният си е малко прост....
 72. 72 Профил на Hello Niki
  Hello Niki
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#70] от "Karelson":

  Някой и по-горе спомена , че биомасата на насекомите е по-голяма от човешката. Само ще допълня , че биомасата САМО на мравките е по-голяма от тази на хората И кравите заедно.
  А повечето видове мравки отглеждат гъби , като за целта произвеждат тор , процеса на производството на тора отделя голямо количество СО2 , а впоследствие и гъбите отглеждани с него добавят своето.
  Някой да е чувал идеи как да се сложи еко-данък на мравките?

  Грешка е да се даде власт на простите чобани и обирджии на мандри , всичко друго е леко объркване.
 73. 73 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  [quote#70:"Karelson"]Да не говорим ,че най-много въглероден диоксид отделят океаните [/quote]

  е, да де, ма минимална човешка намеса, като нищожен процент, би могла да причини значителни промени

  или бъркам?

  пак таа умразнъ крива на нормалното разпределение

  аре да не намесвъм с тъпата си глава Lorenz, "the three body problem" и сицките простотий

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 74. 74 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 753 Неутрално

  И какво излиза сега?Парниковите емисии да се намаляват,че са вредни за климата.Сега пък се оказват полезни!Нещо като свинския груп,пилешки грип,луда крава и закупуване на никому ненужни ваксини.След това Божидар Нанев и други като него си отиват,а световните фармацефтични фирми печелят луди пари, а разни научни колективи клатят гръстите и също печелят луди пари.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 76. 76 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Между другото, циклите на Миланкович обясняват само 60% от колебанията в климата през последните 100 000 години. Другите 40% са резултат от колебанията на онова жълтото дето всеки ден ни грее. Разбира се, тарикатите с парниковие газове въобще не го слагат в сметките - то е една досадна подробност, която е необходима само когато се лапат субсидирани печалби от фотоволтайки.

 77. 77 Профил на t__
  t__
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#29:"Един Градинар"]Да, ставали са, но не толкова често и мащабно както в последните десетилетия. Ти какво очакваш, да стане нещо нвиждано и нечувано, за да признаем затоплянето?... [/quote]

  Ставали са, ставали са само дето на времето БТА паралели ги отрязваше веднъж месечно с половин година закъснение. А сега те помпат през 5 минути с поредния апокалипсис.

 78. 78 Профил на t__
  t__
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#53] от "zahringia":

  Брех, а тия от недрата ги е заровил снежния човек там - нали?

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 82 Профил на gallnare
  gallnare
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  [quote#62:"Hello Niki"]ова с дините е мой принос , но цитата е на Федерико Хименес ЛосСантос[/quote]

  (y) Безспорно много авторитетен източник!

 83. 83 Профил на confucius2
  confucius2
  Рейтинг: 468 Весело

  Учени: Парниковите емисии от човешката дейност ни пазят от нов ледников период

  Кхи-кхи! Конспирации! Първо - парниците са затворени системи, не сме сигурни дали същото е валидно за Земята - сякаш не е.

  Второ, от какво биха могли да ни предпазят евентуални вулканични емисии (нещо напоследък вулканите се активираха, очакват се и нови блокбастъри)

 84. 84 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 817 Весело

  Ей ся паля всичко пластмасово в къщи,та да помогна на природата и на цялото човечество!Те и учените от Макдоналдс ще ни кажат,че тяхната храна е полезна и предотвратява инфаркт.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 85. 85 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#76] от "Йордан Янков":

  Янков, говорихме вече за това няколко пъти. Нещата трябва да се доказват, да се прилагат източниците, и т.н. и т.н.

  Например тези проценти - 60/40 - от къде ги знаем? Как ги сметнахме? Къде е пейпъра?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 86. 86 Профил на zahringia
  zahringia
  Рейтинг: 525 Неутрално

  [quote#78:"t__"]Брех, а тия от недрата ги е заровил снежния човек там - нали? [/quote]
  Заровения под земята въглерод не е бил част от биосферата в продължение на милиони години. Когато той е бил в „обръщение“ човека не е съществувал, земята е била населявана от животни непознати за нас, слънцето е светело по-слабо, състава на атмосферата е бил друг, гъстотата на атмосферата е била друга, и количеството биомаса (като гори), която да го усвоява е била различна.

  С думи прости, този въглерод е бил част от биосферата на един друг свят, не на света, в който ние живеем. Вкарвайки го в обръщение предизвикваме промени в съдържанието на въглероден диоксид в биосферата. Отделяния от биологични процеси въглероден диоксид не води до такава промяна, понеже съществува постоянен въглероден цикъл. Ако не изсичаш гори (например), количеството въглероден диоксид в атмосферата почти не се променя въпреки отделяния такъв от всички организми на земята.

  Това да кажеш, че организмите увеличават количеството на въглероден диоксид в атмосферата е все едно да кажеш, че дъжда повишава нивото на световния океан. Просто не се случва.

 87. 87 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1612 Любопитно

  До коментар [#86] от "zahringia":

  Проблемът е в това ,че той е пренежрежимо малко , този отделен диоксид , нали така ? Много повече се отделя от съществуването на мравки/крави/котки/кози....... и така до 2 милиона биологични вида

  15.02.1989 - 07.02.2018
 88. 88 Профил на t__
  t__
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#86:"zahringia"]Заровения под земята въглерод не е бил част от биосферата в продължение на милиони години. Когато той е бил в „обръщение“ човека не е съществувал, земята е била населявана от животни непознати за нас, слънцето е светело по-слабо[/quote]

  Говориш така все едно си пиеш ракията със стадо динозаври. Я посмали малко, ква е тая буйна растителност при по-слабо светещо слънце?

  Ептем го ударихте на научна фантастика ...

  Пука ти на черупката кво ще стане със земята след 1000 години, след 1000 години ще си шепа въглерод ... само това е сигурно.

 89. 89 Профил на zahringia
  zahringia
  Рейтинг: 525 Неутрално

  [quote#87:"Karelson"]Проблемът е в това ,че той е пренежрежимо малко , този отделен диоксид , нали така ? [/quote]
  Повишаване на нивото на океана с 5 сантиметра също е пренебрежимо малко на фона на средната му дълбочина от 4 километра (0.001%), но дори това повишение се забелязва. Средните годишни валежи са над десет пъти повече – 71 сантиметра, но не оказват влияние на нивото на световния океан.

  Кравите и мравките не увеличава количеството на въглеродния диоксид в атмосферата – те не произвеждат нов такъв, а просто преработват съществуващия. Нов въглероден диоксид няма откъде да извадят. Също както валежите, те са неутрални. (Всъщност, тъй като всеки организъм е склад за въглероден диоксид, практически съществуването им означава по-малко въглероден диоксид в атмосферата.)

  Въглерода заровен под земята не е бил скоро част от въглеродния цикъл, което значи, че води до увеличаване на количеството в атмосферата. Процеса не е неутрален – „създава“ нов въглероден диоксид, който преди не го е имало. Колкото и да е незначително количеството (на фона на общото), то съществува.

  Нещо повече, много изследвания показват, че е осезаемо. Ако си решил да не вярваш на тези изследвания, това си е твое право, но не сравнявай два несравними процеса като въглеродния цикъл в природата и изравянето на такъв заровен в миналото. Това е все едно аз да кажа, че повишаването на нивото на океана е незначително на фона на 70-те сантиметра идващи всяка година от валежи.

 90. 90 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  От статията и от други подобни статии, се разбира само, че знаем изключително малко за атмосферните процеси и климатичните промени. И че има още много какво да научим, преди да можем да предвиждаме какво ще стане и в резултат от кое ще се случи.

  E PLVRIBVS VNVM
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 92. 92 Профил на полет над КУКУвиче гнездо
  полет над КУКУвиче гнездо
  Рейтинг: 526 Неутрално

  [quote#83:"confucius2"]Второ, от какво биха могли да ни предпазят евентуални вулканични емисии[/quote]
  Има един документален филм: "Global Dimming" - там е обяснено!

  http://youtu.be/SPPbmXSI1ZM

  Мисля, че го има и в колибката.

  „По- голямата част от хората са прекалено мързеливи, за да достигнат сами до истината; те се задоволяват с първото попаднало им авторитетно мнение.“ Тукидид
 93. 93 Профил на полет над КУКУвиче гнездо
  полет над КУКУвиче гнездо
  Рейтинг: 526 Неутрално

  [quote#92:"полет над КУКУвиче гнездо"]там е обяснено! [/quote]
  И тук: http://goo.gl/Or3nG

  Сетих се, че имаше подобна тема и тук:

  http://goo.gl/JqmAs

  П.П. За съжаление, в колибата филма го има, но няма БГ субтитри. Който иска да пробва в Замундата или някъде другаде.

  „По- голямата част от хората са прекалено мързеливи, за да достигнат сами до истината; те се задоволяват с първото попаднало им авторитетно мнение.“ Тукидид
 94. 94 Профил на полет над КУКУвиче гнездо
  полет над КУКУвиче гнездо
  Рейтинг: 526 Любопитно

  [quote#71:"kardinalat"]Как да го обясним на 'всезнайковците'. Това е проблемът. [/quote]
  Да опитаме визуално:

  http://youtu.be/MdhgTOH4dCE

  „По- голямата част от хората са прекалено мързеливи, за да достигнат сами до истината; те се задоволяват с първото попаднало им авторитетно мнение.“ Тукидид
 95. 95 Профил на bel_bel
  bel_bel
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#89] от "zahringia":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Кто-то сказал, что жизнь была бы тяжелой, если бы не честные глаза собак. Дурак он. Собака — это хорошо. Но самое лучшее — это честные глаза людей.
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK