Климатичният скептик Бьорн Ломборг закрива изследователския си център

Климатичният скептик Бьорн Ломборг закрива изследователския си център

© Reuters



Изследователят Бьорн Ломборг, известен с критиките си срещу мерките за справяне с климатичните промени, закрива организацията си Copenhagen Consensus Center. Причината е, че след като датското правителство прекрати финансирането на центъра, той разполага със средства да се издържа само до юни. В интервю за списание Ecologist Ломборг определя този ход на правителството като политическа вендета.


Центърът, принуден да затвори врати, е известен с твърденията си, че климатичните промени са реалност, но мерките срещу тях са неефективни и само разхищават пари. Според самия Ломборг, вместо да се опитва да намали емисиите си, човечеството трябва да фокусира усилията си върху адаптация към промените в климата и справяне с бедността.


'Истинският въпрос е справедливо ли е да работим за хора, които след 100 години ще бъдат много по-богати и да им помагаме чрез неефектвни климатични политики, вместо да се фокусираме върху по-бедните, които вече са тук днес", пита Ломборг в интервюто.




През 2008 г. неговият център публикува класация на 15-те предизвикателства, справянето с които би било най-ефективно икономически. Само едно от тях има връзка с климатичните промени - инвестирането в научни изследвания в областта на нисковъглеродните енергийни технологии. Очаква се през май тази година класацията да бъде обновена.


Правителството в Дания се смени през есента на миналата година. Новата лявоцентристка коалиция, която не проявява голям ентусиазъм да финансира идеите на Ломборг, го лиши от над 1 млн. евро годишно, които центърът получаваше от държавата.


Според Ломборг новата министър-председателка Хеле Торнинг-Шмит не му е дала възможност да обясни ползата от работата на организацията си. По думите му тя просто е преценила, че ще спечели много повече обществено одобрение, ако се конфронтира с него.


"Знам, че много хора с нетърпение чакат да ме нападнат и да кажат, че говоря такива неща, защото съм финансиран от Exxon, казва Ломборг в интервюто. Но не е така и това е проблем за бъдещето на центъра, защото трябва да съм сигурен, че източниците ми на финансиране са безупречни."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK