От кухнята: Работата от дома спестява време, нерви и въглеродни емисии

Работата от дома подобрява мотивацията.

© Василена Доткова

Работата от дома подобрява мотивацията.В днешния ден много компании се присъединяват към инициативата на "Майкрософт" за работа от вкъщи. Лично аз пиша тези думи на кухненската маса, докато си говоря с колегите в Skype, а на печката къкри "бавно" ястие.


Непредвидената тридневна ваканция прибави към работата от вкъщи сериозното предизвикателство да се концентрирам в присъствието на две деца на 7 и 4 години. Но възможността да прекарам малко време с тях има и предимства.


Друго особено голямо предимство е, че тази сутрин не станах по тъмно, не чистих сняг, не се чудих как да се облека за полярния студ навън и нажежената следобедна атмосфера в редакцията. Не гоних задъхващи се транспортни средства в преспите и не мръзнах.
Според технологичните компании е само въпрос на време работата от разстояние да се превърне в най-разпространения начин на функциониране на бизнесите. Ако в миналото офисът е бил необходим, защото в него се е намирала нужната техника и е давал възможност за комуникация с колегите, сега всеки, който разполага с лаптоп, може да мести офиса си където пожелае.


По данни на Канадската асоциация за работа от вкъщи 25% от служителите на IBM например работят от домовете си, което спестява на фирмата над 700 милиона щатски долара годишно от наеми на офиси.


Cisco пък спестява близо 280 милиона годишно от политиката си за насърчаване на дистанционната работа. По този начин компанията е избегнала емисии от 47 000 тона CO2, според нейните собствени изчисления.


Според изследване на McKinsey, поръчано от IT компании, работата от вкъщи има потенциала да намали глобалните въглеродни емисии с 260 млн. тона до 2020 г. 


Проучвания на други компании в сектора показват по-висока продуктивност на служителите, работещи от разстояние. Например според American Express работещите вкъщи приемат с 26% повече телефонни обаждания и произвеждат с 43% повече стойност от колегите си в офисите. Данните на Compaq Computers също показват, че работата от дома увеличава производителността с 15 до 45 процента.


Разбира се, при мен този ефект се компенсира от прекъсванията за мазане на филии и разрешаване на конфликти между децата. Въпреки това с помощта на шведско Facebook приложение, наречено "Машина на времето" изчислих, че ако работя от вкъщи веднъж седмично, мога да спестя 78 часа годишно или над 3 цели денонощия. Това е сумата от минутите и часовете, които прекарвам в приготовления за излизане сутрин, придвижване до офиса и срещи, на които не е жизненоважно да присъствам.


Според машината на времето тези три денонощия биха били достачни за подострянето на 70500 молива, гледането на 44 филма, прочитането на 313 приказки за лека нощ. За толкова време бих могла също да дремна освежаващо 313 пъти и да взема вана 156 пъти.


Дори да не направя нито едно от тези неща днес, свободата да знам, че мога да избирам между всички тях е особено добра мотивация.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lilyana Filipova
  Lilyana Filipova
  Рейтинг: 225 Неутрално
 2. 2 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Не е чак толкова добре колкото ви изглежда. Обикновено кибичите по цял ден сами и няма с кого да обелиш и една дума. Това как всяка вечер ще излизате с приятели го забравете. В офисите има повече разнообразие и смяна на средата. Добре би било, да е гъвкаво работното време, или да се съчетава работата от вкъщи с тая в офиса.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Съвсем закономерно, предвид развитието на технологиите. Въпросът е кога ще узреят болшинството мениджъри за тази идея.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  До коментар [#2] от "кинти":

  Не виждам защо работата от вкъщи да не се разбира като "гъвкаво работно време", тоест човек сам да определя заетостта и свободното си време, респ. лични ангажименти. Колкото до съчетанието с офиса - зависи какви са колегите. Човек може да се концентрира върху належащите задачи, вместо да слуша клюки или да напасва характери. Основен фактор е времето, а с транспортната система (и метеорологичните условия) то никак не е малък разход, вкл. и парите за това придвижване всекидневно.

 5. 5 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 605 Неутрално

  .. въобще не става да се работи от къщи.. първо трябва да живееш сам, второ да си дисциплиниран за да си спазваш работния ден, намалява ти движението, труат ти повече работа, понеже знаят, че си си в къщи на комп-а и пр.. НЕ СТАВА! от опит споделям..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 6. 6 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 936 Весело

  Стига да си с подходяща професия-да, работата от вкъщи прави задължението удоволствие. А свободата да си гъвкав и да определяш задачите си сам е най-ценното.
  Дано повече мениджъри на фирми разберат ползите от подобна мотивация и насърчават своите служители. Сбирките в офиса са необходими от време на време, но всичко зависи от работния процес
  Имам колеги от Белгия, които получават бонуси, когато работят от дома си.

 7. 7 Профил на Августина Даскалова
  Августина Даскалова
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Малко от моя личен опит: Тази битка я водя с испанска компания от 5 години. Започнах на т.нар. гъвкаво работно време, което включваше ходене до офиса 2 пъти седмично за кореспонденцията и посещения по министерства и институции, когато е необходимо. Първо печелех 2 часа от придвижването в пикови часове, после разполагах с късните вечери, когато съм най-продуктивна, фирмата нямаше излишни разходи за ток, консумативи, транспорт. За това време успях съвсем сама да покривам административно 2 Консорциума със строителни обекти в други градове /всичкият необходим документооборот и преводи от и на испански и английски/, като паралелно с това изготвях тръжни документации за големи обществени поръчки, в които фирмата участваше. Всичко това дистанционно. От 6 месеца съм със същата фирма 9-6, поради това, че дойде нов мениджър и той държи да стоя в офиса и да върша и част от неговите ангажименти. Резултатът: ежедневни гонения за работно време, скъсани нерви в пиковите часове, обяснения като пред следовател за 10 минути забавяне във фитнеса в обедната почивка, поради дезорганизацията на офиса - пъти по-ниска моя производителност, сравнена с предишната, напрегната и изнервена атмосфера на работа. Ей, така, само за пример.

  avgustina_d
 8. 8 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  Да, супер е да си работиш в къщи! Особено в ИТ сферата. За съжаление много фирми не са узрели за идеята.
  [quote#7:"Августина Даскалова"]Резултатът: ежедневни гонения за работно време, скъсани нерви в пиковите часове, обяснения като пред следовател за 10 минути забавяне във фитнеса в обедната почивк.[/quote] - ами това е 90% от работата на средния мениджър. Ако хората правят хоум офис, за какъв чеп са повечето от мениджърите ?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#8] от "dgd":

  Не е само до узряване на самите фирми, а и на персонала. В НР беше приложено това преди 6-7 години, но беше без особен успех. Истината е, че трябва добра дисциплина и професионализъм от самия работник, а към момента ние все още се учим не тези неща.
  И трябва да е добре регламентирано с договор.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на VitaminX
  VitaminX
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Супер идея, но не и за зимата, разходите за отопление ще са доста солени.

  Missão dada é missão cumprida!
 11. 11 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  И единият и другият вид работа си имат както предимства, така и недостатъци.
  Като си работя от къщи, ми липсва социалната среда, да не говорим, че мъжът ми само това чака: "Е, нали си у дома, защо не направиш и еди какво си?" - като съм в къщи никой не го приема за работа.

  Като съм в офиса, ме дразни непрекъснатото звънене на телефоните и влизането на колеги за разни глупости.

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  [quote#11:"luda_krava"]като съм в къщи никой не го приема за работа.
  [/quote]

  Нима? Тоест приема се по подразбиране и не се оценява?

 13. 13 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Но работният ден никога не свършва!

 14. 14 Профил на Диана
  Диана
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#8:"dgd"] Ако хората правят хоум офис, за какъв чеп са повечето от мениджърите[/quote]

  надявам се това да е със сарказъм казано, защото мениджърите са дори по-важни, когато екипът е виртуален... е, не като цитираните от теб мениджъри, разбира се, от каквито БГ средата изобилства... но истински мендижър, който да управлява проекти и екипи, е необходим при виртуалната раота; иначе се оставя място за много грешки -не за друго, а поради некоординирана дейност. Самодисциплина и проефесионализъм са необходими на всеки, който иска да работи успешно от дома (вкл. на мениджърите). Микро-мениджмънта трябва да бъде изобщо забравен - и от мениджъри, и от изпълнители на проекти. Който иска да се прави, че работи, за си получи заплатката - нека си стои в офиса при микро-мениджърите

  Чудесна тематика, чудесна статия!

  Freelance Tips: блог за интелектуалната надомна работа - http://www.freelancemarketingtips.net/blog/
 15. 15 Профил на Диана
  Диана
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#13:"Тsonkooo"]
  Но работният ден никога не свършва![/quote]

  Не е задължително... има хора, които са свикнали своите мениджъри и/или колеги, че са 24/7 на разположение... има и други хора (като мен , които пък са дали ясно да се разбере, че не са 24/7 на разположение; че си има време за разговори и работа; че си има условия на сътрудничество, които трябва да се уважават и спазват, за да е успешно това сътруднич1ество.

  Всичко (вкл. и раб. време) е въпрос на планиране и договорки.

  Freelance Tips: блог за интелектуалната надомна работа - http://www.freelancemarketingtips.net/blog/
 16. 16 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 916 Весело

  да, това е нещо, което ще започне все по-често да се случва и е много хубаво. просто трябва малко дисциплина, но и това не е нрудно, щом можеш да се наспиш, да пиеш на спокойствие кафе, да погушкаш котето (кой което предпочита) и после да седнеш да работиш до вечерта.

 17. 17 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  В Ай Би Ем тази практика я има от години, включително и за българския офис. Работи изключително добре. Но това НЕ Е гъвкаво работно време.

  То още е само мечта в много компании в България - доколкото е съобразено с интересите на работника де

  Иначе много са гъвкавите в интерес на работодателя...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 18. 18 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Весело

  Да аа.В началото ,когато работех само в къщи си мислех-ето го рая ,особено когато имаш малко дете. По късно установих ,че „манастира тесен за мойта душа е“ ,освен това и детето поотрасна.Както правилно забеляза колежката по-горе ,мъжът ти се чуди „какво по -дяволите си правила цял ден“ и не отчита ,че си работила.Сега работя два дни в къщи ,останалите -навън и не е лошо.

 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  До коментар [#18] от "Irina":

  Интересно защо домакинската работа се подценява?

 20. 20 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#19] от "Читател":

  Защото не се вижда .Приема се за даденост.

 21. 21 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  За нервите не е много сигурно!

 22. 22 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  [quote#0:"Автора"] изчислих, че ако работя от вкъщи веднъж седмично, мога да спестя 78 часа годишно или над 3 цели денонощия[/quote] При мен спестяването на време е още по-голямо, защото аз живея в друг град и всеки ден пътувам около 3 часа повече от нормалното (по 1.5 часа в едната посока). Или както казват габровци "Добре е да вдигат цената на билета. Ние пак ще тичаме след рейса, ама ще спестим повече пари"

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK