Франция под натиск да поеме отговорност за щетите от ядрените си опити в Полинезия

Детонация на ядрена бомба на атола Муруроа във Френска Полинезия. Снимката е от септември 1971 г.

© Assoiated Press

Детонация на ядрена бомба на атола Муруроа във Френска Полинезия. Снимката е от септември 1971 г.Франция е под натиск да предприеме по-сериозни мерки за почистване на радиоактивното замърсяване след ядрените й опити в Полинезия, разказва обширна статия по темата в Le Monde.


Между 1966 и 1996 г. в района на атолите Муруроа и Фангатауфа са извършени 193 ядрени опита - 41 на повърхността и 137 под земята, плюс още 15 "теста за безопасност". През 2006 г. френското министерство на отбраната признава, че при 22 от тестовете е имало изпускане на радиоактивни газове. В 27 изкопа на Муруроа са погребани радиоактивни отпадъци. Атолите са част от Френска Полинезия - френска територия, притежаваща частична автономност.


Въпреки упоритите настоявания на полинезийските власти, през 2010 г. френският парламент гласува закон, игнориращ екологичните последствия от ядрените опити. В него обаче се признават последствията за общественото здраве и се урежда изплащането на обезщетения.
През януари, териториалната асамблея на Френска Полинезия гласува документ, целящ да поправи този пропуск. На следващия ден горната камара на френския парламент одобри предложение Муруроа и Фангатауфа да бъдат върнати във владение на полинезийската общност. Сега двата атола са под контрола на френското военно министерство. Шансовете предложението да се превърне в закон са слаби, коментира Le Monde.


"Наясно сме, че това са двете най-големи ядрени бунища в световния океан. Но хората не могат да бъдат отделени от средата си, особено в Океания, смята авторът на документа, сенаторът Ришар Тухейва. Реституцията на атолите може да помогне за излекуване на психологическите рани, нанесени от ядрената ера."


Проекторешението урежда дългосрочни мерки за намаляване на щетите върху околната среда и постоянно следене на радиацията и геоложките събития на двата атола.


Специален център към френската оръжейна агенция ежегодно взема проби от почвата и лагуните на двата атола, а след това в рамките на две години публикува доклад на базата на получените данни. Последният такъв доклад от 2009 г. отбелязва "ниско ниво на изкуствена радиоактивност". Но в седимента на дъното на двете лагуни се намират около 5 кг плутоний. Според сенатора от социалистическата партия Ролан Курто и дума не може да става лагуните да бъдат използвани отново.


В изкопите от подземните опити също се съдържат различни радиоактивни вещества. Има и две ями, изкопани специално за съхранение на ядрени отпадъци.


Общата радиоактивност на отпадъците, акумулирани под земната повърхност на Муруроа, възлиза на 13 279 терабекерела. Според Международната агенция за ядрена енергия това е 371 пъти над праговата стойност за класифициране на атомни инсталации.


По време на ядрените опити над 3200 тона различни радиоактивни отпадъци са били изхвърлени в Тихия океан и са потънали на дълбочина от над 1000 метра край бреговете на Муруроа и остров Хао. През февруари миналата година военното министерство на Франция призна, че има опасност от пропадане на част от атола Муруроа, подкопана от подземните експлозии. Ако се активират свлачища, това може да доведе до срутване в морето на радиоактивни , които се намират в скалите на острова.


"Муруроа е ядрено сметище", казва Майна Саж, представител на подкрепящата автономията партия Ora te Fenua в Полинезийската териториална асамблея. Тя настоява за независимо проучване, което да оцени необходимостта от консолидиране на хранилищата за отпадъци и е критична към проектозакона.  По думите й той запазва двойните стандарти - изискванията за съхранение на радиоактивни отпадъци на атолите не са същите, каквито са в други части на света.


Дълго време полинезийските власти са били залъгвани с официална информация за "чисти" ядрени опити и обещания за икономическо развитие на региона. Сега те не вярват това, което френското правителство им казва.


За да се гарантира прозрачността и обективността на информацията за жителите на Полинезия, проектозаконът предвижда военните да натоварят Института по ядрена безопасност във Франция със създаването на специална мисия за Муруроа и Фангатауфа. Според сенатор Курто правилата за секретност на тази мисия трябва да бъдат адаптирани, така че да съответстват на реалните рискове. По думите му това би означавало да се създаде национална комисия, която да наблюдава отражението на климатичните промени върху геомеханичната стабилност и изпускането на опасни радиоактивни вещества.


Местните полинезийски политици настояват също за изясняване на радиационния статус на остров Хао, който е бил използван за база на частите, провеждали опитите. Такива молби са били отправяни неколкократно към френските власти, но през юли миналата година бяха отхвърлени от комисар Ришар Дидие, който е френският официален пратеник за Полинезия. Според него всички резултати от измервания до момента показват отсъствие на радиоактивно замърсяване. Комисарят е отказал коментар за вестник Le Monde по този въпрос.


На остров Хао живеят около 1500 души. През 2009 г. френското министерство на отбраната е инициирало мащабна схема за възстановяване на околната среда. Очаква се през юни да бъде публикуван подробен доклад за замърсяването, най-вече с органични замърсители и тежки метали.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Наглите франсета...

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 2. 2 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Естествено,че трябва да поемат отговорност!Съсипали са хубавата природа,земята е отровена,не става за живеене и всичко това е по тяхна вина!Изключително нагло се държат французите.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 3. 3 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1076 Любопитно

  Стига бомби!!!!!!!!!!!!!!!!! Не ни ли стигат АЕЦ-вете??????????

 4. 4 Профил на kiro_ot_eu
  kiro_ot_eu
  Рейтинг: 229 Неутрално

  като шега са, иначе приемат арменския геноцит

 5. 5 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Франция. Русия. Щатите. Китай.

  Опити в откритата атмосфера. После се чудете защо сме насред епидемия от рак.
  Останалата химия също не разкрасява пейзажа.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 6. 6 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Трагичните последици от безумията на ядрените луди!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 7. 7 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Който е цапал, той трябва и да мете след това.

  Свобода за Надежда Савченко!
 8. 8 Профил на bohem
  bohem
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ебати и наглите франсета,а аз си мислех ,че умеят да правят само свирки.Брейййй.

 9. 9 Профил на bayern
  bayern
  Рейтинг: 450 Неутрално

  те пак са добре ами американците и руснаците са извършили с по над 1000 ядрени опита с къде по сериозни детонаций

  Welthauptstadt Germania
 10. 10 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  Отговорноста трябва да се поеме.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 11. 11 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3400 Разстроено

  А Франция най-много настояваше за затварянето на нашите реактори!

 12. 12 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Те, тези нагли наши "приятели" франсетата, най напред взривяваха в Алжир. После като ги изметоха от там отидоха в Полинезия. Най интересното е, че никой не ги преследваше и плюеше, освен някоя екоорганизация!? А сега един вой за Иран!? Ми те иранците, когато са имали държава, франсетата са се гонели още с пиринейските и алпийските мечки! Айде сега "кучета и котки може, а прасета не може!?

 13. 13 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Въпреки упоритите настоявания на полинезийските власти, през 2010 г. френският парламент гласува закон, игнориращ екологичните последствия от ядрените опити.
  Значи може да наложиш на Турция да признае геноцида срещу Арменският народ ,а не можеш да признаеш че си унищожил много повече.Франция трябва ,както Америка да бъдат порицани за тези си опит в южния Пасифик.

 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  Егати наглостта.

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на ppetrov
  ppetrov
  Рейтинг: 554 Гневно

  До коментар [#13] от "nicoleta":

  "......Значи може да наложиш на Турция да признае геноцида срещу Арменският народ ,а не можеш да признаеш че си унищожил много повече.........."


  Ами да бяха избили и руснаците и американците по 1.5 милиона арменци и да не бяха правили ядрени опити. Нямам думи за сравнението.

 16. 16 Профил на mafiyata
  mafiyata
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Нагли френски лицемери! Кажете ми коя държава приема хора от кол и въже, търсени престъпници в чуждестранния си легион, че даже им дава медали? И коя "демократична" държава има чуждестранен легион?
  Историята на Франция вони, ако се разрови! Вони на леш!

 17. 17 Профил на hard
  hard
  Рейтинг: 395 Неутрално

  В това че фрасетата не са прави спор няма,но защо някои искат и иранците да стават ядрена сила не го разбирам

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4360 Гневно

  "Франция е под натиск да предприеме по-сериозни мерки за почистване на радиоактивното замърсяване след ядрените й опити в Полинезия, разказва обширна статия по темата в Le Monde."

  Франция трябва да поеме отговорност за действията си в миналото! Нека не се правят на интересни, а да се вслушат в гласа засегнатите от ядрените опити полинезийски държави!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK