Поддръжници на промените в Закона за горите се събраха на митинг пред парламента

Поддръжници на промените в Закона за горите се събраха на митинг пред парламента

© Юлия ЛазароваМитинг в подкрепа на спорните промени в закона за горите организира днес пред парламента коалицията "Природата за хората и регионите." Съорганизатори на събитието бяха общините Смолян, Самоков, Сапарева баня, Дупница, Разлог и Банско. При минусови температури на площада се събраха около 300 души, голяма част от тях бяха възрастни хора. Повечето бяха от общините, свикали митинга, и разказаха, че са пристигнали с организирани за целта автобуси.


"Това са хората, представители на Смолян, на Пампорово, на Банско, на Сапарева баня, на Разлог, които живеят в тези региони и пряко целият им живот, дейност и битие е свързано с използването на тези територии", каза председателят на "Природата за хората и регионите" Филип Цанов.


Промените в закона за горите бяха приети на първо четене миналата седмица. Ако бъдат одобрени, те ще позволят лифтове и писти да се строят с право на строеж, без терените да бъдат изключени от горския фонд.
"Ние имаме прекрасни дадености, но не можем да използваме това, което природата ни е дала, каза още Филип Цанов. Там, където има бедни хора, няма екология, допълни той. По статистиката на ООН най-много е унищожена природата в бедните страни – в Латинска Америка и в Африка. Там, където има нормален стандарт на живот, има екология, има развитие. Ние сме за развитието на тези региони."


"Искаме балансирано развитие и специално за Разлог искаме да отпаднат забраните", заяви кметът на Разлог Красимир Герчев и продължи "там няма дадена фирма, няма корпоративни интереси, просто искаме да направим устойчиво развитие на целия регион." Парламентът да създаде стратегия за развитието на ски спорта, призова кметът на Банско Георги Икономов.


И двамата кметове категорично отрекоха, че е възможно поправките в закона да дадат възможност за изграждане на хотели високо в планините. "Както виждате в ски зоната на Банско няма нито един хотел, всичко е долу в града, каза Икономов. Най-големите гаранти всичко да се случи както трябва сме ние – кметовете, общинските съветници и местното население, допълни той. Ние мислим за бъдещето на нашите деца не по-зле от екоактивистите."


Те отрекоха на участниците в събитието да е платено или то да е спонсорирано от фирмите, които инвестират в ски курортите. "Ние сме дошли да изразим подкрепата си за закона за горите, никой не ни е плащал и не искаме никой да ни плаща", заяви Георги Икономов.


"Смятаме, че за нас тези промени ще донесат хубави неща, касаещи главно развитието и осигуряване на по-добър живот за хората, тъй като чрез развитието на проекти в сферата на туризма ще се създаде и заетост за местните хора", обясни зам.-кметът на Сапарева Баня Радка Георгиева. Според нея "тези поправки ще ни улеснят, като дадат възможност да бъдат строени технически туристически съоръжения, ски писти. Разбира се, като не нарушаваме екологичните закони и опазваме природната среда. Искаме да сме сигурни, че поправките ще минат и на второ четене".


Срещу поправките протестират опозицията и природозащитници, които ги определят като лобистки в полза на "Витоша ски" и на собственици на лифтове и влекове.


"От Боровец, от "Бороспорт" сме. Не знаем за какво става дума, докараха ни с автобус", обясни участник в периферията на тълпата." Друг възрастен човек с постер, изобразяващ лицата на някои от лидерите на природозащитни организации в България и надпис "Главата на зелената мафия " не можа да отговори кои са хората, изобразени на плаката. "Я не съм ги погледнал още," каза той, а после призна, че макар да ги заклеймява като мафиоти, всъщност не ги познава.


Друг участник с плакат с надпис "Подкрепяме закона за горите" смутено обясни, че не знае какво съдържа този закон. "Хлеб искаме", отговори човекът, който държеше постера от другия край.


Дойдохме с автобуси, има си организация, обясниха група доста възрастни хора от село Овчарци, близо до Сапарева баня.


"Не протестираме, а сме дошли за благодарност за разрешението по Балкана да се правят просеки, да се оживи и нашият край, да се прокарат екопътеки", каза възрастен човек от групата с колоритен югозападен диалект. Представи се като Александър или Сашо. "Сега, щом са разрешили софиянци, управата щом е разрешила, и ние сме дошли за благодарност", обясни участието си Александър.


Събитието премина под звуците на гайди, участниците извиха хоро върху хлъзгавите павета на площад "Народно събрание", а срещу минусовите температури на помощ дойдоха бутилчици домашна ракия, които си подаваха някои от присъстващите.


"Пътуването е разкош", обясни свещеникът на Паничище, който също участваше в митинга. Не мога да не дойда да защитя нашата Рила планина. Еколозите са по-малко от нас, ние сме прави, категоричен беше отец Георги. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK