Гражданката с колелото, или как велосипедът еманципира жените

Гражданката с колелото, или как велосипедът еманципира жените

© Jim Kellet, 82movie.comВелосипедът днес обикновено се свързва с превръщането на градовете в по-зелени и приветливи места за живот, както и с преминаването към по-разумна и устойчива култура на потребление. Това обаче не е първата голяма промяна, в която той има важна роля.


Карането на колело е било ключов елемент в еманципацията на жените. За това говори още американската суфражетка Сюзън Б. Антъни, най-известна с това, че през 1872 г. я арестуват за непозволено гласуване на президентските избори, тъй като право на глас са имали само мъжете.


"Карането на колело е направило повече от всичко друго за еманципацията на жените, то им дава чувство за свобода и увереност, казва тя в интервю за New York World през 1896 г. Изпитвам радост всеки път когато видя жена на велосипед - това е въплъщение на освободената женственост."
За да се стигне до тази освободена женственост обаче, жените е трябвало да водят борба за самата възможност да карат колело изобщо. Дебатът дали това е редно продължил до последните годни на 19 век. Споровете били много - как трябва да карат жените, кога, с кого, как да са облечени през това време и дали могат да се състезават.


Сериозна пречка е било и тогавашното облекло, което е толкова сложно и тежко, че затруднява движенията. Според активното по онова време "Общество за разумно облекло", създадено от жени с цел да реформира обременяващата викторианска мода, разумното бельо е онова, което тежи общо до 7 фунта, или малко над 3 килограма. В епохата на трикилограмовото бельо на колелото се приписва важна роля за освобождаване на жените от корсета и дългите до глезена фусти.


Много от противниците на женското колоездене били убедени, че велосипедът застрашава физическото и умственото здраве на жените. Че карането му ще развали бледия тен на лицата им, ще разруши женствеността им, семействата им, дори морала и репутацията им. Това разказва Питър Зютлин в книгата си "Около света на две колела".


Карането на колело разгорещява кръвта, разваля женствената симетрия и грациозна стойка, освен това "натоварва вътрешните органи", изтъквали противниците на явлението.


Слабостта на женския организъм била тема, по която много лекари с готовност давали експертни съвети. Зютлин цитира д-р Томас Лотроп и д-р Уилям Портър, които твърдели, че колелото убива скромността на жените и неизбежно води до увреждане на репродуктивната им система.


Според друг лекар, този път от САЩ, "костите на таза при младите момичета не са в състояние да издържат на натиска, който се изисква за каране на колело, и затова при много от тях те се изкривяват, което вероятно ще доведе до страдания в по-късна възраст".


Не било необичайно във вестниците да се появяват реклами за лечение на ефекта от карането на колело върху бъбреците, черния дроб и пикочните пътища.


Не липсват обаче и яростни защитници на жените на велосипед, като например този текст от 90-те години на 19 век в Chicago Daily News:


"Когато жената иска да научи нещо или да направи нещо полезно, или дори просто нещо приятно, винаги се намира някой да я предупреди много сериозно, че неин дълг е да пази здравето си. Няма значение, че в много щати тя има право да работи във фабриките, да стои зад тезгяха на задушни магазини от 8 до 6, да се превива над шевната машина за 5 цента на час. Срещу това никой не възразява. Но когато същите тези жени, принудени да живеят уседнал живот, намират евтин и прекрасен начин да се радват на чистия въздух и движението, се надигат шумни притеснения за физическото им здраве."


Най-голямата тревога обаче била не за здравето, а за морала на жените. Качването им на колело се приемало като заплаха за обществения ред. Идеята, че карането на колело може да се окаже сексуално стимулиращо, тревожела мнозина. Появили се дори специални "хигиенични" седалки, с вдлъбнатина на мястото, където иначе гениталиите на велосипедистката биха влизали в контакт със седалката.


Чрез колелото жените придобивали нов вид независимост, защото вече не били привързани към дома и работното си място. Те можели да се придвижват сами, независимо от никого и това им дало нови свободи. По онова време самата идея, че една жена може да бъде мобилна, се смятала от порядъчните хора за напълно неприемлива и неморална. Жените на колела хвърляли порядъчното общество в ужас. Мнозина се вайкали в пресата, че жената напълно губи женствеността си, когато яхне велосипед.


Историците смятат, че давайки на жените чувството за свобода, мобилност и независимост, колелото е помогнало да се трансформират изоснови отношенията между половете. То не само освободило жените от ограничаващото викторианско облекло, но променило самото схващане за женска красота, като разбило мита за женската слабост и безпомощност. Така в зората на движението за освобождение на жените колелото се оказало двигател на промяна, наричан от почитателките си машина за свобода.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на old27530804
  old27530804
  Рейтинг: 768 Весело

  как велосипедът еманципира жените......със седлото

 2. 2 Профил на vnn
  vnn
  Рейтинг: 544 Весело

  До коментар [#1] от "calimero":

  Добре бе

 3. 3 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Неутрално

  А сега да ги видим нашите "кокони" (Честит ви 8-ми март, пролетарки и селскостопански труженички!) как ще се хепнат на велосипеди. Ще е гледка за чудо и приказ.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 4. 4 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 497 Неутрално

  смазваща тъпотия и загуба на време е тази статия. либерални бъртвежи, подкрепени с примери от преди 200 години.

 5. 5 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  То не е било само това с велосипедите.
  Патриархалното общество е имало една конкретна роля на жените в съответствие със своята визия за тях - на същества без права - да управляват автомобил, да яздят кон, да пазаруват дори. Пазаруването е било чисто мъжки приоритет.
  Не са имали право на собственост, на глас в изборите за местна и държавна власт. Всъщност единственото място където жените са имало право да се изрзяват е било в неделната църква и в учиището.
  Именно мъжките възпитаници на жените правят възможна еманципацията им и изравняването на правата на жените с тия на мъжете.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 6. 6 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#3] от "moriarti":

  Не искам всички дами да се качват на велото, а само под 20 годишните, слабичките, и задължително да са с къси полички.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 7. 7 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Проблема не е в това дали на жените трябва да им се разрешава карането на колела, а в задръстеното еснафско мислене на стадния индивид, който няма фантазия и акъл да приема новостите и който гледа с подозрение на всяка нова и прогресивна идея. Много хора си мислят, че Гърция е люлката на демокрацията. В Египет много преди това жените и мъжете са били равнопоставени в обществото, политиката и дори във властта.

 8. 8 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#6] от "ARRI":

  Мислете за водачите на МПС. Ще настанат едни "сблъсъци", едни катаклизми...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 9. 9 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#8] от "moriarti":

  Е да де, но поне няма да забелязваме мръсотията около нас....Ще плакнем очетата и около нас всичко ще ни се струва красиво.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 10. 10 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  Ама те, мадамите с колелетата, чисти ли ще бъдат? Е, това вече е друга работа.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 11. 11 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  много ми е смешен този автор, който описва АРИСТОКРАЦИЯТА през 19 век и говори за нея сякаш тя е цялото общество и всички жени са били в нея

  дали обикновената английска работничка или американска фермерка е нямало да се изсмее на идеята да носи 3 килограма бельо и че "бледия й тен" ще се развали...

  такива неща са говорели само хората, които са имали време за глупости///

  http://kaka-cuuka.com
 12. 12 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Весело

  Интересна статия. Винаги е любопитно да прочетеш за предразсъдъците, които са господствали навремето. Какво щастие, че живея в 21 век, а не в 18-19.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 13. 13 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 442 Весело

  Да им бяха дали по една тротинетка и да не се занимават с гениталиите им!

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Любопитно

  "Карането на колело е било ключов елемент в еманципацията на жените. За това говори още американската суфражетка Сюзън Б. Антъни, най-известна с това, че през 1872 г. я арестуват за непозволено гласуване на президентските избори, тъй като право на глас са имали само мъжете."

  Като прочетох тази интересна статия се сетих за тази смела германка, която беше първата жена карала автомобил....

  http://en.wikipedia.org/wiki/Bertha_Benz

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Любопитно

  "Много от противниците на женското колоездене били убедени, че велосипедът застрашава физическото и умственото здраве на жените. Че карането му ще развали бледия тен на лицата им, ще разруши женствеността им, семействата им, дори морала и репутацията им. Това разказва Питър Зютлин в книгата си "Около света на две колела".

  Всичко това звучи нелепо днес, но е факт, че в недалечното минало жените са били силно ограничени във всички сфери и области....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 641 Неутрално

  яко

  не съм се замислял за социалната функция на колелото.

  И даже мисля, че в България чак такива репресии не е имало, щото в някакъв сайт за стари снимки съм виждал жени каращи колело в София в края на 19 век.

 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Любопитно

  [quote#5:"Десен"]Пазаруването е било чисто мъжки приоритет. [/quote]

  В театъра женските роли са били изпълнявани от мъже.... работещите жени са били много, много малко.... мнозинството са били само домакини, които се грижат за семейството и дома! И това се променя едва когато избухва индустриалната революция в Европа... и в началото на ПСВ, когато мъжете отиват на фронта, а жените заемат техните места във фабриките и заводите!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на mahito
  mahito
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ами айде да направят повече вео-алеи и в София и да покажем тази еманципация още по-нагледно )). Но в момента би било забавно да видим мадамите с къси поли, направени коси и високи токове на колела .

 19. 19 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  [quote#17:"Иво"]В театъра женските роли са били изпълнявани от мъже....[/quote]
  До 17 век в англия, а внякои държави жените стават актриси и по-рано.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 20. 20 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  "Карането на колело е направило повече от всичко друго за еманципацията на жените, то им дава чувство за свобода и увереност, казва тя в интервю за New York World през 1896 г."

  Глупости! Това може да е важело само за БОГАТИТЕ дами, но не и за обикновените жени. Този матрял е манипулативна пропаганда, с цел да се преиначи еманципацията на жените, която настъпва след продължителната борба на ПРОЛЕТАРИАТА. Така че днешните жени трябва да са благодарни на камунистите за свободата си!

  http://youtu.be/b0Hw0dHi5vA?t=53m8s

  "Първият Ден на жената е отбелязан на 28 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд." - Уики

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 21. 21 Профил на Шукри Замфиров
  Шукри Замфиров
  Рейтинг: 497 Любопитно

  И после - талибаните били назадничави?! Общо взето като гледам САЩ преди 140 години е бил тогавашния Афганистан ... или Саудитска арабия...
  Кво беше там за конете и немския...

  аз съм селянин, батко, и търсим отмъщение сладко...
 22. 22 Профил на Теодора
  Теодора
  Рейтинг: 1366 Весело

  Много основателен е бил дебатът, ако жените са били толкова добри шофьори на велосипеди, колкото и на коли.

  http://antiideas.wordpress.com/
 23. 23 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Това е третиране на въпроса, дали женският оргастичен феномен проявен извън определените му природно координати би бил полезен за цивилизоването и предстоящите технологичните обвързаности с прогреса на хората в бъдещето не само на 19 век.

  Въпросът и до днес стои отворен, и е оставен да се решава от самите жени, като рисковете ги поема цялото общество.

  Това е еманципацията, да повярваш в разумното предприемане на действия от страна на жените, като поемаш и последствията от тях, било то неблагоприятни или обратното.

 24. 24 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Иначе погледнато обаче никой мъж не би имал нищо против да бъде на мястото на седалката на един женски велосипед.

  Това също е оказало влияние при вземане на крайните решения, кое как да бъде.

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  В забраната на жените да гласуват има логика. Нежният пол е твърде емоционален,ирационален.
  Ако забранят на червените бабички да гласуват,комунистите никога няма да имат мнозинство.

 26. 26 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Е така е в християнският свят, жената е второ качество човек, когато си търси правата, но пък е първо качество когато бачка....
  А някои се смеят на мюсюлманите......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK