Economist: Ядрената енергия е мечта, която се провали

Снимка на АЕЦ "Даиичи" във Фукушима, направена на 20 март 2011 г.

© Ройтерс

Снимка на АЕЦ "Даиичи" във Фукушима, направена на 20 март 2011 г.Ядрената енергия ще има маргинална роля в икономиката на бъдещето, твърди списание Economist в последния си брой, в който е публикуван специален доклад по темата под заглавието "Мечтата, която се провали".


Според авторите основна причина за скромното бъдеще на тази индустрия са не само проблемите със сигурността, но също и високата цена на реакторите, които няма изгледи да поевтинеят.


В зората на ядрената енергетика идеалистите се надяваха, че тя може да осигури евтино, изобилно и безопасно електричество за векове напред, пишат авторите. Тази надежда не се оправда и няма изгледи да се оправдае в бъдеще, коментират те.
Изданието припомня грешката си отпреди 26 години, когато по-малко от месец преди катастрофата в Чернобил заявява, че ядрената индустрия е "безопасна като шоколадова фабрика". Опровержението отрезвява мнозина - радиоактивното замърсяване от аварията се разпространява на голяма площ, части от която и до днес са необитаеми, а реалните щети все още се изчисляват.


Двайсет и пет години по-късно подобна катастрофа се случи отново този път в Япония, въпреки че хората, които управляват нейния ядрен сектор, не са апартчици в разпадаща се авторитарна държава, какъвто беше случаят с Украйна, коментира Economist.


В Япония контролът върху индустрията зависеше от хора, носещи отговорност пред гласоподавателите, акционерите и обществото. Въпреки това те допуснаха ентусиазмът им по отношение на ядрената енергия да служи за оправдание на слаба регулация и ненадеждни системи за сигурност, както и престъпно неглижиране на сеизмичните рискове за ядрените реактори, пишат авторите на анализа.


Разбира се, не всички демокрации допускат тези грешки, но в същото време държавите, които най-много инвестират в нови реактори, като Китай или Русия, не са известни с независимите си регулации и педантичното си, самокритично отношение към безопасността, коментира списанието.


Най-важният аргумент за незавидното бъдеще на ядрената енергетика обаче си остава твърде високата цена на реакторите. Без участието на държавата частните бизнеси просто не строят ядрени централи, напомнят авторите. Няколкото ядрени реактора, които се строят в Европа, вече сериозно надхвърлят и без това големите си бюджети. В същото време в САЩ, където действащите реактори са най-много, шистовият газ вече сериозно е понижил цената на една от техните алтернативи.


За да играе важна роля в бъдеще, ядрената енергия трябва или да поевтинее, или другите енергоизточници да поскъпнат. Второто изглежда като обещаваща опция в светлината на щетите, които използването на изкопаеми горива нанася на природата, коментират авторите. Тези щети все още не се заплащат, но въвеждането на данък върху въглеродните емисии в бъдеще ще повиши цените на енергията от изкопаеми горива.


На практика обаче дори въглеродният данък, за чието въвеждане Economist отдавна призовава, едва ли ще е достатъчен, за да оправдае високата цена на ядрените централи. Засега няма признаци, че емисиите могат да се обложат със ставка, която да е достатъчно висока, за да има някакъв значим ефект върху сектора, пишат авторите на анализа.


Всичко това означава, че няма реални изгледи ядрената енергия да стане истински конкурентна. Цената на технологията не е намаляла въпреки щедрите субсидии за научни изследвания в тази област, които правителствата отделят от десетилетия.


Иновациите процъфтяват там, където много различни технологични вариации могат да се състезават помежду си, където стъпването на нови играчи е лесно, а регулациите не са твърде тежки. На тези условия отговарят някои технологии за възобновяема енергия и в резултат на това те наистина стават по-евтини, коментира Economist.


При ядрената енергия обаче това не може да се случи. Дори да има някакви иновации в бъдеще, те просто няма да дойдат достатъчно бързо, за да се конкурират с алтернативите в енергетиката, заключават авторите.


Разбира се, ядрените централи няма да изчезнат - някои от съществуващите реактори ще се използват още дълго време. Ще има и отделни държави, които ще продължат да ги строят, загрижени за енергийното си бъдеще или водени от амбиции за разработване на ядрено оръжие. Вече е ясно обаче, че ядрената енергия няма да доведе до глобална енергийна трансформация, както човечеството някога се надяваше, категорични са авторите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цонев
  Цонев
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Като знам цените бъдещето не е и на зелената енергия...

  And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
 2. 2 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Отрезввяването дойде, най-накрая!

 3. 3 Профил на legalize_it
  legalize_it
  Рейтинг: 394 Неутрално

  ... аз лично съм ЗА ядрената енергетика.... както много добре знаем, зелената енергия не може сама...

 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Голяма лъжа. Нито се е провалила, нито ще се провали. Ядрената енергетика е съвсем чиста и почтена. Просто изисква внимателно боравене. Съвсем скоро след като се измисли добра батерия, електромобилите ще залеят света и ще има нужда от много по- големи количества електроенергия.

 5. 5 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Това е бъдещето!

  Подземни АЕЦ!

  http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=116685

  А използваното ядрено гориво вече може да се рециклира и да се използва отново!

  http://www.dnevnik.bg/zelen/2011/01/03/1019161_kitai_veche_moje_da_reciklira_iadreno_gorivo/

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 6. 6 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  Много слабо. Недомислиците са много, но тая:

  "Въпреки че хората, които управляват нейния ядрен сектор не са апартчици в разпадаща се авторитарна държава, какъвто беше случаят с Украйна, коментира Economist. "

  показва пълно неразбиране на проблема.

  Хората, които управляваха доскоро ядрения сектор в Япония бяха точно като съветски апаратчици - дългогодишни и несменяеми кадри на огромна и влиятелна компания в държава, управлявана близо 50 години от една партия. Ядрената индустрия в Япония е един от най-големите донори на политически дарения.

  Проблемите на ядрената енергетика в Япония не са технологични, а политически и управленски. Причината за Фукушима е преди всичко липсата на държавен контрол над операторите и алчността и безотговорността на последните.

  Това важи за всяка друга технология и за всяко друго общество.

  Та такам.

  И, Дневник, научете се да слагате по един линк към оригиналите.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 7. 7 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  Ама от "РИСК Инженеринг" викат, че не можело без ядрена енергия и ТРЕБЕ да се бичат АЕЦ у България многооо. Това е статия, платена от "Шеврон", "Кока-Кола", "КФС" и т.н. "мръсни империалисти". Родната ядрена енергия е най-безопасната в целий свет. "Белене" ТРЕБЕ да се построи и да ни грее до пълната победа. Всяко дете - с три крака! Всеки мъж - с осем далака! Всяка жена - мъж! и т.н.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 8. 8 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1422 Любопитно

  [quote#3:"legalize_it"]... аз лично съм ЗА ядрената енергетика.... [/quote]

  Хубаво де, аз пък съм против. НО това не е тук темата.
  Освен всичко друго еднва ли може да се обявят и заподозрят Икономист в "зеленост", а и читателите им съ6то.
  Така че хайде да не залитаме просто така, за да си кажем каквото ни е кеф... Дай си труда да разбере6 позицията на другите, ако такова упражнение е възможно. Не е нужно да се съгласява6 с нея...
  Между другото и ядрената енергия не може "сама" - без огромните разходи които са направени покрай "не-мирния атом". Ама това е "друга" тема, нал тъй...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 9. 9 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 950 Любопитно

  Стъпка напред към чистата ядрена енергия
  Електроцентрали, работещи с елемента торий, може да изместят днешните уранови инсталации.
  http://static.inews.bg/pictures/191332_375_282.jpg
  Известен като Електронна машина с множество приложения (ЕММА), ускорителят по същество представлява умалена версия ускорителите, използвани за физични изследвания, като Големия адронен колайдер (ГАК). Въпреки малките си размери EMMA може да бъде използван за стартирането и поддържането на ядрена реакция в бъдещите ториеви електроцентрали.
  Торият е сребристо бял, слабо радиоактивен метал, който се среща по цялата планета. За разлика от урана, торият е относително "чист" източник на енергия, тъй като периодът му на полуразпад е много по-кратък от урановия. Освен това след употреба торият остава и по-малко опасни странични продукти като плутоний и цезий.
  http://inews.bg/%D0%98%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8/%D0%A1%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%8F%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F_l.a_c.456_i.91413.html

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 10. 10 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 634 Любопитно

  Ъм, по-скоро това, което разбрахме, е че произвеждането на енергия от реакторите, произведени 80-те години носи известен, макар и малък риск от авария.

  Освен това научихме силната религиозност на екофундаменталистите.

  Нищо не сме научили за по-новите, нито за pebble bed реакторите, които не могат да се стапят въобще, нито за термоядрените реактори, които в момента се строят (справка - ITER).

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  Зелените им главички нямат нищо общо с действителността. Строят се нови 150 реактора. Германия преразгледа решението си за отказ от ядрена енергия, а преди седмица САЩ взеха решение за строеж на нови ядрени мощности. Сверете си часовника ... Невежеството не е престъпление, но не бива невежите да вземат решения засягащи сериозни неща, като енергетиката. А без евтина енергия няма промишленост, няма работни места, няма клиенти, няма прогрес - това вече е престъпление спрямо народа.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  До коментар [#1] от "Цонев":

  Кви са цените, че аз не ги знам?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1422 Любопитно

  [quote#4:"grayeagle"]Голяма лъжа. Нито се е провалила, нито ще се провали. Ядрената енергетика е съвсем чиста и почтена. Просто изисква внимателно боравене[/quote]
  Нали; и прасета летят из космоса?
  Има безспорни предимства, но има и такива недостатъци, че ако стане позария - "мазелото" е огромно.
  Поради това НИКОЯ частна застрахователна компания не поема такъв риск, а "свободният" пазар налага държавите да стават заложници на нечии адрени амбиции.
  Не говорим за ОГРОМНИТЕ разходи за погребване на радиоактивното "говно" което остава след работата, което 100 000 години следва да бъде опазено да не е в досег и... и...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 15. 15 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 793 Любопитно

  Хм, нито дума за проблема с вечното съхраняване на отработените ядрени отпадъци, цената за това и свързаните рискове......

 16. 16 Профил на petardg
  petardg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статията е или продукт на слабоумие или поръчкова.

 17. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Твърде опасна и скъпа.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 18. 18 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1422 Весело

  [quote#12:"bajtan"]Германия преразгледа решението си за отказ от ядрена енергия[/quote]
  Не е хубаво да се прекалява с ментето пърцуца
  [quote#11:"pi314_"]Що, олигофрените да не би да не четат вестници?[/quote]
  Икономист не е вестник, но не очаквам това да е познато в кръчмата
  [quote#10:"pi314_"]Нищо не сме научили за по-новите... нито за термоядрените реактори, които в момента се строят (справка - ITER). [/quote]
  За ИТЕР в момента няма дори и прототип; нека да видим какво се построи по Франция, пък ако стане - отлично, работи на друг принцип, да се докаже че е ефективен И БЕЗОПАСЕН, пък...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 19. 19 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 973 Любопитно

  Информация за някой си Цонев , който "знаел цените на зелената енергия".

  Ангела Меркел наскоро заяви, че до 15 г., Германия ще изнася ел.енергия от възобновяеми източници под /!/ 0.1 сент/ квч.  Коментар мой.

  15 г. ще минат като един миг, и тогава ние българите пак ще си мърморим "Каква я мислехме, каква стана"

 20. 20 Профил на zahringia
  zahringia
  Рейтинг: 479 Неутрално

  За необитаемостта на района около Чернобил – нивото на радиацията година след инцидента е близко, а може би и по-малко, от естествената радиация, която има в населени места като Денвър. Решението за постоянна евакуация се взима по-скоро по политически причини. А и никой не би искал да живее в страх от радиация, обосновано или не.

  А ако си говорим за места, опасни за живеене, в Рамсар, Иран естествената радиация е над допустимите норми и потенциално опасна, но до този момент никой не е мислил за евакуация. Трябвало е отдавна да бъде обявено за необитаемо, но там живеят 30000 души.

  Най-опасното за живота място на планетата е езерото Карачай в Русия, където Съветския съюз дълги години изхвърля промишлени радиоактивни отпадъци. Езерото е толкова радиоактивно, че един час близо до него е достатъчен за получаване на смъртоносна доза.

 21. 21 Профил на Raging
  Raging
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Пълни глупости - човечеството се провали, не ядрената енергия...

 22. 22 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ядрената енергия все още е най-евтина. Не е ясно как според Economist това се случва след като реакторите били прекалено скъпи. Че са скъпи, скъпи са, но произвеждат огромно количество енергия и това сваля много цената на произведената електроенергия. Моите впечатления са, че всъщност ВЕИ започват да залязват. Докато при ядрената енергия това едва ли ще се случи скоро.

 23. 23 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2730 Неутрално

  "Ядрената енергия ще има маргинална роля в икономиката на бъдещето, твърди списание Economist"

  Безусловно! Няма как човечеството безучастно да се примири с един постоянно нарастващ брой атомни електростанции при такова увеличение броя и силата на природните катаклизми и надигащите се опасности от войни и тероризъм. Няма да бъде в този живот, но си мечтая за деня, в който ще бъде обявено, че поради окончателно преминаване към нови източници на енергия , се прекратява строителството на нови АЕЦ, а съществуващите се оставят на доизживяване като спомагателни и аварийни мощности.

 24. 24 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 531 Неутрално

  У нас монополистите ще превземат и зелената енергия. Пък и регулациите няма да са малко. Колко чиновници трябва да се хранят?! Така че засега може само да си мечтаем.

 25. 25 Профил на starez
  starez
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Вярвай на Икономист колкото си искаш.За ме не е <закон Божи>.

 26. 26 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ей само ето това ще кажа по темата:

  http://www.solarwirtschaft.de/preisindex

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 27. 27 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  И ето я оригиналната статия за по-заинтересуваните:

  http://www.economist.com/node/21549098

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 28. 28 Профил на Цонев
  Цонев
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#13] от "Тони!":
  Високи и толерирани...

  And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
 29. 29 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 636 Любопитно

  [quote#12:"bajtan"]Германия преразгледа решението си за отказ от ядрена енергия[/quote]

  Я дай линк за тази информация, че ме заинтригува.

 30. 30 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#26] от "Distributed":Може ли в превод, не всички сме с две висши.

 31. 31 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#12] от "bajtan":


  [quote#12:"bajtan"]Германия преразгледа решението си за отказ от ядрена енергия,[/quote]

  Глупости на търкалета.

  [quote#12:"bajtan"] а преди седмица САЩ взеха решение за строеж на нови ядрени мощности. Сверете си часовника ..[/quote]

  Взе решение да разреши строежа на два реактора.

  Свали радиоактивните очила и погледни светът какъвто е - Всички искат ВЕИ, никой не иска АЕЦ.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 32. 32 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#30] от "xalikarans":

  Това е графиката на ИНСТАЛАЦИОННАТА цена (всичко до ключ) в Евро/Wp за фотоволтаична система от 100 kWp.

  Една 10 kWp система прави едно обикновено германско домакинство енергийно неутрално, т.е. произведения ток от тази 10 kWp система е повече от консумирания за една година.

  Т.е. за около 20 000 евро (и живот над системата над 20 години) домакинството може да се стане енергийно неутрално, че и енергийно положително.

  В следствие на което:
  http://beyondrevolution.wordpress.com/2012/01/12/over-half-of-germanys-renewable-energy-owned-by-citizens-farmers-not-utility-companies

  И като видим графиката как е спадала ИНСТАЛАЦИОННАТА цена в исторически план, най-вероятно ще продължи да спада и още.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 33. 33 Профил на jori
  jori
  Рейтинг: 426 Неутрално

  момчета алтернатива още няма... на вятър и слънце засега не стига, на на изкопаеми ще свърши скоро...

 34. 34 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#31] от "Distributed":

  [quote#31:"Distributed"]Всички искат ВЕИ, никой не иска АЕЦ. [/quote]
  Всички искаме и световен мир и да няма умиращи от глад. Само че желанията и реалностите са различни.
  Ако действаме според това какво ни се иска, а не според това какво трябва, нищо добро не ни чака. Не забравяй, че пътят към ада е осеян с добри намерения и това изобщо не са празни приказки. Особено когато добрите намерения са гарнирани със стабилна доза невежество.

 35. 35 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Като гледам колко реактори има, и колко още ще се строят....ще има да си мечтаем за такъв провал

  ZeroOne
 36. 36 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 487 Неутрално

  " В същото време в САЩ, където действащите реактори са най-много, шистовият газ вече сериозно е понижил цената на една от техните алтернативи."

  Ако се чудите защо е публикувана действително тъпичката статия - заради горното изречение е. Цялата ябълка е тук заради червея в нея. Всеки ден като ти повтарят, че си свиня - накрая ще загрухтиш.

  Брей, мира не им дава на някой хора този шистов газ! Понеже сме идеалисти, не вярваме, че българите се продават на големите американски корпорации за пари. Не, не и не, те са честни хора. Те не продават интересите на страната ни за пари, а го правят безкористно, от чисто сърце.

  Аз предлагам да опростим нещата. Предлагам да не спорим излишно, а да приемем следните твърдения като най-чисти истини. Като аксиоми. Като изначално известни научни факти:

  1. Да се добива шистов газ е безвредно, не по-опасно от това човек да си копае кладенец в двора.
  2. В България, както и по цяла Европа, има несметни залежи от този газ, коите ние не ползваме, поради глупост.
  3. Ние, българите, сме недалновидни идиоти, заблудени сме и сме глупави. Не сме в състояние да си разбираме интересите. Останалите европейци са умни и предприемчиви.

  Апелирам: нека не спорим по горното, нека го примем за истина. И тогава възникават едини въпроси, много особени. Ето го и най-важния от тях:

  За чий ни е да търсим и ровим за газ?

  Нали цяла Европа е бъкана с него? Нали, примерно в Полша, която в никой случай не може да бъде наричана троянски слон на САЩ в ЕС, имало огромни залежи? С това се похвали и полския посланик у нас, все едно това е от жизнено значение за българо - полските отношения. А онзи ден и група полски учени обясниха най-подробно, че всичко било така безопасно и чисто, че се чудели как може да има идиоти, които да се съмняват в това.

  И в Румъния било така! И навсякъде! И в Швйцария! И в Андора! И в Швеция! И в Словакия! И в Швейцария, онзи ден на референдум швейцарците като един одобриха шиста. И в Англия, и във Франция!

  Схващате ли ми мисълта?

  Тя е, че изобилието от шистов газ ще смъкне цената му. И тогава, за България ще е много по-изгодно да го внася. Примерно - от Полша, една братска страна, верен приятел на САЩ, което е достатъчно за всичко положително. И с един куршум убиваме цяло стадо зайци: хем внасяме евтин газ, на безценица направо. Хем укрепваме българо - полските отношения и правим добро впечатление на САЩ, което е най-важното. Хем - целта на занаятието! - прекъсваме енергийната си зависимост от ненавистната Русия, внасяме газ от правилни страни, а руснаците, останали без валута и постъпления, се пропиват до смърт. Как да не се попикае човек от радост при тази перспектива?

  И моля, не спорете с мен, че газта щяла да поветинее. Така казва Адам Смит. И Кейнс. И всички така казват - имало ли голямо предлагане, цените падали. А с учени хора не се спори.

 37. 37 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#3] от "legalize_it":

  Вярното твърдение е, че ядрената енергетика и ВЕИ не могат сами!

 38. 38 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 638 Неутрално

  хаха - кофти е да живееш енергийно в миналия век ....

 39. 39 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#19] от "Петър Иванов":

  Извинявай, тук каква е цената на тока от перките и слънчевите панели?

  ZeroOne
 40. 40 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#5] от "be_free":

  "Excuse me are you from the past."

  Това е минало в бъдещето по скоро !

  Ето нещо от бъдещето, което за съжаление от 40 години все там си стои ...

  http://www.youtube.com/watch?v=Z3IKaGR9EVs

 41. 41 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#32] от "Distributed":

  Ужас! Виж, не искам да ти убивам ентусиазма, но намери някой който разбира от електроенергия да ти обясни, че тези писаници са пълни идиотщини. На мен сигурно няма да повярваш. Консултирай се с някой, на когото вярваш и който разбира от тези неща.

 42. 42 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#34] от "moro":

  Човече, всичко свърши. GAME OVER. ВЕИ вече са най-евтиния енергоизточник.

  АКО всички поражения, отрови, Mountaintop removal mining, фракинг, смрад, наследство за прапрапрапрапрапрапра(пра *200) внуците, замърсяване, петролни разриви и т.н. се включи в цената на тока от петролът, ТЕЦ-а и АЕЦ-а те автоматично излизат от сметката.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Externality#Negative

  След 3-4 години ВЕИ, особено фотоволтаичните системи и особено за Северна Африка и Южен ЕС, ще са по-евтини от ТЕЦ-а и от ***НОВ*** АЕЦ въпреки Negative Externality-тата.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 43. 43 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#12] от "bajtan":

  да де обаче тези които правят промишленост вече загряха че няма ""евтина енергия" - евтина енергия е енергийната ефективност т.е. да произвеждаш единица продукция с колкото се може по малко енергия - това е и единственото бъдеще на икономиката !

  ...а ти си дремай на празните ясли...

 44. 44 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#41] от "moro":

  В Германия, като си сложиш фотоволтаична система на покрива, електромерът почва да върти в двете посоки - като правиш повече от колкото ползваш го продаваш на мрежата, като не правиш - купуваш от мрежата.

  Накрая на годината се гледа салдото - ако е положително ти плащат, ако е отрицателно ти плащаш.

  Сега по-ясно ли се изясних.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 45. 45 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  [quote#12:"bajtan"]А без евтина енергия няма промишленост, няма работни места, няма клиенти, няма прогрес -[/quote]
  Прав си. Но в случая "евтина" е силно под въпрос.
  Не съм противник на ядрената енергетика по принцип. Факт е, че технологичния напредък в ядрената енергетика я прави по-надеждна, но не и по-евтина. Засега тенденцията се запазва - поскъпване на електроенергията от ядрени централи ОСОБЕНО ОТ НОВИ!!!. И другия голям проблем - мащабите на инвестиците... не са за малки държави. Факт е, че ядрената енергетика изобщо не може да се развива без държавна подкрепа и цитираните от вас промени на деня, го доказват.
  Според мен ренесанс на ядрената енергетика ще има едва след 10-15 г. ако до тогава не гръмне още нещо... което е много вероятно А до тогава ще ЗАПОЧВАТ да се строят по няколко централи годишно в целия свят, темпо, което едва ще компенсира отпадането на стари централи.

 46. 46 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  До коментар [#28] от "Цонев":

  Високи спрямо какво? Спрямо цената на чаша вода, спрямо цената на тока от въглищата, спрямо цената от Белене или от Козлодуй? И кои ВЕИ, щото са доста видове, като цените им се различават в пъти?

  Препоръчвам ти да прочетеш мнение №19 преди да продължиш с коментарите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 47. 47 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#42] от "Distributed":

  Съжалавям. Това просто не е вярно. Не зная от къде черпиш тази информация. Не че не ми се иска да имаме електроенергия без замърсяване, но това просто няма да стане в този живот. Личното ми виждане е, че ВЕИ постепенно ще започнат да залязват. Това разбира се не е пожелание, а виждане в което се старая да съм максимално обективен. А на мен професията ми е близко до тези неща и мисля, че вероятността да бъркам е по-малка отколкото тази на общото схващане.

 48. 48 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#36] от "Вишински":

  Фактите са си факти. А факта е, че добива на шистов газ в САЩ:
  1. Промени световния пазар на газ
  2. Премени пазара на електроенергия в САЩ.
  Но това е за САЩ Европа е друга бира, а България не е и бира
  Факт е, че в САЩ от 25 г. не е построен нито един нов реактор. Заради големият обем на инвестициите и заради непрекъснатото поскъпване на АЕЦ заради изискранията за безопасност и съхранение на отпадъците. Но голямата причина е отпадането на военните интереси от ядрената индустрия, което я оскъпява допълнително.
  Но да изоставаш толкова в тази област не е далновидно, затова напоследък САЩ се замислят за инвестиции в ядрената енергетика НО.. изключително в иновативни системи. И на никой през ум не ми минава да твърди, че ядрената енергия е евтина, напротив, признават, че е скъпа, но трябва да се работи в тази област от стратегически събражения - а именно технологичен напредък!

 49. 49 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#47] от "moro":

  Кое точно не е вярно?


  [quote#47:"moro"]Личното ми виждане е, че ВЕИ постепенно ще започнат да залязват. [/quote]

  Човек, те ВЕИ още не са изгряли, ти ги прати да залязват. Ако използваме тази аналогия ВЕИ са на етап преди изгрев слънце, когато леко се развиделява.

  ВЕИ тепърва ще реализират демократизирането на енерго производството, т.е. ВСЕКИ да може да стане производител на енергия, а не както сега - само монополите да произвеждат ток, а всички останали да са само и единствено консуматори.

  Стой и гледай филма и чети съвременна информация.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 50. 50 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#47] от "moro":


  Ела в Групата:

  http://www.facebook.com/groups/172169062843817/

  Има хора, които работят във ВЕИ индустрията и разбират материята много по-добре от мен, ще ти обяснят всичко.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 51. 51 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#47] от "moro":

  Много бъркаш. ВЕИ изобщо няма да залязват, но никога няма да са главен , базов източник на електоренергия. В този смисъл ВЕИ и АЕЦ изобщо не си противоречат, а се допълват. Големият враг на АЕЦ е ТЕЦ Но тая битка АЕЦ я печели стратегически - въглищата рано или късно ще свършат, а преди това ще поскъпнат, а преди да поскъпнат, електроенргията им се оскъпява от емисиите СО2... но това е дълъг процес. Поне още 15-20 г. големият конкурент на АЕЦ ще е ТЕЦ.

 52. 52 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#51] от "Дамян":

  напротив - ВЕИ до 40-50 год. ще бъдат не само "базовия", но и единствения източник на енергия защото единственото бъдеще на енергетиката е нейната децентрализация. не забравяй че все още не използваме енергията на вълните и приливите които са далеч по стабилни като енергоизточник от вятъра и слънцето

  така или иначе, когато говорим за енергия от ВЕИ, става дума за един МИКС от няколко източника комбинирани с умни мрежи които изискват по малко производство и разпределяне на ползването равномерно в денонощието...

 53. 53 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#52] от "dun":

  Съгласен съм, че ще има държави (територии) които ще се задоволяват почти 100 % с електроенергия от ВЕИ. Съгласен съм, че едни ще ползват повече вятър, други слънце, трети вода (от реките), а четвърти приливни ВЕЦ (и различни комбинации от тях) Но погледнато глобално, не е възможно ВЕИ да се разпространят толкова, че да покриват нуждите на човечеството от ел. енергия на 100% , аз се съмнявам, че ще могат и на 50%.
  Хайде да погледнем така - как да се индустриализират огромни територии от централна и североизточна Азия? Вятър? малко, недостатъчно. Слънце? повече, но само денем, вода? да, огромни реки, те дават електроенергия и днес, но.. недостатъчно. Да не говорим за приливната енергия, щото до който и да е океан има поне 2000 км. Всички енергоизточници трябва да се ползват, но ми се вижда изхвърляне да прогнозираме повече от 50% дял на ВЕИ. Та... кои ще са другите 50%?

 54. 54 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#52] от "dun":

  А за децентрализацията си прав. Част от бъдещето на ВЕИ е в локално производство и употреба на електроенергия. Но с локална стратегия трудно може да се достигне и 50% от производство/потребление

 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4338 Любопитно

  "Economist: Ядрената енергия е мечта, която се провали"

  Мечтата може да се възроди, когато в експлоатация влезнат АЕЦ действащи на принципа на ядрен синтез..... това е бъдещето пред ядрената енергетика!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#55] от "Иво": По ядрения синтез се работи вече 40 г. И най-смелите прогнози са, че докато го докарат до промишлено производство ще минат поне още 20... В мометна са на ниво задържане на плазмата няколко секунди при силно отрицателно КПД.
  Убеден съм, че един ден ще имаме контролиран ядрен синтез "студен" или горещ но от сега можем да кажем, че цената на тази електроенергия ще е съизмерима с тази на АЕЦ.
  Причините?
  1. Възстановяване поне частично на огромните дългогодишни инвестиции през патенти или ноу хау.
  2. Големи скъпоструващи инсталации.
  3. "Суровината" - добиването на водород си има разходи и то не малки. Разходи предимно на енергия
  От сега с голяма степен на вероятност можем да кажем, че:
  1. Тези централи ще са радиоактвно безопасни - практически индустриално чисти.
  2. Тези централи ще се спират (намаляват мощността си) сравнително лесно за разлика от АЕЦ, т.е. ще са по-гъвкави. Но същевременно ще "стартират" трудно, енергоемко, което отново ги поставя в редиците на "базовите мощности" т.е. такива, които за да са ефективни, трябва да работят почти непрекъснато на пълна мощност.

 57. 57 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#53] от "Дамян":

  значи с енергетиката сме на прав път щом скептик се навива на 50% сега можем да обсъдим другия важен за икономиката на бъдещето въпрос - това което наричаш "индустриализация на огромни територии"...

  ...всъщност индустриалзацията вече достига своите предели от една страна ограничена от липсата на ресурси, и от друга от нуждите на обществото. нали помниш кадрите от 2008 и 2009 на огромни площи заети от нови автомобили по пристанищата на света. както тези автомобили има редица просто излишни производства които ще изчезнат в следващите 10 год.

  бъдещето на индустрията е да се превърне в услуга - т.е. не да купуваш нова кола или телевизор, а те да ти бъдат предоставяни от производителя заедно със поддръжката и собствеността върху компонентите в продукта (напр. металите). също ще се върнем и към качествено производство със взаимозаменями части което също ще ограничи бълването на ненужни еднодневки които се продават само защото производителя влага повече средства в реклама отколкото в самото производство

  и все пак ще трябва да запазим някаква площ за прехраната си, нали...освен ако не планираме да превърнем Земята в една огромна фабрика, а човешкия род да логично да изчезне...

 58. 58 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#57] от "dun":

  Аз съм фен на ВЕИ!!! Но просто не мога да си представя такава всеобхватност, каквато виждат някои други фенове!
  А пък под индустриализация разбирам и производство на храни Приемам, че не съм изпозлвал правилна дума. Нека да кажем "усовяване" на неизползвани земи и ресурси.
  Наистина, това, което говориш ти е интересно... но ми се струва, че е свързано с неизбежна редукция на ... населението - на хората заети с производството на тези услуги. Тази тенденция от 15-20 г. насам да се произвеждат продукти годни до изтичане на гаранцията им, никак не е случайна. Тя е резултат на отчаяните опити на запада (златният милиард) да поддържа стандарта си - печалби, но и заетост. Това е атавистичен опит да се създаде икономическо перпетуум мобиле, което си има своята цена и... вероятно ще претърпи неуспех. Но пък си има и своето обяснение - нека не забравяме, че това, което се произвежда се потребява основно от тези които произвеждат - т.н. средна класа. Тази средна класа със сигурност ще се навие да потребява по-качествени и по-ефективни (дълготрайни) продукти, но няма да се навие да произвежда по-малко Лоша работа.

 59. 59 Профил на Цонев
  Цонев
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#46] от "Тони!":
  Много добре знаеш за какво говоря, но ето ще ти дам по-конкретен отговор - соларната енергия и от ветрогенетатори е по-скъпа от ядрената и от класическите тец с въглища...

  And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
 60. 60 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#57] от "dun":

  А пък "ограничеността от липста на ресурси" действа и днес. Най-ярко се вижда в индустрията за повторно използване на суровини. На този етап повторното използване е станало икономически по-изгодно от добиването в много сектори. А как ще се решава казуса : "покупка на ново или ремонт и подръжка" пак зависи от цените на суровините и наличието им.
  Тази дилема в последните години се рашава така - купуваме ново, защото понататъчната подръжка на старото излиза по-скъпо. Паралелно с това действа и техническият прогрес - все пак има и такова НОВО, което е приципно ново и съдържа вътрешна ефективност. Същевременно съм съгласен с теб, че иновациите напоследък са много по-интензивни от появата на действително нови неща.

 61. 61 Профил на bayern
  bayern
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ядрената енергия е най добрата но трябва да се подобри сигурността и да се премахне напълно в сеизмични райони като в япония

  Welthauptstadt Germania
 62. 62 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#32:"Distributed"]Една 10 kWp система прави едно обикновено германско домакинство енергийно неутрално, т.е. произведения ток от тази 10 kWp система е повече от консумирания за една година. [/quote]
  Със слънчеви панели и перки на покрива на домакинствата не се прави ИКОНОМИКА на ЦЯЛАТА една страна! Да, добре е АКО можеш да си позволиш, да си сложиш панели и вятърна перка в двора, за да си ТИ независим, но за захранване на цяла страна- ЗАБРАВИ!

  http://youtu.be/VOMWzjrRiBg

  [quote#31:"Distributed"]Всички искат ВЕИ, никой не иска АЕЦ[/quote]
  Щом и Саудитска Арабия ще стри ШЕСТНАДЕСЕТ(16) АЕЦ-а, прави си сметката, КАКВО идва оттук- нататък.

  http://arabnews.com/economy/article545341.ece

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 63. 63 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Това, което виждаме и което вълнува електората е върхът на айсберга.
  Тежки проблеми има във всички етапи на ядрената енергетика - от изчерпване на суровините, ненадеждността на самите реактори, загробването на горивото и на самите реактори. И другите не са само цветя и рози във тези етапи, но поне не са свързани със толкова радиоактивност и толкова много пари.
  Че бъдещето не е на изгарянето на горива - не е. Ред е отново на физиката да изкара нещо ново - след гравитацията и електричеството. Може би е на път? До преди 150 години електричеството е служело само за забавление - трикове със повдигане на предмети и малки светкавици. И телеграфа. Но кой е предполагал, че ще движи машини и икономики?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 64. 64 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 583 Разстроено

  Енергията е източник на пари и всяка промяна към поевтиняване води до загуби на едни или други бизнес групировки и държави. Чел съм много за студения ядрен синтез. Има също така т.н. енергия на нулевата точка, вероятно свързана с работата на великия математик Григорий Яковлевич Перельман.
  http://llkitai.livejournal.com/216470.html
  За съжаление, няма да позволят на човечеството да ползва енергия, която е евтина. Упорито лансират реакторът тип ТОКАМАК, защото е много скъп.
  Ще се строят и АЕЦ, именно защото са скъпи, колкото и нелогично да изглежда.

  Тагове: енергия на нулевата точка, студен ядрен синтез.

 65. 65 Профил на Питащият
  Питащият
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Трудно е да се каже дали се е провалила, защото в момента се разработват ново поколение реактори, които ако бъдат заровени достатъчно дълбоко под земята, могат да бъдат безопасни, но това е алтернатива за страните от севера,които са бедни на възобновяема енергия. България не е от тях и нашата енергийна независимост минава през развитие на ВЕИ на биомаса и фотоволтаици. Не трябва да се строи нова ядрена мощност поне 10-15 години, а този мафиотски проект, АЕЦ-Белене, който защитават малоумни атакисти, и други руски подлоги, трябва да се спре незабавно. Нямаме нужда и от факинг газ, а от диверсификация на доставките и програма за енергийна ефективност.

  Обичам да питам
 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#56] от "Дамян":

  Разбирам, мерси за информацията по въпроса!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#59] от "Цонев":

  [quote#59:"Цонев"]Много добре знаеш за какво говоря, но ето ще ти дам по-конкретен отговор - соларната енергия и от ветрогенетатори е по-скъпа от ядрената и от класическите тец с въглища...[/quote]

  Това не е вярно.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 68. 68 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#62:"Omnis Omnibus"]Със слънчеви панели и перки на покрива на домакинствата не се прави ИКОНОМИКА на ЦЯЛАТА една страна! [/quote]

  Прочети ето този линк:

  http://www.renewablesinternational.net/the-german-switch-from-nuclear-to-renewables-myths-and-facts/150/537/33308/

  по възможност няколко пъти. Най-радва следното:

  By 2011, 25 gigawatts (GW) of photovoltaics had been installed. Solar power can already peak at an astonishing 40 per cent of power demand on sunny summer days (see chart below).

  т.е. По обяд, когато има най-много слънце, тези 25 GWp са снабдили 40% от потреблението на ток. Когато тези 25 GWp станат 50 GWp или 100 GWp (Скоро оцениха потенциала на покривните фотоволтаични мощности в Германия на 100 GWp ПЛЮС още 100 GWp не покривен потенциал) тогава Германия почти всеки ден ще си снабдява ВСИЧКОТО потребление на електричество за 2-3 часа (по-късно и за 4-5 часа) през деня от фотоволтаични мощности, че и ще остава.

  Въпросът е какво ще се прави с излишната енергия, защото очевидно ще имат фотоволтаични и вятърни мощности, които ще произвеждат много повече ток от колкото потребяват.

  После прочети и този линк:

  http://cleantechnica.com/2012/03/13/clean-energy-trends-2012-report-released/  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 69. 69 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#62] от "Omnis Omnibus":

  Сигурно излишната енергия ще я преобразуват на транспорт:

  http://www.ecars.bg/parts/charging/item/2760-50-godini-polovin-milion-razhod-benzin-20-hiliadi-solarna-elektroeneria#

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 70. 70 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#69:"Distributed"]Сигурно излишната енергия ще я преобразуват на транспорт: [/quote]
  Колко % е? За кое по- напред? На каква цена? И т.н. и т.н...

  Изгледай видеото от предишния ми пост, ако разбираш английски- там е обяснено!

  П.П. Ще е добре, ако някой го преведе, филмчето.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 71. 71 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#70] от "Omnis Omnibus":


  [quote#70:"Omnis Omnibus"]Изгледай видеото от предишния ми пост, ако разбираш английски- там е обяснено![/quote]

  Превъртях до фотоволтаичните модули - само глупости наговориха.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 72. 72 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#70] от "Omnis Omnibus":

  Иначе са ясни тези неща - крайна планета, експоненциален ръст -не става, само че много от видовете ВЕИ не ползват редки и/или скъпи и/или оскъдни и/или опасни ресурси.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 73. 73 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 793 Весело

  [quote#71:"Distributed"]Превъртях до фотоволтаичните модули - само глупости наговориха. [/quote]
  Ето това- Чукча...

  Не само не четете, но и не ГЛЕДАТЕ!

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK