Пчеларството в градски условия набира популярност в Ню Йорк

Пчеларството в градски условия набира популярност в Ню Йорк

© New York City BeekeepingВсе повече нюйоркчани отглеждат пчели в града - броят им се е увеличил четири пъти през последните две години по данни на организацията New York City Beekeeping, която е най-голямото пчеларско сдружение в града.


До 2010 г. отглеждането на пчели в Ню Йорк беше забранено, но и тогава ентусиасти го практикуваха нелегално, като криеха и замаскираха кошерите си. Според организацията обаче, откакто започна масовото измиране на пчелни колонии през 2006 г., интересът на хората към пчеларството рязко се е повишил.


Пчеларството в градски условия набира популярност в Ню Йорк

© New York City Beekeeping
След като вече не им се налага да се крият, членовете на New York City Beekeeping са достигнали 1300 души, а кошери се разполагат по покривите на небостъргачи, по балкони и училищни дворове.


Според главния ментор на организацията Джим Фишър пчелите са се превърнали в най-актуалната екологична кауза, като са изместили китовете и пингвините, за които е по-трудно да се направи нещо с лесно забележим ефект. "Много от резултатите от екологично отговорния начин на живот не могат да се видят, докато пчелите опрашват градините на хората и им дават мед", коментира Фишър пред "Гардиън".


Пчеларството в градски условия набира популярност в Ню Йорк

© New York City Beekeeping


По думите му икономическата криза също е дала тласък на градското пчеларство, защото е стимулирала повече хора да се занимават с градинарство или да създават градски ферми. Тези хора обаче бързо разбират, че е трудно да получиш добра реколта без пчели, които да опрашат растенията. 


Пчелите правят града по-поносим за живеене, коментира още Фишър. Според него за градския жител кошерът е едно малко сандъче спокойствие сред полуделия свят наоколо. Бум на пчеларството има и в други големи градове като Лондон, Париж и Мелбърн.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK