Странджа има шанс да стане първият биосферен парк в България

Целта на парковете по програмата "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО е балансът между природозащита, икономическо развитие и съхраняване на културните ценности.

© Цветелина Ангелова

Целта на парковете по програмата "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО е балансът между природозащита, икономическо развитие и съхраняване на културните ценности.Странджа ще кандидатства за статут на първия български биосферен парк по изискванията на Севилската стратегия за биосферните резервати от листата на ЮНЕСКО. По подготовката му работи Българската фондация "Биоразнообразие" (БФБ) в сътрудничество с експерти от биосферни паркове в други европейски страни.


Очаква се номинацията за обявяването на биосферния парк "Странджа" да бъде внесена през есента, а ЮНЕСКО трябва да се произнесе по нея в началото на 2013 г. Това стана ясно по време на национална среща за обсъждане на ефективното съвместно управление на различни категории защитени природни обекти в страната.


Какво е МАВ парк
Биосферните паркове в листата на ЮНЕСКО се обявяват по програмата "Човек и биосфера" (Мan and Biosphere, MAB) на международната организация. Това е сравнително гъвкав инструмент, като целта му е не само опазване на природата, а постигането на устойчив баланс между природозащита, икономическо развитие и съхраняване на местните културни ценности.


Парковете по тази програма се състоят от три зони - сърцевинна с най-строг режим, в която приоритет е опазването на природата и зоната трябва да е защитена със законов документ, буферна с малко по-свободен режим, и преходна зона, в която се извършва човешка дейност в съответствие с природозащитните цели на парка.


Това зониране отразява принципите на устойчиво развитие чрез съчетаване на човешката дейност и дейностите за опазване на защитената територия, обясни Пиер Галан, международен експерт по биосферни резервати и защитени територии от Швейцария.


Българските резервати не отговарят на тези изисквания


България има 16 биосферни резервата, обявени преди много години, но нито един от тях не отговаря на изискванията за биосферен парк по програмата MAB, каза още Пиер Галан. Всички те са малки резервати със строг режим, съответстващ приблизително на режима в сърцевинната зона на МАВ парковете.


След приемането на Севилската стратегия през 1995 г. от държавите - членки на ЮНЕСКО, се очаква да осъвременят резерватите си като преминат към новата система с три зони. В България обаче това не се е случило с нито един от съществуващите резервати, което означава, че предстои още много работа, напомни Галан.


Изискването за осъвременяване носи и много добри възможности, защото при обявяването на резерватите никой не се е допитвал до населението в региона, докато сега е задължително да бъде взета под внимание и гледната точка на местните общности, изтъкна експертът.


Какво трябва да се случи в Странджа


На територията на природен парк "Странджа" има 5 резервата, които вероятно ще останат като сърцевинни зони на новия биосферен парк, каза за "Дневник" Радостина Ценова от БФБ. Хората от региона вече разбраха, че освен тези резервати няма да има нови зони със строги ограничения за човешката дейност, обясни тя.


Ако новият биосферен парк бъде обявен, неговата територия ще бъде по-голяма от тази на природен парк "Странджа". Например в момента паркът включва само малка част от територията на община Царево, но ние преговаряме с кмета за включването на цялата община в преходната зона на биосферния парк, което ще даде по-добър имидж на цялата територия, смята Радостина Цанова.


Сред най-важните ползи за местното население е международното признание и участието в една ясно разпознаваема международна система под знака на ЮНЕСКО, каза още тя. Това може да даде на общината известно предимство при кандидатстване за финансиране по проекти на международно и национално ниво. Паркът дава също възможност за развиване на туристическия продукт в региона, защото за много от туристите е скучно да стоят само по крайбрежието и търсят различни форми на туризъм, смята Цонева.


Как биосферните паркове могат да бъдат полезни на малкия бизнес разказа Ваня Дебевец от парка "Скочанска яма" в Словения. Паркът е регистрирал търговска марка, която предвижда да предоставя за използване на производители на храни в неговата територия. Те се ангажират да спазват определени добри практики, а паркът от своя страна използва техните продукти и ги рекламира при участията си в международни изложения и други инициативи.


Предвижда се да бъде договорено подобно партньорство и със собственици на семейни хотели и къщи за гости на територията на парка, които ще имат възможност да дават на гостите си билети за посещение на местните туристически обекти на по-ниски цени, обясни Ваня Дебевец.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 514 Неутрално
 2. 2 Профил на mahito
  mahito
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Ами айде де, стига само да не почнат да пробват пак да стоят незаконно наоколо...

 3. 3 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Това е един интелигентен начин за ефективно използване на природните ресурси на страната - и за доброто на хората, и за доброто на природата.

 4. 4 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Всичкото Мара втасала ...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 5. 5 Профил на Forgive me, if it was my fault
  Forgive me, if it was my fault
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Периферията на преходната трета зона от фиксирания парк на такива участъци, е всъщност добра основа за развитието на тип "селски и еко туризъм". Като цяло тази платформа за осмисляне на парковете, като плавно свързани и съгласувани на границите с човешката среда, увеличава итереса към тях и дори територално позволява да се включат нови площи под специален статут на управление-съхранява ги.

  Smile, smile, a little baby!
 6. 6 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Аз знам,че там се правят най-много дървени въглища!Това в плюс ли е за паркова особеност?

 7. 7 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  А дано!!!!!!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 8. 8 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Гневно

  До коментар [#4] от "Captain Shakespeare":

  Уфффффффффффффффффффффф!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 9. 9 Профил на darkwing
  darkwing
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Я една тръбичка към Акалендрополус и ще стане първият MABP резерват - Мan, Biosphere and Pipe

 10. 10 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Всяко решение, което пречи на застрояването на Странджа, е положително

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 11. 11 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Добра идея! Дано бързо се осъществи, че голяма сеч пада в момента.

 12. 12 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Няма да стане! В Странджа много дървета за изсичане има, тракийски иманета има,туристически мераци има ... не се заблуждавайте.Интересите там са много и по български.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 13. 13 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  С оглед на тенденциите в страната, цялата територия има шанс да стане един голям биосферен резерват. Само миризмата на свободни като вятъра катуни ще разваля идилията. Нялколкото останали българи ще радват чистия и природосъобразен пушек на печени кебапчета от свободни говеда.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 14. 14 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Дали пък този кмет на Царево ще се окаже разумен и няма да иска пореден Слънчев Бряг на територията на общината. Дано наистина да е убеден, че Царево ще сепечели много ако пази гората и предлага нещо различно от All Inclisive в бетонови гета на плажа.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 15. 15 Профил на Ивелина
  Ивелина
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И аз съм на мнение, че тази идея би била страхотна реклама за страната ни, както за развитието на така нашумелия еко туризъм.

 16. 16 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Колкото по-скоро толкова по-добре

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK