Природозащитници: Промените в Закона за горите създават условия за нерегламентирана държавна помощ

За първи път от 1934 г. се разрешава частни лица да строят в държавните гори в защитени територии, напомнят от "За да остане природа в България".

© Надежда Чипева

За първи път от 1934 г. се разрешава частни лица да строят в държавните гори в защитени територии, напомнят от "За да остане природа в България".Поправките в Закона за горите, които бяха приети на второ четене в земеделската комисия, ще увеличат застрояването и изсичането на горите и ще създадат условия за нерегламентирана държавна помощ за определени фирми. Това ще доведе до наказателна процедура срещу България, коментираха представители на коалицията "За да остане природа в България", след като през седмицата парламентарната комисия по земеделие прие на второ четене промени в закона.


Представители на дърводобивния и дървопреработвателния бизнес също се обявиха против поправките, които според тях облагодетелстват отделни големи компании.


Организациите възразиха също срещу начина, по който се прокарват промените в закона и който според тях противоречи на философията на законодателния процес в България. "На второ четене в комисията по земеделието и горите бяха вкарани огромно количество нови текстове," каза бившият директор на природен парк "Витоша" Тома Белев. Става дума за членове от закона, които не са разглеждани на първо четене, и промени, които не са били включени в предложението на Министерския съвет, обясни той.
"Съгласно приетите от комисията изменения, българските гори ще могат да бъдат застроявани, без да се извършва промяна на предназначението им," каза още Тома Белев. По думите му там ще бъдат разрешени огромен кръг от дейности, като в същото време тази гора ще продължи да се води горска територия.


Подобна промяна е приета и за застрояването на земеделските земи. Докато досега в тях без промяна на предназначението можеха да се строят само постройки за нуждите на селското стопанство, промяната на два члена - един в Закона за горите и един в Закона за опазване на земеделските земи - ще даде възможност там да се строи "почти всичко", каза Белев.


Природозащитници: Промените в Закона за горите създават условия за нерегламентирана държавна помощ

© Юлия Лазарова


За първи път от 1934 г. се разрешава частни лица да строят в държавните гори в защитени територии, каза Катерина Раковска от коалицията "За да остане природа в България". Тя напомни, че парк "Витоша" е най-старият парк на Балканите и още в началото на 20 век българската държава започва да отчуждава всички вещни права на частни лица и общини върху терените в него, като в някои случаи това става срещу златни български левове. Сега през 21-и век наблюдаваме обратния процес, коментира тя. Държавата започва да продава вещни права за строеж, за ползване и за сервитути. По думите й това ще даде възможност за застрояване на природния парк и на други защитени територии.


Друг сериозен проблем според природозащитниците идва от промяната в закона, която дава възможност горите до 2 хектара да се стопанисват без планови програми. Това ще доведе до бързо изсичане на частните гори, особено в полупланинските райони като Великотърновско и Ловешко например, каза Тома Белев. Тази възможност беше отменена през 2005 г., напомни той. Преди това подобен текст съществуваше в стария закон за горите и доведе до изсичане на големи горски участъци.


Приетите поправки са в противоречие с философията строителството в България да се извършва на базата на общи устройствени планове, каза още Тома Белев. Преди промените законът предвиждаше строителството в горите също да се основава на общи устройствени планове и на областните планове за развитие на горското стопанство, но в момента това се променя и се дава възможност на лицата, придобили по реда на стария закон държавни гори, да ги застрояват на базата на подробни устройствени планове, коментира той.


Приетите от комисията промени ще доведат и до унищожаване на крайречните гори, които са изключително ценни от биологична гледна точка и са части от мрежата "Натура 2000", подчерта Тома Белев. С новите промени се обявява, че те вече не са гори и ще могат да бъдат изсичани, без да са необходими каквито и да било разрешения, обясни той.


Между първо и второ четене беше внесена и поправка, даваща възможност държавните гори да се стопанистват над прираста им. Философията в българското горско стопанство през последните 120 години е горският ресурс никога да не се използва в степен, надхвърляща прираста, който може да даде, обясни Тома Белев. С промените в закона за горите се въвежда възможността държавата да ползва до два пъти прираста на горите, или до 150% от това, което гората произвежда, да бъде консумирано, поясни Белев. Това неминуемо ще доведе до загуба на дървесина и ще наруши възпроизводството на горите, коментира той.


По думите му между първото и второто четене на закона са били внесени и две промени, водещи до нарушаване на интересите на частните собственици на имоти. Първата от тях позволява ловностопански съоръжения в държавните ловни стопанства, които стопанисват и частни гори, да бъдат застроявани без да се търси съгласието на собственика.


Втората от тези промени дава възможност на държавните горски предприятия, които стопанисват държавните гори, да влизат в спорни имоти - места, където държавата и частни лица спорят за собственост. Те ще могат да ги стопанисват до приключването на съдебната процедура, като си удържат разходите за стопанисване, а остатъка от приходите от тези гори внасят по банкова сметка. След приключването на спора, този остатък ще бъде възстановяван на собственика на гората, но без лихвите по него, каза Тома Белев.


Природозащитници: Промените в Закона за горите създават условия за нерегламентирана държавна помощ

© Юлия Лазарова


Променя се напълно концепцията на закона, който досега работеше на принципа "разделяне на марката от брадвата", коментира Димитър Джоков, инженер по горско стопанство и представител на  коалицията "Да спасим горското предприемачество в България". Този принцип означава, че маркирането на дърветата, които ще се секат, се извършва от едни лесовъди, други техни колеги на държавна служба проверяват маркираното, а трети извършват дейностите в гората като сеч, износ на дървесина, залесяване и т.н., обясни Джоков.


Приетите промени дават право на държавните предприятия да извършват едновременно всички тези дейности - да отбелязват дърветата, които ще се секат, да извършват сечта и да се самоконтролират, поясни той. В същото време хората, които ще вършат тези дейности, ще контролират и частните фирми в гората, които ще бъдат техни конкуренти.


Според Мария Маринкова от сдружението на частните преработватели "Батак" проблеми ще създаде и членът в закона, който дава възможност на местни търговци да сключват дългосрочни договори до 10 години с държавните горски стопанства. По думите й това само по себе си не е лошо, но условията за кандидатстване за дългосрочни договори са направени така, че изключват малкия бизнес и привилегироват определени големи фирми.


Промените в закона са в разрез със законодателството на ЕС и в частност с принципа за свободната конкуренция, коментира Свилен Овчарон, представител на групата юристи доброволци "Зелените адвокати".


По досегашния закон право на строеж, право на ползване или наем на държавна земя от горския фонд се предоставяше само за точно определени цели и само за лица, които имат нестопанска дейност, а не на стопански субекти, обясни той. Това право се предоставя без търг и конкурс, по държавно определени тарифи, които са доста по-ниски от пазарните, затова досега Изпълнителната агенция по горите е била много предпазлива при предоставянето му, каза още Овчаров.


С промените се открива широка възможност това право да се предоставя на всякакви стопански субекти, търговски дружества, които целят печалба и я разпределят на акционерите си, обясни той. По думите му промените дават възможност ски писти да се предоставят на операторите на лифтовите съоръжения, които винаги са стопански субекти. По този начин тези фирми са привилегировани в сравнение с други частни субекти, които трябва да си купят земя от частен собственик, за да развиват същата дейност.


"ЕС ще ни глоби за нерегламентирана държавна помощ," предупреди Овчаров. Той подчерта, че не става дума за даване на привилегии на българския бизнес, а на офшорни компании, които не плащат данъци в България и изобщо не са регистрирани на територията на ЕС. В същото време българските компании не могат да навлязат в държавните гори и да се занимават с туризъм, спорт или с друга стопанска дейност, защото за тях разходите ще бъдат твърде високи, каза още Свилен Овчаров.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Бойко, Цеко и марионетките им в парламента приличат на стадо подивели от глад свине, готови да изплюскат всичко до което могат да се докопат.
  Не трябва да чакаме Европейската комисия, на която и трябват години за да вземе решение, трябва да си спрем сега!

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 2. 2 Профил на nosimoto
  nosimoto
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Някои хора явно не разбират колко ценен ресурс е нашата природа и са готови да ни лишат от него, за да си утолят няколко "бизнесмени“ лакомията. Как пък политиците поне веднъж не подкрепиха със същия плам някоя истински добра инициатива или поне да ни спестят плащането на глоби.

  -- i'm sick enough to be totally confident
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Forgive me, if it was my fault
  Forgive me, if it was my fault
  Рейтинг: 975 Разстроено

  "Философията в българското горско стопанство през последните 120 години е горският ресурс никога да не се използва в степен, надхвърляща прираста"

  Като философия, да, но не и на практика. Има разтърващи бележки на Буров, помня, за това как се е отсичала вековната ни гора и многото стари екземпляри дървета още след Освобождението и особено след Първата световна война. С този сега закон се легализира затриването на крайречните гори, за съжаление.

  Smile, smile, a little baby!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 495 Неутрално

  ББ = Бойко Брадвата.

  Ако премиерът не иска да бъде запомнен така - сега е момента да действа и гадостите да се махнат при второто четене в пленарна зала!

 7. 7 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Българи, всички бяха през тези години мръсници, затова и стигнахме до тук! Тези мутри(управляващите сега) са облечени в костюми, но всъщност са си същите рекетьори, които помним от 90те! Не очаквайте да се спрат пред унищожението на природата, заради нашите рехави протести! Единственият ресурс останал за грабене е ГОРАТА! Другото вече бе опоскано!

 8. 8 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 545 Неутрално

  И може ли да ми каже някой по какво ГЕРБ се различават от Тройната Коалиция???

 9. 9 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 488 Любопитно

  тия от ГЕРБ луди ли са? та те с този закон харакири ли смятат да си направят? странни хора.

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 10. 10 Профил на Petar Kardzhilov
  Petar Kardzhilov
  Рейтинг: 434 Гневно

  !!! >>> Позицията на гражданска група "За Витоша" от пресконференцията днес:

  Гражданска група "За Витоша" - позиция от пресконференцията в БТА на 30.03.2012 срещу поправките в Закона за горите

  Гражданска група “За Витоша” кани всички софиянци и гости на София със ски, сноуборд, шейни и колела на закриване на зимния сезон в Природен парк “Витоша” Четвъртото и последно за сезона спускане, въпреки нарочно неработещите съоръжения на Витоша, ще бъде по бански и под надслов “Карай за Витоша не не шега”!

  1 април, неделя, от 11:00 до 15:00 ч., Меча поляна, ПП “Витоша”.  Страницата във Фейсбук на "За Витоша” има 1898 последователи. На последния митинг-шествие срещу промените в Закона за горите участвахме над 1500 човека (броят е документиран на видео). Много популярни личности, които видяхте в клиповете на пресконференцията, също се включиха в кампанията и участваха в протестите – Ива Дойчинова, Луиза Григорова, Силвия Петкова, Стоян Янкулов, Калин Терзийски, Иван Бърнев, Филип Аврамов, Валери Йорданов, Васил Гюров, Димитър Кърнев, Евгени Дайнов и други. За съжаление някой ключови за обществото ни електронни медии не обърнаха особено внимание както на гражданите, така и на тези български артисти и обществени лица.

  В настоящата ситуация всички ние – граждани, медии и даже народни представители(!) сме заложници на няколко човека с конкретни икономически интереси. Това става за сметка на най-ценни ресурси за всички български граждани, които са публична държавна собственост и принадлежат на всички граждани по право и като данъкоплатци. Категорично оспорваме тезата, че поправките в Закона за горите се приемат за развитието на туризма в България, и, с научни данни и правни доказателства, застъпваме тъкмо противоположната теза: тези поправки ще навредят на развитието на българския туризъм и икономика, по-точно на дребните и средни предприемачи в засегнатите сектори.  От гражданска група „За Витоша” смятаме, че е крайно време националните телевизии, включително обществената, които са сред най-влиятелните медии у нас, да поемат инициативата да поставят проблемите на широко обществено внимание. Към момента те не инициират дебат по проблема с поправките в Закона за горите в информационни и публицистични предавания. От гражданска група „За Витоша” очакваме екипът на предаването “Референдум” на обществената телевизия в програмата на БНТ 1 да постави като тема промените в Закона за горите, като покани всички заинтересовани и засегнати страни.  Гражданска група „За Витоша” вече търси и намира политическа подкрепа в Народното събрание срещу приемането на поправките в Закона за горите. Призоваваме всеки един народен представител да се запознае подробно с казуса и да заяви публично лична позиция по него, преди да се гласуват поправките на второ четене в пленарна зала.  Срамната история за "поправките Цеко Минев”, може да се обобщи със следната алегория, ако използваме приказката “Алиса в огледалния свят” на Луис Карол. Алиса сме всички български граждани, Черната царица е властта, т.е. ГЕРБ, т.е. премиерът Борисов, пред който говорят гласовете на олигарси, местни феодали и определени депутати, а огледалният свят е медийният дневен ред в съвременното информационно общество, в който, ако събитието не попадне, все едно не се е случило изобщо:

  ВТОРА ГЛАВА

  ГРАДИНАТА НА ЖИВИТЕ ЦВЕТЯ

  “— Откъде идеш? — каза Черната Царица. — И къде отиваш? Гледай нагоре, говори ясно и не си играй непрестанно с пръстите.

  Алиса изслуша тези напътствия и обясни с известно смущение, че е загубила пътя си.

  — Не зная какво разбираш, като казваш „пътя си“ — каза Царицата. — Всички пътища тука са мои. Но как си попаднала изобщо тука? — прибави тя по-любезно. — Покланяй се, когато мислиш какво да отговориш, това спестява време.

  Алиса се позачуди на тези думи, но усещаше твърде голямо страхопочитание към Царицата, за да не й повярва.

  „Ще проверя дали това, което казва, е наистина така — си помисли тя, — когато се върна в къщи някой път по-късно за вечеря.“

  — Време ти е вече да отговаряш — каза Царицата, като погледна часовника си. — Отваряй си устата малко повече, когато говориш, и винаги казвай „ваше величество“.

  — Исках само да разгледам градината, ваше величество…

  — Правилно — каза Царицата и я потупа по главата, нещо, което никак не се хареса на Алиса. — Като каза „градина“, та се сетих: аз съм виждала такива градини, в сравнение с които тази прилича на пущинак.

  Алиса не се осмели да се препира по този въпрос и продължи:

  — …и реших да се изкача на върха на този хълм…

  — Като каза „хълм“, та се сетих — прекъсна я Царицата. — Аз мога да ти покажа хълмове, в сравнение с които този изглежда като долина.

  — Не, не е възможно! — рече Алиса, учудена, че най-после се осмели да й противоречи. — Хълм не може да бъде долина, знаете, това би било безсмислица.

  Черната Царица поклати глава.

  — Можеш да го наречеш „безсмислица“, ако искаш — каза тя. — Но аз съм чувала такива безсмислици, в сравнение с които моите думи изглеждат пълни със смисъл като цял речник.

  Алиса се поклони пак, понеже се уплаши от тона на Царицата, по който личеше, че е малко обидена.”  По-късно Черната царица съобщава на Алиса, че за да остане в огледалния свят на едно място трябва да тича с всичка сила, а за да отиде на друго място – два пъти по-бързо. (...?!) Тоест, гражданите трябва да се научат да правят невъзможни неща, за да бъдат чути в огледалния свят на властта и медиите(!??), за да си върнат отново правото да нaричат хълма – “хълм”, градината – “градина”, гората – “гора” и националния парк – “национален парк”.


  Гражданска група "За Витоша”:

  http://zavitosha.org/

  https://www.facebook.com/zavitosha

  ПК
 11. 11 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#8] от "гражданин":По опаковката. Те си имат техния Доган Емил Димитро, който явно осигурява добри пари за партията и сттрахливци като Борисов и Цветанов, които да изпълняват.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 12. 12 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#8] от "гражданин":

  [quote#8:"гражданин"]И може ли да ми каже някой по какво ГЕРБ се различават от Тройната Коалиция??? [/quote]

  По простотията в повече*!


  Но да са върнем на темата, за Горите!
  Аз Ви питам не Ви ли се струва, че зелената идея се Костовизира от хора като Тома Белев и Ковачев**?


  Защо митинга и протестното шествие по тесните Софииски сокаци, завърши пред сградата на Дирекцията на Парк София (до сградата на Апелативна прокуратура) на пл. Възраждане?

  Та в качеството си а Турист и пр. (не специалист по бръмбари, полски мишки, или там по каквото са Тома Белев и Андрей Ковачев), се питам мен какво точно ме касае , ГОРСКОТО ПОБЕСНЯВАНЕ НА ГЕРБ?
  Освен това че трябва да доказвам пред Ковачев и Белев, че и аз съм интелигентен, като тях*** ?

  Казано в резюме:

  Герб побесняват и на ГОРСКА ТЕМА но на мен започва да ми се струва, че съм използуван от хора като Ковачев и Белев, по онзи вулгарен начин по който Иван Костов, постъпи със сините стремления на хората?
  *Но същият въпрос може да се зададе и за по предните правителства!Например, какво му бе демократичното на СДС? Демократ или талинист бе Иван Костов?
  Въобще имаше ли 10 Ноември и за кого?
  Кякъв бе резултата му?
  За номенклатурата - комунизъм.
  За бюрокрацията - социализъм!
  А за нас които повярвахме за малко, че нещо се е променило - бесен феодализъм (или див капитализъм правен от комунисти)!
  Или казано обобщено Капитализъм написан от Партиици - (Политически капитализъм)изборът оставам на Вас?

  ** Визирам едни мои спорове тук във форумът на в.Дневник с Андрей Ковачев.

  *** ако не и повече - Ковачев доколкото знам се е дипломирал в Пловдив а аз във ВИАС

  Хитростта пречи на мисълта!
 13. 13 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#10] от "Petar Kardzhilov":
  Браво за този пост!
  100х+++++++++++++++++++++++++++++++

  Този път не можах да участвувам, поради служебни ангажименти! Казал съм го на Или Самуилова във Фейсбуук, още когато ме покани!
  Но си запазвам правото за разходките по Витоша по Бански в знак на протест!
  За мен е по лесно, защото съм от "Йетитата"!


  Хитростта пречи на мисълта!
 14. 14 Профил на stefan_g
  stefan_g
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Абе вие какви ги дъвчете?
  Емил Димитров искал да унищожи гората!Нали като унищожи нея ще унищожи и бизниса си - ловното стопанство.Ако за вас е нормално да режеш клона,на който седиш-аз не го приемам.
  Или може би той иска да унищожи само гората на Витоша та да им е гадно на софиянци...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK