Amazon, Apple и Microsoft са най-замърсяващите компании в облака, сочи доклад на "Грийнпийс"

Amazon, Apple и Microsoft са най-замърсяващите компании в облака, сочи доклад на "Грийнпийс"

© Kacper Pempel, ReutersИновативните технологии не винаги са свързани с иновативни енергийни политики. Голяма част от IT компаниите нямат нищо против да свържат дата центровете си с някои от най-остарелите и замърсяващи електроцентрали на планетата. Според доклада на "Грийнпийс" How Green is Your Cloud? това правят най-вече три от най-големите компании предлагащи уеб-базирани услуги - Apple, Microsoft и Amazon.


Те се разрастват бързо, без да обръщат адекватно внимание на източниците на енергия, с която захранват дата центровете си, се казва в проучването на "Грийнпийс".


Водещи зелени компании в сектора продължават да бъдат Google и Yahoo, които дават приоритет на достъпа до възобновяема енергия при строежа на нови центрове за данни и активно насърчават инвестициите в зелена енергия, според природозащитната организация.
След продължителен натиск от страна на "Грийнпийс" гигантът Facebook, който се използва от над 800 милиона потребители в цял свят, също се ангажира да елиминира електричеството от въглища и да премине към възобновяема енергия за дата центровете си. Първата стъпка към изпълнението на този ангажимент е изграждането на най-новия център за данни на компанията в северна Швеция, който ще се захранва изцяло от възобновяема енергия.


Центровете за данни на големите IT компании са толкова мащабни съоръжения, че често се виждат дори от космоса, а някои от тях използват енергия колкото 180 000 американски домакинства, отбелязват авторите на доклада. Концентрацията на подобни центрове в определени региони има огромно значение за консумацията на енергия и управлението на местните електропреносни мрежи.


Ако концентрираната експанзия на тези съоръжения и съпътстващите ги инвестиции продължи както досега, по-късно преминаването към по-чиста енергия в тези региони ще е много по-трудно, смятат от "Грийнпийс". Това би затруднило и местните общности в преминаването към възобновяема енергия на по-късен етап, предупреждават авторите.


Проучването на природозащитната организация обхваща общо 14 големи IT компании, като взема под внимание общото им енергийно потребление, политиките им за пестене на енергия, използването на електричество от въглища, АЕЦ и възобновяеми източници.


Почти едновременно с публикуването на доклада на "Грийнпийс" Apple разпространи коментар за резултатите. В него се изтъква, че природозащитната организация е завишила данните за енергийното потребление на IT компанията. Apple подчертават също, новият им дата център, който се строи в Северна Каролина, ще бъде най-зеленото съоръжение от този тип строено някога. То ще получава 60% от енергията си от възобновяеми източници и ще консумира 20 мегавата при максимално натоварване, съобщава компанията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Жалко е, че водещи компании на Запада биват принуждавани да се огъват според приумиците на жреците на екорелигията.

  Зеленашите да пробват да огънат някоя китайска компания по подобен начин... онези ще им покажат среден пръст, голям поне колкото комина на ТЕЦа, от който вземат тока, който ток им излиза много по-евтино от "зеления" ток и с който по-евтин ток мачкат успешно ахмаците със зеления ток.

 2. 2 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Голямата компания е като голям атрофиращ мускул. Ако беше добро съществуването на такива, то централно управляваните икономики щяха да са процъвтяващи.

 3. 3 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#1] от "the_sceptic":

  Да разбирам ли, че за всички на запад използването на енергия от възобновими източници, рециклирането на отпадъци, поставянето на филтри на комините и т.н. желания да се живее в хармония с природата, за да остане такава и за децата ни, е важно, а за теб-пещерния човек това са глупости на "зеленаши"?

 4. 4 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Интересно кк стои въпросът със замърсяването в страните от БРИК?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 5. 5 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#1] от "the_sceptic":

  Епъл после им го изкарват през носа на зеленаците, които на 90% са заклети фенове на Епъл.

 6. 6 Профил на blackseavarna
  blackseavarna
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ХАХА егати! Ако правиш нещо добре ЗНАЧИ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАШ НА ВСИЧКИ МЪРЗЕЛИВЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ. Иначе замърсяваш околната среда. Егати простотията.

 7. 7 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#4:"Thermobee"]

  Интересно кк стои въпросът със замърсяването в страните от БРИК? [/quote]
  http://www.nationmaster.com/graph/env_pol_car_dio_per_cap-pollution-carbon-dioxide-per-capita
  http://www.nationmaster.com/red/pie/env_co2_emi-environment-co2-emissions

 8. 8 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#5:"normandy"]Епъл после им го изкарват през носа на зеленаците, които на 90% са заклети фенове на Епъл. [/quote]
  Това от някоя рекламна кампания на Епъл ли го знаеш. И между другото хората, които не искат да живеят в кенеф се наричат "зеленаши". А как наричате хората, които като видят човек да си изпуска пари на улицата и му ги връщат? Как викате на човек, който дарява средства и други неща безвъзмездно? как викате на хора избрали да се обичат и да живеят заедно и да са си верни? Как викате на майка, която целува детето си преди да го сложи да спи? Има нещо много сбъркано във вас. Сигурни ли сте, че сте хора?

 9. 9 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1466 Любопитно

  Разбирам позицията на Грийнпийс, всеки атакува това което му донася най-голямо медийно ехо...
  Малко по-сериозно би било ако подходят и започнат да мерят ВСИЧКИ компании с един ар6ин, да има класации за производителина на автомобили, салами, цимент и портокали отност това колко и каква "възобновяема енергия" се използва при производството на продуктите им.
  На базата на тази адекватна и всеобхватна иформация "зелени "потребители (като мен), а и не само такива, ами и други хора, които намират "зелената енергия" за важна биха могли да направят своя информиран избор.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 10. 10 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#5] от "normandy":

  Забравих да спомена, че квичите от щастие като, чуете че някъде по света хората са бомбардирани и избивани или това предстои скоро. Почва да се говори каква съвремена техника ще се използва за целта и как жертвата няма шанс и от това само повече се просълзявате от умиление. Връщате ме в праисторията, когато жреците са вадели сърцето на девица, а тълпата танцува от щастие и с фанатичен поглед в очите. Не. Наистина не сте хора.

 11. 11 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1517 Весело

  Сигурна съм, че бордовете на директорите и акционерите на споменатите Amazon, Apple и Microsoft още утре ще извършат масово самоубийство по тоя повод.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 12. 12 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Не мога да си спомня какъв беше разхора за ел.енергия на ИТ компания на която водех счетото,щях да я покажа в Светлина и блясък

 13. 13 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 969 Неутрално

  До коментар [#7] от "bobix":

  Данните са ти много остарели за 1998 год. и за 2003 год. През 2011 год. Китай и БРИК държат първенството по вредни емисии от газове в околната среда.

 14. 14 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Грийнпийс е мафиотска терористична организация и е жалко че изобщо цитирате измислиците на тази престъпна групировка

  twitter.com/voxybg
 15. 15 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 986 Неутрално

  А вещерите от Green-piss са най-големите замърсители на колективното съзнание , като най-големи поражения нанасят сред младежта , деформирайки създаващи се гледни точки в най-уязвимата възраст.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 16. 16 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Браво!

  Много добра инициатива на грийнпийс! Когато "Туу биг то фейл" преминат на ВЕИ има реални шансове и нас да ни огрее на достъпни цени.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 17. 17 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 545 Любопитно

  До коментар [#5] от "normandy":

  Не виждам как може да си "зелен", да мислиш "зелено" - тоест да си привърженик на рационалното използване на ресурсите, и да си фен на Apple. Двете са просто несъвместими....Егоизма и хедонизма не са характерни черти за "зелено" мислене....

 18. 18 Профил на Stilian Momchilov
  Stilian Momchilov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  аз пък бих искал да видя сметките за ток на зелените, гриинпиис и нашите еколози. Защото е лесно да сочиш с пръст, да поучаваш и казваш на другите какво да правят. Интересно ми е колко от нашите зелени активисти биха минали на ел енергия от ВЕИ. И като видя, че е платил за зелена ел енергия, не кара джип под предлог, че проучва птиците (щото българското дружество за защита на птиците са фенове на Гранд Чероки) бих приел препоръка от този човек. Но докато държи менторски тон в стил Не гледай какво правя, а слушай какво говоря - за мен той е зеленяш и еко талибан

  Подслушват ме, значи съществувам
 19. 19 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Интересно ми е като се има предвид каква е цената на зелената енергия, колко от хипитата дето се водят "еко активисти" биха минали САМО на електричество от възобновяеми източници. Разбира се трябва да пазим природата както на ниво "корпорации", така и на ниво "личност". Но когато за построяването на "еко съоръжения" се замърсява повече, отколкото са ползите и когато самите еко-активисти не си изхвърлят разделно отпадъците, не са си насложили по един слънчав бойлер и редовно си хапват в Макдоналдс, но се имат за антиглобалисти за какво си говорим?

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 20. 20 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Айде нема нужда. Нали го видях Ал Гор В собствения му филм. Зелен, зелен, ама се вози в лимоу с 6-литров двигател. Толкова по въпроса. А в къщата си с не знам колко стаи ползва само зелена енергия. Зелени са му само густерите в портфейла.

 21. 21 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Какво да кажем за заводи като Фокскон, самолетите, които кръстосват небето и милионите автомобили?

 22. 22 Профил на pir
  pir
  Рейтинг: 225 Неутрално

  От всяко водопадче, енергия, било то и 5 кВч

 23. 23 Профил на dryn_dryn
  dryn_dryn
  Рейтинг: 442 Неутрално

  а така еипъл сложени то майкрософт... как може!

 24. 24 Профил на koxxter
  koxxter
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Брошурата на Грийнпийс хич не изглежда "зелена". Представям си я принтирана. Прилича повече на реклама на център за данни. Спокойно са можели да пропуснат половината страници със снимките, за да не се хаби мастило и хартия.

 25. 25 Профил на pipistrella
  pipistrella
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#23] от "dryn_dryn":

  Имаш ли представа къде си "рециклират" старата техника?! И те не са чак толкова зелена и отговорна компания, за каквато се представят.

 26. 26 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Не знам дали само на мен ми звучи грозно това "дата центровете". Повторено 100 пъти. Отделно , че се произнася дейта, не ДАТА. Отделно, че ако някой тепърва иска да чете и навлиза в тази сфера нищо няма да му говори. Всяка ДАТА от годината ли си има център? Коя фирма отговаря за първо тримесечие, коя за второ? Дали на съотоветната ДАТА, за която е построен центърът може да се влиза безплатно. А може да си помисли, че Ейпъл, Майкрософт и другите празнуват рождения ден на Хитлер, защото той е на тази ДАТА.

  Има ли живот след демокрацията ?
 27. 27 Профил на Тошо Корп.
  Тошо Корп.
  Рейтинг: 622 Любопитно

  Ето решението за Apple - индекса в таблицата им е нисък, имат 100 млрд. $ в банката и са уж най-иновативната компания в света. Какво чакат ?

  краен идеалист
 28. 28 Профил на Тошо Корп.
  Тошо Корп.
  Рейтинг: 622 Весело

  До коментар [#24] от "koxxter":

  Разликата между теб и тях е, че те не си я представят принтирана, а си я представят онлайн на някой "зелен" сървър

  краен идеалист
 29. 29 Профил на Тошо Корп.
  Тошо Корп.
  Рейтинг: 622 Весело

  До коментар [#19] от "Basstarde Madnesso":

  b**** please, не слагай всички под общ знаменател

  краен идеалист
 30. 30 Профил на koxxter
  koxxter
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Tosho Corporation, аз само мечтая да е така

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK