"Загорка" дарява над 82 000 лева за местни екопроекти

"Загорка" дарява над 82 000 лева за местни екопроекти

© Загорка"Загорка" АД ще финансира седем проекта за опазване на околната среда, за които ще отпусне общо 82 303 лева, съобщи компанията. Всички проекти ще се реализират в района на Стара Загора, а дейностите по тях са насочени в областите енергийна ефективност, рециклиране и опазване на водите.


Финансирането на проектите е в рамките на дарителската инициатива на компанията "Създаваме по-добро бъдеще". Тя се организира за втора поредна година, а проектите, които ще бъдат подпомогнати, се избират чрез публичен конкурс, обясняват от компанията.
Тази година в журито освен представители на "Загорка", отново участваха кметът и областният управител на Стара Загора, както и изпълнителният директор на Обществен дарителски фонд "Стара Загора" Даниела Димитрова. Към тях за първа година се присъединиха Пенка Начева от РИОСВ, Маги Малеева, Юлиан Попов от Европейската фондация за климата и главният редактор на "Дневник" Велислава Попова.


Четири от избраните проекти са в областта на енергийната ефективност. Един от тях е предложен от настоятелството на детска градина и ще намали разходите й за отопление с до 70% чрез инсталиране на слънчеви колектори. Инсталация за затопляне на вода със слъчева енергия ще монтира и гимназията по ветеринарна медицина в града, чийто проект също е в класацията. Друг от проектите предвижда монтаж на енергийно ефективно оборудване на детски плувен басейн, което ще намали консумацията му на електричество с 40% и на вода с 60%. По проект за подобряване на енергийнита си ефективност ще работи и читалището в село Шаново.


Останалите инициативи, които ще бъдат подкрепени, включват мерки за популяризиране на разделното изхвърляне на отпадъци, оптимизация на чешма в парк "Пети октомври" и обновяване на парк в село Старозагорски бани.


Всички избрани проекти се очаква да бъдат реализирани в рамките на следващите шест месеца, а "Загорка" и Обществен дарителски фонд "Стара Загора" ще проследят тяхното изпълнение, съобщава още компанията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK