Глобалните инвестиции във възобновяема енергия са отбелязали нов рекорд през 2011 г.

Особено голям скок са отбелязали малките покривни слънчеви инсталации в Италия и Германия.

© Reuters

Особено голям скок са отбелязали малките покривни слънчеви инсталации в Италия и Германия.Инвестициите във възобновяема енергия в световен мащаб са достигнали ново рекордно високо ниво през миналата година въпреки рецесията в много страни. В същото време темповете на растеж на ВЕИ инвестициите се забавят, отбелязва доклад на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) и Мрежата за политики в областта на възобновяемата енергия за 21 век (REN21).


През 2011 г. глобалните инвестиции във ВЕИ са достигнали 257 млрд. щатски долара, което представлява увеличение със 17% спрямо 2010 г. Тази рекордна сума е шест пъти по-голяма в сравнение с ВЕИ инвестициите за 2004 г. и почти двойно по-голяма в сравнение с 2007 г. - последната година преди световната финансова криза.


В същото време авторите на доклада отбелязват, че ръстът на ВЕИ инвестициите се забавя - миналогодишното увеличение от 17% не може да се мери с покачването от 37% от 2010 до 2011 г.
Най-големи инвеститори в сектора през миналата година са били САЩ и Китай. Инвестициите в САЩ продължават да са високи въпреки бума в добива на шистов газ и несигурното бъдеще на политиките за насърчаване на зелената енергия в страната.


Анализаторите предупреждават, че бумът от 51 млрд. долара, инвестирани във възобновяема енергия в САЩ, може да е мимолетен - част от него вероятно се дължи на бързането на инвеститорите да се възползват от съществуващите стимули в сектора, преди те бъдат премахнати.


През миналата година вятърната енергия, която обичайно държеше първото място по привлечени инвестиции, е била изпреварена от слъчевата заради падащите цени на компонентите. Глобалните инвестиции в слънчева енергия през 2011 г. са били почти двойно повече от тези във вятър и са достигнали 147 млрд. долара. Това означава, че са отбелязали скок с 52% спрямо предходната година.


Авторите на доклада отбелязват специално бума на фотоволтаици върху покриви на сгради в Италия и Германия и бързото разпространение на малки фотоволтаични инсталации в други държави от Китай до Великобритания, както и големи нови проекти в областта на топлинната слънчева енергия в Испания и САЩ.


В момента възобновяемите източници задоволяват 16.7% от търсенето на енергия в световен мащаб, но голям дял в този показател има биомасата, използвана за отопление и готвене в развиващите се страни. Авторите на доклада отбелязват все пак, че през 2011 г. делът на традиционната биомаса се е понижил за сметка на този на съвременните ВЕИ технологии.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Ето от тук:

  http://www.ren21.net/default.aspx?tabid=5434#other%20documents

  може да изтеглите пълния доклад.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 2. 2 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]В момента възобновяемите източници задоволяват 16.7% от търсенето на енергия в световен мащаб, но голям дял в този показател има биомасата, използвана за отопление и готвене в развиващите се страни.[/quote]

  Тук искам да поясня, че има един нюанс с тези 16.7%.

  Това е процентът на ВЕИ от всички регистрирани транзакции на енергия, т.е. ако АЕЦ-а е продал ток на клиентите или някой е произвел биогориво и то е продадено на бензиностанцията.

  Обаче много от ВЕИ произведената енергия е за вътрешна употреба, която не се регистрира от статистиката, например системите за отопление на вода - има над 200 милиона такива по света - или фотоволтаиците за вътрешна употреба.

  Така, че най-вероятно дяла на ВЕИ леко занижен.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 3. 3 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Тук обаче ни "облъчват" да инвестираме в древноруски ядрени мощности. Направим ли го, облъчването ще продължи, но без кавички. За което и ще си платим. Много пъти...

 4. 4 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Ето и един друг подобен доклад, но много по-фокусиран върху финансовата част на инвестициите във ВЕИ:

  http://fs-unep-centre.org/publications/global-trends-renewable-energy-investment-2012

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK