Панура и лимонадената фабрика

Панура и нейната лимонада.

© Михаил Новаков

Панура и нейната лимонада."Дневник" представя проекта на "Горичка" - "Тезгях - истории за хора, места и занаяти". В края на юни излезе книжката под същото име, която е събрала разкази от цяла България за съхранени традиции и техните пазители (тя се разпространява безплатно в заведения, магазини и други места в страната - списък тук). "Горичка" предостави историите за публикуване на "Дневник". Четете ги всяка събота от днес през следващите три месеца. Към всяка от тях има и контакти и детайли, които да ви ориентират ако искате и сами да срещнете тези хора и уменията им.


Селото се казва Еркеч. Сегашното му име е Козичино. Намира се на 530 метра надморска височина, на един от източните старопланински склонове. На двайсетина километра по права линия на изток се намира Обзор. Но в Козичино няма нищо морско, ако не броим честите групи с чужденци през лятото. А те са тук най-вече заради Панура.


Панура има
в дома си машина на времето


Де факто машината прави газирана вода, но звученето й на асансьор и общият й стиймпънк дизайн пренасят човек, ако не сто и петдесет години назад във времето, то поне в някаква алтернативна реалност на парни автомобили и дирижабли. Първото, което ни впечатлява щом влизаме в малкия цех обаче са бутилките. "Чупят се, захабяват се", споделя Панура, "а няма откъде да взема нови". Подредени в дървени каси, лимонадените бутилки са между най-красивите предмети за битова употреба, които сме виждали. Те стоят там и безмълвно ни говорят за време, в което хората са били наясно колко важна е визуалната среда за собственото им израстване. "Там, накъдето вие сте тръгнали, ние от там идваме", ни говорят бутилките. За щастие Панура ни демонстрира как работи машината и допотопният й шум ни изважда от унеса преди все пак да сме започнали да спорим на глас с празни лимонадени шишета.

Машината е поне на сто и петдесет години.

© Михаил Новаков

Машината е поне на сто и петдесет години.


Машината е поне на сто и петдесет години. Бащата на Панура я има от 1942 г., купена е втора ръка в Германия, а колко време е работила там – дали 20, 30 или 50 години – никой не знае. Дълго време машината е ръчна, чак през 1958 г. е преустроена да работи с електричество. Принципът й в детайли остава пълна загадка за нас, но все пак разбираме, че работи при около 4 – 5 атмосфери, и че в края на цялата тази сложна система от тръби, колела, ремъци, цилиндри има един кран и един педал. С педала се притиска едно от красивите шишета с предварително сипана вътре есенция към крана, той се отваря посредством ръчка и шишето става пълно с лимонада. Проста работа.


"Много е сложно", продължава да разказва Панура, "поддръжката е много скъпа". Ние се опитваме да си представим как се снабдява човек


с резервни части за германска машина за лимонада от ХVIII век


в с. Еркеч (при положение, че вече е трудно да си намериш свястна скоростна кутия за "Рено" от 1998 г. в София). С бутилките проблемът е подобен – просто не се правят вече такива. Панура казва, че са идвали всякакви хора, които са й обещавали, правили са пазарлъци за по-висока цена накрая тя се е съгласявала и резултат – никакъв. Накрая се появил някакъв германец, поговорили, пил лимонада и си заминал за Германия. Месец по-късно се получила пратка с чисто новички бутилки. Когато през лятото се появил отново Панура му благодарила, попитала го какво да му плати, а той й поискал една лимонада.


Вече не се правят такива бутилки. Панура казва, че са идвали всякакви хора, които са й обещавали, правили са пазарлъци за по-висока цена накрая тя се е съгласявала и резултат – никакъв.

© Михаил Новаков

Вече не се правят такива бутилки. Панура казва, че са идвали всякакви хора, които са й обещавали, правили са пазарлъци за по-висока цена накрая тя се е съгласявала и резултат – никакъв.

Пием и ние по една лимонада и колкото и да ни се иска да си отнесем по една бутилка, някак си след тази история дори не ни е удобно да питаме дали се продават. Някои от бутилките са доста стари и очевидно са обикаляли с каруцата на бащата на Панура деветте села, които е зареждал навремето в околностите на Еркеч. Той е продължил да се занимава с лимонадата си до 2000 година, Панура поема занаята тогава и вече 12 години се занимава предимно с това. Днес нейната лимонададжийница е туристическа атракция, идват групи българи и много чужденци – от Русия, Германия, Скандинавия, Израел.


Целият дом на Панура е превърнат в миниатюрен етнографски музей, вътре има предмети от бита на българите от старо време, самата къща е стара и с автентична архитектура. "Преди са строили къщите с грижа и внимание към всеки детайл", не спира да разказва Панура, "например е много важно кога точно ще се отреже дървото за гредите, така че да не завъди червеи.

Лимонадата на Панура

© Михаил Новаков

Лимонадата на Панура


Разпитваме я за селото. "Има един хотел "Мелницата" с пет-десет стаи. Има и ресторант, но работи по заявки,


на село кой ходи на ресторант


усмихва се нашата домакиня. Иначе в непосредствена близост има хижа, дори разбираме, че група младежи с велосипеди е отишла натам предния ден. Леко им завиждаме – пейзажът наоколо подсказва свръхдоза удоволствие от велопреход. Намираме се на билото на планината, ширнали са се някакви неземни, безкрайни поляни, въздухът е в изобилие и то далеч по-качествен от този, който ще се наложи да дишаме само след няколко часа път с кола. Както седим на двора под черешата, започва да капе поредният пролетен дъжд. Сбогуваме се с Панура, обещаваме й да се върнем скоро.


До село Козичино от Варна може да се стигне през ужасно красивия, но ужасен Дюлински проход. Предупреждение – не повече от 40 км/ч.


Панура отговаря на 05969 25 67, кметството в Козичино – на 0596 22 88


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Браво за находката!Това наистина е интереснио и оригинално!Комплименти!

 2. 2 Профил на glupcho68
  glupcho68
  Рейтинг: 972 Весело

  В жегата днес по една лимонада ще ни се отрази добре.

  Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
 3. 3 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Ако до лимонададжийницата има и казан за ракия и хубави домати, човек може и да не си тръгне скоро от селото.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 4. 4 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Приятен текст с много странно начало. "Селото се казва Еркеч. Сегашното му име е Козичино."
  Ами не, точно обратното е: селото се казва Козичино, а СТАРОТО му (вероятно турско и неразбираемо за българина име) е Еркеч!
  Апропо, какво значи "еркеч"? Няма ли някой турскоезичен колега да задоволи любопитството ми?

  Една българка
 5. 5 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тояга":

  Еркеч е кастрирана мъжка коза на повече от 3 години.

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 6. 6 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тояга":

  а ти що не пита чичо гугъл - http://translate.google.com/#tr|bg|erke%C3%A7

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 7. 7 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тояга":

  Правилно са го написали Еркеч, името на селото така споменато с турското име по този край веднага те насочва на мисълта за кое точно село в Бургаско става въпрос.То е емблематично в този район , докато Козичино те кара да се замислиш и да доуточняваш за едно и също ли иде реч.До селото се ходи по път с много завои и името му на турски е свързано с кози..."кечи"-"коза"

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 8. 8 Профил на enigma62
  enigma62
  Рейтинг: 402 Неутрално

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%BE

  ''Най-популярната теория за произхода на името на селото - Еркеч е, че произхожда от турското словосъчетание - "еркен геч" т.е. "мини-замини" или "мини по-бързо". Тъй като това словосъчетание е своего рода призив за спешно действие, то при бързо изговаряне се редуцира до "еркеч". Така викат децата, като прескачат лагерния огън. Така подвикват и стопаните, когато се стремят да засилят каруцата по надолнището преди преминаване на реката, за да може по-лесно да изкачат баира. При всички случаи обаче, селото е останало в историята като опасно за отсядане и преспиване място, през което трябва да се премине по най-бърз начин.(" В Еркеч турски крак не е замръквал. Ако е замръкнал- не е осъмнал"- припомнят и днес еркечани). Друга версия от топонимиката на селището, пак от турски език, се свързва с "еркичите"- козли, водачи на стадото. След неуспешни преговори с турското правителство, относно българските имоти, на 15 септ.1934 г, имената на хиляди български села с турски имена са подменени. Селото е преименувано от Еркеч на Козичино.''

 9. 9 Профил на papagal665
  papagal665
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Там съм пил лимонада като войник,при едни учение спряхме за почивка,ама не беше тая леля,беше един дядо

 10. 10 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  "Вече не се правят такива бутилки."
  ...
  Правят се, Панура, ....ма са 450 ml, ...така пише на етикета, въпреки че май трябва да са традиционно 473 ml, ...пускаш си "Султаните на суинга", поставяш двата палеца под тапата "суинг топ", единият над напречната скоба, а другият под нея, със сгъвките на двата показалеца завърташ към теб, ...след 1-2 секунди се чува едно направо еротично "Пук!" и се кефиш.
  пп: Бирата нема кажа коя е, ...ша ма затрият за рекламно съобщение!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 11. 11 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Гърловината на бутилките е друга, но тапите с теления механизъм са едно към едно от въпросната бира. ....Панура, ...за една година мога да ти подновя шишепарка.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 12. 12 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Благодаря за хубавия разказ и добрата идея за кривване по страничните пътища (за скростта е ясно че и 40км/ч са много)!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 13. 13 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1418 Весело

  До коментар [#3] от "Dehumanizer":
  "Ако до лимонададжийницата има и казан за ракия и хубави домати, човек може и да не си тръгне скоро от селото."
  ...
  До казана Моню ша тури двама акцизни, ...а доматите ша са холандски сорт, ...нищо не става.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 14. 14 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  С такъв механизъм за затваряне на бутилката са някои луксозни немски бири! Казва се Бюгелфлаше!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 15. 15 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1418 Любопитно

  [quote#5:"Galata"]Еркеч е кастрирана мъжка коза на повече от 3 години[/quote]
  Това е на френцки изик, нале?

 16. 16 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#7] от "kasko":

  [quote#7:"kasko"]Правилно са го написали Еркеч[/quote]
  Няма как да е правилно, след като селото официално се казва Козичино от 1934 г. насам.

  Една българка
 17. 17 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  До коментар [#14] от "Курт Деликуртев - надпартийният, за което често БАН!!":
  ...
  Бюгел трее да е от бигъл, ...което си е скоба, ...ма на ингилизки си й викат суинг топ.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 18. 18 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#5] от "Galata":
  Благодаря, значи българското име дори е удачен превод на старото турско.

  Една българка
 19. 19 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  "Накрая се появил някакъв германец, поговорили, пил лимонада и си заминал за Германия. Месец по-късно се получила пратка с чисто новички бутилки."
  Наистина в Европа все още тук-таме се използува този начин за затваряне на бутилки!

 20. 20 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3944 Весело

  А през лятото Панура / или нейни близки / не поставя ли 2 - 3 масички отпред, освен лимонада да предлага и турско кафе, домашен кейк ...

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 21. 21 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1419 Весело

  До коментар [#13] от "Мани":
  [quote#13:"Мани"]До казана Моню ша тури двама акцизни, ...а доматите ша са холандски сорт, ...нищо не става. [/quote]

  Мани, стига с този реализъм. Днес събота, хайде да помечтаем.

  п.п. Знаеш ли; че се е появил един друг "Мани" на форума, но теб човек не може да те сбърка, стилът ти е неповторим.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 22. 22 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#19] от "aron25":
  Има и един гръцки зехтин в такива бутилки - от литър и от половинка. Половинките може би ще свършат работа на Панура

  Една българка
 23. 23 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1418 Весело

  [quote#17:"Мани"]Бюгел трее да е от бигъл,[/quote]

  Не, Мани,обратното е ... Бигъл трее да е от бюгел!

  Англо-саксите са 2 германски племена, завладяли Британия след падането на Римската империя!

  Сега разбра ли, що доста английски думи имат немски корен???

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 24. 24 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1516 Любопитно

  Много оригинална атракция даже и за нас, а за чужденците - да не говорим! Само дето пътят бил лош

 25. 25 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1516 Любопитно

  До коментар [#10] от "Мани":
  До коментар [#14] от "Курт Деликуртев - надпартийният, за което често БАН!!":

  Още се чудя къде виждах скоро подобна бутилка. Със сигурност не беше бира.

 26. 26 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1418 Весело

  До коментар [#23] от "Курт Деликуртев - надпартийният, за което често БАН!!":
  "Сега разбра ли, що доста английски думи имат немски корен???"
  ...
  Убаво, ...другия път като чуя дюлгери да са провикват "Братчед, ...дай бигляра насам!" ша им напраа строга забележка да му викат бюгеляр.
  пп: Бигляр е уред с ръчна тяга за сгъване на пропуснати бройки стремена /бигли, ...скоби за греди, колони, пояси и т.н./

  Свобода за СЛАВЕНА!
 27. 27 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1418 Весело

  [quote#25:"Мария"]Със сигурност не беше бира. [/quote]

  Марийке, ако си ги виждала в Имачко 100% е било бира!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 28. 28 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1418 Весело

  До коментар [#21] от "led_zep.23":
  "Знаеш ли; че се е появил един друг "Мани" на форума"
  ...
  Менте Мани!?!? ....Не думай, ...тоа знае ли ко ша му са случи ко го засега по трасето!? ....Бедничкия!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 29. 29 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1418 Весело

  [quote#21:"led_zep.23"] че се е появил един друг "Мани" на форума, но теб човек не може да те сбърка, стилът ти е неповторим. [/quote]
  хаха, значи - не се е появил! Щом не може да бъде сбъркан с никого, значи си е уникален, което си е и самата истина. Здрасти,Мани

 30. 30 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1516 Весело

  До коментар [#27] от "Курт Деликуртев - надпартийният, за което често БАН!!":

  Не, в Шведско, но не се сещаме тук какво беше...
  За тези бутилки в Имачко също ли има Pfand?

 31. 31 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1516 Весело

  До коментар [#23] от "Курт Деликуртев - надпартийният, за което често БАН!!":[quote#23:"Курт Деликуртев - надпартийният, за което често БАН!!"]Сега разбра ли, що доста английски думи имат немски корен???[/quote]

  А още по-доста - френски.
  Кралицата им пък - немкиня, хехехе.


 32. 32 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  [quote#30:"Мария"]За тези бутилки в Имачко също ли има Pfand? [/quote]

  Да има! Но не е 25 цента, а 8!

  Такива машини имаше в повечето лафки по тошово време. Но бяха с ръчка, с която се смесват чат-пат водата с СО2-то. А тук ръчката е маханизирана с широк ремък,стандарт до началото на 20 век!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 33. 33 Профил на Solingen007
  Solingen007
  Рейтинг: 571 Весело

  сори за мрънкянето, разказът е много свеж, но авторовото пълно незнание по отношение на елементарно смятане е отвратително: авторчето да провери от кога има машини за газирана вода - със сигурност не отпреди 150 години. след това да не коментира като не е виждал - точно след 90-та година и в София и из Прованса се беше напълнило с подобни машини с малки цехчета за газирани напитки, които се правеха точно по този начин - пълни се бутилката с концентрат, поставя се и се натиска с педал за да тръгне газираната вода. и трето и не последно: намирането на "части за германска машина за лимонада от ХVIII век" както той го е написал със сигурност е невъзможно, просто защото в периода 1701-1800 година, когато е 18 век, със сигурност не е имало машини за лимонада. Е такава некадърност много дразни.

 34. 34 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Не е чудно, че са му донесли такива бутилки от Германия. Там продават бира в такива бутилки. Много е удобно, ако се возиш в автобус. Пиеш, затваряш да не се разлее, после пак отваряш и пийваш. И така до следващата бира)

 35. 35 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Неутрално


  Забележете лимонадата в началото на клипа:

  http://youtu.be/Pm7oDjFnAeo

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 36. 36 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Неутрално


  Бирата не е нещо особено, но бутилките им са рекламата.

  http://goo.gl/bVX8O

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 37. 37 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  [quote#33:"Solingen007"] 18 век, със сигурност не е имало машини за лимонада[/quote]
  Ама 19- ти е имало, така че 150 години не са проблем

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 38. 38 Профил на Solingen007
  Solingen007
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#37] от "etkata":

  проблем е, когато не знае да смята...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK