По мед (Cu²) и масло

По мед (Cu²) и масло

© Михаил НоваковВсяка събота "Дневник" представя по един материал от проекта на "Горичка" - "Тезгях - истории за хора, места и занаяти". В края на юни излезе книжката под същото име, която е събрала разкази от цяла България за съхранени традиции и техните пазители (тя се разпространява безплатно в заведения, магазини и други места в страната - списък тук). "Горичка" предостави историите за публикуване на "Дневник". На 21 юли започнахме с  "Панура и лимонадената фабрика", днес продължавата с майстор медникар:


"За да станеш медникар трябва да имаш здрави ръце." Това ни казва осемдесет и шест годишният Лазар Кокудев, докато премества с лекота някаква наглед петдесет килограмова наковалня. И допълва: "За да станеш обаче майстор медникар, трябва и още нещо". След което се здрависва сърдечно с нас, кани ни да седнем, показва ни с уверени жестове работилницата си. Тя е своеобразен музеен експонат, последно свидетелство от времето, когато на съседната улица са работели шейсет души бакърджии. Свита скромно между многоетажните сгради,


бакърджийска работилница "Меден сувенир"
категорично отказва да влезе в историята.

По мед (Cu²) и масло

© Михаил Новаков


А историята е богата – намираме се в квартал Устово, едно от трите селища, които през 1960 година създават град Смолян. Докато другите две имат административна (Смолян) и търговска (Райково) функция, село Устово е център на занаятчийството. Говорим си за цели улици с обущари, шивачи, ковачи и, разбира се, медникари. Устово е един от двата основни центъра по медникарство (другият е Троян) още от времето на българското Възраждане. От тук произлизат едни от най-прочутите майстори, известни в цялата Османска империя, а както ще разберем малко по-късно и далеч извън нея.


Бай Лазар е наследствен бакърджия, той е трето поколение майстор. Четвъртото поколение е синът му, Тодор, "също много добър майстор", който си има работилница вкъщи. Ние като обикновени градски хора, работещи нещо на компютър, установяваме с изненада, че


майстор не означава човек


който идва да ти смени плочките в банята, пуши в хола, пазари се за пари и иска ракия.

По мед (Cu²) и масло

© Михаил Новаков


До майсторското си свидетелство бай Лазар стига след три години като чирак и четири години като калфа, и положени изпити пред строга комисия след всеки период. Началото е през 1941г. Тогава петнайсетгодишният Лазар започва при прочутите майстори медникари братя Андрееви, които, по негови думи, имат експонати в Лувъра.


Бай Лазар прави всичко на ръка и използва същата техника, която се е използвала открай време. В работилницата му виждаме менци с всякакъв размер, тави, джезвета, тигани и медни сервизи. От най-изящните миниатюрни чашки, до огромните медни казани – всичко излиза вече повече от седемдесет години под едни и същи здрави ръце. "Понякога има желаещи, идват, опитват и се отказват". Тук бай Лазар ни разкрива втората част от уравнението, която звучи малко като източна мъдрост. "За да станеш майстор,


трябва да го желаеш в сърцето си и да имаш търпение


И това вече не ни изненадва, след като сме научили, че до майсторското свидетелство се стига след седем до десет години обучение.

По мед (Cu²) и масло

© Михаил Новаков


Според бай Лазар светът се е забързал и това е една от причините занаятите да западнат. Хората нямат търпение за такива бавни неща. Той самият е видял как един по един дюкяните в Устово затварят, дори и самият той в някакъв период е работил в Крумовград. Днес неговата работилница е единствената бакърджийница в Устово, а той е член от 12 години на задругата на художествените занаяти и редовно участва в изложби. И напук на всички обстоятелства остава тежък оптимист. "Сега ще възстановяват занаятчийската чаршия на Устово. Много млади хора проявяват интерес. Ето и вие сега ще пишете. Нека да идват хората, да гледат. Знаятите няма да умрат. Няма, няма..."
По мед (Cu²) и масло

© Михаил Новаков


Ако пожелаете да видите работилницата на бай Лазар добре е да се свържете със сина му Тодор. Лесно ще откриете Смолян, там трябва да попитате хората как да стигнете до Устово. В Устово всеки знае бакърджийницата. Естествено, места за спане и храна изобилстват, но ние лично препоръчваме гостилница "Хайдути" в центъра на Смолян и по-специално техния пататник. А ако не знаете какво е пататник най-добре да проверите на място, тъй като няма да ни стигне мястото да го опишем.


Тодор Кокудев е в Смолян на ул. "Капитан Петър" 6, кв. Устово, тел. 0301 4 60 20 и 0889 246 346


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Купрум си е просто Купрум- Cu. Тази двойка откъде се появи?

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 2. 2 Профил на Пърцуций
  Пърцуций
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мастър Йода":

  Доколкото имам спомен отпреди 15 години, медта формира двоен положителен йон. Така че всъщност правилният запис е даже с плюс след двойката. Друг е въпросът кого аджеба го интересува това, като е седнал автора да демонстрира знания, да напише и електронната конфигурация, и последния да затвори вратата...

 3. 3 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#2] от "koza_v_kashon":

  Е, ама така ли се изписва валентност. Пък и медта може да проявява поливалентност. Наред с това, тя като метал формира кристална решетка, така че не може да се говори и точно за молекула. Ама не съм учил химия, за да съм напълно сигурен в твърденията си.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 4. 4 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Похвално е, че бай Лазар не се е отказал от занаята.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 5. 5 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 4010 Весело

  До коментар [#3] от "Мастър Йода":

  Прав си. Валентността се пише само, когато се обяснява конкретна химическа реакция. В случая Cu е напълно достатъчно - приемам индекса като престараване на автора в желанието си да покаже знания в явно непозната сфера , няма лошо, следващият път ще чете повече.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 6. 6 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1355 Весело

  По мед (Cu²) и масло???

  Момче, от мен да го знаеш - всяка майка химик не ражда!!!
  Що ти трябваше да пишеш Cu, та и 2 да туриш на всичкото отгоре, а???? Ми ти по този начин оклепа цялата работа!

 7. 7 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  При това, в случая не е уместно да говорим за Cu, защото химичният елемент може да съществува само в таблицата на Менделеев. В природата медта се подвизава като химично вещество с примеси. Тъй че за никаква мед не може и дума да става, трябва да говорим за бакър.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 8. 8 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1355 Любопитно

  До коментар [#7] от "Мастър Йода":

  Мастър, туй последното за бакъра не трябваше да го пишеш, щото на турски мед е бакър, злато - алтън, а сяра - тикюрт! В Природата медта се подвизава и като самородна, защото химичните елементи, стоящи надясно от водорода в електроафинитетния ред, като например злато, платина, сребро, живак и пр. предпочитат да съществуват като електронеутрални, демек - чисти метали.

 9. 9 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дедо Либен":

  Магията ти в случая е по-силна от моята, признавам си го. Намерих си и аз майстора... на бакъра.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 10. 10 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дедо Либен":

  Ама все ще се намери в кристалната й решетка и едно друго атомче- я жилязу, я алумин... Не, бе, бащице, не ме разбирай погрешно, и жилязуту има цена, и халуминът, ама бакъра най го ценим.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3227 Любопитно

  не знам само защо са публикували адреса?За да го оберат берачите на боровинки?

 12. 12 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Много добра статия. Страхотен е дядото, направо трогателен.

 13. 13 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 944 Весело

  Много сте лоши, оставете автора с неговите познания ...
  Разкажете на хората за дядото, той ПРАВИ ОТ НИЩО НЕЩО !!!

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4634 Неутрално

  [quote#2:"koza_v_kashon"]Друг е въпросът кого аджеба го интересува това, като е седнал автора да демонстрира знания, да напише и електронната конфигурация, и последния да затвори вратата..[/quote]
  Така се е опитал да означи, че става дума за елемента мед, а не за пчелен мед. Друг е въпросът колко и какви са познанията му.
  Е! Предполага се, че е журналист, а не химик.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 965 Неутрално  "Занаятите няма да умрат. Няма, няма..."

  Тъжно ми е за тоя старец, обаче му и се възхищавам. Излъчва одъхотвореност, тихо спокойствие... На 86 години и още работи! Напомня ми за "Дядо Йоцо гледа".

  Фалшивият мед в заглавието е интересен, но не е оригинален.

  Оригиналните неща винаги са прости. А простите обичат да се правят на оригинални. Но това е друга тема.

  Хубав почивник на всички!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK