Учен-скептик призна връзката между глобалното затопляне и човешката дейност

Парниковият ефект, причинен от човешка дейност, е причината за глобалното затопляне.

© Reuters

Парниковият ефект, причинен от човешка дейност, е причината за глобалното затопляне.В последното си изследване учени от Калифорнийския университет потвърдиха, че човешката дейност е "най-неоспоримото обяснение" за глобалното затопляне. Ръководител на научния проект се оказа известен скептик за климатичните промени – професор Ричард Мюлер, който сега се отказа публично от тезата си, че хората нямат нищо общо с повишаването на температурите в световен мащаб.


"Наречете ме прекръстен скептик", заявява той в интервю за "Ню Йорк Таймс" и обяснява рязката промяна във възгледите си така: "Откритията ни са по-убедителни от изводите на Междуправителствения панел по измененията в климата (IPCC), с който ООН определи научния и дипломатическия консенсус за глобалното затопляне."


Той и колегите му в т.нар. проект "Бъркли Ърт" измериха, че средната температура на земната повърхност се e повишила с 1.5 градуса по Целзий за последните 250 години. Екипът убеждава, че съответствието между новия температурен рекорд и историческите данни за емисиите въглероден диоксид предполагат, че човешката дейност е причина за затоплянето, предава Би Би Си.
"През изминалата в усилени изследвания година заедно с дузина учени стигнах до заключението, че глобалното затопляне е действителност и че по-ранните оценки за стойностите му са били правилни. Сега правя една крачка напред. Причината е почти изцяло в хората ", заявява професорът от Калифорнийския университет. "Надявам се, че анализът на "Бъркли Ърт" ще помогне да се започне нов научен дебат", заявява той, но в същото време признава, че съгласието на политическо и дипломатическо ниво какво може и трябва да направим остава трудно постижимо.


За изследването си Мюлер събира екип от 10 учени, повечето физици. С него работи и Саул Пърлмутер, известен с откритието си, което доказва, че разширяването на Вселената се ускорява и му носи Нобелова награда.


Проектът "Бъркли Ърт", който Мюлер ръководи, е финансиран от различни източници, включително благотворителни фондации на братята Кох. Американските милиардери даряват големи суми на организации, които лобират срещу приемането на идеята, че затоплянето е причинено от човека.


Проф. Майкъл Ман, ръководител на Центъра за изследване на земните системи към Университета на Пенсилвания, сподели, че е почувствал "известно иронично удовлетворение", като е видял, че именно проучване, финансирано от братята Кох, е довело до резултати, потвърждаващи информация, известна отпреди две десетилетия – а именно, че парниковият ефект е причина за глобалното затопляне.


На обратната позиция е Джудит Къри, професор в Технологичния институт в Джорджия. "Техният анализ е прекалено опростен и по мое мнение не е изобщо убедителен ", коментира тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK