Учен-скептик призна връзката между глобалното затопляне и човешката дейност

Парниковият ефект, причинен от човешка дейност, е причината за глобалното затопляне.

© Reuters

Парниковият ефект, причинен от човешка дейност, е причината за глобалното затопляне.В последното си изследване учени от Калифорнийския университет потвърдиха, че човешката дейност е "най-неоспоримото обяснение" за глобалното затопляне. Ръководител на научния проект се оказа известен скептик за климатичните промени – професор Ричард Мюлер, който сега се отказа публично от тезата си, че хората нямат нищо общо с повишаването на температурите в световен мащаб.


"Наречете ме прекръстен скептик", заявява той в интервю за "Ню Йорк Таймс" и обяснява рязката промяна във възгледите си така: "Откритията ни са по-убедителни от изводите на Междуправителствения панел по измененията в климата (IPCC), с който ООН определи научния и дипломатическия консенсус за глобалното затопляне."


Той и колегите му в т.нар. проект "Бъркли Ърт" измериха, че средната температура на земната повърхност се e повишила с 1.5 градуса по Целзий за последните 250 години. Екипът убеждава, че съответствието между новия температурен рекорд и историческите данни за емисиите въглероден диоксид предполагат, че човешката дейност е причина за затоплянето, предава Би Би Си.
"През изминалата в усилени изследвания година заедно с дузина учени стигнах до заключението, че глобалното затопляне е действителност и че по-ранните оценки за стойностите му са били правилни. Сега правя една крачка напред. Причината е почти изцяло в хората ", заявява професорът от Калифорнийския университет. "Надявам се, че анализът на "Бъркли Ърт" ще помогне да се започне нов научен дебат", заявява той, но в същото време признава, че съгласието на политическо и дипломатическо ниво какво може и трябва да направим остава трудно постижимо.


За изследването си Мюлер събира екип от 10 учени, повечето физици. С него работи и Саул Пърлмутер, известен с откритието си, което доказва, че разширяването на Вселената се ускорява и му носи Нобелова награда.


Проектът "Бъркли Ърт", който Мюлер ръководи, е финансиран от различни източници, включително благотворителни фондации на братята Кох. Американските милиардери даряват големи суми на организации, които лобират срещу приемането на идеята, че затоплянето е причинено от човека.


Проф. Майкъл Ман, ръководител на Центъра за изследване на земните системи към Университета на Пенсилвания, сподели, че е почувствал "известно иронично удовлетворение", като е видял, че именно проучване, финансирано от братята Кох, е довело до резултати, потвърждаващи информация, известна отпреди две десетилетия – а именно, че парниковият ефект е причина за глобалното затопляне.


На обратната позиция е Джудит Къри, професор в Технологичния институт в Джорджия. "Техният анализ е прекалено опростен и по мое мнение не е изобщо убедителен ", коментира тя.

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Pima
  Pima
  Рейтинг: 441 Весело

  не знам какво означава "дозина учени", но явно са мъдри хора, трябва да им се дУверим

  Най-страшното на комунизма е това което идва след него...
 2. 2 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 543 Весело

  Ще си признаете вие.. всичко ще си признаете.. И кой ви плаща да отричате науката ще си признаете..

  "Американските милиардери даряват големи суми на организации, които лобират срещу приемането на идеята, че затоплянето е причинено от човека."

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 3. 3 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 561 Гневно
 4. 4 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Без схизма няма да минем!

 5. 5 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#1] от "Pima":

  Според мен във всяка страна има поне един "югозападен"!

 6. 6 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 543 Весело

  [quote#3:"Цъкам минуси"]
  Абе да, глупости.[/quote]
  "Такова животно нема"

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 7. 7 Профил на zahringia
  zahringia
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Глобално затопляне, дрън дрън, снощи беше хладно.

 8. 8 Профил на raz_2_tri
  raz_2_tri
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Как да си обясним двете твърдения:
  "че човешката дейност е "най-неоспоримото обяснение" за глобалното затопляне"
  и
  "историческите данни за емисиите въглероден диоксид предполагат, че човешката дейност е причина за затоплянето"
  Имам в предвид как се отнасят думите "най-неспоримото" и "предполагат"?
  ?????????????????????????

 9. 9 Профил на nckdck
  nckdck
  Рейтинг: 761 Неутрално

  "С него работи и Саул Пърлмутер, известен с откритието си, което доказва, че разширяването на Вселената се ускорява"

  Първо, доказването на ускоряването на разширяването на вселената е дело на два доста големи независими екипа

  Второ, откритието е точно това, нищо не се "доказва" с него

  Бойко Борисов, педерас, педерас http://www.youtube.com/watch?v=p-Gyi9SM3os
 10. 10 Профил на крум фильовски
  крум фильовски
  Рейтинг: 435 Неутрално

  на идея си нямате тази информация колко важна и полезна е за всеки един от нас.(период: 2013-2020г.)Поради ред причини.Било то за инвестиция в бъдеще.Било то за бизнес начинание в бъдеще.Било то за закупуване на имот в бъдеще.Било то за, каквото и да е! (в бъдеще време),Ако щете и за начинът Ви на живот дори,или пък най малкото за да знаете,какво предстои - ни очаква(научно-доказано), то, тази информация би била,и е,и ще бъде, безценна за Вас.

  Превода е на Живко Георгиев

  За какво става въпрос..:

  ''Тази книга събира, подрежда и представя ясно и изчерпателно най-важната информация за може би най-сериозният проблем, пред който сме изправени, проблемът за промяната на климата. Този проблем радикално променя икономиката, обществото, политиката, такива каквито са в настоящето.
  Някъде четох изказване, че „ в миналото революционери и философи ни призоваваха да променим обществото, сега за това ни призовават океаните.”
  Призивът на земята, гората, въздухът, водата за промяна е абсолютно същият, като призива за промяна на съвременните революционери и философи.

  Книгата е издание на Кампания Против Промяната на Климата (Campaign Against Climate Change, http://www.campaigncc.org/ ), заглавието е „Climate Emergency”, което аз преведох като „Климатът в Извънредно Положение”.

  Бих искал да цитирам откъс от „Трети национален план за действие по изменение на климата, за периода 2013-2020г.” , който е публикуван през Май, тази година и научните данни в него са от НИМХ БАН. Ето линк към плана:

  http://www3.moew.government.bg/files/file/Climate/Climate_Change_Policy_Directorate/IECCP/NAPCC/NAPCC_june_2012.pdf

  Ето и цитатът:

  “1.5 СЦЕНАРИИ ЗА БЪЛГАРИЯ

  Повечето климатични модели симулират увеличение на температурите на въздуха в България от 2 дo 5C до края на столетието (сценариите варират според използваните моделни симулации). Зимите, класифицирани в периода на съвременния климат като студени, ще се наблюдават по-рядко през 20-те години на нашия век и най-вероятно ще изчезнат напълно през 80-те години. Като контраст, горещите лета ще се случват по-често и през 80-те години почти всяко лято се очаква да бъде необичайно горещо. Според повечето климатични сценарии зимните валежи в България ще се увеличат до края на сегашното столетие, но валежите през топлото полугодие и най-вече през лятото се очаква да намалеят.
  Резултатите от изследванията на водните ресурси в България, базирани на съвременните тенденции за температурата на въздуха и валежите, както и на симулационни модели и климатични сценарии показват, че годишният речен отток вероятно ще намалее през това столетие. Основните причини за това – наблюдаваните тенденции към затопляне и валежен дефицит – се очаква да продължат и през следващите десетилетия.
  Очакваното глобално затопляне ще бъде съпътствано с увеличение на честотата на вълните от горещ въздух, в комбинация с повишена влажност и замърсяване на градския въздух. Резултатът най-вероятно ще бъде увеличаване броя на топлинните удари.
  Освен риск от по-нататъшно ограничаване на водните ресурси, от все повече горски пожари, свлачища и наводнения, затоплянето означава и вероятен бум на инфекциозните болести (вкл. на нехарактерни за нашите географски ширини като маларията).
  Тъй като близо 61% от горите в България са в зоната под 800 м. надморска височина, по-голямата част от българските гори биха били засегнати от драстични промени на климата. Все по-уязвими занапред ще бъдат пролетните земеделски култури, засетите върху неплодородни почви, както и обработваемите земи в Югоизточна България, където дори и при съвременните климатични условия валежните количества са недостатъчни за нормален растеж, развитие и продуктивност на земеделските култури. “

  Бих искал да посоча част от причините защо промяната на климата е социален, икономически и политически проблем :

  Справянето с този проблем изисква голяма промяна на настоящият ни начин на живот, изисква радикална промяна на консумацията на енергия, т.е. все по-малко и по-малко да консумираме енергия от изкопаеми горива (въглища, газ, петрол и т.н.), все по-малко и по-малко да ползваме изкопаеми горива (петрол, газ) за транспорт, да сведем до абсолютен минимум сеченето на гори и още и още.

  Справянето с този проблем изисква драстична промяна на „икономиката” – На първо място защото се налага да намалим драстично употребата на изкопаеми горива – в транспорта, енергетиката, производството и т.н.
  Налага се да топлоизолираме колкото е възможно повече домове; да опазим колкото е възможно повече гори и да засадим колкото е възможно повече гори; да намираме и прилагаме решения на проблема за намаляващото снабдяване с вода; понастоящем снабдяването ни с храна зависи от транспорта, но ако трябва да редуцираме максимално употребата на изкопаеми горива за транспорт, тогава трябва да променим начина си на снабдяване с храна, и т.н. Което води до създаване на огромен брой работни места , защото налага се да топлоизолираме колкото може повече домове, без значение дали хората могат да си го позволят или не, налага се да опазваме и засаждаме гори, да намираме и изграждаме нови решения за употреба на вода и т.н. Всичко това тотално променя нещата, такива каквито са в момента.

  -Живко Георгиев

  ЕТО И САМАТА КНИГА!:
  https://docs.google.com/open?id=0B_fTEVDvElOwLXFTM1A1NG5FSGc

  *Като искам да поясня,че тук става въпрос САМО за научно обосновани и аргоментирани ФАКТИ и ДОКАЗАТЕЛСТВА.
  ''конспиративни'' и други теории НЕ СА намесени.

 11. 11 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Добрутро.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 12. 12 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 543 Неутрално

  [quote#8:"raz_2_tri"]Имам в предвид как се отнасят думите "най-неспоримото" и "предполагат"? [/quote]
  "предполагат" в случая значи следва. Когато се казва че нещо ПРЕДПОЛАГА нещо друго, означава че между двете има причинна връзка.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 13. 13 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 820 Неутрално

  На земята е имало доста по-топли периоди и без човешка дейност. Това, че има затопляне (ако действително е така), не означава нищо, което вече не се е случвало. Много се говори за фаталните последици от топенето на ледовете, а това вече е било факт.
  http://science.actualno.com/Na-Antarktida-e-imalo-gysti-dyjdovni-gori--news_395792.html

 14. 14 Профил на karni
  karni
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#10] от "крум фильовски":

  извинявай да се правят прогнози за климата през 2080 си е живо шарлатанство

 15. 15 Профил на dekodekov
  dekodekov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#11] от "jubal harshaw":

  то вече добър ден стана

 16. 16 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 705 Весело

  Най-после и ние имаме "неопровержими"-те доказателства.

  Започва се с чистките при несъгласните "учени" от страна на светата "научна" инквизиция.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  Най-големите"замърсител" с СО2 са термитите и кравите.Представяте ли си какво е било когато са акали тревопасните динозаври?

 18. 18 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 543 Неутрално

  [quote#13:"teridan"]На земята е имало доста по-топли периоди и без човешка дейност. [/quote]
  Това че на Земята е имало по-топли и по-студени периоди без човешката дейност не означава, че човешката дейност не може да влияе на климата СЪЩО. Елементарна логика. За последното затопляне от 150 години насам НЯМА естествено явление което да го обясни количествено. А човешката дейност - допълнителният ЦО2 от фосилните горива го обяснява перфектно.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 19. 19 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 820 Весело

  [quote#16:"Гуано"]Започва се с чистките при несъгласните "учени" от страна на светата "научна" инквизиция.[/quote]
  ++++
  Право в десятката. Поздравления!

 20. 20 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 820 Неутрално

  [quote#18:"muncho"]За последното затопляне от 150 години насам НЯМА естествено явление което да го обясни количествено[/quote]
  Има. Просто не си чел достатъчно. Както обикновено се изказваш неподготвен.

  http://www.youtube.com/watch?v=WWNq9KlHMU0

 21. 21 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 543 Любопитно

  Къде точно видяхте истка?
  Всъщност чистка наистина има, но на учени, които подкрепят изводите на климатологията. Не научно, а политически мотивирана чистка. Това беше особено силно по времето на администрацията на БУш. Описамо е в тази книга :

  The Inquisition of Climate Science By James Lawrence Powell
  Col,um.b/ia Uni,ver.s/ity Pr,e.ss | 2011 | ISBN: 0231157185 | English | 272 pages | PDF | 2.65 MB

  http://fileneo.com/oilc4qaha7cj/0231157185_James_Lawrence_Powell_The_Inquisition_of_Climate_Science.pdf.html

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 22. 22 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 543 Весело

  До коментар [#20] от "teridan":
  ХААХАХАХАХАХА
  "не си чел достатъчно" ... youtube.com
  Прав си, не съм чел достатъчно youtube. Но пък съм чел книги по физика, която по случайност съм завършил..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 23. 23 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 820 Неутрално

  [quote#17:"hodounski"]Най-големте"замърсител" с СО2 са термитите и кравите.Представяте ли си какво е било когато са акали тревопасните динозаври?[/quote]
  Най-големи замърсител е друг. Океанът изхвърля в атмосферата 87 гигатона СО2, а човешката дейност изхвърля скромните 7 гигатона годишно. Емисиите от океана зависят от температурата, така че при по-висока температура емисиите са по-високи. Т. е. причинно-следствената връзка е друга - повишената температура е причина за повишените емисии СО2, и то не заради човешката дейност. А причина за повишената средна температура е слънчевата активност. Това не е нещо ново на земята и човешката дейност няма нищо общо. Всички спекулации за ролята на човешката дейност в повишаването то СО2 и настъпилото в резултат на това затопляне имат по-скоро икономическо обяснение - за определени кръгове поддържането на тази теза означава големи печалби.

 24. 24 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 777 Весело

  Срещу определен стимул в империалистическа валута, и аз ще призна я връзката между глобалното затопляне и човешката дейност.

 25. 25 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 820 Весело

  [quote#22:"muncho"]Но пък съм чел книги по физика, която по случайност съм завършил.. [/quote]
  Жалко, че се е случило по случайност. Вероятно това е обяснението.

 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#23] от "teridan":

  Съгласявам се налълно.Мерси!

 27. 27 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 543 Неутрално

  [quote#23:"teridan"]Най-големи замърсител е друг. Океанът изхвърля в атмосферата 87 гигатона СО2, а човешката дейност изхвърля скромните 7 гигатона годишно. [/quote]
  Полуистина и лъжа.
  Океанът не само изхвърля, но и ПОГЛЪЩА горе-долу толкова, колкото изхвърля. Това важи и за други системи. Нарича се въглероден цикъл. шЕфьорите на такси няма откъде да знаят за него.
  А човешката дейност отделя не 7 а около 40 гигатона ЦО2 годишно, което между другото е между 80 и 270 ПЪТИ повече от вулханичните емисии.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 28. 28 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 543 Весело

  [quote#23:"teridan"]А причина за повишената средна температура е слънчевата активност. [/quote]
  Пак лъжи и измислици. От около 30 години средната (по 11 годишния цикъл) енергия идваща от слънцето НАМАЛЯВА, а температурата продължава да расте :

  http://www.skepticalscience.com/pics/Solar_vs_Temp_basic.gif

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 29. 29 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 820 Неутрално

  [quote#27:"muncho"]Нарича се въглероден цикъл. [/quote]
  След като знаеш за циклите, вероятно ще приемеш, че всичкия нефт и въглища, които се изгарят имат биологичен произход. Т. е. въглеродът, който се съдържа в тях е постъпил от атмосферата в процеса на фотосинтезата. Така, че дори да изгорим цялото налично количество, в атмосферата ще попадне СО2, който в миналото е бил там и е бил консумиран от растения, които впоследствие са се превърнали във въглища и нефт.

 30. 30 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 543 Весело

  [quote#23:"teridan"] причина за повишените емисии СО2, и то не заради човешката дейност.[/quote]

  Всъщност има НЕОСПОРИМО доказателство, че повишената концентрация на ЦО2 идва от човешката дейност, а не от нещо друго. За то ва също няма откъде да знаят шефьорите на такси. Доказателството е изотопния състав на въглерода във въздуха, който се променя, защото във фосилните горива е различен :

  http://oilprice.com/The-Environment/Global-Warming/Carbon-Isotopes-Prove-Humans-Have-Caused-Global-Warming.html

  http://www.realclimate.org/index.php/archives/2004/12/how-do-we-know-that-recent-cosub2sub-increases-are-due-to-human-activities-updated/

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 31. 31 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 820 Любопитно

  [quote#30:"muncho"]защото във фосилните горива е различен[/quote]
  Какъв е произхода на въглерода във фосилните горива?

 32. 32 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 543 Весело

  [quote#29:"teridan"]След като знаеш за циклите, вероятно ще приемеш, че всичкия нефт и въглища, които се изгарят имат биологичен произход.Така, че дори да изгорим ... [/quote]
  Само дето въглищата и нефта са се образували в продължение на МИЛИОНИ години, а ние ще ги изгорим за няколко стотин! Според ЕЛЕМЕНТАРНАТА логика, явно недостъпна за шЕфьорите на такси, от това следва, че ние изведнаж ще напомпим атмосферата с ЦО2, много по-бързо отколкото той може да се усвоява..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 33. 33 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 543 Весело

  До коментар [#31] от "teridan":

  Запиши се на вечерно училище, научи какво е изотоп. Научи какви изотопи има въглерода. Научи кой от тях е стабилен и кой не. Научи какво е съотношението на изотопите на въглерода в живите същества и в техните останки (как работи въглеродното датиране) ии пак ела

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 34. 34 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 820 Неутрално

  [quote#32:"muncho"]Само дето въглищата и нефта са се образували в продължение на МИЛИОНИ години[/quote]
  Независимо от годините (милиони или не) е имало момент, когато целия този СО2 е бил в атмосферата и това по никакъв начин не е било фатално.

 35. 35 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 543 Весело

  [quote#34:"teridan"]това по никакъв начин не е било фатално. [/quote]
  Не е било фатално за някои. Другите са измрели..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 36. 36 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Впрочем въпросът за ЕФЕКТА от промяната в климата е нещо съвсем отделно от научния факт за наличието на такава промяна и човешката причина за нея. Може ефекта да е положителен. Но повечето хора смятат че ще е отрицателен.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 37. 37 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#29] от "teridan":

  Да ама на последък нАуката нещо взе да дава заден по въпроса за произхода на нефта и въглищата и под сурдинка признава че остава с неизяснен произход(за сега!), пък за метана направо го изкараха, че бил възобновяемо гориво.
  Луда работа! Дядо ми - Бог да го прости- дали си е задавал тея въпроси като е хвърлял цепениците в собата зимно време....

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 38. 38 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 820 Неутрално

  [quote#33:"muncho"]Запиши се на вечерно училище, научи какво е изотоп. Научи какви изотопи има въглерода. Научи кой от тях е стабилен и кой не. Научи какво е съотношението на изотопите на въглерода в живите същества и в техните останки (как работи въглеродното датиране) ии пак ела [/quote]
  Парадирането с недостатъчно при това образование е доста грозно, но това си е твой проблем. Не отговори все пак, какъв е произхода на въглерода във фосилните горива - от атмосферата ли произлиза или отдругаде. Ако е отдругате какъв е механъзмът. Защото, доколкото знам, въглерода се натрупва в растенията в процеса на фотосинтезата и източник е атмосферата.

 39. 39 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 820 Весело

  [quote#36:"muncho"]Впрочем въпросът за ЕФЕКТА от промяната в климата е нещо съвсем отделно от научния факт за наличието на такава промяна и човешката причина за нея. Може ефекта да е положителен. Но повечето хора смятат че ще е отрицателен.[/quote]
  Тук може и да постигнем някакво съгласие.

 40. 40 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 543 Весело

  [quote#23:"teridan"]имат по-скоро икономическо обяснение - за определени кръгове поддържането на тази теза означава големи печалби. [/quote]
  Крадеца вика дръжте крадеца :
  "Проектът "Бъркли Ърт", който Мюлер ръководи, е финансиран от различни източници, включително благотворителни фондации на братята Кох. Американските милиардери даряват големи суми на организации, които лобират срещу приемането на идеята, че затоплянето е причинено от човека."

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 41. 41 Профил на крум фильовски
  крум фильовски
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#14] от "karni":
  чети внимателно,
  периода е /2013-2020г./; ако изобщо си прочел/а...

 42. 42 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Видът трябва да бъде редуциран до 5 млрд. единици.

 43. 43 Профил на karni
  karni
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#41] от "крум фильовски":

  Ти май не си 4ел какво поства6. Какво пи6е по-долу:

  "Зимите, класифицирани в периода на съвременния климат като студени, ще се наблюдават по-рядко през 20-те години на нашия век и най-вероятно ще изчезнат напълно през 80-те години. Като контраст, горещите лета ще се случват по-често и през 80-те години почти всяко лято се очаква да бъде необичайно горещо."

 44. 44 Профил на zahringia
  zahringia
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#29:"teridan"]След като знаеш за циклите, вероятно ще приемеш, че всичкия нефт и въглища, които се изгарят имат биологичен произход.[/quote]
  Да, ама въглерода, който се намира в нефта и въглищата е бил в обръщение преди милиони години. Между тогава и сега има огромна разлика както в състава на биосферата, както и в количеството на биомаса. Слънчевата активност също не е еднаква. Човек пък е тук само от няколко стотин хиляди години, от които едва няколко хиляди могат да се нарекат цивилизация.

  Света с който сме свикнали има по-ниско ниво на въглероден диоксид в атмосферата от света към който сме тръгнали внасяйки въглерод от миналото.

  Не само, че природата е претърпяла и други промени (по-висока слънчева активност, по-малко кислород, различни и по-малки макроорганизми, различни местообитания), ами и тогава не е имало човешка цивилизация, на която да ѝ пука.

  Изключително наивно е да се намеква, че има нещо общо между естествения въглероден цикъл и внасянето на въглерод от един... друг свят.

 45. 45 Профил на крум фильовски
  крум фильовски
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#43] от "karni":

  не ми разсъждавай и обяснявай.като прочетеш цялата книга,тогава се изказвай.

 46. 46 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 565 Разстроено

  Господа, не се карайте. Полярните шапки марс се топят и възстановяват с подобна динамика както и тези на земята , естествено без латентните периоди, които атмосферата поражда на нашата планета.

 47. 47 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 813 Весело

  Любима шега по темата:
  (откъм носа) - ПОТЪВАМЕЕЕ
  (откъм кърмата) - Няма такова нещо. Даже обратното, все повече се издигаме над водата..
  ....Подочуто на Титаник

 48. 48 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Професор Ричард Мюлер никога не е бил скептик по отношение на глобалното затопляне.Ето ви един доста интересен линк по темата за въпросния професор:
  http://tomnelson.blogspot.com/2012/07/earth-to-richard-muller-we-know-that.html

 49. 49 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  [quote#8:"raz_2_tri"]Имам в предвид как се отнасят думите "най-неспоримото" и "предполагат"?
  ????????????????????????? [/quote]

  Те, всичките теории на затоплистите еко-талибани са такива. Кофтито е, че има лековерни хора, дето да им се вързват.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 50. 50 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  [quote#13:"teridan"]На земята е имало доста по-топли периоди и без човешка дейност. Това, че има затопляне (ако действително е така), не означава нищо, което вече не се е случвало. Много се говори за фаталните последици от топенето на ледовете, а това вече е било факт. [/quote]


  Именно. На това му се вика цикличност, тоест промяната в климата е естествена, не е спонтанна, периодически се редуват затопляне и охлаждане и то още от времето, когато на земята е нямало хора. Тоест, да се твърди, че хората имат някакво влияние върху естествените цикли на земята е доста глупаво и елементарно. И с нас и без нас, климата си се променя.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 51. 51 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#50] от "VеnRus 2008":


  [quote#50:"VеnRus 2008"]Тоест, да се твърди, че хората имат някакво влияние върху естествените цикли на земята е доста глупаво и елементарно.[/quote]
  Глупаво е да мислиш,че изсичането на 2/3 от горите,изпускането на въглероден диоксид от стотици хиляди самолети,кораби,милиони фабрики и милиарди автомобили не влияе на климата.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 52. 52 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#51] от "Roger":

  Не дотолкова, че да го промени драстично.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 53. 53 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 813 Любопитно

  До коментар [#50] от "VеnRus 2008":
  Е щом ти казваш. Явно си по-учЕн от всички други учЕни. Дай нещо линкче към изследвания, нучни публикации и т.н. да ни впечетлиш още повече с познанията си по климатология, физика и т.н. Или консумираш информация от в-к Уикенд и това което твърдиш е просто лично мнение почиващо на тежка посредственост...

 54. 54 Профил на taliban
  taliban
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#18:"muncho"]За последното затопляне от 150 години насам НЯМА естествено явление което да го обясни количествено. А човешката дейност - допълнителният ЦО2 от фосилните горива го обяснява перфектно.[/quote]

  Напротив, слънчевата активност има много параметри и да се свежда тя до светимостта е несериозно (особено от човек с претенции да е завъшил физика). Има мнго процеси на Слънцето които перфектно обясняват затоплянето и СО2 става излишен. Още повече, че няма нито едно инструментално наблюдения, което количествено да определя влиянието на СО2. По-скоро има инструментални наблюдения, които категорично показват, че наблюдаваното затопляне не е от парников характер. И преди да спориш, прочети това: http://spisanie8.bg/рубрики/наука/1054-започва-глобално-застудявне.html

 55. 55 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1511 Неутрално
 56. 56 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#55] от "VеnRus 2008":Дай му и линка,който съм поместил в моя пост номер 48.Много е интересен.И е типичен пример за лицемерието и лъжите на заинтересуваните от продължването на тази вече бих я нарекъл неподлежаща на съмнение догма...

 57. 57 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1357 Гневно

  В последното си изследване учени от Калифорнийския университет потвърдиха, че човешката дейност е "най-неоспоримото обяснение" за глобалното затопляне. Ръководител на научния проект се оказа известен скептик за климатичните промени – професор Ричард Мюлер, който сега се отказа публично от тезата си, че хората нямат нищо общо с повишаването на температурите в световен мащаб.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 58. 58 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#57] от "Хипчо":
  http://tomnelson.blogspot.com/2012/07/earth-to-richard-muller-we-know-that.html
  Ей заради ей такива скептици взех да се съмнявам в тази теза...

 59. 59 Профил на taliban
  taliban
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#57:"Хипчо"]известен скептик за климатичните промени – професор Ричард Мюлер, който сега се отказа публично от тезата си, че хората нямат нищо общо с повишаването на температурите в световен мащаб.[/quote]

  Ти се майтапиш или не можеш да четеш английски ...

 60. 60 Профил на massa
  massa
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Абсолютно вярно е че затоплянето е циклично. Проблема сега е че благодарение на хората този път то става много рязко и бързо и животните и растенията няма да имат време да се адаптират. Доста ще изчезнат, но това за планетата не е проблем, други ще ги заместят. Кофти момента е че това важи и за нас, като нищо едни от изчезналите ще сме ние. Както казваше Карлин, планетата си е ОК, ние си заминаваме.

 61. 61 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 813 Весело

  До коментар [#55] от "VеnRus 2008":
  Хахаахаха, как да не ползваш biblebelievers.org за нучни справки. Там е лоното на научната мисъл.

 62. 62 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1511 Весело

  До коментар [#61] от "Добре Облечен Бизнесмен":


  Колко типично. Като няма с какво да опровергаеш, се хващаш за сайта, където е публикувана информацията, а не за това, какво съдържа тя. Убедена съм, че ако ти пусна статия от същия сайт, в който се доказва, че 2+2=4, ти сигурно и в това ще опровергаеш.
  И странно защо, от 4-те линка, които съм дала, се хвана само за един? Не ми отговаряй, знам, че просто няма какво да кажеш, затова се заяждаш на дребно.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 63. 63 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#62] от "VеnRus 2008":
  От четирите линка само един сочи към документ писан от човек с някакво реноме, но преди 15години в който заключенията са смехотворни - "What mankind is doing is moving hydrocarbons from below ground and turning them into living things. We are living in an increasingly lush environment of plants and animals as a result of the carbon dioxide increase."- доказано грешна теория, която не почива на нито едно реално изследване.
  Колкто до библейския сайт, там информацията в статията е събрана вероятно от единствнените източници, които подкрепят тезата. Пример - данните за температурата (получени от сателит) обхващат периода 1979-1990г, което като глобално наблюдение е недостатъчно и едно социологическо проучване, което пак няма смисъл, тъй като не е базирано на факти.
  Пак казвам, ти търсиш информацията си в шок сайтове и сайтове чоплещи глобалната конспирация, или както споменах по горе - информация тип вестник уикенд. Хора като теб не желаят да вникнат в проблемите и няма да си променят мнението каквито и научни доводи да им бъдат представени. Хора като теб "вярват" в дадена теза, както вярват и в религията, която изповядват, без да търсят обективната истина и без да приемат научни доводи. Именно по тази причина реферирам към подобен тип мислене като посредственост. Ти няма да прочетеш статии подкрепящи концепцията за глобално затопляне причинено от човешката дейност именно защото противоречи на това около което си си изградила вярата. И обратнтото, захранваш си теорииите с псевдонауични и скандални статии, които са създадени за да привличат хора като теб. Въпреки че смятам разговорът с теб за изгубено време, поради гореизложените причини ще ти предоставя малко линкове от сайтове, кото нямат сензационно име. Ако имаш желание да научиш нещо, винаги можеш да го направиш. Ако пък си доволна от нивото на незнанието си, можеш да ми теглиш една майна. Успех!
  http://web.mit.edu/newsoffice/2009/roulette-0519.html
  http://climate.nasa.gov/evidence/
  http://www.un.org/en/globalissues/climatechange/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK