Зелените идеи на "Беглика Фест" за този уикенд

архив

© Беглика Фест

архивНеподправена природа, вдъхновяващи идеи, спорт и музика по много може да намерим накуп на традиционния зелен фестивал "Беглика фест". За пета поредна година организаторите предлагат  добър и освежен подбор от работилници, лекции и дискусии, игри за големи и малки, много музика в дните между 17 и 19 август над гр.Батак, непосредствено до родопския язовир " Голям Беглик".


Ето и нашата зелена селекция сред предложенията на програмата в сайта на феста:


"Ти-Пчели!"
Ако се включите в играта "Ти-пчели!" и пробвате с различни техники – пантомима, танци и импровизации – може да намерите своя начин да усетите какво е да си част от групата на тези симпатични и трудолюбиви насекоми, без които светът няма да е същият. Добре е обаче да се запишете предварително за участие в шатрата на "За пчелите и хората". Там ще разберете и възможно ли е да отглеждаме пчели в градски условия.


Дом естествено


Тези, които държат да се чувстват добре в дома си, е добре да не пропуснат форума на Асоциацията за строителство с естествени материали(АСЕМ). Там ще се говори за различни аспекти на естествените строителни материали и ползите, които носят те при изграждане на средата – от ландшафтен дизайн, принципи на проектиране за здравословни и щадящи здравето сгради, до микроклимата в помещенията. Техниките на земно строителство като измазване на стена с глина и тук ще можете да изпробвате лично.


"Досега сме говорили предимно за екологичният аспект на строителството с естествени материали,  за щетите, които нанася конвенционалното строителство върху природата и околната среда. Този път ще обърнем внимание и на биологичния аспект и как всъщност сградите се отразяват на здравето на семейството ни с постоянното им въздействие върху нас", обясняват от АСЕМ. При тях ще чуем и музика от "кацналата на едно дърво" мини сцена на ди джеите от Chill station , построена от АСЕМ.


архив

© Беглика фест

архив


Пермакултура


"Permaship" ще организира "размяна на семена" по време на целия фестивал. Идеята е да се обмени личен опит и информация за отглеждането на различни растения. Това е начин да научим детайлите в пермакултурата, които са безценните "тайни" за многогодишните култури.


Уроци по месене на хляб


"Слънце–Луна" ще покажат как качествено да си "изцапате" ръцете, да месите с любов и удовлоствие и накрая да се получи уникално вкусен пълнозърнест хляб. Може да се включите и в дебата за това как се отглежда житото и да научите какво е ценното на някои древни сортове зърнени култури.


Чилик


Народно читалище "Бъдеще сега" ще събере по-енергичните с предизвикателството да играят на "чилик". Предварителното записване е задължително и тук, а за тези, които не знаят как се играе, ще има демонстрация на място (без дидактика – това е важен принцип на читалището).


По традиция "Беглика Фест" отделя внимание и забави за най-малките си участници. Майсторене на фигури от восък и сапун, както и барабаненето в "Дръм-съркъл" са сред атракциите, на които си струва да се застоите. Родителите могат да чуят безценни идеи как да отглеждаме децата си.
"Ще споделим опит и знание, заедно с хората, които през последните няколко години вдъхнаха нов смисъл на темите раждане, отглеждане на деца, образование в България и ще се опитаме да сглобим един детски пъзел. И едно бъдеще, което ни харесва и което е възможно," обещават от форум "Бъдеще"


Цялата програма и правилата на фестивала можете да видите тук.
И не забравяйте да изхвърляте боклука си на определените за това места.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK