Шест стъпки срещу трагичен сблъсък с мечка

В повечето случаи мечките у нас нападат, само когато са провокирани от силен шум, изстрел или за да защитят малките си.

© Reuters

В повечето случаи мечките у нас нападат, само когато са провокирани от силен шум, изстрел или за да защитят малките си.Случай на нападнат от мечка турист в Стара планина от миналата седмица стана повод да припомним как можем да избегнем подобни опасни срещи в гората и как да се държим, ако все пак се изправим лице в лице с голямото кафяво животно. С точно определени поведенчески действия можем да се разминем само с подушване и да не стигаме до нападение и агресия с трагичен финал.


За инцидента в Средна Стара планина


Всъщност агресия от страна на мечката не е имало и в конкретния случай на "нападение" в Стара планина. По-коректно е да се каже, че туристът и дивото животно са били "в опасна близост", както уточнява и Костадин Вълчев от сдружение за дивата природа "Балкани" пред "Дневник". Вълчев от години работи по проекти, свързани с намаляване на щетите от мечки и предотвратяване на инциденти с тях. Бил е и свидетел на злополуката в смолянското село Кутела, когато мечка напада и убива 65-годишнен мъж.
Туристът, пожелал анонимност, е минавал сам, безшумно, през немаркирана пътека в средната част на Балкана в близост до хижа "Триглав". Изведнъж той се озовал много близо до мечка, като с това нарушил т.нар. критична дистанция (безопасното разстояние за мечките е 20 м). Също изненадана, тя от своя страна се изправила на задните си крака. Човекът разчел жеста й като начало на нападение и решил за най-сигурно да се престори на мъртъв – легнал на земята по корем и бързо скрил тила си.


Резките му движения провокирали интереса на мечката. Дивото животно се приближило до него, няколко пъти го бутнало и натиснало с лапата си, опитвайки се да го обърне. В момента, в който решила да си тръгне, изплашеният до смърт мъж веднага скочил и хукнал да бяга към близката хижа.


Инцидентът с мечката е станал в близост до хижа "Триглав" в средната част на Централен Балкан

© СДП "Балакни"

Инцидентът с мечката е станал в близост до хижа "Триглав" в средната част на Централен Балкан


Човекът има наранявания по главата - една рана 5 см и няколко шева, както и рани от удари с камък по окото и носа. Раните са повърхностни и сравнително леки за нападение от мечка. В крайна сметка той се е наранил по-сериозно, когато е тичал за спасение, обяснява Вълчев.


Експертът от СДП "Балкани" е категоричен, че случката отпреди седмица не може да се сравнява с трагичния инцидент от преди две години, защото този път няма агресия от страна на горския обитател. "С удар на лапата си мечката може да счупи гръбнака на бик, който е доста по-здрав от човешкия. Тя може и да прехапе главата на човек. А този мъж се е разминал само рани от одрасквания. Мечката е искала да го обърне, тъй като той е бил легнал по корем. "


Шест стъпки, които ни отдалечават от трагичния сблъсък с мечка


1. Добре е да спазваме маркировката на маршрутите и да вървим предимно по пътеките, защото мечките също се опитват да ни избягват и обичайно не приближават оживените планински маршрути.


В случай че все пак загубим пътеката и се налага да се движим в диви части на планината, трябва да вдигаме шум, за да предупредим за присъствието си. Ефект има говорът, пеенето, пляскането с ръце, покашлянето. Може да  носите и звънче за случая. Когато ни чуе, мечката по-скоро би избягала или изръмжала, за да ни даде знак да не доближаваме повече мястото й.


2. Противно на широко разпространения мит не трябва да се правим на мъртви, като лягаме на земята по корем и си пазим тила. Дори и в случай че мечката се изправи на задните си крака – това по-скоро е форма на комуникация от страна на животното, така то демонстрира сила.


Изправената мечка е изключително малко вероятно да нападне, освен ако не я провокираме с поведението си. Това се потвърждава от дългогодишни служители на ловни стопанства.


След този жест мечката най-вероятно ще се отетгли, ако човек успее да запази самообладание, не побегне и не легне на земята. Лягането по корем е много крайна мярка и се прави единствено, ако мечката вече ни е нападнала или се движи устремено към нас (на не повече от 1-2 метра).


3. Ако вече сме нарушили критичната близост с мечка, трябва да правим само бавни движения и да говорим монотонно и тихо. Силният шум като изстрел или вик може да провокира нападение от доминиращи мъжки видове, за да защитят територията си.


4. При среща с мечка я следим с поглед – гледаме я в очите. Изчакваме, докато животното се оттегли, или много бавно се измъкваме назад, като не изпускаме поглед от нея и внимаваме да не се спънем, защото падането на земята най-вероятно ще провокира атака.


5. Добре е да носим и спрей за самозащита, който евентуално да впръскаме в лицето на животното. Алкохол или спирт също имат ефект.


6. Не трябва да държим храна в палатките, в които спим, в райони на мечи местообитания. Не е добре и да изхвърляме храна, особено около пътеки, заслони и хижи.


За природата на мечките


Мечки, по-точно кафявите мечки в България, могат да се срещнат в планините Рила, Пирин, Родопите, Стара планина и Витоша. Обичайните места, които обитават, са богати на горски плодове – малини, къпини, боровинки, орехи, лешници – с които те обичайно се хранят. Мечките са всеядни животни.


Кафявите диви животни у нас в повечето случаи нападат хора само когато са провокирани. Заради гъсто населените райони на Южна Европа те са свикнали с човешкото присъствие и не са толкова агресивни, колкото са например тези в Сибир или Аляска.


Въпреки килограмите си мечките са бързи животни. Когато преследват жертвата си, те могат да развият скорост от средно 40 км/ч. В повечето случаи обаче дивите животни избягват срещи с хора и не обитават оживените места около пътеките или хижите.


За възможните и често разигравани сценарии


Подобни инциденти и срещи с мечки се използват от ловците. Това е добър повод, който им позволява да си изкарат разрешително за отстрел на мечки под претекст, че в определен район има стръвница. После обикновено се убива най-голямата мечка, защото няма начин да се докаже коя точно е нападнала, дали наистина става дума за стръвница или е случай на самоотбрана.


Често се случва и платежеспособни хора срещу определена сума и вече издействано разрешително да отидат предварително на някое "чакало", където се захранват мечките, и да ги отстрелват от близка дистанция, разказва Андрей Ралев от СДП "Балкани".

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на patladjan_91
  patladjan_91
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аз си знам, че мечка насран не гони.

 2. 2 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2774 Любопитно

  Полезна информация, но не пожелавам на никого да изпита ефекта от съветите на живо.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 3. 3 Профил на merkantil
  merkantil
  Рейтинг: 442 Неутрално
 4. 4 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Не се ли казва "Кафява", а не "Кафева"? Едното произхожда от цвят - кафяв, а другото от ароматната напитка - кафе. Не съм сигурен дали на греша.

  И най-сигурната защита срещу нападение на мечка е да я замериш с прясно ако. Ако питате от къде ще намерите прясно ако в гората, то може да сте сигурни, че като се появи мечката то само ще дойде.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 5. 5 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 503 Неутрално

  [quote#1:"patladjan_91"]мечка насран не гони[/quote]
  Същото го пишело на табела на входа на парк Рила.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 6. 6 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Весело

  Доста "истински случаи" с мечка се разказват между ловците

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 7. 8 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Абе да не дава Господ такива срещи, че на дали някой ще се сети точно за тези правила!

  Иначе се сещам за един хубав стра виц - стар ловджия казва на младия- излезе ли мечка гърмиш и с двата патрона, ако не я убиеш си мажеш пушката с пресни @ки и бягаш. Младият зачуден пита - добре де къде да търся пресни @аки? Ще намериш, ще намериш - отговорил стария ловец

 8. 9 Профил на бай Георги
  бай Георги
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#1] от "patladjan_91":

  Качваш се на дърво и се намазваш с ла*на

  ‎"Това, което ние сме го построили- вие не може да го боядисате" Тодор Живков
 9. 10 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Стар планинар разказва на маса:
  - И както си вървя, пред мен се изправя едно такова грамадно мечище и изревава: "Или ще те ям, или ще те таковам - избирай!"!
  - И какво?...
  - Ми изяде ме, да опустее и мечката дано...

  Онова за ефекта от алкохола или спирта в статията не го разбрах напълно! Значи трябва ли да се напием предварително, или да поканим мечката на по чашка?

 10. 11 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 592 Весело

  Има един много як съвет по табелките в планините - ако сре6тнете малки ме4ета не се заигравайте с тях, понеже майката е наблизо

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 11. 12 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#4] от "Чеша си езика":

  Сигурен ли си? Ами ако не стане какво правим

 12. 13 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 497 Весело

  курс за "Мерки за оцеляване при среща с мечки" :
  -------
  Лекторът говори почти идентично с написаното в статията
  всички водят записки , само един не пише , мисли , мислил па попитал!
  -----
  Има ли някъде курс "Как да Не срещаме мечка ?"

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 13. 14 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#10] от "Twinston Myth":

  А този знаеш ли го - дето един ловджия чакал мечка на пусия, обаче тя винаги го изненадвала в гръб и пак му давала същия избор. Обаче оня упорит отива да е дебне 2-3 пъти и на 4-тия мечката го пита - абе не мога да разбера ти ловджия ли си или си чист педе*аст

 14. 15 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Браво! Авторът е прочел коментара ми е коригирал правописа.

  [quote#4:"Чеша си езика"]Не се ли казва "Кафява", а не "Кафева"? Едното произхожда от цвят - кафяв, а другото от ароматната напитка - кафе. Не съм сигурен дали на греша. [/quote]

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 15. 16 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мадлен":

  Ааааа, ще стане, ще стане.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 16. 17 Профил на Стоил Стоилов
  Стоил Стоилов
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Благодаря за съветите. Хубаво е, че се изясни положението с престорването на умрял. Вингаи съм си мислел, че нещо не е наред с тази теория.

 17. 18 Профил на lothlorien
  lothlorien
  Рейтинг: 388 Весело

  Статията ме подсети за следния виц!

  - Ако неочаквано срещнете мечки в гората , замеряйте ги с лайна , това не им харесва!
  - А лайна откъде ще намерим?
  - А, ще има, ще има!

  А, сега сериозно - статията наистина дава доста полезни съвети. С мои приятели сме виждали мечка под вр. Мусала - между Близнаците. Беше доста далеч и не се наложи на прилагаме на практика написаното тук, но поне потвърди правилото да не се бяга! Тази мечка бягаше толкова бързо, че просто няма смисъл да се хаби човек!

  "Ти виждаш нещата и питаш "защо?". Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам "защо не?" " Дж. Б. Шоу
 18. 19 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 983 Любопитно

  Срещне ли ме мечка, ще забравя всичко.

 19. 20 Профил на бай Георги
  бай Георги
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#14:"g0nzi"]абе не мога да разбера ти ловджия ли си или си чист педе*аст [/quote]
  Демократ е бил

  ‎"Това, което ние сме го построили- вие не може да го боядисате" Тодор Живков
 20. 21 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  с животните не се дръжте животински!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 21. 22 Профил на franprix
  franprix
  Рейтинг: 551 Весело

  Мечките са застрашен вид, а хора много...

 22. 23 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 605 Неутрално

  .. който се бои от мечки... не ходи в горааатааааа..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 23. 24 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Добре де, ако мечката ни скочи, и вече няма смисъл да се правим на умрели, удачно ли е да отговрим на агресията с агресия?

 24. 25 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#24] от "mozaka":

  Удачно е, ако си висок 3 метра, тежиш 200 кг. и ревеш по силно от нея.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 25. 26 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#16] от "Чеша си езика":

  "Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции." - избирам евтино и качествено

 26. 27 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#23] от "Крала Бурми":

  Обратното е:
  "Ако те е страх от мечки, отиди в гората"

 27. 28 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Ако те е страх от мечки, не ходи сам по немаркирани пътеки.

 28. 29 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  1 стъпка - носете си АК 47 в багажа

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 29. 30 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 497 Весело

  Който го е страх от мечки да не ходи в гората!

  Too much цензура Баце.
 30. 31 Профил на myspam
  myspam
  Рейтинг: 471 Неутрално

  КАФЯВАТА МЕЧКА И ЧОВЕКА: КАК ДА ОЦЕЛЕЕМ ЗАЕДНО

  Кафявата мечка е едър хищник, необикновено силен и, несъмнено, опасен за човека. Има голяма вероятност от възникване на конфликтни ситуации при среща на човек с мечка. Трябва винаги да помните, че в Камчатска област, Корякия, Магаданска област, в южната част на Чукотски АО това може да се случи по всяко време на всяко място, поради което трябва да сте морално подготвени за това. Тази брошура цели да помогне да бъдат избегнати такива
  ситуации, а в случай, че те възникнат, да се сведат до минимум негативните последствия. Разбира се, не е възможно да се предвиди всеки конкретен случай, който обикновено е предизвикан от сложно стечение на независими обстоятелства, както не може да бъде дадена една рецепта или списък рецепти по този въпрос. Нашите препоръки не бива да се разглеждат като някаква панацея, абсолютна гаранция срещу нещастни случаи при нападение на хищника. Но със сигурност ще помогнат да бъде намалена до минимум вероятността от конфликтна ситуация.
  ЗАПОМНЕТЕ: най-добрият начин да бъде предотвратен конфликтът при среща с мечка е тази среща да бъде избегната!
  Неслучайно дори в инструкциите за оцеляване в екстремални условия, които се използват при подготовката на диверсионни групи, състоящи се от главорези
  и командоси, винаги особено се подчертава:
  ВИНАГИ СЕ ПАЗЕТЕ ОТ МЕЧКИ!

  АКО СЕ НАМИРАТЕ В МЕСТНОСТ, КЪДЕТО ОБИТАВАТ МЕЧКИ
  Общи препоръки
  При движение се придържайте предимно към открити места и редки гори, където приближаването на хищника може да бъде забелязано своевременно и да бъдат предприети необходимите мерки за сплашване или по друг начин да се обезопасите срещу евентуално нападение. Избягвайте продължително движения през гъсти гори от сибирски кедър, елша и върба в местата, където е възможно да обитават мечки.

  При движение в тайгата и тундрата е желателно да не използвате мечи пътеки. Също така трябва да се избягва движение по бреговете на реките, в които има сьомга, и покрай местата, където рибата хвърля хайвера си привечер и рано сутрин, а също така и през нощта. Запомнете: нощта е времето на мечката!

  Ако през пролетта, когато все още има сняг, срещнете следи на кафява мечка, тръгнете обратно, или се опитайте да заобиколите мястото, където се предполага, че се намира хищникът, през открити места. Мечката не правят
  дълги преходи по дълбок сняг, поради което срещнатите следи, дори ако са стари, са добър индикатор за присъствието й в близките околности.

  За да намалите вероятността от нападение, не навлизайте сами в места, където обитават мечки. Вероятността за агресия на хищника спрямо група
  хора е много по-малка.

  При среща с кафява мечка се постарайте да не изпадате в паника и незабелязано да се отдалечите. В никакъв случай не тичайте! Помнете, че мечките имат изключително остро обоняние, затова при отстъпването трябва да се вземе предвид посоката на вятъра. Ако хищникът ви е забелязал и не е избягал, а напротив, проявява любопитство, трябва да се опитате да го изгоните с вик, ракета, изстрел във въздуха.

  При близка среща с мечка не я гледайте в очите и втренчено. За всяко диво
  животно втренченият поглед е признак за предстояща атака. Той може да ви нападне, тъй като смята, че по този начин предотвратява нападение от ваша страна.

  АКО СТЕ ВИДЕЛИ МЕЧКА ПРЕЗ ПРОЗОРЕЦА НА КОЛАТА
  Наслаждавайте се на гледката! Направете няколко снимки за спомен, но в никакъв случай не излизайте от колата. Не се опитвайте да храните мечката.
  Запомнете: ако научите мечката да проси храна, вие подписвате смъртната й присъда!
  Не се задържайте дълго, продължете нататък.

  КАКВО ДА ПРАВИМ С БОКЛУЦИТЕ И ОТПАДЪЦИТЕ
  Кафявите мечки са изключително лакоми. За безопасното съжителство на мечките и хората трябва у хищниците да не възникват асоциации между възможността вкусно да похапнат и човешката миризма. Мечка, която е свикнала да яде остатъци от човешка храна, практически не може да бъде отучена от това. Обикновено такава мечка става безстрашен мародер и убиец.
  За да бъдат избегнати трагичните последствия от промяната на хранителното поведение на мечките, трябва винаги да се спазва принципът:
  за мечките – гората и горската храна, за човека – неговото жилище и неговата трапеза.

  Не създавайте край населените места, местата за риболов, базите и лагерите, отрядите, туристическите групи, на местата за почивка и маршрутите бунища, складове с хранителни отпадъци, които водят до повишаване концентрацията на хищниците. Мечките имат добре развито обоняние и лесно откриват и разкопават дори закопани на значителна дълбочина органични отпадъци. Препоръчва се хранителните отпадъци да се извозват (ако е невъзможно те да бъдат утилизирани) на значително разстояние от жилището. Мястото на бунището трябва да бъде ясно обозначено със знаци, и за него трябва да бъдат предупредени местните жители. Ако извозването на боклука е
  невъзможно, хранителните отпадъци трябва да се унищожат – да се изгорят или да бъдат потопени.

  Не съхранявайте продоволствие и хранителни припаси в места, които са лесно достъпни за разграбване: в неохранявани платнени палатки, чували и кашони под открито небе. Опаковката трябва да изключва лесен достъп до съдържанието: най-подходящи са железни варели от гориво с изрязани дъна,
  които след това се увиват с тел, а също така сандъци от здрави дъски, окантовани с желязна лента. При това варелите и сандъците по възможност трябва да бъдат качени на специално построени конструкции (скелета) или на клоните на дърветата и закрепени там. Препоръчва се подпорите на скелето или ствола на дървото да се почистят от клони до височина 4 м и по възможност да се омотаят с бодлива тел.
  Не оставяйте около своето жилище или лагер достъпни за дивите животни хранителни продукти и хранителни отпадъци. Това е опасно за живота. Чистотата и липсата на бунища ще ви предпази от нежелани посетители!

  АКО НЕОЧАКВАНО СРЕЩНЕТЕ МЕЧКА

  Внимание! Ако кафява мечка прояви интерес към вас, трябва да сте готови да за евентуално нападение.
  Въпреки разпространеното мнение, мечка, която стои на задните си лапи, не е настроена агресивно. Тя просто се изправя, за да разгледа добре околността и да се убеди с очите си в това, за което вече е разбрала с доброто си обоняние и остър слух.

  Мечките се срещат най-често на места, където те, подобно на хората, търсят храна – риболов, лов и събиране на горски плодове. На местата, където събират горски плодове, мечките обикновено са по-спокойни и не защитават територията, особено ако плодовете са много. В повечето случаи дори няма да усетите присъствието им, тъй като обонянието и слухът ще предупредят мечката за вашето приближаване и тя ще напусне мястото.

  Много по-неохотно мечките напускат местата, удобни за риболов, особено ако вече са хванали риба. За съжаление, улисан в ловенето на риба или поради шума на водата, хищникът може да не забележи вашето приближаване. Затова, за да избегнете нежелани срещи, се постарайте вашето придвижване да е по-шумно – говорете високо, свирукайте любимата си мелодия, почуквайте с пръчка по храстите и дърветата. Но ако все пак видите мечка, се опитайте незабелязано да се отдалечите. А ако тя ви забележи, спокойно отстъпете.

  Запомнете, че неочаквана и близка (по-малко от 5-7 м) среща с мечка често провокира хищника към нападение. Поради това е най-добре такива срещи да се избягват чрез умишлено предупреждаване на мечката за вашето приближаване.

  Ролята на кучетата при среща с мечки е нееднозначна. От една страна, необучено куче, което е открило женска мечка с мечета, може от страх да се хвърли към вас, търсейки защита, като по този начин провокира мечката към нападение срещу вас. От друга страна, куче, което върви с вас, винаги ще ви предупреди за наличието на хищник наоколо, а при необходимост с лай и хапане ще поеме агресията на мечката върху себе си и ще ви даде възможност да се отдалечите.

  АКО ВИДИТЕ МЕЧКА, КОЯТО СПИ ИЛИ ЯДЕ ПЛЯЧКАТА СИ

  Неслучайно казват – не буди звяра! Не се опитвайте да събудите хищника – оставете го да спи. Не е желателно да се бавите, за да го наблюдавате и снимате, колкото и комично да изглежда спящата мечка. Тихо напуснете мястото.

  Ако неочаквано срещнете мечка до плячката й, преди всичко запазете спокойствие! Покажете на мечката, че не сте дошли, за да откраднете храната й. Изправете се в цял ръст и покажете, че сте там, като говорите високо.
  Тръгнете си бавно и внимателно по същия път, по който сте дошли. При това най-добре не се обръщайте с гръб към хищника. Не го изпускайте от очи и бъдете готови, че във всеки един момент той може да стане агресивен. Но в никакъв случай не бягайте, докато сте в полезрението на животното! В такива случаи развитието на ситуацията зависи в голяма степен от разстоянието. Ако дистанцията е малка, мечката, която стои до плячката си, в повечето случаи преминава към нападение!

  АКО СРЕЩНЕТЕ ГРУПА МЕЧКИ

  Колкото и да е неприятна за вас срещата с една мечка на пътя, още по-неприятна е срещата с група мечки. Мечките обикновено се събират в групи
  в три случая:
  - по време на размножителния период;
  - в периода, когато женската е със своите малки;
  - когато младите хищници, изгонени от женската за самостоятелен живот, известно време продължават да вървят заедно.

  За разлика от повечето едри животни, размножителният период на мечките е през пролетта – практически след излизането от бърлогата и до началото на юли. В този период мечките са зли, раздразнителни и са способни да извършат агресивни действия без да бъдат провокирани по никакъв начин. Това се отнася за хищниците от двата пола. Но едрите мъжки мечки през този период понякога се държат много агресивно. Те са готови да атакуват всеки голям движещ се обект, и често не се ограничават само с демонстрации. Но мъжкарят преди всичко реагира на поведението на женската, и ако тя отстъпи, той също отстъпва след нея.

  Най-малко опасни са срещите с млади неопитни хищници. Това обаче не означава, че те със сигурност няма да ви нападнат, ако се окажат достатъчно близо. Дори понякога точно тези млади и неопитни хищници, които не са се научили да се страхуват от човека, нападат лагерите му. Това е предизвикано от усещането, че не са сами – действията на една мечка могат да провокират друга – като банда малолетни хулигани.


  АКО НАМЕРИТЕ ЛЮБОПИТНО МЕЧЕ

  Най-доброто, което можете да направите, е максимално бързо да се оттеглите. Недейте да го снимате и в никакъв случай не се опитвайте да го пипнете. Това е диво животно, а не плюшена играчка! Не забравяйте, че майката най-вероятно е наблизо и не желае шеги с нейното дете. Защитавайки мечето, женската мечка няма да ви плаши – тя ще се опита да ви убие.

  АКО СРЕЩНЕТЕ МЕЧКА НА ЛОВ

  Ловец, който тихо се придвижва в гората, е сериозно застрашен от неочаквана среща с мечка. Ако тя не ви забележи, е най-добре също така тихо да се отдалечите. Ако по някаква причина това не е възможно, плеснете с ръце или по някакъв начин шумете. В такава ситуация е полезен изстрел във въздуха. Но именно във въздуха – това, че носите оръжие, не означава, че може и е необходимо да стреляте по мечката. Стрелбата по животното в такава ситуация е най-глупавото нещо, което може да се направи. Почти всички нещастни случаи стават, когато животното е ранено.

  АКО МЕЧКАТА СЕ ПРИБЛИЖАВА КЪМ ВАС

  Ако мечката започне да се приближава към вас, това все още не означава агресия от нейна страна. Мечките не виждат добре и често животното се приближава просто за да разгледа непонятен силует. Понякога търсят посоката на вятъра, чрез която искат да усетят вашата миризма. Обикновено в такива случаи мечката бързо се оттегля, щом разбере, че пред нея стои човек.

  Мечка, която се приближава към вас или упорито ви следва, може да бъде прогонена със силни и резки звуци – например, удари с канче по тенджера или метална чиния. Сигналните ракети са доста добро средство за прогонване на мечки. Можете да стреляте във въздуха. Добро средство също така са лютивите аерозоли с пипер. За съжаление, те са ефективни на много малко разстояние и ако няма силен вятър.

  Внимание! Срещу мечки са ефективни само специални концентрирани аерозоли с пипер. Всякакви други състави (CS, CN и т.н.), а също така състави с малка концентрация на пипер, които са предвидени за защита срещу хора, не оказват на едрите хищници почти никакво въздействие.

  Трябва да знаете, че обикновено мечката не е убедена, че трябва да ви нападне – тя се страхува от вас. Дори ако се хвърля към вас, това най-често е имитация на нападение, което цели да ви накара да се оттеглите. Не демонстрирайте агресия към мечката, не хвърляйте камъни или пръчки по нея. Бавно напуснете мястото и никога не тичайте.
  Запомнете: ранената мечка е изключително опасна. До последно избягвайте стрелбата по мечката!

  АКО ТОВА НЕ ПОМАГА И МЕЧКАТА НАПАДА


  Ако не сте въоръжени или оръжието ви не е достатъчно мощно, най-добре опитайте да отвлечете вниманието на мечката. Сложете нещо пред вас – кошница с плодове, раница, риболовни такъми.

  Ако имате спрей с пипер, пръснете с него пред муцуната на животното, насочвайки струята към очите и устата му. Ако не можете да отвлечете вниманието на мечката и нямате спрей, легнете на земята в поза на ембрион или по корем. Сложете ръцете си на врата и пазете главата си. Правете се на умрял. Има много случаи, когато атакуващи мечки са губели всякакъв интерес към неподвижно лежащ човек. Не се движете, дори ако ви се струва, че мечката не ви гледа или се оттегля. Тя продължава да ви следи напрегнато. Най-добре изчакайте мечката действително да се оттегли. Колкото по-неподвижно лежите, толкова по-бързо ще си тръгне мечката. В този вид вие й се струвате по-малко опасен, и по този начин в по-малка степен предизвиквате ответна реакция.

  Ако въпреки всички тези мерки мечката ви напада и започва да ви хапе, трябва да се борите. Не се страхувайте от болката – в такъв момент няма да я чувствате. Най-важното е да се спасите, затова трябва да отблъснете атаката на мечката. Опитайте се да й нанесете максимално болезнени удари. Не се опитвайте да нанесете смъртоносен удар – целете се в очите. Ако имате нож – използвайте го, опитайте се да уцелите окото на животното. Най-важното е, че във всяка ситуация, която изглежда отчайваща, имате шанс, макар и малък, и от начина, по който се възползвате от него, зависи живота ви.

  Ако имате огнестрелно оръжие, не бързайте да го използвате. Трябва да знаете, че срещу мечки може да се използва само оръжие,което е способно да спре нападащото животно. За тази цел то трябва да е достатъчно мощно.
  Минимално допустими за тази цел от разпространените в Русия се смята карабини калибър 7,62Х51 (.308Win.), 7,62Х54R, 7,62X63 (30_06 Sprng), 8X57. Всяка карабина калибър 9 мм и повече е за предпочитане в такава ситуация. Желателно е патроните да са с тежки експанзивни куршуми. Много добри за такива случаи са гладкостволни пушки калибър не по-малък от 16-и и 12-и, заредени с тежки калибрени куршуми. Не вярвайте на приказките, че мечка може да бъде убита с „флоберка”. Използването на неподходящо оръжия може само да влоши конфликтната ситуация, а не да ви спаси.
  Запомнете: изстрелът е най-крайната мярка при среща с кафява мечка. При това може да използвате само оръжие с подходяща мощ.

  По нападаща мечка е най-добре да стреляте от максимално близко разстояние – не повече от пет метра, когато шансът да не улучите е минимален. Никога не стреляйте по главата на нападащото животно. Старайте се да запазите хладнокръвие.
  Запомнете: хладнокръвието ще спаси живота ви! 31. 32 Профил на doneva
  doneva
  Рейтинг: 497 Весело

  Чудна статия! Хареса ми. И най-готиното е, че все още имаме места, в които можеш да срещнеш мечка.

 32. 33 Профил на gorskiqt
  gorskiqt
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#13] от "merakliyski":
  Това е написано по-горе: движение основно по-често използвани пътища, а извън тях вдигане на повече шум - говор, пеене, кашляне, пляскане с ръце и други. Силни звуци като викане и пиратки помагат в повечето случаи, но може да провокират нападение и то от силен мъжки.

 33. 34 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1551 Весело

  До коментар [#4] от "Чеша си езика":

  Не се знае кое ще дойде първо - мечката или акото

 34. 35 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2386 Весело

  Ефикасен начин е да поставим "Костадин Вълчев от сдружение за дивата природа" с една мечка в оградено място и да гледаме отстрани за да се учим от неговите постъпки.

  подпис
 35. 36 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  Изчетох с интерес статията, полезна е и според мен част от съветите са удачни и за други животни.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 36. 37 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Тръгнах един път на лов с кучето. То се заигра и се запиля на някъде. Ходих, ходих и от един път гледам - меча бърлога. Тъкмо вдигнах пушката и усещам на гърба си две космати лапи. Обръщам се бързо. И принципно знам и виждам, че това е Шаро, а не мога да спра да сер@...

  Път без препятствия не води до никъде.
 37. 38 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Баси! Точно миналата седмица бях в Стара планина с 7-годишната ми дъщеря. Бяхме по маркирани и оживени пътеки, но пак ми настръхва косата като си представя подобна среща! В гората винаги съм с един огромен нож, но едва ли ще ми помогне, ако мечакта е решила да напада!

 38. 39 Профил на jamal
  jamal
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Човекът има наранявания по главата - една рана 5 см и няколко шева, както и рани от удари с камък по окото и носа. "

  сигурно мечката го е замеряла с камани и затова така

 39. 40 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1422 Весело

  До коментар [#10] от "Twinston Myth":


  [quote#10:"Twinston Myth"]Онова за ефекта от алкохола или спирта в статията не го разбрах напълно![/quote]
  ----------------------------------------------
  "" 5. . . . Алкохол или спирт също имат ефект. ""
  ================================

  А аз пък се чудя , каква е разликата
  между алкохола и спирта ?

  В Е С Е Л О

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 40. 41 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1068 Весело

  Хубава статия! Трябва да я погледнем от веселата и страна иначе и в момента може да замирише!

  Ето някои напътствия ,които скоро четох във фейса!
  "ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ!!!
  В крайбрежието на Аляска се срещат два вида мечки – гризли и кафява мечка.
  Как да познаете точно коя от двата вида е насреща ви?
  Качете се на дърво и ако мечката се покатери след вас, това е гризли. Ако пък вместо да се покатери, мечката отскубва дървото с корените, то тогава това е кафява мечка.


  Инструкция за туристите в планината:
  1. В планината се среща опасната за човека мечка. Тя напада човека и го изяжда.
  2. За да не ви нападне мечка, трябва да си окачите на шията звънче. Звънът на звънчето плаши мечките.
  3. Как да разб
  ерете има ли наблизо мечка и трябва ли да звъните със звънчето? Трябва да погледнете земята. Ако видите пресни изпражнения, значи мечката е наблизо и трябва да звъните със звънчето.
  4. Как да различите изпражненията на мечката от тези на другите животни? Наведете се и внимателно огледайте изпражнението - там трябва да има звънче... "

  Иначе за себе си ще кажа"Пу-пу , бай бабо да не те среща мечка!

 41. 42 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#40] от "Чардо":

  Чардафон, алкохолът не е 100% съдържим на спирт, ако е напитка, ако е за дезинфекция % е завишен, но пак не е 100, а за консумация не може да надвишава 47%, защото унищожава лигавицата на уста, хранопровод и стомах.

  Но когато човек не е опитвал, не е чудно че незнае.

 42. 43 Профил на iukwim
  iukwim
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#38] от "redguy":

  Щом е оживена пътека, не виждам вероятност някога да се е мяркала мечка там. Ако се появи, няма да ти трябва нож, а фотоапарат.

 43. 44 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1121 Весело
 44. 45 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#42] от "convince":

  Целия ти коментар е доказателство за твоето не знание !
  Преди да пишеш разни словоблудства , вземи поне влез в Уики, та се просвети малко !
  Спиритус вини и алкохол -=- драги ми драгунко е едно и също нещо !
  А процентното съдържание на градуса няма никакво отношение към името !
  На етикета на бутилка вино или бира или твърд алкохол какво пише ?
  Благодаря ти за Чардафон , че ме сравняваш с един заслужил българин , без да имам такива заслуги !
  Но и това го направи пак от не познаване на българската история !
  Като не знаеш нещо -=- кюти си в яхъра !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 45. 46 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Противно на повечето мнения аз мисля, че туристът е постъпил правилно, като е легнал по очи. Нараняванията му са пренебрежими, пред многото други трагични сценарии, които биха могли да се разиграят ако се беше опитал да импровизира.
  Мечката притежава чудовищна сила, наблюдавал съм го от 2 метра в зоопарк. Разгневена мъжка мечка е нещо, което не може да се опише с думи. Това е атомно нападение.
  Лично аз си нося месингово звънче през гористите пасажи в Балкана. Среща с мечка ми е най-големия кошмар, който дано да не се случва на мен и на никого.
  Спрей срещу мечка тежи 650 грама и струва 70 лева. Пиратки и сигнални ракети, понеже предизвикват пожари са забранени от Парковата администрация на НП "ЦБ".

  Има ли живот след демокрацията ?
 46. 47 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Срещал съм (черна) мечка докато тичам по планинските чукари зад селото ми. Беше се излегнала на сянка под едно дърво и ме гледаше с интерес как тичам. Аз се престорих, че не я виждам.

  Това за спрея е интересно, но мисля че е непрактично.

  Romanes eunt domus!
 47. 48 Профил на Андрей Ралев
  Андрей Ралев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Нагледен пример в 18 секунди как трябва да се държи човек при наближаване на мечка: http://www.youtube.com/watch?v=9l4fJ_GQ050
  Това е пример за фалшиви атаки на женска мечка, която брани малките си, но няма за цел да нарани човека.
  Все пак важното в случая е отличната реакция на човека.
  Браво на шведските ни колеги!

  www.balkani.org www.bulgariangreens.org
 48. 49 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1414 Весело

  До коментар [#45] от "Чардо":

  Той има личностни проблеми - жените не му обръщат внимание, явно има защо

  Жената е покана за щастие
 49. 50 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3640 Весело

  До коментар [#1] от "patladjan_91":

  Ако те срещне мечка се правиш на умрял,ако не помогне ,се намазваш с лай-а.А откъде лай-а? Ще видиш!

 50. 51 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3640 Неутрално

  До коментар [#46] от "mediator37":

  В Канада с супермаркетите продават звънчета и спрей.Задължителни са ако излизаш извън града през лятото.Не е желателно да се носи храна

 51. 52 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3640 Неутрално

  До коментар [#38] от "redguy":

  Затова хората казват-бай бабо да не те среща мечка

 52. 53 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#45] от "Чардо":

  "Спиртни напитки с високо съдържание на алкохол" или "алкохолни напитки с високо съдържание на спирт"

  Вече за постояно ли ще изместваш темата нарочно за да прозрем преподавателските ти заложби и висока образованост, както под статита за войнишкият паметник с цинковите плочи, които били непозинковани, а емайлирани.

  След акумулаторите би било редно да да впечатлиш с повече достойнство на благородна скромност, а не със спам. Никой няма нужда от него, даже и ти самият.

 53. 54 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3014 Неутрално

  ПРАВИЛО ЕДИНСТВЕНО И 100% ЕФИКАСНО:

  - Който го е страх от мечки,НЕ ХОДИ В ГОРАТА!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 54. 55 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Автораката явно не е виждала мечка на живо и се опитва да дава напъствия без нужния опит. Някои неща са верни, но има и доста които не са (примерно не трябва да се гледа животното в очите, това е признак на агресия )Трябва да си има препоръки как се деиства в различни случаи при среща с мечка, но трябва да са написани от специалисти. И това е диво животно, няма правила, всяка ситуация е различна.

 55. 56 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#24] от "mozaka":Добре де, ако мечката ни скочи, и вече няма смисъл да се правим на умрели, удачно ли е да отговрим на агресията с агресия? "

  Не, в никакъв случай, не я нападайте! И най проскубаната мечка е в пъти по силна и бърза от вас! Всичко написано в статията е вярно- писано е от професионалист! Между другото, моите наблюдения от срещите ми с мечките(българските) са, че тя може да бъде опасна, само когато наоколо са малките. Иначе баба меца бяга през глава. Срещал съм я късно вечерта -аз с мотоцилкет, тя разбира се без, на едно много лошо за избягване на срещата, а и невъзможно за разминаване място. Тя все пак познава всеки камък и клонка в района и отстъпи. Всъщност цялата дилема бе няколко секунди. Е, дълги, много дълги секунди! Другата ми наистина опасна среща бе, когато с един камион изненадахме една меца , която ядеше мърша, а около нея си играеха две мечета. Дадохме и възможност да се оттегли с малките, но тя се изправи и тръгна срещу нас. Тя нямаше никакви шансове, но се оказа, че на съседният бор се е качило трето мече и тя заради него не се оттегляше. Нещо за което бяхме чували само, но никога преди това не бяхме виждали. Все пак мечките са опасни само в МРЪСНИТЕ мозъци на "хора", като Емо фаса, защото там според техните дребни сметки има "много" пари! За незнаещите - Емо фаса е един дУпетатин от ГРОБ! Според мен , мечките по нашите земи, за разлика от лъвовете са оцелели, защото са разбрали, че единственият им шанс е да съжителствуват мирно с човеците. Не се страхувайте, а ги предупреждавайте за себе си по от рано! Доста съм виждал, хора не с осрани гащи, но глътнали си езика, като този турист, около Триглав!

 56. 57 Профил на gorskiqt
  gorskiqt
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#35] от "Иван К":

  Има огромна разлика между поведението на мечка в ограда и в природата. Ако си търпелив може заедно да потърсим диви мечки. Така или иначе имам подобни задачи още от следващата седмица.
  Костадин Вълчев.

 57. 58 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 878 Весело

  Е в Средна Стара планина има мечки, няма как, който се бои да не ходи в гората, а който ходи да се утешава, че нашите кафяви мечки са нарядко и по-мАнечки, не са например гризли.... която просто няма как да я гледаш в очите като се изправи тежи до 400 кг .... но са сладурчета http://en.wikipedia.org/wiki/File:A_mother_and_a_cub_bears.JPG
  отдалече, разбира се и без долнокачествена ракия, ще се обиди...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 58. 59 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#35] от "Иван К":

  Ефикасен начин е да поставим "Костадин Вълчев от сдружение за дивата природа" с една мечка в оградено място и да гледаме отстрани за да се учим от неговите постъпки."


  Аз отдавна съм спрял да чета коментарите ви, но ми бе интересно, какво сте казали по темата- както винаги -глупости!?!

 59. 60 Профил на gorskiqt
  gorskiqt
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#39] от "jamal":

  Не го е замеряла, нараняванията са, когато туриста (лично разговарях с него) се е търкалял по земята в опит да се измъкне от лапите не доста каменист терен. Освен това се е спъвал и падал по време на слизането през доста труден склон, където е падал. Казва, че не е сигурен кои рани са получени по време на "борбата" с мечката и кои са от падането по-късно.

 60. 61 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Седмата стъпка
  http://www.vbox7.com/play:7aafb434&al=2&vid=319169

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 61. 62 Профил на gorskiqt
  gorskiqt
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#46] от "mediator37":

  Спрея е много ефективна защита, но ако човек носи звънче, едва ли ще му се наложи да разнася и спрей!
  Пиратките обикновено вършат работа и мечки се отдалечават бързо, но в малък процент от случаите, когато се натъкнем на зрял мъжки, може да сътворят точно обратното – да провокират нападение! Такива случаи има описани от Райчо Гънчев точно за Централен Балкан, а и по целия свят. НЕ експериментирайте с това, особено с мечка на близо (която няблюдавате)!

 62. 63 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#57] от "kostadv":

  Здравейте- радвам се да се запозная, макар и виртуално с вас! С удоволствие бих дошъл да поскитам за да срещнем баба меца, но започваме гроздобера, а с това се "изхранвам". Между другото, съревновавайки се с крадците, които крадат доста повече от мечка в пчелин! Ако ми изпратите координатите си бих искал да ви почерпя с няколко бутилки невероятно, истинско вино от новата реколта! Все пак се радвам, че има хора, като вас! Бъдете жив и здрав и дано опазите(опазим) природата в България!

 63. 64 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#53] от "convince":


  [quote#53:"convince"]След акумулаторите би било редно да да впечатлиш с повече достойнство на благородна скромност, а не със спам. [/quote]
  ==================================

  Това ти писание идва да покаже , че е невъзможно ти да си сред моите благодетели !
  Те са достатъчно благородни изобщо да не желаят да им бъдат споменавани имената или благородната постъпка !
  А аз им имам имената на всичките !
  Дай си трите имена в ЛС , и аз ще ти се извиня ако си между тях !
  Но никой от тях , за разлика от теб не е поискал от мен да заема нагъзна поза !
  А това , че ти наричаш цитата , който съм написал с копи пейс
  в # 40 "спам" -=- показва , че ти даже не си и прочел статията !

  А ако намериш учебника за химия за 7 клас от 1959/60-та години , по който аз съм учил ,
  то там ще прочетеш следното :
  C2H5OH - спиритус вини ( алкохол) !
  А и изобщо можеш ли да разчетеш тази формула !
  Писах ти и по-горе : като не знаеш нещо - замълчи с достойнство ,
  защото иначе незнанието ти изпъква още повече !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 64. 65 Профил на gorskiqt
  gorskiqt
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#63] от "Гражданин":
  И на мен ми е приятно да се запознаем. Тук няма кирилица, но скайпа ми е: костадинв (на латиница). А профила ми във ФБ Костадин Вълчев. Снимката ми е "скица с молив" (от снимка) на фона зад мен е меча глава.

 65. 66 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#56] от "Гражданин":

  Първо трябва убийството на мечка да се забрани безусловно,без всякаква възможност за изключение.Ако има стръвница или агресивна към хора мечка,да се залови и премести в или да се настани в приют или зоопарк.Така ще се елиминира възможността за злоупотреби.
  Мечките избягват хората ,не са проблем.Срещал съм мечка в Пирин,на разстояние 100 тина метра,гледахме се около минута и мечката си продължи по пътя.

 66. 67 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#53] от "convince":

  Ей недоносляк, ако случайно си изпратил някаква пара за акумулаторите на Чардо и от това се правиш на интересен, кажи да ти ги върнем и да се пръждосваш!?!

 67. 68 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#65] от "kostadv":

  А, ако друг път в по свободен сезон тръгнете за мечки с вас съм, ако ме искате! Всичко добро и добри срещи с баба меца! За другите мечки по света чувам разни неща, но нашата си е добрата баба Меца! Но и с нея трябва да се държим подобаващо!

 68. 69 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#67] от "Гражданин":

  И аз го приканих да си напише 3-те имена в ЛС до мен , имам извлечението от банката , където всеки мой благодетел , да сте живи и здрави и да илядите, е вписан също с трите си имена и веднага ще му върна парите !

  Сега за мечките : беше много отдавна 1968-ма с майка и татко купихме вилно място в с.Острец, сега квартал на гр.Априлци .
  По някое време в горния край на тогавашното село , в сами планината , сложиха бариера , да не могат да влизат повече коли и камиони . Направиха дивечово стопанство , то си имаше сърни , ами взеха та развъдиха и мечки ! Та стана Балкана , а статията е точно за тази част на Балкана , с най-много мечки на км2. Да ама само за ТЖ и сие полибюро . Мечките слизаха даже и в селото и имаше случаи един пийнал дядо си се разхождал в мъглата с мечка до него без да я вижда и да й говори . А тя в отговор издавала някакви звуци много близки до мънкането на негов комшия!
  Но не щеш ли , насреща по пътя се задала кола и като ги осветила с фаровете , мечката търтила да бяга , а нашия се свлякъл на пътя -=- припаднал .
  Разминал се само с уплах .
  Приятна вечер

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 69. 70 Профил на slckoloff
  slckoloff
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не може ли просто да ги изловят всичките и да ги преместят в заградени природни паркове , не може да се рискува в 21 век....просто една ограда голяма и там да няма достъп за туристи и да не се позволява дърводобив, всеки се прави на разбирач, но има случаи в които мечката напада и изяжда човека с костите, може да е един човек на 5 години , но не ви иска да сте точно вие нали ?!!
  Аз работя често в гората - трасирам гори за дърводобив и не ходя по горски пътеки...всеки път съм на тръни....така че моля говорете само с факти и от реални ситуации, такива дето осъзнават , че са далече от материята и реалните ситуации прсото да не взимат отношение, засега сме се разбрали с мечката да не се срещаме и се моля да не я виждам...ДАНО!!!

 70. 71 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#69] от "Чардо":

  Здравей наборе, не им обръщай внимание на разните дребни душици! А ние старите скитали момчета, колко неща знаем дето и на сън не са сънували някои !? Жив и здрав, доколкото можем вече де и най вече кураж!

 71. 72 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1422 Весело

  До коментар [#71] от "Гражданин":


  [quote#71:"Гражданин"] Жив и здрав, доколкото можем вече де и най вече кураж! [/quote]
  ==========================

  Наскоро пожелавам на един от нашите портиери тук ( и той пенсионер ) :
  - Да си жив и здрав !
  а той ми отговаря :
  - А бе май сме повечето живи ,
  от колкото здрави !
  В Е С Е Л О

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 72. 73 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  [quote#70:"slckoloff"]Не може ли просто да ги изловят всичките и да ги преместят в заградени природни паркове , не може да се рискува в 21 век[/quote]
  Ти нали не смятащ че Земята е създадена единствено за нас..А не може ли теб да затворят в заграден парк - не може да се рискува..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 73. 74 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#67] от "Гражданин":

  Даренията са нещо, отделно от форумни изказвания правени като че ли само за психически релакс, защото те не са и не трябва да бъдат свързани с нищо друго освен, с жеста на разбиране и човечност обозначили една благородна постъпка.

 74. 75 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#73] от "hristov19":

  Тук, на тази планета някой лъже хората, че сме били венеца на природата, а болшинството даже вярват, че е така!? А, май никой вид досега, не е създавал толкова екологични проблеми, както човека? Но и това ще мине! Аз мисля, че ние просто съкращаваме отреденият ни отрязък от време за съществуване на земята, като вид. Веднъж в една доста гъста гора, която някога е била земеделска земя, имаше един харман(място изравнено и застлано с плочи, за вършитба ). Та в единия край на този харман за 60тте години, откакто бяха избягали хората след Балканските войни, растеше един доста голям дъб, бих казал огромен. Е, така природата ще се смоочисти след нас. Язък си само за видовете унищожени от нас!

 75. 76 Профил на Deutsches Reich
  Deutsches Reich
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#9] от "бай Георги":

  а откаде ла*ната

 76. 77 Профил на Deutsches Reich
  Deutsches Reich
  Рейтинг: 497 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK