Екоактивистът Пол Уотсън избягва арест, като пребивава в международни води

Японски китоловен кораб атакуван от лодка на Sea Shepherd

© Reuters

Японски китоловен кораб атакуван от лодка на Sea ShepherdВодачът на екоактивистката група Sea Shepherd (известни още като морските пастири) Пол Уотсън планира да пребивава възможно най-дълго време в международни води и по този начин да избегне арест. За намеренията си съобщава лично Уотсън в ексклузивен коментар за британския вестник "Гардиън" тази седмица.


Роденият в Канада природозащитник се издирва от полицията на три континента, след като през юли той не спази гаранционния си режим на освобождаване в Германия. И пред "Гардиън" лидерът на "морските пастири" не казва къде се намира точно, но посочва, че е в "безопасно убежище" и че планира да се завърне на някой от корабите Sea Shepherd.


През май Уотсън беше арестуван в Германия заради обвинение в "нарушаване на корабния трафик", издадено от властите в Коста Рика още преди 10 години след случай на превзет техен кораб. По-късно обаче той напусна страната и така наруши условието за освобождаването си – да стои в Германия, докато излезе решение дали да бъде екстрадиран в Коста Рика. След изчезването му Интерпол го обяви за издирване.
Активистът е основател на природозащитната организация Sea Shepherd. "Морските пастири" са известни с нестандартните си радикални методи за възпрепятстване лова на китове и акули. Превземане на кораби за лов на китове е един от подходите им. Главната мисия на Sea Shepherd е да сложи край на унищожаването на хабитатите и фауната в световните океани. Организацията разполага с флота от четири кораба за защитата на морските видове.


В коментара си за британския вестник Пол Уотсън обяснява защо е избрал кораб за убежище. "Нямам друг избор, освен да продължа да служа на моите клиенти – китовете. Това мога да правя най-добре от руля на кораба "Стив Ъруин". По-смислено е да командвам флота на Sea Shepherd, вместо да се защитавам от фалшивите обвинения на Япония." Експерти по морско право са на мнение, че в международни води вероятността Уотсън да избегне арест е голяма.


Гневът на Япония и Коста Рика


През 2002 г. екипажът на Sea Shepherd атакува костарикански кораб във водите на Гватемала. Причината за атаката е нелегален лов на акули, който извършва корабът. От природозащитната организация обясняват, че докато са ескортирали екипажа на кораба "Варадеро" до най-близкото пристанище, са били пресрещнати от гватемалски боен кораб. В опит да избегнат по-сериозен сблъсък, "Варадеро" и корабът на Sea Shepherd се отправили към Коста Рика, където попаднали на изсъхнали перки от акули върху покривите на индустриални сгради. Това е сигурно доказателство за жесток метод на избиване на акулите. След отрязване на перките, те умират, тъй като потъват на дъното на океана.


Sea Shepherd и японската "китова" флота неведнъж са имали пререкания за това дали "научното изследване" на китовете, както го наричат в Токио, не е откровен лов на морските бозайници. Стигало се е до абордаж на японските кораби от страна на активистите. В резултат на това властите в Токио обявяват Пол Уотсън за екотерорист.


През 1986 г. Международната комисия по  лов на китове въвежда забрана за лов на китове с търговска цел. По силата на изключение в момента в Япония са регистрирани центрове за изследване на китове, които ловят бозайниците и ги убиват с научна цел.


Те обясняват действията си като единствения възможен начин да установят възрастта на животните. Целта на проучванията им е да докаже, че китовата популация се е възстановила и може да се отмени забраната за лов. В крайна сметка месото на изследваните китове се предлага на пазара като деликатес. Някои учени смятат, че в днешно време чрез биопсия или кръвни изследвания могат да се постигнат същите научни резултати и не се налага животните да се убиват.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 550 Разстроено


  Остана ли истински човек,
  на който да не са скалъпили измислени обвинения.

  Добър урок към младите:
  Играйте по свирката на капиталистите
  или ще бъдете смачкани от машината!

  Японците този път паднаха много ниско.
  _

 2. 2 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 487 Неутрално
 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Япония естествено ще мълчи за "научен китоловен флот"..а Дженерал Географик що не го портретира да ги видим.

 4. 4 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Очаквам куп хора да започнат да "адвокатстват" в полза на "закона", използващи изрази като еко-талибани и т.н.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 5. 5 Профил на jair
  jair
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "xalikarans":

  Всъщност по Animal Planet върви Whale Wars, което е реалити снимано на борда на корабите на Sea Sheprherd. Поне преди години вървеше, не знам дали още го има.

  Методите им са доста спорни, а отвреме навреме откровено малоумни(инсцениране на стрелба с пистолет от страна на японците, нахлуване на борда на кораба на японците и след задържането се крещи за отвличане), ама е забавно да го гледаш.

 6. 6 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Весело

  Whale whores!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 7. 7 Профил на jair
  jair
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#6] от "NPaine":

  Аха, добре го бяха насолили Уотсън от South Park

 8. 8 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Срещу безскрупулното унищожение на природата са нужни безскрупулни действия!

 9. 9 Профил на powerplay
  powerplay
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Малко им е другата риба на японците, която консумират всеки ден, че и на китовете им остава достатъчно време да обърнат внимание. Толкова са нагли, че на откровеното убийство с цел консумация (търговия), казват "за науката е бате"

 10. 10 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Тези в Азия са изперкали! Не може ли да ядат телешко, свинско, пилешко, риба, като всички нормални хора?? Защо винаги трябва да са пишки от бенгалски тигри, мозък на бял кит и какви ли не още перверзии?? Ужким са толкова напреднали, а в това отношение си останали в 15-ти век. Не разбирам?

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 11. 11 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Тоя ли товари ,нищо неподозиращите, кораби и яхти на български граждани с тонове кока? Моряците ни сега могат да кажат,че са превзети на абордаж и са ги заставили,а капитанът е спял и затова не знае какво е качено на кораба

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 12. 12 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Стигало се е до абордаж на японските кораби от страна на активистите. "

  И не само, стигало се е до хвърляне на мрежи, с които се блокират витлата на големи кораби. Кораб без тяга в океан със силно вълнение се завърта успоредно на вълните, обръща се и потъва, заедно с екипажа. https://www.youtube.com/watch?v=JAhj4UDIm54

  А когато на тоя бъзльо Уотсън някой му направи подобен номер, настъпва яко шубе ...

  https://www.youtube.com/watch?v=94W4trkb1Pw

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 13. 13 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 672 Неутрално

  И след като е в международни води не може да бъде арестуван?! Ако е така и Асандж можеше да си плава свободен...

 14. 14 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 783 Неутрално

  [quote#1:"Нико"]Добър урок към младите:
  Играйте по свирката на капиталистите
  или ще бъдете смачкани от машината! [/quote]
  Изтребването на животни не е запазена марка на капиталистите. Нито пък младите са по подразбиране пазители на природата.

  Почти не познавам българи, които срещу пари да не са готови да жертват природата си. А толкова много бракониери има в България, че не ми се говори.

  Гледал съм по телевизията как едни рибари, мисля че в Индонезия, ловяха делфини. Първо примамват малко делфинче докато си играе с тях. Забиват му нещо в тялото, така че да не умре, но да агонизира и по този начин да "извика" майка си. И после "некапиталистическите" рибари хващат и убиват майка му.

  Естествено се оправдават, че нямат пари и са бедни. То всички простотии на този свят все си имат оправдания.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 15. 15 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#1:"Нико"]или ще бъдете смачкани от машината! [/quote]

  Or we will defeat the Matrix this time around !

  Challenge AccepTeD!

  Да, това казах !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 16. 16 Профил на solaar
  solaar
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#12] от "jubal harshaw":

  Сигурен съм, че тоя тип най-егоистично и безскрупулно е потопил с помощта на мрежи цялата китоловна, пардон - научна флотилия на Япония.

  Човекът се бори като ги бави и ескортира не като ги потапя.

 17. 17 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Гневно

  ТОТАЛНА ЗАБРАНА ЗА УЛОВА НА КИТОВЕ, АКУЛИ И ВСИЧКИ ЗАСТРАШЕНИ МОРСКИ ВИДОВЕ

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 18. 18 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#16] от "solaar":

  Тоя тип е безскрупулен мошеник, в това си съвсем прав. Достатъчно е само да се осведомиш как се отнася екипажа си, има достатъчно из нета.

  Да не говорим, че действията му предимно пречат на каузата, като дават амуниция на китоловното лоби. Това единствено от егоизъм.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 19. 19 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Какво са Япония и Коста Рика? Дали планетата ще забележи, ако от утре няма Япония като политическа конструкция?

  Закон, който улеснява избиването на чудесни видове, следва да бъде нарушаван. Най-тъпото в случая е да се изнесе аргументът- ама то е законно. Ами то и избиването на евреи не е било незаконно, нали? Просто са написани закони за това.

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  Без такива"луди" досега да са избили китовете и акулите.Да дойде малко да се развърти тук при убийците на делфини.Дайте му политическо убежище!

 21. 21 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 561 Неутрално
 22. 22 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Леле като гледам първите коментари съм шокиран - какви са тия плюсове за тоя мошеник.

  Дано му свърши горивото скоро.

  Особено съм шокиран от коментар номер едно (по-скоро от рейтинга му) - все едно капиталистическите страни не третират природата около 100 пъти по-добре от Китай, Русия и сие...

 23. 23 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#22:"ungeheuer"]Леле като гледам първите коментари съм шокиран - какви са тия плюсове за тоя мошеник. [/quote]

  Аз не съм запознат с тази история. Това име днес го чувам за пръв път. Изглежда си запознат доста, сподели с нас.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 24. 24 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Много хора се прехласват по Япония. Не става въпрос за култура, а за начин на живот и за манталитет. По мое скромно мнение тази държава и хората, които живеят в нея са ужасно сбъркани. По-точната дума, която ми идва на ум е извратени. Държава от болни мозъци.
  Не го казвам, за да ги обидя. Те вероятно са щастливи с този начин на живот и на възприемане на околните, така че тяхна си работа.
  Просто, възприемам Япония като една своеобразна клетка, в която наблюдавам социален експеримент, за постигане на високотехнологично и организирано общество, в което по чисто човешки подбуди аз не бих участвал.

 25. 25 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Мда, интересно ми е, този "активист" кой го храни? Джитка си из цял свят, стои в международни води, пречи на хората да ловят риба и да хранят семействата си, потапя кораби, а пари откъде? Кой плаща за неговите изгъзици?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 26. 26 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Войните за Китовете! По анимал планет. Animal Planet гледайте ги редовно Много са яки! Браво! Дано не те хванат. Единствено ме е яд, че нямат торпеда да потопят няколко "научни" японски кланници за китове.

 27. 27 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#25:"VеnRus 2008"]риба и да хранят семействата си, потапя кораби, [/quote] Аре застреляй се ! Това са японски "научни" кораби извършнащи "нАучна" "дейност" и заобикаляйки международната забрана за китолов. Китолова ако незнаеш е забранен! Да си кранят чаветата жълтите японски циганета не е основание да се нарушава закона. Освен това той никой не е потопил но пък японците са потопявали негови лотки. Жалко че пича няма торпеда. С радост бих му дал ако имах ...

 28. 28 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#1:"Нико"]Остана ли истински човек,
  на който да не са скалъпили измислени обвинения. [/quote] ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 29. 29 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  През 1986 г. Международната комисия по лов на китове въвежда забрана за лов на китове с търговска цел. По силата на изключение в момента в Япония са регистрирани центрове за изследване на китове, които ловят бозайниците и ги убиват с научна цел.

  Такаааа но Япония продължава да ги изтрепва с "нАучна" цел при това бидейки лидер в технологиите полза варварски "нАучни" методи, тое ясно че няма нищо "нАучно" а е чиста проба китолов за печалба

  "В крайна сметка месото на изследваните китове се предлага на пазара като деликатес."
  Еми това е, ако можеше Sea Shepherd да се снабди с торпеда или по съвършенна система за омотаване на корабните перки, още по-добре и да видим как хладилниците на кораба са натъпкани с убити китове за пазара.

 30. 30 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Пол Уотсън върши работата на онези, които сега го преследват и го обявяват за терорист. Когато властите откажат да чуят хората, когато всеки мирен начин се изчерпа, се стига до по-екстремни действия и се вбесявам на управници, които се занимават с резултатите, вместо с причините. Ако не искате да има Пол Уотсън, елиминирайте нуждата от активисти като него - спрете с улова на китове, който самите вие сте забранили, между другото.

 31. 31 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#27:"ognyang"]не е основание да се нарушава закона.[/quote]

  Законите ги нарушава само дебелата свиня от снимката.

  [quote#29:"ognyang"]чиста проба китолов за печалба [/quote]

  Кой печели и колко знаеш ли? А какви китове се ловят и колко? Имаш ли изобщо представа за какво говориш?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 32. 32 Профил на VitaminX
  VitaminX
  Рейтинг: 561 Весело

  Асандж да вземе пример

  Missão dada é missão cumprida!
 33. 33 Профил на ~*~
  ~*~
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Пол Уотсън е голям!
  Под глупав предтекст японците, и не само те, избиват всяка година не само китове и акули, и делфини и Blue Tuna. На 1ви септември е започнал улова на делфнин край японските брегове, цели заливи почерваняват водите си от стотиците и хиляди делфини които избиват. На акулите след улов им отрязват перките /на живи акули/, даже и не ги убиват преди да им изрежат перките и ги хвърлят във водата. Това си е изродщина и правят един от най-вкусните си деликатеси - супа от перки на акула.

 34. 34 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#31:"jubal harshaw"]А какви китове се ловят и колко?[/quote]

  Ай погледай малко за да придобиеш представа!

  http://www.youtube.com/watch?v=uzuSULcqgxQ

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK