Геоинженерство и нови ядрени програми срещу глобалното затопляне лансира водещ физик

Екип от журналисти пред атомната централа във Фукушима.

© Reuters

Екип от журналисти пред атомната централа във Фукушима.За по-интензивни проучвания в геоинженерство, както и за откриване на повече ядрени централи по света призова водещият британски академик Питър Уадамс тази седмица. Според него това е начинът да овладеем безконтролното и все по-бързо случващо се глобално затопляне.


И двата препоръчани подхода за справяне с климатичните промени – геоинженерството и ториевите ядрени реактори – крият своите рискове, но към момента са жизненоважни заради фактора време, смята Уадамс, който е професор по физика на океана в Кеймбриджския университет.


Тези предложения на експерта идват след завръщането му от Гренландия, където ледът в Арктическо море вече е достигнал рекордно ниски стойности и се топи много по-интензивно от очакванията на учените.
"Много е отчайващ фактът, че политиците и обществото не обръщат внимание на заплахата и негативните последици от климатичните промени. Те са дори по-апатични отпреди 20 години, когато Маргарет Тачър постави за първи път проблема. Въпреки че нивата на въглероден диоксид се повишават по-бързо от очакваното, на политическо ниво се предприемат крайно незначителни мерки като забраната на найлонови торбички или строежа на няколко вятърни централи" коментира Уадамс пред британския вестник "Гардиън".


Уадамс обяснява, че е много подозрителен, когато се използват технологии за решаване на проблеми, създадени именно от технологии. В продължение на две десетилетия не е предприето почти нищо по този наболял проблем и това налага по-крайни мерки  като геоинженерните методи и провеждането на голяма ядрена програма, смята известният физик.


Избелването на облаците чрез впръскване на пречистена водна пара в тях и добавяне на аерозоли в горните слоеве на атмосферата са част от футуристичните геоинженерни техники, които лансира ученият с разяснението, че това избелване на облаците ще повиши отразяващия им ефект и ще помогне за намаляване на температурата на Земята.


Уадамс предлага и по-широко използване на ториеви ядрени реактори. Тези реактори се охлаждат със сол за разлика от другите, които използват вода и могат да действат при по-висока температура. Освен това отпадъкът им не може да се използва за разработване на ядрени оръжия. Ториевите ректори се изключват по-лесно и в случай на експлозия предизвикват само материални щети без особена опасност за здравето на хората.


От Грийнпийс коментират, че са съгласни с опасенията, но не и с решенията на експерта. "Професор Уадамс е прав, че проблемът е голям и този разтапящ се лед в Арктика е ясно предупреждение, че трябва да действаме. По-евтино, по-безопасно и по-лесно ще бъде обаче, ако сондажите за повече изкопаеми горива се преустановят", казва Бен Айлиф от екоорганизацията.


Уадамс също е на мнение, че съществуват сериозни заплахи от сондажи в Арктика, тъй като е много трудно да се действа при евентуален разлив или взрив под движещия се лед, където нефтът може да се "заклещи" в леда, подобно на "нефтен сандвич".


Въпреки това той отличи Shell, че е демонстрирала отговорно поведение като планирала внимателно своите бъдещи изследвания на Аляска. От компанията показали воля за използване на специални шапки за задържане на разлива, в случай че нещата се объркат, смята физикът, който се безпокои повече за сондажите в руския Арктически океан, където грижата за околната среда е по-слаба.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK