До седмица Найденов ще обяви кои земи отпадат от търга с компенсаторки

До седмица Найденов ще обяви кои земи отпадат от търга с компенсаторки

© Асен ТоневТочно след една седмица ще стане ясно точно кои земи ще изключи Министерството на земеделието и храните от общо 154 хил. дка терени от поземления фонд, обявени за продажба срещу компенсаторни записи в оспорван държавен търг. Това ще стане следващата сряда (19.09.2012 г.) на специално уговорена среща между земеделския министър Мирослав Найденов и председателя на екосдружение "Зелени Балкани" Тома Белев, който доскоро беше директор на природен парк "Витоша", научи "Дневник".


На срещата Белев ще отстоява позицията държавата да не продава гори в защитените територии, както и високопланинските – т.нар. билни пасища на Стара планина, Средна гора, Осогово и Родопите. "Българските върхове и пасищата около тях не са за продан. Те са безценен ландшафт, важен за биоразнообразието и екоравновесието и трябва да ги пазим," коментира Белев пред "Дневник".


В тази връзка Белев напомни и за липсата на процедура за контрол как и колко пасищата могат да стават обработваеми ниви. От друга страна, само заради европейските субсидии масово хората купуват земя, разорават я, но после не отглеждат земеделски култури. Заради тези тенденции има опасност да загубим пасищата си.
Първоначално търгът породи сериозни съмнения, че е в услуга на определени фирми, изкупували бонове в последната година. Веднага след това излезе и един по-сериозен проблем – под предлог, че се освобождава от пустеещи земи, към които няма интерес за наемане, държавата е на път да продаде на частни лица редица ценни планински терени с уникален ландшафт, сред тях и защитени територии.


После дойде и разкритието на Тома Белев – донякъде случайно, че МЗХ неправомерно е включило в списъците и имоти във Видинско, които са част от защитени територии, каквито е забранено да се продават – около 7.8 хил. дка пасища в землището на село Горни Лом около връх Миджур. Тогава Белев се закани публично, че екоорганизацията му ще сезира за случая прокуратурата. Веднага след това самият министър Найденов в телефонен разговор обеща, че ще извади тези терени от търга и помоли за съдействие природозащитниците за идентифициране на планинските пасища, които попадат в "Натура 2000" или в защитени територии, така че да могат да бъдат изключени от списъците за продажба.


Официалният ангажимент на ведомството след скандала е, че останалите имоти, за които природозащитници смятат, че попадат в защитени територии и не трябва да са обект на продажба, да се проверят от министерството "и ако се окаже, че наистина са част от защитени местности, също ще бъдат изключени от търговете." Тази проверка обаче се оказва доста трудоемка и бавна за екоорганизациите и не е ясно дали ще успеят да отметнат всички включени в търга терени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK