Разказ на нападнатия от мечка в Стара планина

Разказ на нападнатия от мечка в Стара планина

© Анелия Николова



В края на август Дневник разказа за сблъсък между турист и мечка в Национален парк "Централен Балкан" и по този повод припомни важни съвети, с които помагат да избегнем директната среща с големите защитени животни и най-вече фатални инциденти.


Тази седмица в редакцията ни потърси Борислав Бързаков – туристът, който се е "сблъскал" с мечката.  Непосредствено след инцидента, той пожела да остане анонимен и отказа коментари пред медии. Тогава за случая ни информира експертът  Костадин Вълчев, разговарял с нападнатия.


Сега Бързаков, който е учител по физкултура в Националната природо-математическа гимназия в София, настоя да разкаже лично за срещата си с кафявата мечка.




В началото на разговора ни, той вади сгънат лист с точните цитати от материала от 29 август, с които не е съгласен: определението "изплашен до смърт", че е правил "резки движения" и че е "скочил и хукнал да бяга към хижата". Дневник публикува разказа и мнението на Борислав Бързаков.


Историята от първа ръка


60-годишният учител ни казва, че е бил дълги години планински водач. Той познава добре района, в който срещнал животното, защото всяка година ходи там да почива, а хижарят на хижа "Триглав" му е кум.


След като изкачва връх "Триглав", Бързаков ожаднял и решил да тръгне към близката река. Затова и поел по пътека, широка около 2 метра, която не е туристическа. Бил наясно с това. И точно там – между скалите и гората, се натъкнал на мечката.


"Аз пръв я видях и в момента, в който тя ме видя, се изправи на задните си крака и изрева. Аз не казвам, че не съм се изплашил, но не беше панически страх. При мене всичко е рационално. При това положение, легнах долу и без резки движения си скрих ушите (бел. ред. човекът разказва за друг случай, в който мечката откъснала ушите на туриста). След което мечката дойде над мен, вече не ръмжеше тежко, а по-леко", разказва той и имитира ръмженето.


Обяснява си приближаването на животното към него с това, че пътят й е минавал през тази пътека и че мечките никога не се връщат назад. "Там нямаше място, на нас ни беше писано да се срещнем. Не съм хукнал да бягам, най-лошото е да побегнеш от мечка. Знам от разкази, аз се мажа с меча мас дори. Ако сме на поляна, мечката никога няма да ми обърне внимание, ще си подмине.", разсъждава той.


Мечката се надвесила над него, започнала да го дере по гърба и да го отмества, човекът предполага, че е от любопитство, и после го удря по-силно в бъбреците. "Аз изохках и се надигнах леко. Това явно я провокира и тя ме удари по главата. Имам 4-5 шева, скалпът ми беше свален. Имах голяма рана по лицето, рани по гърба, по тялото. Сега имам проблем с очите от силния удар по главата", разказва подробностите туристът.


Борислав Бързаков смята, че реакцията му да легне на земята е била най-правилната за тази ситуацията.


После мечката си продължила по пътя, а Бързаков се изправил и тръгнал към реката, без да се обръща назад, като притискал раните по главата си. Когато стигнал до водата, измил се и утолил жаждата си.


"По-голям ад беше като тръгнах по реката надолу, озовах се пред тераса и пропаст. Върнах се и тръгнах по едно сухо дере – камъни, дънери, сипеи, паднали дърва," спомня си той. Целта му е да слезе до пътя, който води към село Тъжа и оттам до хижа "Триглав". Там кумът и жена му – медицинска сетра, викат фелдшер от Павел баня, който го зашил на място.


Бившият планински водач не таи лоши чувства към дивото животно. "Тази мечка не ми е виновна за нищо. Аз бях в нейна територия. И нито за момент нямам нищо към това животинче, въпреки травмите," завършва разказа си той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK