Клошарите са с най-голям принос за рециклирането на отпадъци в София

Клошарите са с най-голям принос за рециклирането на отпадъци в София

© Асен ТоневСамо 20% от твърдите битови отпадъци в София се рециклират. До 3% от тях идват от цветните улични контейнери по улиците. Сортиращите инсталации отделят за това около 5% от общите отпадъци.


Най-голям принос имат пунктовете за вторични суровини – 17%, като между 50% и 70% от предадените там количества идват от столичните клошари.


С ровенето в кофите и ръчното разделяне на смесения боклук те допринасят най-съществено за рециклирането
на цели 10 процента от общите отпадъци.


Това стана ясно от изявлението на Евгения Ташева, координатор на програма "Нулеви отпадъци" от сдружение "За Земята", която цитира пред журналисти данни за отпадъците в столицата на Столичната община от последните години.


Годишно клошарите предават около 30 000 тона отпадъци за рециклиране в пунктовете за вторични суровини,


а  2000 души най-малко са заети с тази дейност в столицата.


Вероятно броят им е много по-голям, прогнозират от "За Земята", но все още липсват официални данни за размера на неформалния сектор, който работи с отпадъци у нас.


"Столичната община би могла да помисли как да даде повече сигурност и достойнство в работата на клошарите", убедени са от "За Земята" с мотива, че те са в основата на рециклирането в София, а никой не ги включва в програмите и стратегиите на Столичната община. Липсват и каквито и да било мерки, насочени към тези хора. В тази връзка Ташева напомни, че рециклиращите предприятия доказано създават в пъти повече работни места в сравнение с депонирането и изгарянето на отпадъци.


Все още липсва и регистър на пунктовете за вторични суровини, информационна система и надеждни данни за количествата и състава на потоците от отпадъци в най-големия ни град.


Близо 90% от отпадъците ни са ресурс,


който може да бъде полезен под формата на вторични суровини, компост или биогаз, произведен от хранителни или градински отпадъци. Ако не се разделя и оползотворява, отпадъкът става неизползваем боклук, който има и опасни странични ефекти за хората и природата.


"Вместо да се мисли как боклукът да се гори в пещите на ТЕЦ "София" в сърцето на столицата, нека се започне колкото се може по-скоро с разделното събиране. То би помогнало и за по-справедлива такса смет", призовават от "За Земята". Те настояват за спешно преразглеждане на проекта за стоеж на завод за отпадъци, който е с ниско ниво на рециклиране. Продуктът, който излиза оттам, няма да е годен за използване и ще е разход за Столичната община. Според тях заводът може да е два пъти по-малък, а инсталацията за биогаз три пъти по-голяма.


София планира изгаряне и депониране на по-голямата част от отпадъците си, като идеята е  изгарянето да се случва в пещи на "Топлофикация", в сърцето на София.


"Европа поставя на последно място депониране и изгаряне на отпадъци,


а ние залагаме основно на този подход. Проектът за "Стратегия 2020" за България отделя 150 млн. евро за депониране на отпадъци и едва 100 000 евро са предвидени за стратегия за намаляване на количеството отпадъци. Тези пари ще стигнат за изработване, но не и за реализиране на една прилична стратегия, която да помогне на гражданите да отделят по-малко отпадъци", каза по време на пресконференция Генади Кондарев от международната мрежа Bankwatch


"Искаме ли действително да загробваме ценен ресурс в бунищата", отправят реторичен въпрос към общината от сдружението и предлагат алтернативни варианти за управление на отпадъка в столицата. 


Такъв е изпитаният метод на


"разделното събиране още при източника".


Според Ташева управляващите нямат волята да накарат хората да събират разделно отпадъците си на мястото, където живеят или работят. Иначе това е напълно постижимо.


"За Земята" настояват още за строг контрол над търговски и административни обекти, впоследствие и на домакинства, които да разделят сами отпадъците си. Индивидуални контейнери или цветни чували за отпадъци могат да се въведат поетапно – на първо време в къщите в столицата и по-ниските сгради, по-късно – в по-големите жилищни сгради.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Политкоректно ли да ги назоваваме клошари ?

 2. 2 Профил на Pima
  Pima
  Рейтинг: 458 Любопитно

  да им се издаде сертификат за инвеститор клас А....

  шегата настрана, но това в Мексико (страна на абсурдите като нас) това е канализирано като бизнес и има полза за всички - както за клошарите, така и за инвеститорите. би трябвало и за природата да има ползи.

  Най-страшното на комунизма е това което идва след него...
 3. 3 Профил на green
  green
  Рейтинг: 422 Весело

  Добре че са те да събират, в Пловдив има контейнери за разделно събиране само в един от кварталите. Всичко останало отива в общия кюп. Жалко.

 4. 4 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Достатъчно е човек да раздели отпадъците си и да ги сложи в торби в общата кофа. Бедняците, които се занимават със събиране на суровини, ги взимат и изкарват някой лев от това.

  Много важно е постепенно в България да започне да се въвежда употребата на инсинератори - мелачки за биологични отпадъци, закачене към канализацията. Такива се ползват в САЩ и боклукът им е абсолютно чист, кофите не миришат.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 5. 5 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 639 Неутрално

  [quote#2:"Pima"]да им се издаде сертификат за инвеститор клас А.... [/quote]

  ++++++++

  Моралът не е порок!
 6. 6 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Майтапа на страна, но някой по-работливи печелят добре. Един ром (циганин де) ми каза че изкарва по 80 кинта на ден от пластмасови бутилки и т.н.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 7. 7 Профил на aliceofoz
  aliceofoz
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Доколкото знам и в Бразилия е регулирано. Там ако изпуснеш на земята кутийка от кола, едва ли минават и 5 минути преди някой да я прибере за рециклиране - не става дума за служители на общината, а точно за бедни хора, които така си изкарват хляба.

 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Тоест от всичките наредби, лицензи, лицензирани площадки, квоти и сдружения най-работещият вариант е този, където държавата поне не пречи. Обикалят си хората, събират си.... А жълтите кофи са все така по 1 бр. на улица с 1 извозване на 2 седмици. Другият парлив въпрос е, дали населението на София е наистина толкова малоумно. Защото след 5 години разделно събиране, в две кофи една до друга гледката е следната;
  -жълта кофа: черупки от яйца, сгурия от печка, обелки от картофи
  - черна кофа: картони, бутилки и буркани

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 9. 9 Профил на patladjan_91
  patladjan_91
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#6:"Long One"]Майтапа на страна, но някой по-работливи печелят добре. Един ром (циганин де) ми каза че изкарва по 80 кинта на ден от пластмасови бутилки и т.н. [/quote]
  Тая страна е толкова куриозна, че няма на къде повече. С ровене по кофите, може да изкарваш повече от колкото с работа. Въпреки че те е излъгал за 80лв на ден.

 10. 10 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 572 Неутрално

  То и във Виена боклука го изгарят в града, ама така че накрая от комина излизат само водни пари.
  Тук едва ли ще е така, защото е никой няма да даде толкова пари за подобна инсталация.

  И да си изхвърляте болкука разделно, ей !!!

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  [quote#6:"Long One"]Един ром (циганин де) ми каза че изкарва по 80 кинта на ден от пластмасови бутилки и т.н. [/quote]

  За пластмасовите бутилки ти вярвам, може и повече. Условието е да им е запазен етикетът. Такива се търсят най-много

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 12. 12 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1019 Неутрално
 13. 13 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Ами клошарите със сигурност правят повече за рециклирането, отколкото т.нар. (с извинение!) държава.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 14. 14 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Добро намерение, но ако Столична община ги включи в програмите и стратегиите си, най-вероятно ще трябва да се регистрират, да плащат данъци, в бизнеса им ще навлязат мутро-фирми и ще им бъде отнето последното препитание и свобода. Общината по-добре да помисли как ще прекарат зимата, защото тази година са необичайно много.

 15. 15 Профил на doublebubble
  doublebubble
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Добра е идеята да се помисли за хората, които предват отпадъците. Така наречените клошари събират предимно хартия, от което едва ли се изкарва много. Но каквото и да се измисли ще бъде опорочено. Я бай мангал ще се намеси, я бай ганьо..

 16. 16 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Така е. Аз имам лоши навици и си изхвърлям боклука разделен, опакован по видове и в един и същи час.

  Човекът е на входа, вече овършал каквото има преди мене, изчаква ме да го оставя до кофите (слагам го в кофата само ако не видя човека) взима каквото съм изхвърлил и продължава.

  Клошар? Ами, той е много по-достоен еко-гражданин, отколкото половината от съседите ми, които хвърлят боклук през прозореца и го гледат отвисоко.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  [quote#14:"dimihas"] Общината по-добре да помисли как ще прекарат зимата, защото тази година са необичайно много. [/quote]

  За една бройка да им видят сметката. Покрай кампанията за ограничаване на кражбите на метали, бяха решили да изнесат извън града и пунктовете за хартия. В последния момент изплува лобистката измама, а и депутатините ги хвана страх, че почнат ли да се виждат припаднали от глад хора по улиците, народът ще нахлуе отново в парламента. Този път с по една къса лопата за трепане.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 18. 18 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#1] от "Цъкам минуси":

  Рециклатори?
  Иначе да, това е самата истина. Многократно пред очите ми са се "стопявали" пълни контейнери за боклук.

  Вещица от Овнерог
 19. 19 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Разказаха ми за един ентусиаст, който събрал група цигани в едно поле до София и им казал, че ще им плати ако съберат пластмасовите боклуци по тревите.
  Същевременно запитал тези от рециклиращите депа, дали ще дойдат с един камион, ако има много боклук за тях.
  На другия ден циганите донесли една камара чували с пластмаса, премерили и ги качили в камиона. Фирмата брои пари на човека, който ги дал на трудоваците
  Ромите доволни, полето чисто, фирмата и тя доволна, а нашия човек не е взел нищо, но и той доволен

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 20. 20 Профил на crimson
  crimson
  Рейтинг: 402 Неутрално

  само да не разхвърляха боклука който не става за вторични суровини вън около кофите за смет
  иначе и аз отдавна се радвам на факта че поради неволята им поне част от сметта отива за рециклиране вместо в общия кюп на бунището

 21. 21 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#11] от "cinik":

  Даже цветните не ги взимали навсякъде, защото можели да се рециклират само в същия цвят. Егати отворения ром (циганин де) беше тоя.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 22. 22 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  А фолклчалгарите пък са с най-голем принос за увеличване на ''отпадъците'' в София.

 23. 23 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Това го правят германците. Ти, автора, на кое небе живееш?

 24. 24 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#9] от "patladjan_91":

  не съм убеден. Все почесто виждам каруци препълнени с пластмасови бутилки. Не знам каде ги изкупуват и за какво ги ползват, но явно има хляб в тая история

 25. 25 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#17] от "cinik":

  Те и без това намаляват със строежа на нови жилища за парвенюта в центъра. А за народа съм малко скептик. Не вярвам да забелязва нещастието на тези хора.

 26. 26 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  В общата картинка ситуацията е плашеща.
  Все повече хора се издържат от клошарство, а останалите почти им се радваме, че чистят вместо нас и общината, на която плащаме данък смет.
  Изкривен свят.

 27. 27 Профил на patladjan_91
  patladjan_91
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#24] от "Eisbär":

  Преди 5-6 месеца баща ми ми разправи следната случка:
  Среща негов съученик, с когото не са се виждали над 15 години, да рови контейнер. Заговарят се и го пита, как е стигнал до там, защото преди е бил кадърен стругар. Оня му отговаря, че по-добре било да рови, отколкото да му плащат 500лв.
  Та има хляб и салам даже. Вземаш помощи за социално слаби и не плащаш данъци над това, което изкарваш.

 28. 28 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#1] от "Цъкам минуси":

  "" Политкоректно ли да ги назоваваме клошари ? ""
  =========================

  По времето на соца около 1980-та от Вторични суровини им издаваха карти , че са СЪБИРАЧИ на вт. суровини , за да не ги закача народната милиция .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 29. 29 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 909 Весело

  -Трябваше да се подобри старата система за събирането на вторични суровини. Вторичните суровини са суровини. Ако има условия да се изкупуват и всичко ще си дойде на място.
  -Вместо това се усвоиха едни евро пари за разделно сметосъбиране. Без резултата ..Новите "кофи" за разделно сметосъбиране бяха подигравка с хората. В отворите на контейнерите за стъкло не можеше да пъхнеш шише от ракия, тези за хартия не ставаха за кашони, тези за пластмаса не поемаха бутилките от минерална вода(дори и много смачкани), са металите нямаше нищо подходящо...подигравка..

 30. 30 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#7:"aliceofoz"]Доколкото знам и в Бразилия е регулирано. Там ако изпуснеш на земята кутийка от кола, едва ли минават и 5 минути преди някой да я прибере за рециклиране - не става дума за служители на общината, а точно за бедни хора, които така си изкарват хляба. [/quote]
  Не само в Мексико и Бразилия, в щатите е същото.
  И по нашенско решиха проблема с бутилките/кутийките за напитки-"събирачите" получават по 5 евроцента на парче. Резултата: Над 77% от всички пластмасови и стъклени бутилки се връщат за рециклиране. И де факто дори в кошче за боклук не можеш да видиш бутилка/канче. Освен в такива поставени специално в жилищни квартали контейнери за събиране:
  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ef30QxqTeVAJ:israel21c.org/blog/israelis-turn-into-recycling-fools/+israel+plastic+bottle+containers&cd=6&hl=en&ct=clnk&gl=il

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 31. 31 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#8] от "cinik":
  Винаги,за всяко нещо най-добре се получава,когато държавата не пречи.Набърка ли се в нещо с купищата си наредби и бюрокрации,никога не излиза нищо свястно..

 32. 32 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#29:"acb16"]В отворите на контейнерите за стъкло не можеше да пъхнеш шише от ракия, тези за хартия не ставаха за кашони, тези за пластмаса не поемаха бутилките от минерална вода(дори и много смачкани), са металите нямаше нищо подходящо...подигравка.. [/quote]
  Не съм толкоз сигурен че си прав През горния отвор за бутилките (стъклени и пластмасово) свободно пускам 1л стъклена, и 2,5 л пластмасова бутилка. Това когато не дигам С ЛЕКОТА капака да пусна найлонова торба с няколко такива
  За хартиените...Извинявай, ама инвестирай 1/2 мин да разтвориш и сгънеш кашона. Иначе след 5 кашона няма място за шестия Ама ако оставиш кашона до кофата-след максимим час ще бъде прибран, сгънат, и съответно продаден за рециклиране

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 33. 33 Профил на Mladen Nikolov
  Mladen Nikolov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  почти винаги става дума за липса на пари, но съвсем винаги става дума за липса на воля...

  още един вариант - всеки квартал си решава колко да е такса смет. Ако се разделя разделно (и спазва) - просто е по-малко. Ако не се спазва, или не е осигурена инфраструктурата, просто ти е по-висока таксата...

 34. 34 Профил на Либерал
  Либерал
  Рейтинг: 233 Весело

  "неформалния сектор, който работи с отпадъци" - това е малко като "оператор на биологична единица" и други подобни бисери...

 35. 35 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Не без чувство на гордост мога да спомена, че и аз имам макар и малък принос: просто сам разделям в къщи отпадъците, сортирам ги в чували и така ги предавам на циганчетата, когато минат по улицата.
  Просто апел и към другите, които могат да правят така... Успех!

 36. 36 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Едва ли има много изненадани от това.Можем да ги улесним като си изхвърляме боклуците разделно.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 37. 37 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Клошари - фолк - бръснати глави - щръкнали коси - цветни паметници - оплюто минало/на родителите ни/ -потъпкани права - самотни родители - бум на изоставени деца .......

  Това е сега моята изстрадала страна.
  дори и под турско робство не е било так.

 38. 38 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 458 Весело

  Тъй като и в моя квартал няма контейнери за разделно събиране, аз си разделям пластмасата и стъклото и ги оставям до контейнера - който си ги хареса да ги вземе Последно бях оставил едни стари накладки, ама никой не се беше заинтригувал от тях, което е доста странно

 39. 39 Профил на Marsianka
  Marsianka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ало държавата, къде другаде в Европа бай ром е основна фигура в рециклирането и разделното събиране на отпадъци?
  Някак не ви идва на сметката да осигурите с контейнери навсякъде както и да има контрол кой, къде и какво изхвърля. Клошарите идват далеч по- изгодно: обикалят навсякъде, идват ви на крака, каруци, колелета до пунктовете и ви предават сортираният мат'рял!
  Като европейски граждани няма ли да имаме привилегията да си връщаме бутилките в супермаркета и да си прибираме инвестираните пари за пластмаса, а не да участваме непрестанно в благотворителност ?!

 40. 40 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Да ги назначим на работа и направо да им плащаме... Как може да се рециклира правилно, когато минава една кола и взема боклука от всички контейнери едновременно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK