Мирослав Найденов изключи всички пасища и защитени зони от търга със земи

Мирослав Найденов изключи всички пасища и защитени зони от търга със земи

© Цветелина БелутоваШест защитени местности и около 70 ливади и пасища ще бъдат извадени от търга за земя, която може да се купи с компенсационни бонове и който предизвика вълна от критики. Става дума за зони, които попадат в НАТУРА 2000 и са публична държавна собственост.  Това стана ясно броени дни преди началото на търга след специална среща по темата между земеделския министър Мирослав Найденов и бившия директор на парк "Витоша" Тома Белев тази сряда.


Със заповед, която вече е издадена от Найденов, на практика отпаднат 50 хил. дка от първоначално включените в търга общо 154 хил. дка.


"Това са предимно буферни зони на резервати като "Богдан", "Атанасовско езеро", "Църна река" при Осогово, уточни за "Дневник" Белев сред разговора си с министъра. Именно бившият шеф на Витоша  постави проблема на дневен ред и привлече публичното внимание преди две седмици като така предизвика преразглеждането на включените имоти от страна на ведомството.
"Сега съм спокоен, защото изключването на тези безценни земи е в интерес и на хората, и на природата," каза Белев.


Няма обаче да има наказан за включените първоначално терени от "Натура 2000" в търга,  съобщи Найденов , цитиран от агенция "Фокус". "Категорично - това не е грешка. Ние сме подали тези терени със съзнанието, че те са в "Натура 2000", това не е грешка и в този смисъл няма да има наказани," мотивира се той пред журналисти.


"Уважаваме мотивите на природозащитниците, абстрахирам се от споровете, които имахме за Закона за горите. Винаги сме имали един много добър диалог с неправителствените организации. Интересът и на тях, и на нас като държава е да останат пасища," заяви още мнистърът. Много от българските пасищата в годините на прехода са изчезнали като следствие на инвазията на земеделски производители, които ги разорават, както и заради "настъпване на горите след като тези пасища не са поддържани," обясни още той.


Според уверенията му, трябва да отпаднат всякакви притеснения, че тези ливади и пасища ще се ползват за други цели. Те ще останат в Държавния поземлен фонд, а при проявен интерес от страна на животновъди, те ще могат отново да бъдат предложени за продажба, тъй като законът не го забранява, но изисква поддържането им в добро състояние.


Първоначално търгът породи сериозни съмнения, че е в услуга на определени фирми, изкупували бонове в последната година. Веднага след това излезе и по-сериозен проблем – под предлог, че се освобождава от пустеещи земи, към които няма интерес за наемане, държавата е на път да продаде на частни лица редица ценни планински терени с уникален ландшафт, сред тях и защитени територии.


После дойде и разкритието на Тома Белев – донякъде случайно, че МЗХ неправомерно е включило в списъците и имоти във Видинско, които са част от защитени територии, каквито е забранено да се продават – около 7.8 хил. дка пасища в землището на село Горни Лом около връх Миджур. Тогава Белев се закани публично, че екоорганизацията му ще сезира за случая прокуратурата. Веднага след това самият министър Найденов в личен телефонен разговор обеща, че ще извади тези терени от търга и помоли за съдействие природозащитниците за идентифициране на други планинските пасища, които попадат в "Натура 2000" или в защитени територии, така че да могат да бъдат изключени от списъците за продажба.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK