Надуването на полиетиленовия балон

Протестно шествие на асоциация "Полимери" срещу продуктовата такса за полимерните торбички.

© Красимир Юскеселиев

Протестно шествие на асоциация "Полимери" срещу продуктовата такса за полимерните торбички.Министърът на финансите Симеон Дянков ще се срещне с представители на българската асоциация "Полимери" (БАП) днес. Причината е повишаването на цената за всички найлонови торбички на 35 стотинки от този понеделник, когато влизат в сила приетите от правителството изменения и допълнения в "Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци". Поправките целят сериозно намаляване на масовата им употреба и намаляване на замърсяването. 


Производителите и търговците на този тип торби обаче се обявиха категорично срещу поправките с тезата, че въвежданите мерки няма да имат търсения ефект. Според тях, те ще доведат до съкращаване на шест хиляди работни места. Асоциацията им организира и специално протестно шествие в столицата по този повод миналата сряда. 


Повишаването на цената беше известно още от миналата година, когато бе въведена първата такса в размер на 15 стотинки за всички торбички с дебелина под 15 микрона.
На предстоящата среща от "Полимери" очакват да се дефинира понятието "торбички за многократна употреба" и по точно на какви характеристики трябва да отговарят те, за да се тарифират различно от еднократните такива. Това, според тях, ще даде възможност, поне този тип торби да бъдат освободени от високата такса.


Производителите ще предложат и идеи за контрол на нелоялния внос на китайски торбички, за които не се плаща, защото те са под определената за това дебелина на найлона. Според изпълнителният директор на асоциацията Антоанета Перникова, между държавата и бизнеса има основа за конструктивен диалог по тези въпроси. Пред "Дневник" тя изрази мнение, че двете страни са склонни на взаимни отстъпки, без обаче да поясни точно за какви отстъпки става дума.


Преди няколко дни асоциацията организира протестно шествие в София срещу увеличаването на продуктовата такса за полиетиленови торбички. Повишаването на цената беше известно още от миналата година, когато бе въведена първата такса в размер на 15 стотинки за всички торбички с дебелина под 15 микрона.


А през 2010г. екоминистерството съобщи, че всяка година поетапно ще се увеличават таксите за полиетиленови торбички, като от 1 октомври 2012г. ще бъде 35 стотинки за брой, през 2013 г. ще стане 45 стотинки, а през 2014 г. - 55 стотинки. От първи януари догодина екотакса ще се начислява на всички торбички.


Тази седмица от БАП настояха допълнително отлагане на поскъпването.


Те се обявиха и против еднаквата цена за всяка полиетиленова торбичка без оглед на нейния размер и дебелина. Промените, които касаят таксата за всички торбички не са били обсъждани, каза тогава Перникова. 


Проблемът всъщност идва от това, че масовата практика в момента в магазините е цената на пликчетата (15 ст.) да не се взима директно от клиентите. Тя беше достатъчно ниска, за да я взимат от надценката на продуктите. Така хората не плащаха за найлоновите торби и нямаха стимул да намалят употребата им като ги заменят с торби за многократна употреба.


"С действащата Наредба, въведена в условията на тежка икономическа криза за страната ни, браншът претърпя загуби, изчислени до момента на 60-70% спад в продажбите. Производството на най-леките торбички бе практическо спряно", твърдят в бюлетина си от март-април 2012 г. БАП.


Според протестиращите тази мярка няма да реши екологичните проблеми.

© Красимир Юскеселиев

Според протестиращите тази мярка няма да реши екологичните проблеми.


Пликчета срещу платнени торби


"Не сме съгласни да пожертваме правата си на модерни потребители в 21 век и да се върнем десетки години назад във времето към един забравен начин за пазаруване с бабините торби и да изхвърляме боклука си с кофа", заявяват официално в сайта си БАП


Според тях,


найлоновите торбички са по-екологичното решение,

защото почти не се употребяват еднократно, а се използват и за други цели в домакинството. Памучните торбички пък не отговарят на хигиенните изисквания за допир с храна, смятат те и посочват "редица изследвания", в които е доказано повишено бактериално замърсяване на памучните торби заради многократната им употреба. Мотото на кампанията срещу промените гласи: "Мисли логично, живей екоЛОГИЧНО". "Полимери" предлагат усилията да се насочат в по-ефективно управление на отпадъците.


На другия фронт "За Земята". Екосдружението напомнят, че времето, необходимо за разграждане на една полиетиленова торбичка е около 1000 години, което означава, че "от масовото им навлизане в употреба до днес,


все още не сме свидетели на напълно разложена полиетиленова торбичка."


Само 6% от произведените торбички в ЕС се рециклират, а останалите отиват в най-добрия случай на сметището, цитират статистики от сдружението.


Според БАП обаче, България е първата страна, в която се въвежда такса върху всички торбички, независимо дали са за еднократна или многократна употреба. "Забрани и жестоки рестрикции се налагат само в слаборазвитите африкански и азиатски страни, които не могат да се справят с проблема с отпадъците", заявяват производителите.


Във Великобритания, която е сред държавите с най-добро управление на отпадъците, е въведена продуктова такса, както за полиетиленовите, така и за хартиените и биоразградимите торбички. Подобно искане имат и от "За Земята". Дания пък налага такса директно на магазините, които предлагат пликчета и едновременно с това изисква търговците да карат клиентите да заплащат отделна цена за пликче. Близо 66% е спадът на употребата и на найлонови, и на хартиени пликчета в скандинавската държава като следствие.


Липсата на информация за ефекта от въвеждането на първата такса до момента, е единствената допирна точка между еколозите от "За Земята" и асоциация "Полимери".


"Би било добре, ако МОСВ представи равносметка и оценка на ефективността на първата такса до сега, както и резултатите, които са постигнати с нея.  Налага се и по-голяма яснота къде отиват и за какво ще се харчат парите, събрани от таксите", коментира Евгения Ташева от "За Земята".  


Що се отнася до опасенията на БАП, че голяма част от производството им вероятно ще спре заради неспособност да плащат тези продуктови такси, Ташева предлага преориентирането им – вместо неразградими, да започнат да правят биоразградими торби.


Времето необходимо за разграждане на една найлонова торбичка е 1000 години, т.е. откакто са в употреба няма разградено найлоново пличке.

© Надежда Чипева

Времето необходимо за разграждане на една найлонова торбичка е 1000 години, т.е. откакто са в употреба няма разградено найлоново пличке.


"Пликове  се произвеждат от невъзобновяеми и ограничени суровини – петрол и природен газ. Един тон торбички се равнява на 11 барела суров петрол. Петролът, необходим за производството на 9 полиетиленови торбички е достатъчен, за да задвижи автомобил за 1 километър. Въпрос на приоритети е за какво да бъдат използвани оставащите достъпни залежи на петрол ", добавят от "За Земята".


Практики от чужбина


Македония още през 2009 г.  забрани напълно използването на найлонови пликчета в търговската мрежа, след като предходните ограничения за употребата им не дадоха очаквания ефект. Подобна съдба имаха полимерните торби в Кения. 


Забрана за продажба на торбички под определена дебелина и такса за по-плътните са въвели в още редица други държави - Китай, Хонг Конг (където се бележи около 90% спад на потреблението на торбички след въвеждането на мярката), Тайван, Дания, Германия и др. 


Индия пък е забранила производството на торбички под 20 микрона, за да поощри многократното използване. Мексико от своястрана глобява магазините, които предлагат на клиентите си пластмасови торбички, защото "те са главният генератор на боклук в страната". От 2008 г. в Южна Австралия е спестила 400 млн. торбички след въвеждането на рестрикцията.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Подкрепям ги. Ако се мине на хартиени, отиде и малкото гора, която не е изсечена за огрев, а полиетиленовите са си много удобни за хвърляне на боклуци.

 2. 2 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Уточнение: Няма "повишаването на цената за всички найлонови торбички на 35 стотинки от този понеделник". Има такава такса, наложена на ПРОИЗВОДИТЕЛЯ ОТ ПОНЕДЕЛНИК. Която такса ще се добавя към цената на торбичката по цялата верига търговци, докато стигне до крайния клиент-купувача на хран'продукти в магазина и/или пазара.

  Което на практика ще стане че от понеделник рано заран всеки сульо и пульо ще иска по 35 ст' за торбички с незаплатена такса, произведени преди датата за налагането на таксата.

  Веднъж вече стана-предишния път таксата беше за торбички под 20 микрона с дръжка, ама по пазарите (и някои магазини) я искаха за всяка торбичка. Дет' се вика-хубава работа, ама...

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3465 Любопитно

  Като забранят тук производството,ще се внасят от Китай и пак ще се веят по храстите.Само,че нашите производители ще са безработни.

 4. 4 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 435 Неутрално

  След като взимаме пример от Кения и Македония...и продължаваме да унищожаваме наши производства за да угодим пак на някой или на управляващите им трябват пари за предизборната кампания

 5. 5 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 845 Неутрално

  -Най-сериозната причина за замърсяване на градската среда е не-редовното и мърляво изхвърляне на боклука от казаните.
  -Една найлонова торбичка оставена на слънце и вятър се разпрашава за по-малко от година.

 6. 6 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 589 Неутрално
 7. 7 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Какво са се разпищели, полиетиленовата напаст пак ще си я има, в различни размери, но БЕЗ дръжки. Дет' се вика-хубава работа, ама...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 8. 8 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#2] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":
  [quote#2:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]всеки сульо и пульо ще иска по 35 ст' за торбички с незаплатена такса,[/quote]
  Информативно - преди налагането на екотаксата, разхода на малък магазин за полиетиленови торбички беше 3-4000 лв. на година.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 9. 9 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 426 Неутрално

  35ст. това сигурно защото сме богата държава?Ами защо не забранят и пластмасовите шишета от разни напитки.Или пък опаковките от салфетки,солети,тоалетни хартии и т.н.

 10. 10 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 589 Гневно

  За да прикрият своята крещяща некомпетентност управляващите забраняват ли, забраняват. Правим се на по-католици от папата
  По-добре е да ни забранят да живеем.
  А най-добре е да им забраним да управляват

 11. 11 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  [quote#8:"ПАВЛА"]Информативно - преди налагането на екотаксата, разхода на малък магазин за полиетиленови торбички беше 3-4000 лв. на година.[/quote]
  Наистина ли? Бихте ли го доказали със средствата на аритметиката!

 12. 12 Профил на amras
  amras
  Рейтинг: 429 Неутрално

  [quote#5:"acb16"]-Една найлонова торбичка оставена на слънце и вятър се разпрашава за по-малко от година. [/quote]

  "Разпрашва"? Хахаххахаа...

 13. 13 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  До коментар [#9] от "milena_82":

  И това ще направят, предполагам.

 14. 14 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#8:"ПАВЛА"]Информативно - преди налагането на екотаксата, разхода на малък магазин за полиетиленови торбички беше 3-4000 лв. на година. [/quote]
  Shop is a four letter word, too Май не съм бил достатъчно ясен.
  Имах предвид как от понеделник рано заран сульо и пульо ще искат по 35 ст такса за торбичка, произведена преди налагането на таксата.
  След месец два, като на сульо и пульо им се свършат запасите от торбичките произведени преди налагането на таксата, ще се появят вносни китайски/турски такива. Защото май няма подобна такса на вноса. И разбира се не споменавам произведените на черно торбички.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 15. 15 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  [quote#10:"kr"]За да прикрият своята крещяща некомпетентност управляващите забраняват ли, забраняват. Правим се на по-католици от папата
  По-добре е да ни забранят да живеем.
  А най-добре е да им забраним да управляват[/quote]
  С констатациите за (не)компетентността и действията на управляващите съм съгласен.
  По първата идея "Елитът" работи усилено. Но все още не е намерил алтернатива на материала, който ще му осигурява средствата за охолен живот.
  Втората идея звучи чудесно. Но сте/сме безпомощни да я осъществим. За това са се погрижили хора наистина компетентни в областта на организацията и манипулацията на масите.

 16. 16 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 845 Весело

  [quote#9:"milena_82"]Ами защо не забранят и пластмасовите шишета от разни напитки.Или пък опаковките от салфетки,солети,тоалетни хартии и т.н. [/quote]
  -На спонсорите не се посяга.Това са сериозните отпадъци. Ще се прецака бизнеса на "боклукчиите".

 17. 17 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#11] от "zhivko6461":
  [quote#11:"zhivko6461"]Бихте ли го доказали със средствата на аритметиката! [/quote]
  Бих Ви го доказала с фактури, но не мисля, че му е тук мястото!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 18. 18 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Мухахаха. Модерността на потребителите в 21 век се измервала с найлоновите торбички. Явно още бая вода ще изтече, докато се повиши потребителската култура на българина.

 19. 19 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 531 Неутрално

  да бяха казали как са се справили потребителите в Македония и Кения...иначе аз съм за намаляването на торбичките и за по-сериозни мерки в превъзпитанието на българина да събира отпадъците разделно

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3711 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Хартиените пликове от всякакви размери не могат да заменят изцяло т. нар. "полиетиленови" - за някои продукти ще се налага да се правят пликове от хартия, фабрично облепена от едната страна с полиетилен - и отново се връщаме в началото на спора. Да не споменавам, че съществуват и биоразградими пластмаси, но не, трябва да плащаме, това е смисълът! Или да погубят родното производство от този бранш..

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 21. 21 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 635 Неутрално

  всички аргументи против полимерните торбички са абсурдни а най-абсурдния е, че щели да се разложат за 1000 години. Е, и какво от това??? Проблема е в липсата на заводи за преработка на отпадъците, и липса на култура сред хората. Според "еколозите" решението е да заживеем в пещерите с кожена препаска. Пародн, не може кожена заради защитниците на животните, ще трябва със сламена да се задоволим.

  Birds of a feather flock together.
 22. 22 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 485 Неутрално

  [quote#5:"acb16"] найлонова торбичка оставена на слънце и вятър се разпрашава за по-малко от година[/quote]Да, прав си, но я сега си помисли как може това да се случи за ОГРОМНОТО количество торбички произвеждани в момента. Няма място да ги разпънем тези торбички и да чакаме да се разпрашат. Оставайки под земята или на сянка, те на практика са вечни.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 23. 23 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Идеални мерки против кризата, да закриваме работни места и да увеличаваме безработицата.

 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  [quote#17:"ПАВЛА"]Бих Ви го доказала с фактури, но не мисля, че му е тук мястото! [/quote]
  Аз не разбирам за какво говориш докажи го !?

  Найлоновите торбички са около 1лв /100бр което значи ,че "малкия магазин" раздава пликчета за ~13 000 продажби на ден ! Но като се има в предвид ,че за 4000лв ще ти направят допълнителни 20-30% ти продаваш повече стока в от големите вериги така ли е?
  Защото повечето малки магазини не могат да направят и 4000лв месечен оборот от както Герб управлява кризата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  [quote#3:"hodounski"]Като забранят тук производството,ще се внасят от Китай и пак ще се веят по храстите.Само,че нашите производители ще са безработни. [/quote]
  И в момента контрабандата от Китай и Турция процъфтява !
  Едните дават рушвети докато другите протестират.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ако се направят пунктове за изкупуване на торбички по 3 ст. и бутилки по 5 ст. примерно за няколко месеца проблема ще бъде решен.

 27. 27 Профил на igeorge71
  igeorge71
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Зариналисте се в боклуци и въпреки това не виждате по напред от носа си. В Швейцария например, от началото на 2012, най-голямата верига супермаркети, която държи около60% от пазарен дял НЕПРЕДЛАГА найлонови пликчета. Във Франция в голяма част от супермаркетите присъствието на найлоновите пликове също е силно ограничено. Струва пари и голяма част от хората използват торби за многократна употреба.

 28. 28 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 619 Неутрално

  "Не сме съгласни да пожертваме правата си на модерни потребители в 21 век и да се върнем десетки години назад във времето към един забравен начин за пазаруване с бабините торби и да изхвърляме боклука си с кофа"

  Ау, живи да ги ожалиш, не знам как биха живели без найлонови торбички.

  Ми да правят биоразградими торбички и "проблем" от този вид няма да съществува.

 29. 29 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3711 Неутрално

  На днешната среща в МФ за продуктовата такса е взето решение торбичките за многократно използване, размери 39/49 см и "голяма дебелина" да се освободят от такса.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 30. 30 Профил на franprix
  franprix
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Борбата срещу найлоновата торбичка е борба срещу прогреса, тя е удобна и практична. Нека държавите създадат реалнофункционираща система за преработката им, а в по-простите държавици да проведат и възпитателни курсове на населението да не хвърля

 31. 31 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#24] от "comandante":
  В спомената сума са включени и количествата торбички, които съвестните клиенти си прибират за домашна употреба. Откъдето и да го гледаш, разхода си е голям.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 32. 32 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Дания пък налага такса директно на магазините, които предлагат пликчета и едновременно с това изисква търговците да карат клиентите да заплащат отделна цена за пликче.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 33. 33 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Гневно

  . Мексико от своястрана глобява магазините, които предлагат на клиентите си пластмасови торбички, защото "те са главният генератор на боклук в страната"

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 34. 34 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Забрана за продажба на торбички под определена дебелина и такса за по-плътните са въвели в още редица други държави - Китай, Хонг Конг (където се бележи около 90% спад на потреблението на торбички след въвеждането на мярката), Тайван, Дания, Германия и др.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 35. 35 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Индия пък е забранила производството на торбички под 20 микрона, за да поощри многократното използване.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 36. 36 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Аз заставам твърдо зад/ей,мискини,да не си помислите нещо/ родните проиводители,защото много си ми харесват техните торбички и какво от това,че се ветряли по дърветата-ами таман ни информират за посоката на вятъра и ако се движим по него,по него-по-бързо ще вървим.Пък и разноцветието им ми харесва,защото колкото по-шарено,толкова по-хубаво и даже количеството им трябва значително да увеличим,пък и дизайнер на всяко дърво да назначим,такава красива природа ще си създадем,че радост и веселие на територията ще настане и опашка пред дома ми ще направите ръка да ми целувате за акъла, дето всеки ден ви раздавам.
  Пък китайците с техните торбички-техните си дървета да красят,ако щат и храстите чак,че някак си постничко ми се види,дето само някакви фенерчета,жеравчета кичат.Ха пък сега,ако и те се юрнат да ми благодарят за акъла,много ще се задръстим.

 37. 37 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  Мексико от своястрана глобява магазините, които предлагат на клиентите си пластмасови торбички, защото "те са главният генератор на боклук в страната".

  Аз пък си мислех, че "главният генератор на боклук в страната" са хората, а го пък излезе, че са пластмасовите торбички.

  /не се чете/
 38. 38 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 845 Весело

  [quote#22:"Марин"]Оставайк под земята или на сянка, те на практика са вечни. [/quote]-Ако разровиш десет годишен боклук трудно ще откриеш торбичките. Като им притеглиш теглото ще видиш,че процентно са много по-малко (поне 10пъти) сравнение с други по-устойчиви пластмаси. Ако бяха толкова много и толкова устойчиви щяха да станът суровина за строителството (строителен материал).

 39. 39 Профил на d.dragomirov
  d.dragomirov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Вижда се , че негативните последици ще са повече от позитивните при въвеждането на подобна мярка.
  За мен по-добър вариант ще бъде да се помисли повече за разделното събиране на отпадъците и за навременно изпразване на контейнерите за смет.

  "Show me a sane man and I will cure him."
 40. 40 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 635 Неутрално

  10% от суровината за хартия идва от изсечени девствени гори, купувайки си хартиени торбички, финансирате изсичането на горите

  Birds of a feather flock together.
 41. 41 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#9] от "milena_82":

  Хората от цивилизиваните страни имат и по-цивилизовани решения от забрани, глоби и наказателни такси.
  Просто плащат при предаване на определен вид боклук. В Германия например пластмасовите бутилки от безалкохолните са доста по- плътни от нашите, но при връщането им в магазините се заплаща. Същото важи и за стъкления амбалаж.
  Аз лично сис помня времената, в които събирагме миехме и връщахме празни стъклени бутилки и със стотинките си купувахме дъвки, вафли и всякакви джунджурии. Същото важеше и за хартии картон. И по улиците не можеше да се види едно стъкло, или картонена кутия.
  Всички хартиени и палстмасови опаковки включително и стиропорът, могат да се рециклират. Така че управниците да не се правят на ощипани, а да се замислят за заводи за рециклиране. И ако на хората се плащат определени пари за връщане на найлон и хартия, на никой няма и през ум да му мине да ги изхвърля. Ако някой го мързи, друг ще го направи вместо него. Ама на някои им се досвидяха и стотинките на клошарите, та им ги спряха.
  Нещата стават не със санкции, а със стимулиране. Захарчето винаги е вършело повече работа от тоягата. Ама то освен бухалка, трябва и акъл.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 42. 42 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ако торбичките бяха в кофите вместо в полетата ще е по добре наистина, но не трябва да наказват всички заради малцина!

 43. 43 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  [quote#17:"ПАВЛА"]Бих Ви го доказала с фактури, но не мисля, че му е тук мястото![/quote]
  Във фактурите продажбите се описват с аритметични операции. Тук наистина не е мястото да си обясняваме как. Още повече, че колега вече е направил разсъждение относно първоначалното твърдение.

 44. 44 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1486 Любопитно

  В цялата работа куца моркова. Тоягата е ясна — продуктова такса, но ако има морков — връщаш торбичка, и ти връщат таксата, съм сигурен, че България ще светне от чистота. Да, има има един малък проблем — как така, държавата ще връща пари...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 45. 45 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 668 Неутрално

  мечка мед не връща
  куче кокал не повръща
  :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 46. 46 Профил на daniel6666
  daniel6666
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Глупост след глупост бълват нашите мили управници... Забраняваме торбичките, съсипваме българските производители, вдигаме цените на българските търговци и съсипваме и тях, решаваме, че ще разделим заведенията на зали за пушачи и за непушачи, собствениците са принудени да инвестират пари, които нямат с надеждата да си ги възвърнат и точно, когато това е напът да се случи забраняваме пушенето като цяло, стараем се (доста успешно) да сринем българския бизнес, за да може да увеличим чуждестранните инвестиции... да инвеститорите идват и при създадената безисходица от страна на управляващите се съгласяваме на "чуждестранните заплати" от по 300-400 лв, защото нямаме друг избор. За да не вземем случайно нещичко да спестим е по-добре да обложим дохода на трудещия се народ неколкократно... лихва на депозитите - страхотно! Решихме да събираме отпадъците разделно, дадохме едни пари на едни хора, за да изкарат по улиците цветни контейнери, струващи безумно много пари... хората се съгласиха и започнаха да делят хартия, пластмаса, стъкло (всяко в отделна торбичка), но какво се оказа - боклукчийските камиони не бяха толкова "разделни", колкото контейнерите и УВИ... поредната глупост беше налице - народа събира разделно, а по депата за смет всичко се обединява в едно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK