Миграцията на лешоядите

Египетски лешояд

© Йордан Христов, БДЗП

Египетски лешоядЕгипетските лешояди от България и Гърция вече достигат до местата си за зимуване. Деветте лешояда, които Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) маркира със сателитни предаватели, изпращат подробни данни за местоположението си. Те са и вълнуващи и различни истории на истински пътешественици.


"Технологията ни дава изключителната възможност да надникнем в живота на световнозастрашения вид, да проследим пътищата, по които мигрира и местата, в които зимува", обяснява Стоян Николов, ръководител на проекта LIFE+, в който младите египетски лешояди Светлина, Арда, Иляз, Добри, Волен, Икар, Лефкипос и Одисей, и възрастният Лазарос са маркирани в началото на август в различни части на България и Гръция.


Към края на месеца те вече правят първите си опити за летене, а в началото на септември поемат на юг. Миграцията им е рисковано
пътуване от 4 000 км над три континента,


над суша и вода, през високи планини и огромни площи от пясъци, към зимните "квартири" в Централна Африка.


Периодът на миграцията е един от най-критичните за младите птици заради дългите разстояния, които трябва да прелетят, опасностите, през които трябва да преминат и липсата на опит. Сателитните предаватели пък дават възможност да се събира информация за миграционните им пътища, за състоянието им и за заплахите, с които се сблъскват. Тези данни впоследствие се използват при преките дейности по опазване на вида.


Първи опит на младия Икар


Първи започва прелета египетското лешоядче от гръцката популация Икар, който прелита над столицата Атина, прекосява полуостров Пелопонес и достига най-южните брегове на Гърция – остров Крит. Неопитната млада птица обаче прави погрешен избор като се опитва да прелети повече от 300 км над открито море, за да достигне египетския бряг. Това се оказва непосилна задача, нощта го настига по средата на това пътуване. Икар каца на кораб, с който плава шест дни. Последните му координати са на 70 км от брега, а съдбата му, поне за момента, остава неизвестна.


Опитният Лазарос и трагичната съдба на Одисей


Съвсем различна миграционна стратегия избира единственият възрастен лешояд с предавател - Лазарос. Неговият път започва от Централна Гърция, прелита над Дарданелите и цяла Турция, след което поема на юг и прекосява страните от Близкия Изток. На 10 септември навлиза в пределите на Африка, а няколко часа по-късно пресича река Нил. Тук се изправя пред най-голямото изпитание – пустинята Сахара. Прелита само за два дни над горещите пясъци и навлиза в Чад. Лазарос изминава повече от 4 000 км за 14 дни, за да стигне до Централна Африка.


Миграционният път на опитния Лазарос до зимната ми квартира в Африка

© БДЗП

Миграционният път на опитния Лазарос до зимната ми квартира в Африка


Трагична е съдбата на младия Одисей. Той е намерен мъртъв само седмица след като е пуснат на свобода на площадката за подхранване в национален парк Дадя - Гърция. Все още се търсят причините за смъртта.


Пътят на Арда


Арда е младият египетски лешояд, излюпен в района на град Маджарово. Тя е първата от българските лешояди, която напуска пределите на страната. Само за няколко дни посещава Европейска Турция, отбива се в Александрополис и Кавала в Гърция, след което отново е наблюдавана на брега на едноименната река и дори остава да нощува в родното гнездо. След това Арда има нужда от почивка. Повече от десет дни лети в района на гнездото и усилено се храни в подготовка за истинската миграция. На 21 септември вече е над централна Турция.


Общи пътеки за Добри и Светлина


Макар и излюпени в различни части на страната – Добри в Северена България, а Светлина в Източни Родопи, двамата пътешественици следват сходен маршрут до момента.


Пръв тръгва Добри.
Натрупал опит около гнездото си, Добри започва своята миграция на 6 септември.  Тогава той прави немалка обиколка като достига до Балчик, където прекарва първата си нощ далече от гнездото. На следващия ден лешоядът е забелязан в района на ветропарк, който


спира за ден и половина, докато птицата се отдалечи.


И така, Добри продължава своето пътуване като минава още веднъж през родното си гнездо, след това тръгва към Турция по Виа Понтика и за един ден успява да измине цели 340 км.


Миграционният път на египетския лешояд Добри, проследен със сателитен предавател

© БДЗП

Миграционният път на египетския лешояд Добри, проследен със сателитен предавател


Само няколко дни след него, Дарданелите прелита и Светлина, но тя минава на пряко през вътрешността на Турция. При границата със Сирия двете лешоядчета почти се срещнат, но Добри подранява с 2 часа и се разминават. Във въздушното пространство, Светлина стопява преднината и дори излиза напред. В централна Йордания тя спира за почивка и хранене, а през това време Добри достига Синайския полуостров.


Волен над Босфора


Волен е младият египетски лешояд, който се излюпи в гнездото под видео наблюдение. Той порасна и се разви пред очите на цяла България, а сега имаме възможност да проследим и първата му миграция. Той също поема по Виа Понтика, но за разлика от Добри, навлиза в Азия през Босфора. След Турция, се озовава в държавите от Близкия Изток, а на 19 септември прелита над Суецкия канал и навлиза в Африка. Същата вечер остава да нощува на брега на река Нил, а на следващата сутрин се понася над безкрайните пясъци на Сахара. През последните 2 дни се е установил в малък район в Западен Судан.


След по-опитните


Източно-родопското лешоядче Иляз е едно от последните, които напускат пределите на страната. Той тръгва заедно със своите родители,


които да му покажат най-бързия и безопасен път до зимните квартири в Африка.


Вечерта на 20 септември той прекарва на горист хълм недалеч от центъра на Истанбул. Рано на следващия ден многомилионният град изпраща Иляз и той продължава на юг и само за два дни достига Южна Турция.


Лефкипос е младият лешояд, маркиран в границите на национален горски парк "Дадя". Той също прелита над Босфора и вече повече от седмица се задържа близо до малко градче в северна Турция. Там се намира сметище, което е известно като


важно място за предмиграционно струпване на египетски лешояди.


Открил свои събратя и изобилие от храна, Лефкипос не иска да напуска сметището. Съвсем скоро той, както и всички останали лешояди, ще продължат своето пътешествие на юг.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK