Таксата за найлонови торби се вдига от днес, но не важи за "многократните" пликове

Таксата за найлонови торби се вдига от днес, но не важи за "многократните" пликове

© Associated PressОт днес – 1 октомври, таксата върху използването на полиетиленови торбички се повишава от 15 на 35 ст. Наредбата обаче няма да важи за всички найлонови пликове, както беше първоначално замислено.


В крайна сметка правилото ще важи само за тези с дебелина под 15 микрона и ще изключва торбите със специална дефиниция "за многократна употреба и нелетящи", измислена преди ден на среща между екоминистър Нона Караджова, министъра на финансите Симеон Дянков и протестиращите срещу покачването на таксата "Полимер" – асоциацията на производителите им и търговците.  


За торби за многократна употреба ще се приемат тези, които са с голям размер - 39 на 49 см и с дебелина над 15 микрона, обясни след срещата в събота Караджова. "Тези торби могат да се ползват продължително време и са достатъчно тежки, за да не летят и съответно да създават "визуален дискомфорт", аргументира се тя.
Останалите торбички, които не отговарят на посочените размери, ще бъдат облагани с такса от 35 ст. от тази година. Разчетите предвиждат цената да се увеличи на 45 ст. през 2013 г., а през 2014 г. на 55 ст.


Целта на екотаксата беше да се ограничи използването на найлонови торбички и те постепенно да бъдат заменени с такива за многократна употреба, за да се намали вредният ефект за околната среда.


Предвиждат се глоби за магазините, които продават торбички без платена върху тях продуктова такса. Те ще са от 3 хил. до 10 хил. лв. за първо нарушение и в двоен размер при повторно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK