Спасителят на носорога и други застрашени видове

Гай Кларк оглавява екипа, специализиран в предотвратяване трафика на защитени видове към Британската гранична агенци.

© Юлия Лазарова

Гай Кларк оглавява екипа, специализиран в предотвратяване трафика на защитени видове към Британската гранична агенци.Този август англичанинът Гай Кларк води обучение на митнически служители от десет африкански държави на летището в Брюксел по проект на Световната митническа организация. При едно от практическите упражнения, правят проверка на пощенски пратки от Киншаса (Конго). В две от тях откриват 70 килограма контрабандна слонова кост, транзит в Белгия, която отива за друга държава. "Беше добър повод да покажем точно на колегите от Африка как се действа с този вид контрабанда, защото те ще използват придобития опит и умения обратно в своите държави, които са пряко засегнати от един крайно наболял и актуален проблем на международния нелегалния трафик на диви животински и растителни видове.


Докато разказва тази своя история, експерт Кларк носи вратовръзка с рисунка на слон. Уточнява, че има още подобни, с жираф и тигри. Ръководител в Британската гранична агенция, Кларк оглавява екипа, специализиран в предотвратяване трафика на защитени видове на летище "Хийтроу". Често съдейства на митничарите и органите на реда в цяла Англия, обикаля границите и летищата на страната. Водил е десетки обучения по цял свят, а сега е в България и участва в двудневен курс по темата с наши митнически служители, организиран от Българското дружество за защита на птицитe.


В разговора си с Клрак сме стигнали до един от най-сериозните проблеми с днешна дата при този тип трафик –
слоновата кост и рогът от носорог


са изключително търсени, скъпи (по-скъпи са от злато) и заради това животните се избиват масово, по брутален начин, най-често нелегално. Днес носорозите са на ръба на изчезването – останали са


по-малко от 25 хиляди животни от този вид.  


Само за последните две години, откакто процъфтява тази търговия, популацията им е застрашена от бракониери, основно заради мита, че рогът има уникални лечебни свойства (твърди се, че лекувал рак, но няма медицинкси доказателства). Продава се основно във Виетнам, също и в Китай, абсолютно незаконно, но за нещастие пазарът расте. Понякога ги използват и за гравирани екзотични чаши, с които местните лидери и бизнесмени вдигат тостове при сключването на много важни сделки. Ценят се и като стари антики. Това е нов феномен. Точно преди това популацията на този вид животни беше нараснала, но сега 420 животни са застреляни само през миналата година, а данните от тази година са, че убийствата се увеличават.


Днес носорозите са на ръба на изчезването – останали са по-малко от 25 хиляди животни от този вид. Само за последните две години популацията им е застрашена от бракониери, основно заради мита, че рогът има уникални лечебни свойства.

© Associated Press

Днес носорозите са на ръба на изчезването – останали са по-малко от 25 хиляди животни от този вид. Само за последните две години популацията им е застрашена от бракониери, основно заради мита, че рогът има уникални лечебни свойства.


 


Това лято (на 31 юли 2012 г.) на срещата на постоянния комитет на CITES бяха приети специални рестриктивни мерки за спиране контрабандата със слонова кост и рог на носорог.

Според последни данни, около 38 000 слона са били убити в Тропическа Африка само през миналата година. Не се знае колко са оцелели в конфликтните зони на Конго и Сомалия, където редките горски слонове са дори в по-голям риск. Конфискацията на незаконна слонова кост, е скочила от 13 бр. през 2007 г. до 448 за миналата година. Прогнозите се, че числото продължава  да нараства през 2012. Причината е повишеното търсене в Китай и Тайланд, където слонова кост се цени високо в продължение на векове и има хора, които могат да си позволят да я купят.


Ролята на България в борбата с този трафик
 


През май миналата година служители на CITE посетиха Югоизточна Азия и апелираха  властите там за повече бдителност и стриктни мерки срещу този вид контрабанда. Налага се много образователна работа да се свърши в тези държави.

В ЕС пазарът е сободен и контролът се случва основно на външните му граници. "България има важна роля в пресичането на този трафик в ЕС, защото охранява външната му граница. Добрата работа на българските митничари има значение за Англия и за цяла Европа. Ако те са добре обучени, за нас рискът от подобни нарушения и пресъпления е по-малък и ние можем да се концентрираме върху по строг контрол на държавите от третия свят," аргументира причината за визитата си у нас Гай Кларк. Твърди, че е доволен от резултатите, които е видял.


Като добър пример експертът сочи участието на нашите служители на съвместна конфискация с испанските и белгийските власти при контрабанда на европейската змиорка,  с която има проблем в Европа. Сочи я като отличен пример за международно съдействие.


Най-много в Англия за момента се пренася нелегално хайвер от есетра, която се развъжда в България и се изнася за всички други страни в Съюза

© Дневник

Най-много в Англия за момента се пренася нелегално хайвер от есетра, която се развъжда в България и се изнася за всички други страни в Съюза


Най-много сега в Англия се пренася нелегално


хайвер от есетра, която се развъжда в България


и се изнася за всички други страни в Съюза. Има много проблеми с нелегалния хайвер вътре в ЕС, уточнява Кларк. Силно застрашените есетрови риби от басейна на река Дунав са изложени на риск заради продължаващата незаконна търговия с техния хайвер с наше и румънско участие. Единствените жизнеспособни популации от диви есетрови риби в целия Европейски съюз са в тези две страни, но пет от шестте местни вида са критично застрашени и уловът им забранен. Шестият вид се смята вече за изчезнал.


Друг сериозен проблем е трафикът на птици, които са с фалшиви документи. "Това е и опасно заради птичия грип, защото има голяма вероятност тази зараза да се пренася чрез птици," разказва ни Кларк и се връща към нашите територии и проблеми.


За България важна и тревожна тема са хищните птици. Честа практика е малки пилета да се крадат директно от гнездата им и да се контарбандират в други европейски страни. Тези малки грабливи птици обикновено не оцеляват, или най-маклото не порастват и не живеят в страната ни. Ако гнездата се разрушават, както често се прави, когато вземат малките им, големите птици също напускат. Една изключително красива и емблематична за България птица – ловният сокол – е на практика изчезнала от нашата природа заради ограбването на гнездата, трафика и незаконната й търговия. "Това има силен негативен ефект върху биоразнообразието във вашата страна," коментира Кларк.


"Ще загубите напълно някои видове грабливи птици в дива среда, ако позволите на контрабандистите да продължават да крадат яйцата и малките им и да ги изнасят в други страни-членки на ЕС, където има хора, които гледат соколи и орли например. В други по-далечни държави цената им е доста по-висока." предупреждава експертът.
                                       

"Най-важното е българските митничари да работят съгласувано с полицията и другите държавни агенции и ведомства. Това засилва контрола на границите и е от полза за цяла Европа", казва експертът.

© Юлия Лазарова

"Най-важното е българските митничари да работят съгласувано с полицията и другите държавни агенции и ведомства. Това засилва контрола на границите и е от полза за цяла Европа", казва експертът.


Английският опит


Обществото в Обединеното кралство е известно с това, че обича животните. Работата, която митническите служители вършат на границата не винаги се харесва на обикновените хора, защото им се конфискуват цигари и други неща, но когато видят заловени контарбантно застрашени видове животни, англичаните винаги реагират силно позитивни. Това се отразява и в медиите. За нашия отдел това е добре.


Гай Кларк споделя и утвърдени практики и изпитани методи за ефективност: "Няма как да се проверява всеки пътник, колет или товар. Затова се налага да се преценява от кои държави идва най-голям риск за контарбанда. В този смисъл може да се каже, че сме улеснени от факта, че държавите, от които идват нелегално наркотици, обикновено пренасят и нелегално защитени видове животни. Така при проверка на пътници, за които се подозира, че пренасят наркотици, служителите откриват често животни и продукти, направени от животни."


Като непосредствено застрашен вид заради търговия и трафик, Кларк сочи антилопа от Тибет, чиято вълна е най-скъпата и добра в света. Преди време популацията на животното е била устойчива. Сега, когато ловците са с автоматични оръжия, е трудно да се контролира избиването на антилопата.


Важното е, че в Англия законът, който е еднакъв за целия ЕС, и присъдите действат в тези специфични случаи на трафик. Според Кларк, те не се различават от трафика на наркотици например, просто е различна тема. Максималното наказание е 7 години затвор. "Има случаи на прибрани за 6 години и половина, за две и половина..често има и глоби. Законът действат и присъдите също," разказва експертът.


Съветът, който той отправя към българските служители: "Най-важно е да работят съгласувано с полицията и другите държавни агенции и ведомства. Това засилва контрола на границите и е от полза за цяла Европа. Много е позитивно, че България предпирема крачки в тази посока."


Нелегалната търговия и трафикът на защитени диви животни от природата се нареждат сред престъпления като незаконното улавяне, задържането им в плен, ограбването на малки или яйца от гнездата, отравяне, бракониерство, поставяне на капани и примамки. Всички те са основна причини за изчезването и намаляването на популациите на редица видове растения и животни.


Хиляди видове са международно търгувани и използвани от хората в ежедневието им за храна, подслон, здравни грижи, екотуризъм, козметика или мода. Този специфичен тип търговия се регулира с Вашингтонска конвенция за регулиране на търговията със застрашени видове на дивата флора и фауна, по-известна като конвенцията CITES. Тя е и един от най-мощните инструменти за опазване на биологичното разнообразие, приета е през 1973 г. 176 страни от цял свят са я ратифицирали, България също се включва в края на 1990 г. Над 35 000 различни вида растения и животни попадат в регулацията на конвенцията, включително техни продукти и производни, което осигурява оцеляването им в дивата природа с ползи за поминъка на местните хора и на глобалната околна среда.


CITES дава разрешителен режим, който се стреми да гарантира, че международната търговия в изброените видове е устойчива, правна и проследима.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK