След шестгодишно отлагане "Рила-буфер" става защитена зона

След шестгодишно отлагане "Рила-буфер" става защитена зона

© Анелия НиколоваНови защитени зони в района на национален парк "Рила" да бъдат включени към международната мрежа НАТУРА 2000. За това решение са настояли представители на Европейската комисия на официалната процедура за одобряване на зони от мрежата у нас в сряда. Това се случва шест години след идентично предложение от страна неправителствени организации (в края на 2006 г.), което не бе прието от правителството.


Причината за решението е, че в момента там мрежата е недостатъчна за опазване на животинските видове кафява мечката и главоча (вид риба). Предстои да се вземе и допълнително решение за опазването на лалугера.


Резултатите са от биогеографски семинар, който има функция на официална процедура за одобряване на зони от НАТУРА 2000. Участие в нея са взели представители на Европейската комисия, Европейския тематичен център – научен съвещателен орган към ЕК, Министерството на околната среда и водите, БАН, научни институции и неправителствени природозащитни организации.
Мотивите за решението са, че е необходимо да се осигури екологична цялост на защитените зони, както и


да се включат нископланинските местообитания на кафявата мечка в НАТУРА 2000


Според досега действащия план за опазване на вида, значителни части от първокласните местообитания на мечката оставаха извън Рила и така този вид не беше достатъчно защитен в границите на парка. Решението съответства и с одобрения в България план за действие за опазване на кафявата мечка.


"Очакваме правителството да изпълни своите нормативни задължения, потвърдени с решението на биогеографския семинар, което ги прави задължителни. За съжаление, наложи се да чакаме шест години преди Рила – буфер да бъде обявена. Настоятелно съветваме правителството да не коригира произволно научните предложения за територии в името на частни бизнес интереси като заменки на гори и изграждане на ски курорти, тъй като подобни опити са обречени на неуспех. Решението Рила-буфер да бъде обявена в нейните нормални, естествени граници е единственото, което удовлетворява обществения интерес", каза Андрей Ковачев, експерт по биоразнообразие в СДП "Балкани", който изрази позицията на коалиция "За да остане природа в България".


Разширяването на Натура 2000-зоните в района на Рила отговаря не само на научните изисквания, но и на обществените очаквания. През 2007 и 2008 г. в подкрепа на Рила около 200 000 граждани се обединиха в петиция, което я превърна в една от природозащитните каузи, получили най-голям обществен отзвук, припомнят от коалицията.


Освен решението за Рила-буфер на семинара са били приети всички 31 предложения за допълнителни нови зони или разширения на съществуващи такива.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Момент, разбирам това да беше се случило в друга държава и правителството да си изпълни задълженията. Ама то се е случило у нас. Няма да има решение за Рила Буфер до края на този мандат, това е сигурно, а после някой ски курорт тайно ще се е появил и ще го използват като повод отново да се започне дискусията
  Иначе добре че е ЕК да защитава българската природа и българските граждани от българското правителство

 2. 2 Профил на zarzawat
  zarzawat
  Рейтинг: 463 Неутрално

  А колко защитена ще бъде? На рилските езера предприемчиви ашлаци извозват туристи към езерата и изорават всичко по което минат, въпреки че на теория е забранено. През зимата моторни шейни щъкат навсякъде оставайки шум и миризма на бензин след себе си. Включителни и шейната на шефа на парка, който очевидно е твърде важен за да се качи с лифта или недай си боже - пеша. Затова пък активно глобяват извънпистовите скиори по 50 лв - карането на ски извън маркираните маршрути не било разрешено в плана за управление на парка.

 3. 3 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Истинското правителство на България е Евро-комисията- последната преграда пред ненаситните мутри!

 4. 4 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Кучолюбите по времето на тройната са искали да направят мръсно на Станишко, пък глей сега, какво се случва!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 5. 5 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Това е хубава новина. Да си спомним, че предишните правителства предпочитаха да НЕ се съобразяват с ЕК и да вкарват България в десетки наказателни процедури, които... ние плащахме. Колкото повече чист природа остане в страната ни, толкова по-ценно ще става българското гражданство. Ама мутроскиоробракмаджиите не мислят много... Комуноиди, идете си в Сибир!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 6. 6 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#1] от "Делян (delian) Делчев":

  Мога ли да помрънкам с вас? Да си спретнем дуетче. Оооо, колко скъпо е станало овчОто сирене, шарлана, винения оцет, свинските крачета и виното "Димят"... Ако имахме правителство (щото сега си нямаме...), сичкото туй щеше да е евтиничко и бол. Ама на - пустите пожарникари излязоха керкенези...
  Искам да ида да живея в Правец и да ми викат Янко...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK