Има ли храна за всички

Има ли храна за всички

© Цветелина Белутова30 години подред на 16-ти октомври винаги ям торта по случай рождения ден на сестра ми. Тази година няма да ям нищо. Ще гладувам. 30 години преяждане с торта за най-близкия човек в живота ми без да знам, че 16 октомври е Световният ден за борба с глада.


Откъде да знам? Глад е просто онова чувство в 12 без десет, когато от обедната почивка ме делят още няколко неизпратени имейла и телефонни разговора. Никога не съм гладувала, не познавам и някого, който наистина да гладува. Всеки ден, всяка вечер. Не познавам тези милион и половина българи, които живеят под прага на бедността. Е да, знам, че много хора са гладни, но и много са болни от рак, много живеят на улицата.


Гладът е глобален проблем, но причината да няма достатъчно храна е, че сме станали прекалено много милиарди на планетата. Така си мислех до миналия 16 октомври.
Абсолютно невярно. Днес знам, че фермерите по света произвеждат 2,800 калории на човек всеки ден. Значи


има повече от достатъчно за всички


До миналия 16 октомври не знаех и колко храна се изхвърля ежедневно в домакинствата, на борсата, в магазините, по цялата хранителна верига. Не говоря за изхвърлен изгнил домат на дъното на хладилника или три пъти претопляни спагети. Не говоря и за това, че в американските филми някой често в изблик на гняв изхвърля недокосната вечеря или дори цяла пица (надявам се това да e художествена измислица, а не парче от реалността). Говоря за тонове годна за консумация храна, която в края на деня вместо на нечия маса се оказва на бунището.


По-точно 1,3 милиарда тона годишно. При 850 милиона гладуващи.


Един от осем човека на планетата страда от системно недохранване. На всеки пет секунди едно дете умира от глад. Това се случва, въпреки че някой някъде всеки божи ден произвежда за него всичките 2,800 калории.


Ние в България не изхвърляме храна, грехота е, така сме възпитани, ще кажете вие, защото не знаете, че ако на границата в един тир от Турция има 6 тона чушки, а на товарителницата пише 5 тона – всички чушки се конфискуват и заминават... дори не искам да пиша къде. Същото се случва и ако в завода машината залепи етикета на лещата накриво или ако консервите на най-долния ред на палетата са леко смачкани. Представихте си го вече.


Просто не сте се замисляли за тази храна, нали? Аз също. Докато не разбрах, че има гениално прост начин тези 1,3 млрд. тона храна, които се изхвърлят, да се срещнат с тези 850 милиона, които гладуват. Или поне част от тоновете с част от хората.


Решението се нарича хранителна банка 


Хрумнало е преди 45 години на Джон ван Хенгел във Финикс, когато вижда как една многодетна майка събира абсолютно годна и недокосната храна от контейнерите зад един супермаркет. Ван Хенгел убеждава магазините да му даряват тази храна, която е в срок на годност, но няма търговски вид, и започва да я раздава на нуждаещите се. Днес мрежата от над 200 хранителни банки в Америка Feeding America храни над 37 милиона американци годишно.


Най-добрата новина на света е, че хранителна банка има вече и в България. Българска хранителна банка работи от началото на лятото и вече е раздала 50 тона дарена храна на близо 2000 души. Всяка седмица дарени и спасени от разхищаване кисели млека, олио, макарони, бисквити, ориз, месо отиват в склада на банката и оттам се разпределят до 22 партньорски организации, които хранят нуждаещи се хора.


Знам го, защото и аз имам зрънце принос това да се случи. Не нося лично пакети с храна на многодетни майки или възрастни баби, но доброволно помагам на хранителната банка с това, в което съм добра – да се рекламира по-добре, да разбират повече хора за нея.


Не уточних, че 90% от хората, които работят за хранителните банки по света, го правят доброволно като мен. Доброволно дарена храна, доброволно събрана и доброволно раздадена – това е формулата, по която с много малко разходи (за логистика и администрация) могат да се раздават много големи количества продукти. За да се случи това обаче, трябва много хора да даряват. И храна, и доброволен труд, и всякакви други ресурси.


Аз дарявам и този текст. А вие?


Дейността на Българска хранителна банка е сред каузите, които "Дневник" подкрепя. 
Ако искате да направите дарение пишете на
[email protected].
Текстът се публикува и в сайта на "Горичка".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK