Има ли храна за всички

Има ли храна за всички

© Цветелина Белутова30 години подред на 16-ти октомври винаги ям торта по случай рождения ден на сестра ми. Тази година няма да ям нищо. Ще гладувам. 30 години преяждане с торта за най-близкия човек в живота ми без да знам, че 16 октомври е Световният ден за борба с глада.


Откъде да знам? Глад е просто онова чувство в 12 без десет, когато от обедната почивка ме делят още няколко неизпратени имейла и телефонни разговора. Никога не съм гладувала, не познавам и някого, който наистина да гладува. Всеки ден, всяка вечер. Не познавам тези милион и половина българи, които живеят под прага на бедността. Е да, знам, че много хора са гладни, но и много са болни от рак, много живеят на улицата.


Гладът е глобален проблем, но причината да няма достатъчно храна е, че сме станали прекалено много милиарди на планетата. Така си мислех до миналия 16 октомври.
Абсолютно невярно. Днес знам, че фермерите по света произвеждат 2,800 калории на човек всеки ден. Значи


има повече от достатъчно за всички


До миналия 16 октомври не знаех и колко храна се изхвърля ежедневно в домакинствата, на борсата, в магазините, по цялата хранителна верига. Не говоря за изхвърлен изгнил домат на дъното на хладилника или три пъти претопляни спагети. Не говоря и за това, че в американските филми някой често в изблик на гняв изхвърля недокосната вечеря или дори цяла пица (надявам се това да e художествена измислица, а не парче от реалността). Говоря за тонове годна за консумация храна, която в края на деня вместо на нечия маса се оказва на бунището.


По-точно 1,3 милиарда тона годишно. При 850 милиона гладуващи.


Един от осем човека на планетата страда от системно недохранване. На всеки пет секунди едно дете умира от глад. Това се случва, въпреки че някой някъде всеки божи ден произвежда за него всичките 2,800 калории.


Ние в България не изхвърляме храна, грехота е, така сме възпитани, ще кажете вие, защото не знаете, че ако на границата в един тир от Турция има 6 тона чушки, а на товарителницата пише 5 тона – всички чушки се конфискуват и заминават... дори не искам да пиша къде. Същото се случва и ако в завода машината залепи етикета на лещата накриво или ако консервите на най-долния ред на палетата са леко смачкани. Представихте си го вече.


Просто не сте се замисляли за тази храна, нали? Аз също. Докато не разбрах, че има гениално прост начин тези 1,3 млрд. тона храна, които се изхвърлят, да се срещнат с тези 850 милиона, които гладуват. Или поне част от тоновете с част от хората.


Решението се нарича хранителна банка 


Хрумнало е преди 45 години на Джон ван Хенгел във Финикс, когато вижда как една многодетна майка събира абсолютно годна и недокосната храна от контейнерите зад един супермаркет. Ван Хенгел убеждава магазините да му даряват тази храна, която е в срок на годност, но няма търговски вид, и започва да я раздава на нуждаещите се. Днес мрежата от над 200 хранителни банки в Америка Feeding America храни над 37 милиона американци годишно.


Най-добрата новина на света е, че хранителна банка има вече и в България. Българска хранителна банка работи от началото на лятото и вече е раздала 50 тона дарена храна на близо 2000 души. Всяка седмица дарени и спасени от разхищаване кисели млека, олио, макарони, бисквити, ориз, месо отиват в склада на банката и оттам се разпределят до 22 партньорски организации, които хранят нуждаещи се хора.


Знам го, защото и аз имам зрънце принос това да се случи. Не нося лично пакети с храна на многодетни майки или възрастни баби, но доброволно помагам на хранителната банка с това, в което съм добра – да се рекламира по-добре, да разбират повече хора за нея.


Не уточних, че 90% от хората, които работят за хранителните банки по света, го правят доброволно като мен. Доброволно дарена храна, доброволно събрана и доброволно раздадена – това е формулата, по която с много малко разходи (за логистика и администрация) могат да се раздават много големи количества продукти. За да се случи това обаче, трябва много хора да даряват. И храна, и доброволен труд, и всякакви други ресурси.


Аз дарявам и този текст. А вие?


Дейността на Българска хранителна банка е сред каузите, които "Дневник" подкрепя. 
Ако искате да направите дарение пишете на
contact@bgfoodbank.org.
Текстът се публикува и в сайта на "Горичка".

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Хляб и сол...
  бол!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Като гледам на къде вървят нещата с това ръководство май ще има принудителна диета.

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4572 Весело

  На борба с глада,другарки и другари.
  Само дето "РАНЪТЪ ПРАВИ БОРБЪТЪ"....

 4. 4 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Народът го е казал - който не работи не трябва да яде. Кратко просто и ясно.

  Ако засееш жито - ще имаш хляб. няма как да работиш и да не ядеш. В Смисъл - ако работиш каквото и да е , ама както трябва - ще изкараш пари поне колкото за хляб и сол. Да някъде се работи за малко пари , другаде за много. Никъде не се работи за толкова пари ,че те да не стигнат за храна

  15.02.1989 - 07.02.2018
 5. 5 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Така че трудно много да съчувствам на подобни многострадални Геновеви , понеже причина за бедността има много. Но причината за глад е само една - М-Ъ-Р-З-Е-Л

  15.02.1989 - 07.02.2018
 6. 6 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Колко пустеещи земи имаме! Защо недоволните полицаи не предложат сигурност на инвестиращите пари и труд хора! Селското стопанство не се развива, защото никой не гарантира, че няма да оберат резултата на вложения труд.

 7. 7 Профил на En route
  En route
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Също така 16 октомври е ден на шефа, затова само хляб и вода за негово здраве .

  Пътуващ
 8. 8 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Не, това което прочетох не ме накара да "избликна " с остроумици и народни поговорки ! Аз по скоро се замислих върху това ,че може да има такъв световен ден в двадесет и първи век?.Да но ето че има.И посланието е преди всичко ,не толкова към спомоществувателство , а по скоро към рационалност.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 9. 9 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 982 Любопитно

  [quote#8:"Чърчил"]И посланието е преди всичко ,не толкова към спомоществувателство , а по скоро към рационалност.[/quote]


  Абсолютно си прав!
  Имам приятел, готвач на пасажер. Че той ми е разказвал за ястие съставено само от някакво филе на риба, а всичко останало (около 1,5-2кг) се изхвърля. Кат` нов на кораба моя човек решил да вземе остатъка от рибата и направил рибена чорба. Всички я харесали ама главния готвач само `дет не го е изхвърлил зад борда. И му казал, щом е преценено тази риба да се хвърля, те нямат право да я използват за друго, дори и за лични нужди!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 10. 10 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#4] от "Karelson":

  колко жалко, че има същества, които мислят като теб, и чийто много ограничен кръгозор не вижда, е всеки може да попадне в тъжна ситуация

 11. 11 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 956 Неутрално

  [quote#6:"V. Iliev"]Колко пустеещи земи имаме![/quote]
  Имаше по времето на Станишев. Вече почти няма пустеещи земи. Излез да видиш по провинцията. Заради субсидиите от ЕС всичко се е юрнало да оре и сее. Изораха и полянките даже.
  Ама нали трябва да се критикува.

 12. 12 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Абе не знам за вас ама аз се разплаках от тази статия. Бог да поживи авторката. Благодаря и статията.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 13. 13 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 810 Весело

  Елате в Африка,и понятието за глад ще ви се избистри веднъж завинаги.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 14. 14 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 931 Весело

  Сополива истории както винаги... от типа Мария Антоанета ... със зна к минус, "Не яжте пасти, щото някои нямат и хляб..."

  Глад има по Света, особено в Сахел заради колониалната някога политика на някои от великите сили и протекционизма в отглеждането и производството на храни днес...
  Като прибавим и глупостта на зелените еуглени за био-горива, които отнеха маса обработваема земя от цикъла на производство на хран и те ти глад, световен глад..... пример Сахел.... но не само там...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 15. 15 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Ние сме гладували госпожо/ госпожице. Имаше една луканова зима с ужасни минусови температури. Тогава комунисти скриха храната. Нямаше храна. Нямам село и връзки. Чаках на огромните опашки и гладувах. Подобно нещо беше и при виденов. Хляба пристигаше след като си бил на дълги опашки и веднага свършваше. Редувахме се с роднина да чакаме. Или сте много млада или сте били от хората с привилегии.

 16. 16 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Има и един друг проблем. Не отдавна гледах едно предаване по случая, в което се казваше, че много често в държавате и общностите, на които се пращат храни свикват с това. Това свикване е до толкова, че напълно спират да обработват земите си и всякакъв вид дейност, продължават да гладуват и чакат само храна от вън. (Нещо малко като гърците, но много по-сериозно)

 17. 17 Профил на mazaco
  mazaco
  Рейтинг: 241 Неутрално

  В по- развитите страни процентът на гладуващите сигурно е относително малък, и със сигурност случаите човек да умре от глад са рядкост. Не е така обаче в някои части на Африка, където причина за високата смъртност е именно гладът. Създаването на т.нар. хранителни банки ще реши проблема на местно и регионално ниво, но на глобално ниво гладът ще продължава да съществува.

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3330 Неутрално

  До коментар [#15] от "grayeagle":

  И аз се сетих за лукановата зима, когато карахме на ориз и хляб,а сиренето пазехме за децата

 19. 19 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#15] от "grayeagle":

  Хъм.... и ние сме чакали по опашки по време на лукановата зима, но определено не сме били гладни... Мисля, че за истински глад тук могат да говорят само хора, които са преживели войните

 20. 20 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Доколкото схващам, единствено догматикът Симеон Дянков пречи на тази работеща в други държави практика. Поради фиксидеята си да събира ДДС от всичко. Хранителна банка с ДДС не се прави. Но третостепенният бивш чиновник в Световната банка не ги знае тия тънкости. Би било добре за сайта Дневник, както и за читателите, да се пита Кристалина Георгиева за хранителните банки, вкл. приложимостта им у нас. Щото може да му е леля на очилатото недоразумение, но с цялата си близо 20-годишна работа показа, че разбира какво са проблемите и как се решават.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 21. 21 Профил на _dd
  _dd
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Хранителните банки не са решение, те са следствие. Ако няма разхищение, няма да има и хранителни банки. А ако няма големи търговски вериги, предлагащи тонове некачествена стока, няма да има разхищение. И какъв е извода? Подкрепете малкия бизнес!

  "Общество, което допуска бедност и нещастия, и човечество, което допуска война, са общество и човечество от низш род." Виктор Юго
 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3330 Неутрално

  До коментар [#21] от "_dd":

  ++++++++

 23. 23 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Най-много 1 милиард хора може да храни Земята!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 24. 24 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Аз дарявам и този текст. А вие?"
  --
  Да си кажа откровено, ако дойдат до вратата ми, съм съгласен да давам каквото имам. Ама да тръгна да се мотая ..да търся..няма да стане. Чесно. Мързи ме. Даже ми е и досадно.

 25. 25 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#21:"_dd"]И какъв е извода? Подкрепете малкия бизнес![/quote]
  Бравос! Сега да те прочете Дянков и да си промени политиката! Ама..надали

 26. 26 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  До миналия 16 октомври не знаех и колко храна се изхвърля ежедневно в домакинствата, на борсата, в магазините, по цялата хранителна верига.

  Братчедке, Надя Станчева, от дядо си съм чувал, че в САЩ са изхвърляли в океана цели кораби с пшеница, за да не падне борсовата цена на зърното. Та дай да не си говориме глупости. Всяко едно рационално решение, би довело до намаляване на "растежа", при пазарната икономика и би довело до "катастрофален глад", исконната човешка алчност и манията за потребление. А както знаем, те са моторът на прогреса.
  И недей да отхвърляш с лека ръка, така наречената "пренаселеност" на Планетата, която е факт. Ерих Фром казва, че когато някой за да докаже тезата си, започне да игнорира дори очевидни факти - в науката, престават да го схващат насериозно. Мисля, че това важи и в журналистиката.

  /не се чете/
 27. 27 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#11:"hunt"]Излез да видиш по провинцията. [/quote]
  Аз излезнах и видях че не си прав.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 28. 28 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Аз съм преживяла Втората Световна Война в платото Устюрт - пустинно плато в Централна Азия. Гладувала съм както не можете да си представите и мога да кажа, че сутри ставахме и отивахме в полето, каквото може да се вземе, изкопае, намери, всичко прибирахме. После се връщахме у дома да помагаме на мама да гледа в мазето картофи, защото каквото се произведеше се секвестираше за фронта.
  истинаки глад е онзи глад, при който не само нямаш хляб и ориз, но нямаш и нищо друго- дори мишки и плъхове, корени и жълъди.

 29. 29 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Авторката е написала страхотна статия. Много ми хареса а и се чете на един дъх.
  Само някои момента да кажа които мен ме притесняват:
  1. Храната от хранителната банка се иска да е без ДДС, нещо което трябва да се уточни с финансовия министър как ще се третира тепърва;
  2. Помощите създават една безметежност, състояща се в това че каквото и да се случи - стомаха ни винаги ще е пълен, винаги ще се намери общината да ни настани нейде, то изобщо не трявба да е така, т.е. да е без координация с регионалната политика. Т.е. ако някой е дошъл от Странджа-Сакар в София за да го хранят, настаняват и обличат с дрехи втора ръка, то тогава именно вие се превръщате в причината за урбанизацията и западането на регионите от които тия хора идват. Без политика на разселване политиката на хранителните банки са контрапродуктивни.
  3. Как ще прецените кой колко е гладен за да дадете на него? Вие доброволствате. Дали ще доброволствате още когато имате собствено семейство и гладни детски гърла в него които да нахраните?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 30. 30 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Хранителната банка е похвална инициатива, но ако се замислим тя не е решение на нищо -
  - тя се бори с разхищаването на храна, но то само по себе си е само симптом на друг, по-дълбок проблем
  - тя не подпомага борбата с истинския глад. Нека не се лъжем, хранителни банки има в развити държави, където гладът не е истински проблем. Гладът е проблем в Етиопия, примерно, само че там няма супермаркети, които да даряват храна.
  - хранителните банки сами по себе си разхищават ресурс - хилядите часове доброволчески труд, вместо който може да се ползва труда на нуждаещите се. Все пак никой не би трябвало да получава нищо наготово
  - от което следва и последният проблем - хранителните банки насаждат у хората усещането, че благото, наречено храна е нещо, за което не трябва да се полагат усилия

 31. 31 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#16:"Blaster _"](Нещо малко като гърците, но много по-сериозно) [/quote]
  Като нашите цигани!

 32. 32 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#20:"Вени Г."]разбира какво са проблемите и как се решават[/quote]
  И кой проблем е решила?

 33. 33 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Статията е емоционална, но проблемите се решават с действия, а не с прокламации. Аз дарявам пари на християнски фондации за взимопомощ, които наистина правят нещо- образоватм подпомагат с придобиване на професия. Изхранването на парче е благотворителност на търсещи лесна известност и преситени дамички и " Хелзинкски комитети". ДЕМАГОЗИ!
  Подобни организации насаждат едно чувство на безметежно спокойствие у тези, които нямат инициативност, образование и не искат или не могат да предприемат действия за личното си изхранване.Чакащите наготово ги приемам само ако са над 70 годишни или страдащи от заболявания, които не им дават възможност за полагане на платен труд.

 34. 34 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#4:"Karelson"]В Смисъл - ако работиш каквото и да е , ама както трябва - ще изкараш пари поне колкото за хляб и сол. Да някъде се работи за малко пари , другаде за много. Никъде не се работи за толкова пари ,че те да не стигнат за храна[/quote]

  Много си късоглед....... да не кажа че и глупав

  Преди няколко години бях на една работа и след като си платих месечният наем парите които ми оставаха стигаха само за хляб. Този хляб го делих да ми стигне за три дена. За друго нямах. На работа ходих с автобус но не си купувах билет защото нямах пари а не защото се правих на тарикат.
  Не бях първият който живее така и не съм бил последният. Не желая на никой да изпада в такова положение!

 35. 35 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Аре стига с тая Африка - чернилките правят по 12 чавета, континента им над милиард гладни гърла вече.
  А, България е цвете между другото - свинете от Щатите и Западна Европа наистина изхвърлят храна, но ние, още не сме свикнали на тяхната разсипия, така че не знам защо ни вменяват вина...

 36. 36 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Глад има само в провалени държави и в Северна Корея.И проблема там е,че помощи не могат да стигнат до гладуващите,а не че липсват.Отказът от тортата няма да промени нищо,дори като жест.

 37. 37 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Надя Станчева - управител на приюта в Долни Богров цитати от интервю! Кога сте искрена госпожице? За хората или за псетата?
  Преди 2 години група хора правят своя фондация "Анимъл Рескю София",Нейната фондация се грижи за над 500 бездомни кучета, събирани от улиците в столицата и околните села и настанени в общински приют в Долни Богров.
  Наемът на сградата се плаща от общината, както и режийните и част от заплатите и храната, останалото от спонсори.
  Издръжката на едно куче в приютана дамата струва средно около 200 лв. на месец, като зависи от състоянието му.

 38. 38 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#34] от "gabrovski": Ако си живееше в родния град нямаше да плащаш наем! Всички искате да дойдете в големия град, е скъпо е!

 39. 39 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  Зная за хранителната банка,радвам се че вече съществува и у нас.От много години съм си мислел как да се използува излишната храна,не съм знаел,че умни хора вече са измислили начина и толкова пъти съм срещал нуждата на хората,глада ,нуждата в очите им,защото съм зам.председател на дружество на инвалидите в Русе.Допреди година,две се намираха спонсори и дарители,защото това е в характера на българина,но вече ги няма,вече стана много трудно за самите тях,за семействата им,за работниците им.С оправданието за кризата,управляващите и местните ръководства въобще загърбиха грижата за инвалидите,за приобщаването им към средата,към обществото.Не само,че не правят нищо за облекчаване на живота им,ами непрекъснато отменят извоюваните/точно извоювани,защото никак не е лесно да се придобият/привилегии и то по най-циничният начин,че имало лъжеинвалиди,че дори ги изчислиха като половината.Ами премахнете ги бе,господа,нали в ръцете ви са лостовете да се справите с това.Ние ще ви подкрепим,защото не ни е приятно когато някой тарикат краде залъка ни.Наблюдаваме усърдното заобикаляне на проблемите ни,умишлено забравят за съществуването ни и ни пренебрегват,защото сме им много лесни-не можем да излезем на улиците и да ги блокираме,защото просто не са ни дали възможност да се придвижваме.Нашите проблеми ги крият зад тези на пенсионерите,но ако някой не се е замислил,пак ще поясня,че разликата е огромна.Пенсионерите в голямата си част и работят-инвалидите не могат,просто не могат.По-горе един каза,че било мързел.Да си помисли и да се извини,защото съдбата си няма работа.Продължавам-пенсионерите могат да си отгледат зеленчуци,плодове,животинки-инвалидите не могат.Освен че сами не могат,те ангажират и близките си да ги обгрижват,та и те нямат възможност да работят.Да си спомним,че има и много пенсионери реститути и си докарват доходи от наеми и ренти-инвалидите нямат,защото те са дали всичкото си притежание за здраве.Повярвайте,че е така-аз самият продадох единственото си жилище и няколкото декара земя,за да финансирам няколкото си операции.В другите държави,въпреки кризата,грижата за инвалидите е много по-голяма.Темата е обширна,но аз искам да обърна внимание и на механизма на разпределението на събраното в хранителната банка,кой и как го върши и на какъв принцип,защото в нашето дружество не се доставят.Дано някой да ми отговори.
 40. 40 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#38] от "Пърсифал - това съм аз!":

  Защо? Като живееш в родният си град да не би да получаваш безплатно жилище или нещо?

 41. 41 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  [quote#35:"mozaka"]Аре стига с тая Африка [/quote]
  Става дума за Хранителна банка у нас. За бедните пенсионери и за други бедняци. На които- повярвяй ми - хранатае не стига.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 42. 42 Профил на Krasimira Velichkova
  Krasimira Velichkova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "Nikolay"
  До коментар [#33] от "Пърсифал - това съм аз!":

  Не съм съгласна. Хранителната банка е не просто "похвална инициатива", а възможност за решаване на два важни проблема (макар и никой от тях да не е "борбата с истинския глад", не знам кой е неистинският, а ако се вгледате в концепцията на хранителната банка в дълбочина, ще видите, че те нямат подобна претенция).

  Хранителната банка дава възможност да се оптимизира употребата на хранителни ресурси, които иначе просто се изхвърлят. Освен това хранителната банка дава възможност на доброволците да се усетят част от граждански активна и чувствителна общност. Колкото повече хора у нас отгледат в себе си подобно усещане, толкова повече проблеми сами ще си решаваме, без да разчитаме на криворазбрана благотворителност и държава. А по отношение на нуждаещите се - темата за включването им и намирането на механизми, чрез които те сами да се справят, е съвсем отделна. Но в крайна сметка вие никога ли не сте имали нужда от подадена ръка?  www.dmsbg.com
 43. 43 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "Никога не съм гладувала", но гж Станчева, написала си статията от позицията на гладуващ човек. Много от нещата за които говориш не могат да се осъществят, особено в Западна Европа. Има закони които го забраняват.
  А това, че няма да ядеш защото имало гладни е върховна глупост. Просто добавяш още един към армията на гладуващите.

 44. 44 Профил на nonameno
  nonameno
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Странно или не, но потреблението на хранителни продукти на човек от населението в България се отдалечава рязко както от т. нар. медицински "научно обосновани" норми, така и от структурата на потреблението на продукти в ЕС. Свободата да гладуваш днес е привилегия на мнозинството, а свободата да даряваш на Хранителната банка за паупери - на едно ограничено малцинство. Лоша пазарна икономика или отсъствие на демокрация? Четейки "Цената на неравноправието" на нобелиста Джоузеф Стиглиц и ще проумеем, че пазарът е съсипал демокрацията.

  проф. д-р Боян Дуранкев
 45. 45 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#42] от "Krasimira Velichkova":

  Хранителната банка е абсолютна глупост и е незаконна в Западна Европа. Суперите заключват кофите в които изхвърлят хранителни отпадъци. Да не говорим че е неморално да храниш хора с отпадъци и изхвърлени продукти.
  Проблема на американците е че нямат коректна социална система, както и в България. Западна Европа има съвсем друг подход да осигурява препитание на бедните. Прави го така че да не засегне достойнството им. Обидно и мадменно е да храниш нуждаещите се с отпадъци и отгоре на това да се хвалиш че го правиш.

 46. 46 Профил на nonameno
  nonameno
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#36] от "slonsco":

  Пропаднала държава ли е САЩ, понеже, цитирам статията "Днес мрежата от над 200 хранителни банки в Америка Feeding America храни над 37 милиона американци годишно."??? Дано не е така, въпреки че го твърдите.

  проф. д-р Боян Дуранкев
 47. 47 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#46] от "Боян Дуранкев":

  Пропаднале е социалната им система. Да храниш някого с отпадъци не е за хвалене.

 48. 48 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Вероятно не само аз, а и много от вас са се сблъсквали със следния пробле: познаваш безработен човек и му предлагаш да свърши някаква работа срещу 20-30 лв. Той ти отказва и си сяда в кафенето да си пие кафе. Така например имам вила, която се коси от млад човек, който живее на 30 км. от вилата ми. В самото селище обаче няма човек, който да го свърши за тези пари.

 49. 49 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Мъка, мъка. Всеки път като чета как най-богатите в лицето на САЩ, Германия или Япония се грижели за най-бедните си първото нещо, което ме напушва на смях, е, че това са най-богатите. Но и при тях бедни има много. Норвегия ако стигне до гъстотата на население на Холандия сигурно и тя ще изреве, че има прекалено много гладни.
  Колкото до Африка и Азия- да какво ви бръсне,че има няколко милиарда хора, които са прекалено гладни, невежи и прости и правят глупости. Същата работа като правата на бездомните кучета и професор Тачков. Ама може би под призмата на анимъл планет. Или пък нешънъл географик.
  Странно е, че няма комунистите в темата, които да се оплакват от демокрацията. При положение, че по време на соца се гладуваше в пъти повече.
  И авторката, как тези 5-10 пр. богати в България ще изхранват останалите като точно те пият кръвта на този народ?

  България е древна и заслужава много повече!
 50. 50 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#6] от "V. Iliev":

  Извинявай, ти кога за последно се разходи из България. Аз това лято доста попътувах с колата и мога от личните си наблюдения да ти кажа, че пустеещите земи се превърнаха в мит. Някакво наложено медийно мнение, което се повтаря като мантра и се споделя от хората в големите градове, които са далеч от ситуацията. Да не ти казвам, че пазарът на земеделска земя е застинал и никой не продава. Не случайно само нейната цена не пострада от кризата. Поразрови се и в Интернет и ще ще видиш, че земя се търси, но не се продава.

  www.economistbg.com/
 51. 51 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#39] от "dedo pepo":

  Като говорим за инвалидите аз предлагам всички да започнат да спазват елементарни правила. За да се избегнат всевъзможни глупости.

  България е древна и заслужава много повече!
 52. 52 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#50] от "Hristo Hristov":

  Може би трябва да обикаляш повече. Пустееща земя има, също както има и отровена земя, на която не трябва да се отглежда нищо. Иначе пак ще има някой да изреве как са го отровили с тежки метали или химикали.
  Не че е трудно да се сети човек като погледне броя на раково болни при нас.

  България е древна и заслужава много повече!
 53. 53 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#48] от "ekip":

  Пробвай следващия път да предлагаш постоянна работа за 2 000 лева на месе да видим дали някой ще ти откаже?
  Но ти всъщност си правиш само вятър на устата.
  И,да, има просеци, които си гнусят ако им даваш храна. За такива измамници доживотно в трудов лагер.

  България е древна и заслужава много повече!
 54. 54 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#49] от "flagellumdei":

  Защо споменаваш Германия? Такива неща няма там, да не говорим за Холандия или Норвегия. Има ги само в САЩ и пропаднали в социално отношение страни като България.

 55. 55 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Що се отнася до гладуващите в Африка, проблема не е в това че не работят и не произвеждат, а във вноса от богатите държави. Богатите от Европа, когато изнасят за Африка получават огромни субсидии. Хранителните стоки, например месо, внесено от Европа подбива цените на местните производители и ги принуждават да се откажат от производство. В момента в който Европа спре да изнася за Африка, местните започват да гладуват. След това се минава към директните помощи и нещата се влошават още повече.
  Една скандинавска страна публикува статистика според която за всеки долар даден като помощ са спечелили няколко.

  Много трябва да се пише за да се обясни, но като цяло, нещата са много по-сложни от това което си мислят ентусиастите желаещи да нахранят гладните по света.

 56. 56 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#54] от "dissident":

  Няма ги някой друг път. Що говорите наизуст?

  България е древна и заслужава много повече!
 57. 57 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Ето още нещо:

  Between 2 and 500 times more carbon dioxide can be saved by feeding food waste to pigs rather than sending it for anaerobic digestion (the UK government's preferred option). But under European laws feeding food waste to pigs is banned.

  Европейските закони дори забраняват прасета да се хранят с хранителни остатъци.

 58. 58 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#56] от "flagellumdei":

  Отричане без факти не помага при спора. Във всяка държава има изпаднали хора, дори и в най-богатите и социално уредени държави. Те са предимно хора с умствени увреждания, наркомани и като цяло хора отделили се от системата или тези които не могат да влязат в нея, като нелегално пребиваващи.

 59. 59 Профил на _dd
  _dd
  Рейтинг: 409 Неутрално

  хора с умствени увреждания

  Това са хора-инвалиди и следва да се третират като хора в неравностойно положение, а не като изпаднали.

  "Общество, което допуска бедност и нещастия, и човечество, което допуска война, са общество и човечество от низш род." Виктор Юго
 60. 60 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#59] от "_dd":

  И това е точно така. Третират ги като инвалиди, но има и такива дето не могат да бъдат контролирани а законите забраняват да бъдат третирани насилствено.
  Спора е за съвсем друго.

 61. 61 Профил на nonameno
  nonameno
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#47] от "dissident":

  Това е точен отговор! "Демокрацията" там е лошо функционираща, при положение че пазарът я е изтласкал.

  проф. д-р Боян Дуранкев
 62. 62 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В другите държави въпроса с непродадената храна е решен по рационален начин!!!
  Виждала съм как в Бремен(Германия) всеки ден в определен час пред едно заведение в самия център на града се раздава на просяци и бездомни храна, която няма повече да се предлага на клиентите!!!

 63. 63 Профил на begajmani
  begajmani
  Рейтинг: 409 Весело

  През комунизЪма като пионерчета събирахме разни буркани, фафли и бискиди за децата в Никарагуа да речем. Значи сме изпреварили света, един вид!

 64. 64 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#58:"dissident"] Те са предимно хора с умствени увреждания, наркомани и като цяло хора отделили се от системата или тези които не могат да влязат в нея, като нелегално пребиваващи. [/quote]
  И това не е вярно.

  България е древна и заслужава много повече!
 65. 65 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#58] от "dissident":

  Отричане без факти казваш? Е, аз не мога да докажа с факти, че се бъркаш, нито мога да докажа с факти, че съм живял в Германия. Въпросът ти е дали ти можеш да докажеш нещо?

  България е древна и заслужава много повече!
 66. 66 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  В неделя позната учителка в село на 20 км от София ми разказваше за ученика си Б., който за втори час припада от глад. Ученикът е българин, майка му е фризьорка, има три деца. Живеят заедно с бабата, чиято пенсия е единственият редовен доход, защото майката ходи на работа, когато има пари за билет до София - 2,30 лв... въпросния ден не била ходила...

 67. 67 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Хората са зверове - унищожават Земята все едно са пришълци от Пришълеца!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 68. 68 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#65] от "flagellumdei":

  Не е неоходимо да доказваш дали си живял в Германия. Трябва само да цитираш колко получават безработните и колко е минималната социална помощ.
  Аз ще го кажа. Безрабтните получават 60% или ако са с деца 67% от заплтата си в продължение на половината от работилите години.
  Минимума за социална помощ, Hartz IV, е 374 евро на месец. Това са пари за ежедневието. Отделно им се помага за жилище и какво ли не.
  Как ще дефинираш хората дето не могат да живеят с помощите? Това са хора с проблеми.

  Ако в България някой раздава безплатно хранителни продукти ще има огромни опашки. Всеки ще се нареди.

 69. 69 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#15:"grayeagle"]Имаше една луканова зима [/quote]

  Каква Луканова,каква Виденова?-от сега по-зле не е било никога!Тези зими са си пропагандни понятия.Нищо по-лошо да е било тогава от сега не ми идва на ума.Луканов е най-вредният човек за България,в това спор няма.Но тази зима дето идва ,Дянкова ли,Бойкова ли да й викаме,ще се помни дълго.

 70. 70 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#68] от "dissident":

  Това са само цифри и нищо друго. Доколкото знам още е така, но на живо е много по-различно. И след като цитираш социалните им програми виж по официални данни колко хора са закачени за тях. Нали оттам тръгна приказката- колко бедни има в богатите страни? А ти май спореше, че не било така. След това сам си доказваш, че е така.

  България е древна и заслужава много повече!
 71. 71 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  В историята на нашите земи се е гладувало два пъти - при хунското нашествие и управлението на скакалците!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 72. 72 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#70] от "flagellumdei":

  След като казваш че цифрите не означават нищо, безсмислено е да се спори с теб. Не съм казвал че няма социално слаби. Казвам че им се помага по друг начин а не като им се дава изхвърлена храна.
  В Германия има милиони турци. Всяка година влизат стотици хиляди имигранти. Поеха милиони немци от околните държави. Много малка част от новодошлите са на улицата и просят. Ще го повторя, това са хора с проблеми.

  Не е лошо да прочетеш статията и коментарите. Става дума за изхвърлена храна и за раздаването й на бедните.

 73. 73 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#71] от "др. Иванов":

  Исторически, българите не са гладували в миналото. Не са гладували и по време на войната. След войната България и Дания са били страните с изобилие от храна. В Дания са влезли хиляди немци прогонени от глад. Датчаните са ги настанили в лагери и само са ги хранели. Благодарение на износ на храни след войната Дания натрупва пари и става богата държава. По време на Олимпийските игри в Лондон, 1948г печелят много медали. Били са сити.
  За разлика, България изнася огромни количества храна за да храни СССР. Не натрупва нищо и си остава бедна.

 74. 74 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#72] от "dissident":

  Щом си фен на стъкмистиката и за мен разговорът става безсмислен. Тези показатели имат смисъл само ако са вярни и ако се сравняват с други по обективни критерии.
  Ще ти пожелая от сърце да обиколиш света и да видиш къде са разликите между желаното и обективното.

  България е древна и заслужава много повече!
 75. 75 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#74] от "flagellumdei":

  Ти все още не си прочел статията, нали?
  Недей да говориш надменно. Повече от 25 години живея в страни от Западна Европа и би трябвало да зная някои неща.

 76. 76 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#75] от "dissident":

  Разсмей ме ...

  България е древна и заслужава много повече!
 77. 77 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#4] от "Karelson":
  До коментар [#30] от "Nikolay":
  +++++
  Някои от най закъсалите държвави в Африка отказват вече хуманитрана помощ зашото тя съсипва местната икономика. Представете си какъв ефект в/у местното земеделие има един кораб със безплатно жито. Който се е бъхтал, орал, жънал и инвестирал в производство изведнъж остава с невъзможната си за реализиране продукция защото тя е широко достъпна безплатно. Все дно да дойде един кораб с домати и цяло лято да има безплатни домати. Всички местни производители фалират и на следващат година като няма кораб гладът е още по свиреп защото никой не е посял един корен домати.. Как беше поговорката, не храни гладния с риба а го научи как да си улови риба. Всичко друго са алабалистики.

 78. 78 Профил на Ал Тиквоне
  Ал Тиквоне
  Рейтинг: 696 Гневно

  Откакто мутренската групировка "ГРОБ ООД" дойде на власт, настъпи най-жестоката мизерия в България.
  Мутрата "бойко" (безскуполин нарко-трафикант и рекетьор) безмилостно умори от глад десетки хиляди българи.

  Милошевич, Саддам, Кадафи, Пол Пот, Сталин и Хитлер могат само да завиждат на закоравелия престъпник бойко.

  Това, което Османската империя не успя да причини на българския народ, мутренския ГЕРБ го направи САМО за ТРИ ГОДИНИ !!!

  "бойко" трябва да бъде осъден на смърт и екзекутиран заради особено жесток ГЕНОЦИД към собствения си народ

  Всеки ден в България умират от ГЛАД десетки бедни хорица, поробени от ГРОБ ООД !!!

  ПРОСТ БОЙКО - СЛАБА ДЪРЖАВА !
 79. 79 Профил на Мартин Сираков
  Мартин Сираков
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#78] от "Ал Тиквоне": Стига, стига... Пол Пот е убил 20% от популацията на Камбоджа. Другите изобщо да не ги подхващаме.

  Иначе, проблема не е че няма достатъчно храна на света. Проблема е че храната се произвежда на относително малко места, и е трудно да се пренася годна евтино. Най-добрият подход е да се създава храна с добавена стойност, но по този начин е прекалено скъпо да храни всички. В момента около 1 милярд души по света живеят в хроничен глад и още толкова прекарват няколко дни в седмицата гладни.

  Също така не е особено полезно да се изчислява по калории. Само около 1500 калории могат да бъдат изядени на ден във формата на зеленчуци и плодове. Колкото повече се обработва една храна, толкова повече калории може да донесе на човек, но това въобще не значи, че човекът е нахранен. Има два вида глад - макронутриентен и микронутриентен. Калориите помагат само за първия. Вторият е много по-сложен. В момента в САЩ около 10 процента от населението е с наднормено тегло (меко казано) и в същото време страда от микронутриентен глад. Тоест, не им достигат жизненоважни молекули като витамини и минерали.

  Решението трябва да е системно. Хранителните банки са една идея, но те ще изчерпат възможностите си много бързо. До 2050та година ще има между 9 и 10 милярда души на земята, а акрите достъпни за производство на храна ще останат същите или ще намалеят. Докато мислим как да решим проблема днес, ситуацията ще е драстично различна. За това трябва да се опитваме да решим проблемите на бъдещето. Сегашното ще се оправи само по този начин.

 80. 80 Профил на Ал Тиквоне
  Ал Тиквоне
  Рейтинг: 696 Весело

  [quote#79:"urbanenomad"]Иначе, проблема не е че няма достатъчно храна на света. [/quote]

  Ако утре лишим Фидосова от закуска, ще успеем да нахраним децата в Сомалия !

  ПРОСТ БОЙКО - СЛАБА ДЪРЖАВА !
 81. 81 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  аз не мога да разбера позицията на родител , който не може да осигури храна и прави 18 деца и почва да настоява някой да му ги храни, щом я смятате за правилна ОК

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 82. 82 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Гледайки само статистика е тоооолкова лесно. А това къде се добива храната, къде се преработва, къде се изхвърля и къде гладуват... Икономически неизгодно е да се праща бързоразваляща се храна ( а най-вече такава с изхвърля! ) до Африка, където са гладуващите. Иначе на статистика...махаме с пръчка и веднага едни милиони килограми храна заминават натам.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 83. 83 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#23:"Хипчо"]

  Най-много 1 милиард хора може да храни Земята! [/quote]
  Да изхрани като американските плондери ли? Земята може да изхрани и двойно повече хора от сега, но трябва да се разпределя по равномерно и да няма "излишъци", които да се хвърлят.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 84. 84 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#49:"flagellumdei"]Странно е, че няма комунистите в темата, които да се оплакват от демокрацията. При положение, че по време на соца се гладуваше в пъти повече. [/quote]
  Ти нормален ли си? През соца НИКОЙ не е гладувал, камо ли пък да рови в кофите за боклук за храна. Никой не се оплаква от демокрацията, а от капиталистическата СИСТЕМА!

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 85. 85 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#53:"flagellumdei"]И,да, има просеци, които си гнусят ако им даваш храна. За такива измамници доживотно в трудов лагер. [/quote]
  Всеки човек има някаква ГОРДОСТ. За такива като теб- Белене!

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 86. 86 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#4:"Karelson"]Народът го е казал - който не работи не трябва да яде[/quote]
  Расист Ще умориш сичкото циган, бре? Тц..тц..

 87. 87 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  [quote#69:"vjacho"]Но тази зима дето идва ,Дянкова ли,Бойкова ли да й викаме,ще се помни дълго. [/quote]
  Всичко е планирано с научно-изследователски цели! НАСА иска данни за границите на оцеляване на определен биологичен вид и кой знае защо са избрани българите за това начинание..

 88. 88 Профил на Ал Тиквоне
  Ал Тиквоне
  Рейтинг: 696 Разстроено

  !!! А нито една медия не отрази отчаяното писмо до Жозе Барозу от гражданското движение за Спасение на Видин - най-бедния и най-обезлюдения район в България и целия ЕС, с най-лошата (или липсваща) инфраструктура и напълно унищожена икономика и демографки срив !!!

  Античния град Рациария, чийто разкопки са на 20 км. от Видин е подложен на жестоко и варварско разграбване, в продължение на над 20 години

  >> http://azobichamvidin.eu/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/item/92-%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3-%D0%BD-%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B7%D1%83

  ПРОСТ БОЙКО - СЛАБА ДЪРЖАВА !
 89. 89 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  [quote#23:"Хипчо"]Най-много 1 милиард хора може да храни Земята![/quote]Проблема не е изхранването на бедните,
  а задоволяването на богатите.
  Комунистическа система може да подържа 30 милиарда без нито един гладен и необразован на планетата. Демокрация 12 -15 милиарда. Капитализма работи само ако има гладни. Само четирима да останат на планетата единия ще е капиталист, другия лакей, третия гладен, а четвъртия бандит/ партизанин /терорист.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 90. 90 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  [quote#73:"dissident"]За разлика, България изнася огромни количества храна за да храни СССР. Не натрупва нищо и си остава бедна. [/quote]В замяна получава трактори прави фантас-тично земедение, получава заводи и става 4-та промишлена сила на глава от населението и 4-та сила в износ на оръжие. На по-късен етап България купува заводи за чудо и приказ и става лидер на СИВ по компютри, роботи, електроника ... с течение на времето поради липса на развитие изостава, а демокрацията ликвидира натрупания потенциал - за сега!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 91. 91 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Само дето хранителните банки не решават проблема с глада по света. Той на практика е нерешим. Храната, която се произвежда в Европа или САЩ си се яде в тези държави. Хранителната банка просто помага на някои по-бедни прослойки в държавите.

  Няма как да нахраним бедните сумалийци, африканци и т.н. Причината е, че те се множат в геометрична прогресия. Отворете статистика за БВП на държавите на глава от населението и още една статистика брой деца родени от една майка и възраст при първо раждане обикновено в бедните държави тези числа са около 10бр и около 14год. Колкото и храна да им изпращаме, те ще си се множат, така че колкото и жестоко да звучи е като да храниш кучетата на улицата - хранят се живеят добре, дълго и се множат все повече.

  Имаше и още едно предложение - яжте, за да живеят добре бедните. Т.е. колкото повече потребяваме от държави, в които има бедност и глад - толкова повече пари ще отиват на там... Ако обаче видим колко пари отиват за кафето и т.н. в държавите производителки ... и това не върши работа...

  Малко печално, но за сега няма работещо решение освен - правете по-малко деца, учете повече и работете повече!

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 92. 92 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Дисиденте, не става въпрос за раздаване на развалена храна а на такава която е годна за употреба! А такава има много. Както и има много бедни пенсионери които могат да добавят нещо към оскъдната си трапеза.

 93. 93 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#21] от "_dd":

  ++++++

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 94. 94 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Отнеха ни средствата за производство и собствеността, сега искат да ни хранят! Да ни заробят допълнително!
  Ако искам да направя нещо благотворително, внимателно ще си избера обекта и средствата. Кой ще я контролира тази хранителна банка?
  Защо магазините не им дават директно храната, която остава /годна/, а трябва и гражданите чрез купуване да участват в тази верига?
  Призива (в друга статия за хранителната банка) да се купува от Пикадили ми прозвуча като "дайте да поощрим големите супермаркети, щото нещо в последно време нямат клиенти"!?

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 95. 95 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Shut up and Sing!*

  03 юли 2005

  "Тази събота БНТ излъчи пряко част от благотворителния концерт "Да оставим бедността в историята". Концертът, с продължителност осем часа, се излъчи едновременно от Лондон, Париж, Рим, Берлин, Филаделфия и Канада. На мегасъбитието на годината, посветено на борбата с бедността в Африка, участваха над 120 от най-известните имена от световната рок и поп сцена.
  Преди години Дженис Джоплин молеше Бога да й купи мерцедес, а тези дни китаристът на "Пинк Флойд" Дейвид Гилмор заяви: "Безумие, е че Америка дава толкова малко от брутния си продукт за гладуващите народи." Не знам дали Бог е чул молбите на покойната Джоплин. Но навремето бях убеден, че комунистическите управници са занемарили класовата борба във фирмата "Мерцедес". Сега това е любимата кола на африканските диктатори.

  Дори и в Уудсток Джанис продължи да моли Господ да й купи мерцедес, молбата засега се удовлетворява най-вече в полза на източноевропейските и африканските мутри. А левичарското изказване на г-н Гилмор е лекомислено и e насочено против американските данъкоплатци. Той иска от тях да плащат за приумиците на подкупните правителства от третия свят. За същото призовава и друг рок музикант - Боб Гелдоф, известен с това, че е будната съвест на западния свят. Той дори предупреди ръководителите на Г-8 да не идват за редовното си съвещание през юли в Шотландия, ако не помогнат много за намаляването на бедността в развиващите се страни. Това без съмнение е нахалство и е породено от суета. Своенравният г-н Гелдоф точно преди 20 години организира великолепно шоу Live Aid и събра около $60 млн. След това тези пари бяха използвани главно против глада в Етиопия. Но гладът и днес опустошава третия свят, включително и Етиопия, т.е. г-н Гелдоф тогава се провали.

  Със сигурност ще се провали и сега. В Зимбабве милиони са недохранени, три хиляди души умират седмично от СПИН и продължителността на живота е 35 години, но пък президентът Мугабе се движи с петтонен мерцедес, бронебоен и направен по специална поръчка в Германия.

  Боб Гелдоф иска богатите страни да плащат на диктаторите от бедните страни. Кой печели от това? Ами само диктаторите...

  През 2000 президентът на Южна Африка Табо Мбеки беше взел за "пробно каране" "Мерцедес S600L". Последва скандал и беше принуден да го върне. Но да не го съжаляваме, защото на следващата година Кадафи му подари същия модел кола. В Свазиленд и Малави управниците прахосаха десетки милиони долари за десетки мерцедеси S600L. Бенджамин Мкапа, президент на Танзания, една от най-бедните страни в света, лети със собствен самолет за Ј5 млн., докато британският премиер няма небесно возило.

  В Кения, където средният доход на човек годишно е Ј210, в бюджета за 2005 са отделени Ј3 млн. за купуване на нови МПС за президентската служба, както и Ј2.9 млн. за поддръжка на съществуващия автомобилен парк. Губернаторът на малък щат в Нигерия се придвижва с автоколона от 35 луксозни коли марка "Пежо". Веднъж бях свидетел как той отиде на гости на колегата си, управляващ голям щат. Другият губернатор го посрещна с автоколона от 50 автомобила, с което предизвика огромен хаос в града. Как ли е по-нагоре в държавната йерархия?

  Ето как: Нуху Рибаду, председател на Комисията за разследване на икономически и финансови престъпления в парламента на Нигерия, заяви пред "Дейли телеграф", че от 1960, когато страната получава независимост, до 1999, военните режими и цивилните правителства са "злоупотребили" с Ј220 млрд. (словом - двеста и двадесет милиарда лири стерлинги!). Само военният управник ген. Сани Абача за петгодишното си управление е откраднал между 1 и 3 милиарда лири. Корупция от такова ниво е смайваща дори и за мащабите на Нигерия, която пък е ключова страна на континента. Това се случва в държава, където две трети от 130-милионното население живеят в страшна бедност, една трета са неграмотни и 40% нямат пряк достъп до чиста питейна вода.

  Любопитно е да се отбележи, че цялата помощ от развитите страни за Африка през този период от време също е именно Ј220 млрд. Това е равно на шест плана "Маршал", които бяха излети в бездънните уста на африканските правителства. Въпреки това сега народите в Африка живеят по-лошо, отколкото преди няколко десетилетия.

  Наскоро бяха опростени дълговете на 14 най-бедни страни в третия свят. Струва ми се, че от това няма да има полза, защото тези пари отдавна са ограбени и така или иначе никой нямаше намерение да ги връща.

  Само бюрокрацията в третия свят е по-голяма от корупцията. В Лагос трябва да се сдобиеш с 35 (!) документа, ако искаш да закупиш собственост. В Индонезия и Шри Ланка цунамито на бюрокрацията може да се сравни с приливната вълна, която ги опустоши миналата година. Наскоро британската благотворителна организация Oxfam плати на митницата в Шри Ланка около един милион долара, за да освободи 22 джипа, с които трябваше да се помогне на бедстващите в отдалечени райони! Същата организация плащаше на митническите власти в тази страна по Ј2750 на ден като demurrage (такса престой), докато освободи други джипове. Четиринайсет линейки, изпратени от УНИЦЕФ, престояха два месеца в Индонезия, докато бъдат уредени митническите формалности. Сега на индонезийското пристанище Медан престояват 1500 контейнера с помощи за бедстващите, включително осем с питейна вода (!). Петстотин контейнера с помощи все още не са освободени от митницата в Коломбо. Това е една трета от всички помощи, изпратени в Шри Ланка. Според "Мерил Линч" днес 100 000 африканци притежават Ј380 млрд. в пари или имоти. В същото време други 300 милиона африканци живеят с долар на ден.

  На 2 юли в Хайд парк Пол Макартни, Елтън Джон, "Пинк Флойд", Coldplay, Мадона и други рок изпълнители без съмнение ще пеят за тези сто хиляди африканци. Популярните звезди искат западните данъкоплатци да пълнят джобовете именно на тези хора. Единственото им извинение е, че колосалната суета им пречи да виждат. След като направят милиони и си накупят имения, много музиканти, кой знае защо, решават, че могат да правят политически анализи и кандидатпрезидентски кампании. Да решават световните проблеми. Това е нелепо заблуждение. На тях бих казал Shut Up and Sing!, ако ми позволите да взема назаем заглавието на една известна книга, която разобличава тези левичарски и безвкусни празноглавци.

  Но има ли надежда за Африка? Не знам. Никъде не съм виждал толкова оголено човешко страдание, но и никъде не съм срещал и такава подкупност, липса на морал и мързел. Типична гледка в африканските градове са бездействащи млади мъже, дадената дума нищо не значи, обичайно е близки приятели да си искат комисиона за извършена услуга. Може би причината е безмилостната борба за оцеляване - в Африка се счита, че си успял в живота, ако ядеш три пъти на ден. След 1960, когато повечето африкански страни получиха независимост, бяха извършени 186 преврата, избухнаха 26 войни и седем милиона души бяха убити. Тези ужасни числа като че ли обясняват всичко..."

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 96. 96 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#89:"bay Tan"]Комунистическа система може да подържа 30 милиарда без нито един гладен и необразован на планетата. Демокрация 12 -15 милиарда.[/quote]
  LOL Бисерите тука нямат край!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 97. 97 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#46] от "Боян Дуранкев" Правиш ли разлика между затруднения някой да плати за качествена и пълноценна храна и като го направи да не му останат пари за друго и глад и недохранване.В развитите страни никой не е получил увреждания на здравето от системно недохранване от края на ВСВ,освен ако не е бил в безпомощно състояние и по някаква причина е останал извън полезрението на социалните служби.

 98. 98 Профил на Мартин Сираков
  Мартин Сираков
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#83] от "Omnis Omnibus":

  С технологиите развити през 70те години, земята може да изхрани между 2 и 3 милярда души, които се хранят като северно-американци. Със същите технологии можем да изхраним 9 милярда души, ако се хранят като Индийци. Ако използваме пълният диапазон от технологии достъпни в момента, земята може да изхрани 15 милярда души, които се хранят като индийци, на по-малко акри от колкото се използват в момента.

  Проблема е че с икономическото си развитие, все повече хора в развиващият се свят (това вече не е правилен термин) се хранят и искат да се хранят като на запад. През 2010 за първи път в историята на земята, броя на хора заболели от незаразни болести надмина броя на заболелите от заразни болести. Тоест, хора заболели от рак, диабет, и съдови заболявания са повече. Това са главно болести причинени от начина на живот и диетата на гражданите. Голяма и растяща част от тези хора идва от развиващият се свят, защото те могат да ядат повече месо, повече храни с висока обработка, движат се по-малко, и прочие.

  Това е само подраскване по върха на айсберга...

 99. 99 Профил на Мартин Сираков
  Мартин Сираков
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Между другото, в САЩ, се изхвърлят 35% от храната която се внася/произвежда за човешка употреба. Най-големият процент в света.

 100. 100 Профил на Мартин Сираков
  Мартин Сираков
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#84] от "Omnis Omnibus":

  Може би причината, че никой не е ровил по кофите, е че със сигурност не е имало храна там. Което съвсем не означава, че никой не е оставал гладен. Въпреки, че много хора имат драги спомени от този режим, нещата съвсем не са били розови. Не искам да споря със спомените ви. Но ако искате да си поговорим с детайли и данни, тогава вече можем да поспорим.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK