Природозащитници: Нов опит да се строи на парче ски център на Паничище

Паничище, строежът на лифт от хижа "Пионерска" до Рилските езера

© Надежда Чипева

Паничище, строежът на лифт от хижа "Пионерска" до Рилските езераОпит за постепенно изграждане на парче на ски център "Паничище-Езерата-връх Кабул" в Рила разчетоха от коалиция "За да остане природа в България" в разрешението на РИОСВ - Перник, от края на месец октомври за строеж на ваканционно селище в село Паничище. Практиката наподобява моделът на изграждане на ски зона Банско в национален парк Пирин, припомнят природозащитниците.


От коалицията ще обжалват решението на Регионална инспекция по околната среда и водите – Перник, за оценка за съвместимост на плана за застрояване в община Сапарева баня, която е част от "Рила-буфер"– границата на националния парк.


До момента коалицията е изпратила шест становища срещу подробния устройствен план до РИОСВ-Перник. Общината е взела отношение само по малка част от посочените нарушения на Закона за биологичното разнообразие, свързани с опазването на няколко защитени вида птици и животни.
Основните проблеми остават, констатират от коалицията.


През 2005-2006 г. Министерството на околната среда и водите върна за преразглеждане проект за общ устройствен план на ски центъра "Паничище-Езерата-връх Кабул" с възложител община Сапарева баня


с мотива, че навлиза сериозно в националния парк Рила.


"Скандалното е, че сегашният подробен устройствен план на село Паничище е част от върнатия общ устройствен план на същия този ски център "Паничище-Езерата-връх Кабул". Така той се прокарва "на парче", коментират "За да остане природа в България" и припомнят, че кметът на Сапарева баня и фирмата "Рила спорт" бяха сред привържениците на т.нар. поправка "Витоша ски" в Закона за горите, която даваше държавни и общински гори за застрояване със ски и всякакви други съоръжения.


В сегашния план се залага 5000 легла в добавка към съществуващите 1500 и новосъздадените 200-400 легла през последните години. Те обаче ще могат да се продават само ако в района на Седемте рилски езера се построи нов ски курорт.


Прави се подробен устройствен план, преди да има одобрен общ устройствен план. Той попада в орнитологично важното място "Рила", предложено по законов ред за включване в европейската екологична мрежа "Натура 2000" още на 21 юли 2006 г. Планът попада и в проектозащитената зона "Рила буфер", за която Европейската комисия реши през октомври, че следва да бъде включена в "Натура 2000" с цел опазването на мечката и редкия вид риба главоч.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zarzawat
  zarzawat
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Пистата край лифта до езерата на документи не се води писта, а противопожарна просека. ВАС в решение №2532 постанови че лифтовете в национални паркове имат статут на пейки и чешми (съоръжения за обслужване на посетителите). Така че вносителите на плана просто трябва подходящо да формулират нещата. Това не са хотели, това са противолавинни и спортни съоръжения.

 2. 2 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 426 Гневно

  Тези еничари няма да се спрат докато не бетонират всичко. Посягат и на най-прекрасните, девствени кътчета. Проклети да са.

 3. 3 Профил на plamena_genova
  plamena_genova
  Рейтинг: 385 Гневно

  Що за безумие! Ще унищожат едно от най-красивите места в България.

 4. 4 Профил на ok
  ok
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Че що да не им разрешат. Кметът на Сапарева баня беше сред лидерите на проправителствените протести срещу зелените. Сега му връщат услугата. Въпреки че не знам каква услуга за местните хора е да им се разреши да си прецакат природата.

 5. 5 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Най-лошото е, че с всички помощни средства и съоражения в Рила са се накачили затлъстели тролове, на които не им е там мястото. Развалят пейзажа, докато аз съм красива фея, ходя си на двата крака и придавам допълнителен чар на езера и полянки.

 6. 6 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 747 Неутрално

  През лятото говорих по въпроса с едно семейство от Сапарева баня. Те ми казаха, че местните много се надяват на някакъв проект - ще се отворят работни места и ще поскъпнат имотите. Разбира се казват, че не трябва да не нарушава природата. Не знам, дали това е възможно.
  Инвеститорите в такива проекти обикновено не пазят природата. Все пак предпочитат да спестяват. Освен това държавата им помага в това начинание и се затваря очите.

  Миша
 7. 7 Профил на Kaschei Bezsmertni
  Kaschei Bezsmertni
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Толкова прост народ ли сме ,не мога да разбера.Ходенето на планина не е като да отидеш в МОЛ-а.ОБщуването с природата не бива да се превръща като фамилно посещение на тумба цигани на селски събор.Тия в НЕПАЛ що не вземат да направят лифт до ЕВерест.Последните 2-3хил метра с лифтчето.Ей така,като ни се приходи на българските малоумници и ни писне от качване с лифта до Рилските езера,ще водим децата събота и неделя до Еверест,да се повозят на лифта!Осъзнайте се за каква свинщина става въпрос,дотам ли оскотяхме ..??????????И мозъците ли ни бетонираха мутрите и чалга-политиците.???Лифт до Езерата и не можем да изгребем боклуците и амбалажа на тюфлеците от поляните!!!

 8. 8 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Рекет, скрит зад екология

 9. 9 Профил на nikione
  nikione
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#2] от "tisho_85":

  Явно екорекетьорите са ти промили мозъка...както и на повечето хора. Истината е, че всички съществуващи ски съоръжения пляс всички, които са в проект заемат едва три хилядни (0.003%) от горския фонд на България срещу, което се получават много позитивни неща. Хората да спортуват сред природата вместо да киснат пред компютрите и телевизора. Общините и държавата да имат по-голям приход от туризъм. Да се осигури работа на хиляди хора и т.н.
  ... Айде сега почвайте да праскате минуси...ха-ха-ха.

 10. 10 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Не разбрахте ли, че не е работата до проценти и квадратни километри. Лифтчето променя цялото настроение на биотата, в която са го боднали. Нашествието от патрави плоскостъпи тролове превръща хубавата местност в пренаселено вървило. Да не споменавам грозните мутри, изпълнени с досада, пъшкането на преситени, но все пак гладни за изживяване туристунгери...

  Не съм рекетьор, нито еколог, по-скоро съм естет.

 11. 11 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#9] от "nikione":

  знаете ли колко е "горския фонд на България" щом го цитирате?

 12. 12 Профил на nikione
  nikione
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#10] от "lil_alex":

  Готино
  Разбира се, че естетиката е важна. Не са обаче само тлъстаци. По пистите повечето са физически здрави, усмихнати, добронамерени хора. Планината действа облагородяващо независимо дали си пеша или със ски.

 13. 13 Профил на nikione
  nikione
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#11] от "toma_belev":
  3.9 млн. хектара според държавната горска статистика.

 14. 14 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  @nikione, да, слаби са, усмихнати са, но също така са арогантни.

  Това да изсечеш, населиш планината, да вдигаш шум и да гориш резервоари бензин, за да фучиш на ски не знам колко е облагородяващо. По дух се родее с разходка в мола, макар да иска повече атлетизъм.

  Всъщност арогантните скиори са ми даже малко по-неприятни и от туристунгерите. За АТВ-тата няма и да споменавам. Тях ги карат един слаби и готини пичове...и крос мотори карат пичовете.

  Може да са всякакви, но не и хора, търсещи природа. Не може само да взимаш от планината, колкото и да е освежаващо и повдигащо настроението. Арогантно е, а природата не прощава арогантността.

 15. 15 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#9] от "nikione":

  Хората могат да спортуват сред природата и сега. Аз например преди 2 седмици спортувах на това място - преход от Паничище до Скакавица и от там до Бъбрека. За сметка на това на ски не ходя, защото не мога да си позволя да плащам карта по 50 лева на ден. Освен това, тук не става дума просто за някакви цифри и проценти от горския фонд, защото ако беше само това проблема много лесно щеше да се разрешава - изсичаме тук един хектар и правим писта, засяваме един хектар някъде в съседство и всичко е пито платено. Ама не е толкова просто, защото няма как да изместиш хабитатите на защитени видове, нито да преместиш вековни дървета. За гротескната гледка на величествени върхове и красиви езера с лифт до тях изобщо няма да обяснявам.

 16. 16 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Ще улесня туристунгерите. Значи вместо да си закарвате дебелите задници, за да се снимате с айфон и да пускате снимки във фейса, използвайте фотошоп, все едно сте били на Рилските езера.

  Природният парк не е някаква атракция, оградена и пластмасова като мол с борчета. Това си е жива система и вкарването на хиляди човешки същества, особено цапащи и викащи, не е без ефект.

 17. 17 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#13] от "nikione":

  близко - 4 148 114 ха . сега сметнете колко е 0.003% от тях.

 18. 18 Профил на nikione
  nikione
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#17] от "toma_belev":
  Смятам:
  4 148 114 ха х 0.003% = 124 ха
  1 ха = 10 000 кв. м
  124 ха = 1 244 000 кв. м
  При широчина на писта 20 м се получава
  1 244 000 кв. м / 20 м = 62 200 м
  В България има около 150 000 м писти, от които не повече от една трета са в гори, другите са по високите части. И се получава пак същото.
  Но дори и да не са 0.003%, а пет пъти повече, пак е незначителна част от всичките гори. Със сигурност за далекопроводи и горски пътища са изсечени повече, да не говорим за изсечените гори за дървен материал и огрев.

 19. 19 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#18] от "nikione":

  само зоната в Банско е 160 ха. като се твърдят неща е добре да се мислят. радвам се, че Ви накарах да посмятате малко. А сега ми кажете каква част от Вашето тегло са пада на очните нерви, на слуховия апарат или на тестисите и бихте ли се лишили от тях ако са измерими с 0,003 % от теглото Ви?

 20. 20 Профил на nikione
  nikione
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#19] от "toma_belev":
  А каква част от ски зоната в Банско е в гора? И каква е в естествени ливади и високи части? А вие ходил ли сте някога на ски? Защото аз съм минал по всички писти от големите курорти в България и мога да ви ги изброя една по една коя колко е в гора.
  Втората част от вашето твърдение е силно йезуитска. А защо точно от нервите, очите, тестисите или слуховия апарат трябва да се лиша? Защо не от 0.003% мазнини например. Макар че съм слаб пак няма да ми се отразят. И като цяло как си ги представяте нещата в да живеем без изобщо да докосваме природата? В пещери? Без електричество? Без пътища?
  А туристите-пешеходци (аз съм и такъв между другото)? Нима за тях не са изсечени гори за пътеки? Мислите ли, че са по-малко отколкото за писти?

 21. 21 Профил на ili4o
  ili4o
  Рейтинг: 217 Весело

  до toma-belev
  Май по интересния въпрос е колко пари получавате вие и вашите съратници псевдоеколози за да няма ски в България.

 22. 22 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#20] от "nikione":

  явно не сте ходили по пътеките, нито на ски в Банско направо се чудя защо спорите? Кажете ми за коя туристическа пътека се секат дървета? Кажете ми Вие колко от пистите в Банско са в безлесните територии? Коментирам важни органи защото пистите в Банско са в сърцето на парка, тези на Витоша - също. Ако искате да коментираме равностойността на Вашите мазнини - за Банско бих го сравнил с имотите около Мотиката, или старите кариери, а за Витоша - с Църква или Бистришкия плаж. Ама никой не ще да строи в най-нарушените територии а иска да си цвъкне бетона в най-дивите и красиви части. За пистата на Тодорка изсекоха 300-450 годишни клекове и 120 - 150 годишни смърчове и мури, з а тази на Църна могила изсекоха 200 годишни черни мури. Пълен вандализъм. И не ме питайте колко от пистите на Банско са в гора, защото бях там когато ги сече Балев - 2 пъти герой на соц. труд и съпруг на първия секретар на градския комитет на БКП в Банско - Райна Балева със замах - сечете тук сочейки с ръка някъде нагоре и резачките тръгваха напред. Аман от любители на брадвата и бетона в тази държава. Не ви ли стига останалите 95% от територията на страната, че посягате на единствените 5% защитени територии?

 23. 23 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#21] от "ili4o":

  г-н Ел Фелеки, по скоро ще е интересно Вие да кажете Вашата фирма колко пари получава от Българска федерация по ски?

 24. 24 Профил на nikione
  nikione
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#22:"toma_belev"]Кажете ми за коя туристическа пътека се секат дървета? [/quote]
  Е този въпрос ме убеди, че няма никаква причина да продължавам спора с вас. Ами за всяка една, която минава през гора. Направо се чудя дали някога сте виждал туристическа пътека.

  [quote#22:"toma_belev"]Аман от любители на брадвата и бетона в тази държава.[/quote]

  А планинските хижи с какво са направени? Без бетон?
  Не искам да ме разбирате криво. Моята позиция не е туристи против скиори. Просто съм убеден, че цялата тая патардия против ски туризма не е случайна. Аргументите на противниците са измислени и силно преувеличени. Заради това са и сравненията, които правя.

 25. 25 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Отговор: получавам нула лева и нула стотинки за анти-ски изказванията си.

  Пистата не е само изсечени дървета и ерозията след това. Пистата е и нарушени взаимовръзки в гората, с всички последствия за цялата биота, от животните до почвените бактерии. Шум, човешко присъствие, неестествена светлина, лифт пилони.

  Да не говорим за юрналите се тълпи с коли, уж да се приобщават към природата и за парите, които после така бедните селяни ще изсипят за какво? Едва ли е за насъщният, по-скоро за луксове, плазми, по-големи къщи на четири ката. Хайде, всеки иска да е добре материално, но всички знаем какво става, ако простак се види у пари.

  Много по-полезно е да няма ски, да постоим известно време тихо и спокойно и може да си сменим и чипа дори. Щото гората расте по-бавно от икономиката. Но затова пък расте бавно и сигурно...

  За туристически пътеки гори не се секат. Пътеката минава през гората. Ама който не е стъпвал на такава пътека...

 26. 26 Профил на ili4o
  ili4o
  Рейтинг: 217 Неутрално

  до toma_belev #23
  Мойта фирма получава точно толква колкото си е изработила и го има документирано.Докато вашия бизнес е малко по различен май.Вие изкарвате доста пари за да рекетирате всеки който реши да направи нещо за развитието на ски туризма в България.

 27. 27 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Докато не бетонират всяка педя земя от крайбрежната ивица и планините, няма да се спрат.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 28. 28 Профил на ili4o
  ili4o
  Рейтинг: 217 Неутрално

  до Toma_belev #23
  На въпрос отговарят с въпрос само хора който имат нещо да крият. Дано не криете това което си мисля зщото министър Дянков много ще ви се зарадва

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK