Една българка в Бруклин след урагана "Санди"

Една българка в Бруклин след урагана "Санди"

© Мария СтанишеваМария Станишева е продуцент в Compote Collective. От една година учи документално кино в Ню Йоркската Филмова Академия. Разговаряме по скайп преди две вечери. Темата на чата обаче не е кино, макар че нещата са като на филм. Става дума за урагана "Санди", който връхлетя и Ню Йорк, като лично преживяване на една българка там.


Мария: Знаеш ли, че докато се намерим, стана точно седмица от урагана...
Босилена: Тук всеки ден излизат новини за щетите и жертвите при вас и усещането е все едно се е случило вчера. Как е сега ситуацията?
М.С.: Сега все още има огромни проблеми с транспорта. Една трета от метрото не работи и връзката с Манхатан е много трудна. Тук по-скоро последствията са много и дълготрайни. По крайбрежието има много разрушени къщи и сгради, най-зле е ситуацията в Лонг Айлънд, както и в Рокауей. Токът почти навсякъде е пуснат, но това стана едва вчера и онзи ден. Няма и достатъчно бензин, огромни опашки по бензиностанциите..


Б.М.: Каква беше предварителна подготовка преди урагана?
М.С.:  Ами имаше доста предварителна информация за бурята, но аз лично не се отнасях много сериозно. Мислех, че е преувеличение. С едни приятели в деня на бурята дори отидохме да видим вълните до Кони Айлънд (южното крайбрежие на града).
Пък и след "Катрина" много хора не взеха предупрежденията сериозно и стана като приказката с лъжливото овчарче. Цял ден обясняваха, че това няма да е като миналия път, че може би ще е най-сериозното бедствие за последните не-знам-колко-години, но е като на филм.
Б.М.:  Хората как се държат в подобна кризисна ситуация?
М.С.:  Някои изперкват в приготовления, презапасяват се с вода и храна като за война. В моя квартал всичко си беше много спокойно. Баровете не спряха да работят изобщо:) Май много хора не го взеха на сериозно и когато се случи беше като шок.
Б.М.: Добър квартал си избрала, кой е?
М.С.:  Бруклин, разбира се. Ние живеем на няколко преки от евакуационна зона А. Въпреки че евакуацията беше задължителна, много хора отказаха да си напуснат къщите. И аз си останах, бяхме със съквартирантка ми.


Б.М.: Какво се случи като си остана вкъщи?
М.С.:  До нас не стигна водата, но вятърът беше толкова силен, че се клатеше сградата, наистина! Дърветата изглеждаха като водорасли.


графит в Ню Йорк

© Мария Станишева

графит в Ню Йорк


Б.М.: Имаше ли усещането, че си защитена като си вкъщи ?
М.С.: Да, усещаш се защитен, но пак е повод да се замислиш колко незначителен си всъщност. Aз все още бях с "джет-лаг" (самолетен синдром), защото се бях прибрала преди няколко дни от България и страшно ми се спеше. Като пробвах да спя, виждах дърветата, които се удрят в сградата ни. Не съм виждала такъв вятър преди. Всичко беше ок до момента, когато не ни спря интернета. Ние нямаме телевизор или радио и нета ни е информационната връзка със света. Спряха и телефоните в по-голямата част от града.
След това имаше няколко много силни експлозии и небето стана ярко синьо. Имаше към 4-5 такива зари. Когато не можеш да се информираш какво става реално, а сградата се клатушка, става спечено. Обмисляхме да излезем, но нямаше как, защото духаше наистина много силно.


Б.М.: Какво ви мина през главата в тези моменти?
М.С.: Първото предположение беше, че извънземните най-накрая са дошли, което беше добрият вариант. Лошият беше, че е избухнала някоя ядрена централа, както стана в Япония. Аз накрая реших, че са сигнални ракети на лодки в беда.


Б.М.: Какво се оказа?
М.С.: Оказа се, че е експлозия в електроразпределително дружество. После имаше снимки в нета. В Манхатън спря тока, топлата вода, телефоните и интеренета ...и така - 5 дни


Б.М.: Какво правят хората сега след урагана?
М.С.: Хората са невероятни. Като всеки източно-европеец и аз нося доза скептицизъм, но това, което виждам тук след бурята е впечатляващо. Нюйоркчани имат уникално чувство на общност.
На всички нива се усеща страхотна съпричастност и солидарност.


Б.М.: По-конкретно в какво се изразява тази солидарност?
М.С.:  Градската управа направи публичния транспорт безплатен. Моята банка написа писмо, че всички транзакции и тегления от други банкомати ще бъдат безплатни. МОМА отвори като приют 24 часа седем дни в седмицата с безплатно кафе.
Хората оставят  разклонители по улиците, за да си зареждат телефоните други, които нямат ток. Сума ти мои приятели дадоха кръв, защото кръвната банка намаля. Масово се организират акции за носене на дрехи, вода, храни. Ние се включихме в тези акции през един блог. Дори най-любимия ми клуб "Union Pool" събира всеки ден дарения и съобщава всеки ден от какво има нужда в момента и изпраща камион. Ето блога от нашия квартал – има много обяви как можеш да се включиш, всичко е много просто и хората участват. Гащите трябва да са нови обаче ;)
Хората масово доброволстват по приютите. Качват се по високите сгради, за да носят храна на пенсионери, които са изолирани заради липсата на асансьори в момента.


М.С.: Аз в момента си търся работа и по сайтовете за кино имаше много компании, които пишат "Ако сте засегнати от "Санди" и ви трябват монтажни студя - заповядайте в нашите безплатно"...
Абе мога с часове да разказвам...Има силно чувство за общност, аз така го усещам. Съквартирантката ми сега отиде да дарява кръв. Аз не мога, защото съм боледувала от малария, да си кажа :)


Една българка в Бруклин след урагана "Санди"

Б.М.:  Много позитивни примери! А има ли безредици?
М.С.: По бензиностанциите има огромни опашки, на които се седи с часове, полицията разтървава хора, които леко изтрещяват...
Б.М.: Впечатляващи са тези солидарни акции.
М.С.: Ако са един-два, си мислиш 'егати комсомолците', но като са от сто посоки си мислиш 'брей, май на хората наистина им пука един за друг'. Чувството е доста силно и приятно.


Аз не мога да не сравнявам със София, защото съм живяла почти целия си живот там.
Например представи си ако в центъра на София няма транспорт, ток, вода, телефони и нет пет дни. Оплакванията и псувните по адрес на-който-може ще се чуят и в Космоса. Заклевам се, тук нито веднъж не чух някой да напсува държавата, градския транспорт, ТЕЦ, ВЕЦ и кавото-още-там. Когато ти имаш ток и знаеш, че другите нямат, да изкараш един разклонител и да напишеш на ръка 'Заповядайте'...


Дори в разгара на предизборната кампания Ромни каза няколко пъти колко блестящо се е справил Обама със ситуацията. Кажи ми, това представяш ли си го у нас? Някога?


Има и хубави инициативи и у нас, де. Например Time heroes в България дава на хората варианти как практически да се включат в каузи, на които вярват.
Обобщено май има две големи разлики, ако сравняваме с България, според мен. Едното е, че на повечето хора им пука и другото – не се търси вина в никой – нито в държавата, нито в природата, нито в съседа. Просто искаш да помогнеш и намираш как без много приказки. Това е.


Една българка в Бруклин след урагана "Санди"

© Мария Станишева


Б.М.:Твоите близки и приятели добре ли са?
М.С.: Добре са, някои бяха много време без ток, нет. Беше много странно, защото с някои от тях не можехме да се чуем дълго време. Ако някой е успял да се обади някак си на други, които имат ток и интернет, новината се разпространява, защото иначе като няма връзка с дни е ужасно.
Мой приятел познава момче и момиче, които умряха по време на бурята, премазани от дърво докато са разхождали кучето си.


Б.М.: Каза ми ден след урагана, че си ходила току що на йога...
М.С.: Да, аз ходя в най-прекрасното йога-студио в Бруклин и в деня след урагана имаше класове. Естествено там също се събираха дарения, дрехи, вода.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "М.С.: Да, аз ходя в най-прекрасното йога-студио в Бруклин и в деня след урагана имаше класове. Естествено там също се събираха дарения, дрехи, вода."

  Мега шиит.

  Иначе графитите къртят.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 2. 2 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  Станало УЖАСНО, когато им спрял нет-а. Лаконично. Виртуалният човек скоро ще се диви потресено на снега, дъжда, овцете, козите, реките...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 3. 3 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#1] от "Long One":

  Ако никога не си виждал работи на Дали или Вазарели, направо те "отнасят" тези графити. Но ако си...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 4. 4 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ако беше в Русия никой нямаше да хленчи и вие на умряло от някакъв ураган. Слаба организация и липса на подготовка.

 5. 5 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Поредната ренегатка дето ни поучава от позицията на "цивилизацията" и ни обяснява колко много американците ни превъзхождат. Големи журналисти са тези в Дневник.

 6. 6 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За оставки няма да чуем нищо, понеже за провала виновни няма.

 7. 7 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Даже и Цвинокио щеше да се справи по-добре. Аматьори, подавали си контакти след провала.

 8. 8 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Истината е ,че Америка е уязвима и неподготвена за природни бедствия колкото всяка една друга държава. Даже по-уязвима щото е много технологична. Между другото стълбовете за ел.енергията им са дървени и голям зор ще видят с тока. Статията е бла.бла.. Когато има опашки и те се бият за бензин. Що ли . Просто това е човешката природа.

 9. 9 Профил на samofakti
  samofakti
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Представям си колко ще са задружни в Бруклин, ако вълните бяха 8 метрови напр.....

 10. 10 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 530 Неутрално

  "Шизвънземните най-накрая са дошли"... изтрещях...леко

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 11. 11 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  "Шизвънземните най-накрая са дошли"


  И руснаците! В САЩ има стара традиция отговорност и вина да не се търси никога и от никого.
  Виновни са:

  1. Съдбата
  2. Времето
  3. Руснаците
  4. Природата
  5. Международното положение

  Нищо общо с България, където винаги виновна е държавата.

  In debt we trust
 12. 12 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Една седмица нямали ток и никой не мрънка срещу държавата. Даже са доволни! Ето на това се казва качествена промивка!

  In debt we trust
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 14. 14 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  "Обобщено май има две големи разлики, ако сравняваме с България, според мен. Едното е, че на повечето хора им пука и другото – не се търси вина в никой – нито в държавата, нито в природата, нито в съседа. Просто искаш да помогнеш и намираш как без много приказки. Това е."

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 16. 16 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Българите са пръснати навсякъде по света и най-важното:Винаги оцеляват

 17. 17 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1446 Весело

  [quote#15:"janso"]един американски българин в Тексас[/quote]
  На това му викаха май агенция ЕЖК (Една жена каза...)
  Долнопробно скалъпена шитня му викам аз на това (Berbenkov ме зарази)

 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#15] от "janso": Това с "Нови Йорк" много ме накефи, както и че американците се подигравали на тези в Тексас Страхотен пост, благодарско Докато четях, се чудех кой говори точно като него, и сега загрях, че е племенникът ми, който живее в Канада от 2-годишен и български само говори (пише на методиевица, и то едва се разбира).

  Доброто е заразно
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#11] от "M.I.A.M.I.":

  Ако държавата в нормално време си върши добре работата, в бедствие логично е хората да не търсят първо вината в нея. Обратно - ако бездейства и непрекъснато е разтърсвана от корупционни скандали, няма ред и правосъдие, към кого да насочат гнева хората си, след като плащат данъци? Неслучайно, мнозинството нашенци по света (както и у нас) казват - обичам Родината, мразя държавата! А последната стабилно се разкапва от 1944 г. насам, преди това сме били съпоставими по обществена организация с повечето европейски страни (пожарната команда в София е била за пример - като илюстрация).

  Иначе, чувството за общност ми се струва, че вирее на много места по света, не само в Щатите, ала у нас е дефицитно. По непонятни за мен, вероятно чисто исторически, причини.

 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  [quote#20:"Читател"]Иначе, чувството за общност ми се струва, че вирее на много места по света, не само в Щатите, ала у нас е дефицитно. [/quote]
  Дефицитно, наистина, но слава богу, не навсякъде в България. В селцата и по-малките градчета хората се подкрепят един друг, и не само роднините. Лично съм го виждала. И ми връща вярата в българския род.

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#19] от "janso": Каква уникална дума в един от постовете на Ушев: "временуването"! http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=politics&Number=1952458251&page=&view=&sb=&part=

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  " Нюйоркчани имат уникално чувство на общност.
  На всички нива се усеща страхотна съпричастност и солидарност."

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 24. 24 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#1] от "Long One":

  лайнар

  Марс е изконна Американска територия!
 25. 25 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#24] от "michobeizadeto":

  си ти

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 26. 26 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 780 Весело

  [quote#12:"M.I.A.M.I."] Ето на това се казва качествена промивка! [/quote]
  А защо да не се казва ДОВЕРИЕ и УВАЖЕНИЕ!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK