WWF обжалва строителство на ВЕЦ по река Искър

ВЕЦ на река Искър

© Красимир Юскеселиев

ВЕЦ на река ИскърСветовният фонд за дивата природа (WWF) в България обжалва пред Върховният административен съд решение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), с което се позволява изграждане на четири водноелектрически централи – част от каскадата "Среден Искър".


Решението на МОСВ застрашава съществуването на Искърския пролом, е позицията на природозащитниците. Конкретната причина за жалбата всъщност е реализацията на четирите централи, която противоречи на действащото законодателство, налагащо строги ограничения при изграждането на нови мощности (Закона за водите и Плановете за управление на водните басейни). Засегнати са части от четири зони от Натура 2000 – Врачански Балкан, Искърски пролом, Западна Стара планина и Предбалкан и защитена зона "Понор", посочи за "Дневник" Любомир Костадинов, експерт програма "Води" на WWF.


"Въпреки ясната забрана в плановете за управление на речни басейни, строителството на електроцентрали се допуска от администрацията без правно основание. Регионалните инспекции по околна среда и води често дават зелена светлина на проекти за ВЕЦ с нелогични мотиви като например т.нар. заварено положение, което легализира недопустими от икономическа и екологична гледна точка обекти," твърдят от WWF.
Четирите ВЕЦ в Искърския пролом са част от каскада "Среден Искър", която се състои от девет централи. През 2008 г. дейността на тази каскада причини унищожаването на речна фауна в протежение на 40 км от река Искър. Това стана заради занижен контрол и неспазване на норми, при което ВЕЦ "Лакатник", който е част от нея, изпусна утайка и причини сериозно замърсяване, припомнят от фонда за дива природа. "Ако третият етап от каскадата бъде реализиран, това ще доведе до унищожаването на най-дългата българска река, която ще престане да бъде свободнотечаща, а ще се превърне в серия от язовири", прогнозира Костадинов с разяснението, че това от своя страна ще доведе до тежки екологични и икономически проблеми като изчезването на крайречни гори и местообитания на приоритетни видове, ликвидация на риболова и рязко увеличение на риска от наводнения.


"Проектите са финансирани от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), а тя има строги изисквания по изпълнението на проектите, включително и екологични. Ние от наша страна се отчитаме пред нея ежегодно, актуализираме и необходимите документи, които подаваме към МОСВ," обясни в отговор за Капитал Daily Пламен Дилков, управител на ВЕЦ-овете. Той уточни още, че след решението на МОСВ по проектите е имало обществено обсъждане и постави въпроса защо WWF не е повдигнало възраженията си тогава.


"Случаите, които обжалваме, са само малка част от офанзивата по застрояване на последните свободнотечащи реки в България. Политиката на безогледен строеж на ВЕЦ-ове доведе до унищожение на много реки, като в момента Искър е сред най-драстичните примери", твърди Иван Христов, координатор на програма "Води" на WWF.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sociopath
  sociopath
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Е какво му пречи тоя ВЕЦ на мистър МакМеън?

  Сигурно Скалата нещо се е оплакал.

 2. 2 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Не съм съгласен с позицията на НПО-то. За какъв риболов говорим в Искър след София? Трябва да си луд да ядеш риба от тази река.
  Наводненията не трябва ли да намалеят след като има каскада от язовири?
  По мои наблюдения дивата природа всъщност много се радва на язовири.
  И в крайна сметка откъде да произвеждаме ток? Аз предпочитам ВЕЦ пред ТЕЦ и АЕЦ.

 3. 3 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Обичам природата, но в случая имам известни резерви доколко Искъро е девствена природа и трябва да се пази в автентичен вид и дали автентичния е особенно цветущ..... в крайна сметка е въпрос на баланс.

 4. 4 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2655 Любопитно

  """ ВЕЦ "Лакатник", който е част от нея, изпусна утайка и причини сериозно замърсяване, ""
  =================
  Нали ВЕЦовете са екологични централи ,
  от къде е тази утайка ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 996 Неутрално

  А за кви ВЕЦ-ове говорим по река Искър? Италиански вестник беше написал, за построения по Симеон-Борисово време ВЕЦ на Искъра, че в Италия общината щяла да вземе поне 65% от собствеността само за дето се е съгласила да се построи ВЕЦ в нейна земя. А тук на монархо-ф@шиста и приближени до него фирма се позволи да вземат цели 95% от собствеността на ВЕЦ-а!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#5] от "~":

  Как за кви? От Лъкатник към Реброво има поне 5 !!!

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alpheratz":

  Частни, общински/за каквито не съм чувал у нас/ или държавни?
  Защо богатството като водите да е държавно, пък да се подарява де факто на частници? Има сигурен пазар за ВЕЦ енергията, няма риск, защо да се правят подаръци на частни компании?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 572 Гневно

  До коментар [#7] от "~":

  Частни са! На някакви ендесевейци !!!
  Питай царчето и царедворците защо са правени подаръци. Ние държава ли сме изобщо !!!!

 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Както са го подкарали екоактивистите скоро няма да можем да получаваме енергия по нито един от познатите способи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK